Intel P45 Express και επίσημα!

Η Intel ανακοίνωσε επίσημα τη διάθεση του νέου Intel P45 Express chipset. Το Intel P45 Express αποτελεί τον αντικαταστάτη του Intel P35 Express. ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά του βρίσκεται και το Southbridge chipset ICH10/R το οποίο ωστόσο δεν κρύβει εκπλήξεις.

Μαζί με το Intel P45 Express η Intel ανακοίνωσε και τα chipsets Intel P43 Express καθώς και τα G45 Express και G43 Express [με ενσωματωμένα κυκλώματα γραφικών Intel Graphics Media Accelerator X4500HD και X4500 που υποστηρίζουν Clear Video, DirectX 10, Shader Model 4.0 και OpenGL 2.0].

Διαβάστε τεχνικές λεπτομέρειες για τη νέα σειρά chipsets της Intel "4" στο σχετικό επίσημο έγγραφο.

Το νέο Intel P45 Express προσφέρει επίσημη υποστήριξη σε FSB συχνότητας 1333MHz (το Intel X48 Express υποστηρίζει FSB 1600MHz) και είναι συμβατό με μνήμη τύπου DDR2-SDRAM 800MHz και DDR3-SDRAM έως 1066MHz.

Φυσικά θα υπάρξουν μοντέλα πολλών κατασκευαστών που θα παρέχουν υποστήριξη σε FSB 1600MHz αλλά και σε τύπους μνήμης DDR2-SDRAM και DDR3-SDRAM έως 1200MHz και 2000MHz αντίστοιχα. Άλλωστε η Intel υποστηρίζει επίσημα σε αυτό το έγγραφο πως δεν υφίσταται "Οverspeed Protection" (προστασία από υπερχρονισμό) στο συγκεκριμένο chipset.

Πολλά χαμόγελα λοιπόν βλέπω από τους φίλους overclockers!

To block diagram του Intel P45 Express chipset

Αν και οι διαφορές στις επιδόσεις θα είναι ελάχιστες έως ανεπαίσθητες, το Intel P45 Express προσφέρει υποστήριξη σε 16 συνολικά lanes PCI Express2.0 για τις ανάγκες του υποσυστήματος γραφικών.

Αυτό σημαίνει πως αν ένα motherboard ενσωματώνει δυο θύρες PCI Express2.0 για να υποστηρίξει τη τεχνολογία multi-graphics της AMD, ATI CrossfireX, θα λειτουργούν με εύρος "x8" η καθεμία. Όπως είναι γνωστό το Intel X48 Express υποστηρίζει δυο θύρες PCI Express2.0 x16 [32 lanes], γεγονός που το καθιστά καταλληλότερο για υπολογιστές που θα κάνουν χρήση της τεχνολογίας ATI CrossfireX (ειδικά αν πρόκειται για διψασμένες για bandwidth κάρτες γραφικών όπως του τύπου AMD ATI Radeon HD 3870 X2 με τις δυο GPUs). Οι διαφορές ωστόσο στη πραγματικότητα θα είναι ανεπαίσθητες.

Το block diagram του Intel X48 Express για να κάνετε συγκρίσεις

Όπως είναι φανερό και από τα παραπάνω block diagrams, οι ομοιότητες είναι τεράστιες μεταξύ των δυο chipsets, δηλαδή του νέου Intel P45 Express και του Intel X48 Express, παρότι το πρώτο ενσωματώνει το τελευταίας γενιάς Southbridge, ICH10/R.

Και τα δυο chipsets λοιπόν προσφέρουν υποστήριξη σε 12 θύρες USB2.0, σε 6 S-ATA 3,0Gbps, σε e-SATA, σε Gigabit Ethernet και σε έως 6 PCI Express x1 θύρες ενώ προσφέρουν ήχο High Definition Audio και υποστηρίζουν τις τεχνολογίες Fast Memory Access, Flex Memory, Intel Quiet System, Intel Matrix Storage (υποστήριξη σε συστοιχίες RAID, 0, 1, 5 και 10), Intel Turbo Memory και Intel Rapid Recover.

Πέρα από τις διαφορές που εντοπίζονται- κυρίως - στο Northbridge (και αφορούν στο "εύρος" του διαύλου PCI Express2.0 όταν έχουμε να κάνουμε με δυο πλήρους μήκους θύρες για τις ανάγκες του υποσυστήματος γραφικών αλλά και στις υποστηριζόμενες συχνότητες του FSB και του υποσυστήματος της μνήμης) αξίζει να αναφέρω πως μια ακόμη σημαντική διαφορά του Intel P45 Express από το Intel X48 Express αφορά στην υποστήριξη του χαρακτηριστικού Intel Extreme Tuning, που πιθανότατα - τουλάχιστον έτσι το ερμηνεύω για την ώρα - αναφέρεται στην "άρση" ;-) των περιορισμών που αφορούσαν στο overclocking και στο οποίο αναφέρθηκα νωρίτερα.

To block diagram του Intel P43 Express chipset

Όσο αφορά στο νέο Intel P43 Express chipset, να αναφέρω πως μοιάζει με το Intel P45 Express σαν μια σταγόνα νερό. Η σημαντική διαφορά εντοπίζεται στον αριθμό των υποστηριζόμενων θυρών PCI Express x16 πλήρους μήκους που περιορίζεται στη μια (αντίθετα το P45 Express μπορεί να υποστηρίξει δυο τέτοιες θύρες εύρους των οκτώ lanes η καθεμιά, x8). Επιπλέον δεν αναφέρεται πουθενά η υποστήριξη του χαρακτηριστικού Intel Extreme Tuning από το P43 Express.

Το Intel G45 Express. Στη δεύτερη εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το block diagram του Intel G43 Express

Όσο αφορά στα chipsets Intel G45 Express και Intel G43 Express και αυτά μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό και έχουν κοινά χαρακτηριστικά με το Intel P43 Express, με τη διαφορά ότι ενσωματώνουν τα ισχυρότερα υποσυστήματα γραφικών που έχει παρουσιάσει ποτέ η Intel, το Graphics Media Accelerator Χ4500HD και το ελαφρώς υποδεέστερο - όσο αφορά στo hardware decoding περιεχομένου Full HD - Graphics Media Accelerator X4500 αντίστοιχα.

Πέρα από τα υποσυστήματα γραφικών, μια ακόμη διαφορά ανάμεσα στα G45 και G43 Express chipsets είναι ότι το τελευταίο υποστηρίζει μνήμη μεγέθους έως 8GB συνολικά ενώ το πρώτο έως 16GB.

Αν θέλετε να συγκρίνετε τα χαρακτηριστικά όλων των παραπάνων chipsets μαζί, μετα χαράς.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 46 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top