Οι υπερυπολογιστές της IBM έχουν την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση

Press News

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα Supercomputing "Green500", η οποία ανακοινώθηκε στο Green500.org, οι υπερυπολογιστές της IBM αναδείχθηκαν ως οι πιο ενεργειακά αποδοτικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η λίστα καταδεικνύει ότι 17 από τους κορυφαίους 20 πιο ενεργειακά αποδοτικούς υπερυπολογιστές στον κόσμο βασίζονται σε τεχνολογία high performance computing από την ΙΒΜ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει υπερυπολογιστές από την Κίνα μέχρι την Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για ποικίλες εφαρμογές, όπως η αστρονομία, η πρόγνωση καιρού και η φαρμακευτική έρευνα. Η IBM κατέχει επίσης τις 65 από τις 100 πρώτες θέσεις της λίστας.

Η ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης ανά watt για τα πιο απαιτητικά υπολογιστικά φορτία εργασίας, αποτελεί μια βασική αρχή του σχεδιασμού ανάπτυξης των συστημάτων της IBM. Τα συστήματα της ΙΒΜ είναι τα πιο αποδοτικά ενεργειακά, καθώς και τα πιο προσιτά οικονομικά.

Οι συγκεκριμένοι υπερυπολογιστές επιτρέπουν στους πελάτες της IBM τη μείωση κρίσιμων εξόδων, ελαττώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και τις δαπάνες που σχετίζονται με το σύστημα ψύξης. Για παράδειγμα, οι πελάτες που επιδιώκουν να επιτύχουν επιδόσεις petascale και διαθέτουν συστήματα που βασίζονται στους IBM Blue Gene/P- οι οποίοι είναι πάνω από 40% περισσότερο ενεργειακά αποδοτικοί από άλλους υπερυπολογιστές στην αγορά - μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια άνω του 1 εκατ. δολαρίων τον χρόνο.

Επιπλέον, για δεύτερη φορά, τα τρία QPACE συστήματα που βασίζονται στον επεξεργαστή της IBM PowerXCell 8i αναδείχθηκαν ως τα πλέον ενεργειακά αποδοτικά συστήματα στον κόσμο. Αντίστοιχα, το Julich Supercomputing Centre της Γερμανίας, το Πανεπιστήμιο του Regensburg και το Πανεπιστήμιο του Wuppertal στοχεύουν για την πρώτη θέση στον κατάλογο του Green500. Τα συστήματα παράγουν το καθένα ξεχωριστά περισσότερα από 773 MFLOPS (millions of floating point operations per second) ανά ενεργειακό Watt.

Η IBM διαθέτει την ευρύτερη γκάμα υπερυπολογιστών γενικής εφαρμογής, που εκπροσωπείται στη λίστα Green500, συμπεριλαμβανομένων των Blue Gene, Power servers, System x iDataPlex, BladeCenter και των υβριδικών συστημάτων clusters.

Στο πανεπιστήμιο του Μισισίπι (Missisippi State University) λειτουργεί το πλέον ενεργειακά αποδοτικό cluster τεχνολογίας x86 στην λίστα, το οποίο κατατάσσεται στην 9η θέση στη λίστα του Green500. Το cluster σύστημα IBM iDataPlex στεγάζεται στο τμήμα του πανεπιστημίου High Performance Computing Collaboratory (HPC2) και προσφέρει πέντε φορές υψηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα cluster που δεν ανήκε στην IBM, ενώ καταναλώνει τη μισή ενέργεια. Το Πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί το iDataPlex μαζί με το IBM Rear Door Heat eXchanger, το οποίο ουσιαστικά βοηθάει στην ψύξη ολόκληρου του data center του πανεπιστημίου.

Το συγκεκριμένο cluster iDataPlex υποστηρίζει ένα ευρύ σύνολο διεπιστημονικών ερευνητικών έργων, από την αεροδιαστημική και τη μηχανική ρευστών μέχρι τη μοντελοποίηση τυφώνων στον κόλπο των ΗΠΑ. Το διαθέσiμο cluster αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα υπερυπολογιστών που είχε ποτέ το Πανεπιστήμιο και θα επιτρέψει στους ερευνητές την αντιμετώπιση πιο περίπλοκων προβλημάτων, όπως η εκτέλεση κώδικα που χρησιμοποιεί το κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μarshall της NASA για την ανάλυση και μελέτη των συστημάτων προώθησης των διαστημικών λεωφορείων.

"Το cluster IBM iDataPlex θα μας επιτρέψει την επιτάχυνση σημαντικών ερευνών του πανεπιστημίου - συμπεριλαμβανομένων των συνεργασιών με κυβερνητικούς φορείς και επιχειρήσεις - ελαχιστοποιώντας παράλληλα το κόστος ενέργειας και ψύξης και καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο" δήλωσε ο Trey Breckenridge, υπεύθυνος για τη λειτουργία των συστημάτων high performance computing για το HPC2 του πανεπιστημίου του Μισισίπι. "Αυτό συνάδει με τους στόχους που έχει θέσει το πανεπιστήμιο σε ότι αφορά την περιβαλλοντική συνείδηση και εξασφαλίζει τη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων του Πανεπιστημίου".

Το cluster του πανεπιστημίου του Μισισίπι αποτελείται από τρία πλήρη racks iDataPlex. Ο μέσος πελάτης που χρησιμοποιεί τρία racks iDataPlex μαζί με το IBM Rear Door Heat e-Xchanger μπορεί να αναμένει την εξοικονόμηση 16.000 δολαρίων ανά έτος σε κόστος ενέργειας.

Η λίστα Green500 δημοσιεύεται από το Green500.org και ταξινομεί τους υπερυπολογιστές της λίστας TOP500 ανάλογα με την ενεργειακή απόδοσή τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λίστα Green500 μπορείτε να διαβάσετε εδώ ενώ για την λίστα TOP500 μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την IBM και τις HPC λύσεις μπορείτε να δείτε εδώ.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Users

0 χρήστες and 51 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top