Νέοι φορητοί υπολογιστές Ultrabook και νέα roadmaps για Core και Atom από την Intel

Press News

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Sean Maloney, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Intel Corporation, μέχρι το τέλος του 2012, το 40 τοις εκατό της αγοράς των laptops θα αφορά τα λεγόμενα “Ultrabook”.

Πρόκειται για ένα νέο ανερχόμενο είδος υπολογιστή, ο οποίος θα συνδυάζει κορυφαίες επιδόσεις, βελτιωμένη απόκριση, ασφάλεια, μικρές διαστάσεις και κομψό σχεδιασμό. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στην Computex, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τεχνολογίας στον κόσμο, ο κ. Maloney παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις σημαντικές αλλαγές που κάνει η Intel όσον αφορά την εξέλιξη (roadmap) των επεξεργαστών Intel Core, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και αυτής της νέας κατηγορίας υπολογιστών.

Επίσης, επανέλαβε για άλλη μια φορά την επιλογή της Intel να επιταχύνει την καινοτομική χρήση των συστημάτων system-on-chips (SoCs) που βασίζονται σε επεξεργαστές της οικογένειας Intel Atom και τοποθετούνται σε netbooks, smartphones, tablets, ή άλλες φορητές συσκευές αυτού του τύπου.
“Το computing αποκτά παίρνει πλέον πολλές μορφές,” είπε ο κ. Maloney. “Η τεχνολογική καινοτομία λειτουργεί ως καταλύτης. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στα πλάνα εξέλιξης των προϊόντων της Intel, σε συνδυασμό με την στενή συνεργασία όλου του κλάδου, πρόκειται να επιφέρουν συναρπαστικές αλλαγές στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών μέσα σε λίγα χρόνια.

Tο “Ultrabook"
Το όραμα της Intel είναι να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες για μια νέα εμπειρία χρήσης, μέσα από την ταχύτερη ανάδειξη μιας νέας κατηγορίας κινητών υπολογιστών, οι οποίοι θα συνδυάζουν την απόδοση και τις δυνατότητες ενός σημερινού laptop, με τα λειτουργικά χαρακτηριστικά μιας ταμπλέτας, σε μια λεπτή και κομψή συσκευή μικρού βάρους, η οποία θα προσφέρει ταχύτητα και ασφάλεια. Η εξέλιξη του Ultrabook θα διαμορφωθεί μέσα από το νόμο του Moore και την τεχνολογία πυριτίου, με τον ίδιο τρόπο που συνέβη και στην περίπτωση του κλασικού PC τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο κ. Maloney περιέγραψε τρεις φάσεις-κλειδί στην στρατηγική της εταιρείας αναφορικά με την ταχύτερη υλοποίηση αυτού του οράματος, που ξεκινά να εκτυλίσσεται με την παρουσίαση της 2ης γενιάς των επεξεργαστών Intel Core. Η οικογένεια των συγκεκριμένων προϊόντων θα δώσει τη δυνατότητα να κατασκευαστούν κομψοί υπολογιστές με πάχος μικρότερο των 20 χιλιοστών (0.8 ίντσες), χαμηλό βάρος και βασική τιμή διάθεσης κάτω από $1.000. Συστήματα που βασίζονται σε αυτούς τους επεξεργαστές, όπως το Ultrabook UX21 της ASUS, αναμένεται να βγουν στην αγορά την περίοδο των γιορτών του 2011. Ο πρόεδρος της ASUS κ. Jonney Shih μοιράστηκε το βήμα με τον κ. Maloney, προκειμένου να παρουσιάσει το νέο ultra-thin λάπτοπ της εταιρείας του, το οποίο βασίζεται στην πιο πρόσφατη έκδοση της 2ης γενιάς των επεξεργαστών Intel Core.

“Στην ASUS ευθυγραμμιζόμαστε πλήρως με το όραμα της Intel για τα Ultrabook”, είπε ο κ. Shih. “Οι πελάτες μας ζητούν υπολογιστές οι οποίοι, χωρίς να κάνουν καμία παραχώρηση στα λειτουργικά χαρακτηριστικά, έχουν μικρό βάρος, υψηλό δείκτη φορητότητας και ανταποκρίνονται ταχύτατα στις ανάγκες τους. Η μετατροπή των PC σε μια ultra thin συσκευή υψηλής απόκρισης (ultra responsive) θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες χρησιμοποιούν τον προσωπικό τους υπολογιστή.

Εκκινώντας από την τεχνολογία της πιο πρόσφατης έκδοσης των επεξεργαστών Intel Core 2ης γενιάς, η επόμενη γενιά της οικογένειας επεξεργαστών της Intel, που φέρει την κωδική ονομασία “Ivy Bridge, έχει προγραμματιστεί να είναι διαθέσιμη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με τον κ. Maloney. Τα laptops τα οποία βασίζονται στους επεξεργαστές “Ivy Bridge” θα έχουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, βελτιωμένη απόκριση, καλύτερα χαρακτηριστικά ασφαλείας και έξυπνη επεξεργασία γραφικών. Οι επεξεργαστές “Ivy Bridge” είναι το πρώτο ολοκληρωμένο μαζικής παραγωγής της Intel που χρησιμοποιεί την τεχνολογία 22 nanometer (nm) και την επαναστατική σχεδίαση τρανζίστορ Tri-Gate, με το σχεδιασμό 3-D που παρουσιάστηκε τον Μάιο. Ο κ. Maloney επεσήμανε τη χρήση των συμπληρωματικών τεχνολογιών USB 3.0 και Thunderbolt, οι οποίες αποτελούν δείγμα της διαρκούς προσπάθειας που κάνει η Intel για την εξέλιξη της πλατφόρμας των PC.

Μετά την οικογένεια “Ivy Bridge” οι επεξεργαστές “Haswell”, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί για το 2013, αποτελούν το τρίτο βήμα προς την υλοποίηση των Ultrabook, μέσα από την οποία ανακαλύπτουμε το laptop του μέλλοντος, με νέες δυνατότητες, μικρό πάχος, χαμηλό βάρος, καλύτερη απόκριση και αυξημένη ασφάλεια. Με την οικογένεια “Haswell” η Intel θα αλλάξει το ενεργειακό προφίλ των mainstream laptops, μειώνοντας την κατανάλωση των μικροεπεξεργαστών στο μισό της σημερινής.

Επιταχύνοντας την εξέλιξη των επεξεργαστών Intel Atom
Ο κ. Maloney έδωσε επιπλέον πληροφορίες, αλλά και ορισμένα από τα κύρια ορόσημα, σχετικά με τις πλατφόρμες νέας γενιάς οι οποίες βασίζονται σε επεξεργαστές Intel Atom και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή tablets, netbooks και smartphones. Ο Atom processor θα ξεπεράσει την καμπύλη του Νόμου του Μoore, περνώντας από την τεχνολογία των 32nm σε εκείνη των 22nm και των 14nm μέσα σε διάστημα 3 διαδοχικών ετών. Έχοντας ένα σταθερό ρυθμό παρουσίασης νέων τεχνολογιών κατασκευής ημιαγωγών μια φορά κάθε χρόνο, οδηγούμαστε σε σημαντική μείωση των απωλειών των τρανζίστορ (transistor leakage), σε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και σε αύξηση της πυκνότητας των τρανζίστορ, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η κατασκευή πιο ισχυρών smartphones, tablets, και netbooks, που κάνουν περισσότερα και έχουν μεγαλύτερο battery life.

Καθώς πλησιάζει στο ορόσημο των 100 εκατομμυρίων μονάδων Intel Atom μέσα στον Ιούνιο, η Intel προετοιμάζει ήδη την επόμενη γενιά πλατφόρμας για netbook, η οποία έχει την κωδική ονομασία “Cedar Trail.” Η πλατφόρμα “Cedar Trail” είναι η πρώτη πλατφόρμα netbook που βασίζεται στην τεχνολογία των 32nm της Intel, και θα επιτρέψει την κατασκευή ultra-thin φορητών υπολογιστών, οι οποίοι δεν θα έχουν ανεμιστήρα ψύξης, και θα υποστηρίζουν νέες δυνατότητες, όπως την τεχνολογία Intel Rapid Start που επιτρέπει γρήγορη επανεκκίνηση (resume), την τεχνολογία Intel Smart Connect που επιτρέπει συνεχές update ακόμη και σε κατάσταση standby, και τις τεχνολογίες Intel Wireless Display και PC Synch, οι οποίες αφήνουν τους χρήστες να ενημερώνουν και να συγχρονίζουν διάφορες συσκευές, ανταλλάσσοντας έγγραφα, αρχεία multimedia και περιεχόμενο. Επίσης, η νέα πλατφόρμα αναμένεται να αυξήσει τη διάρκεια της μπαταρίας σε επίπεδα πάνω από 10 ώρες σε κατάσταση λειτουργίας, και πολλών εβδομάδων σε κατάσταση standby. Η πλατφόρμα “Cedar Trail” θα υποστηρίζει κορυφαία λειτουργικά συστήματα, όπως τα Microsoft Windows, το Google Chrome και το MeeGo.

Επίσης, ο κ. Maloney παρουσίασε περισσότερες από 10 ταμπλέτες που διατίθενται ήδη στην αγορά, τρέχουν τρία διαφορετικά λειτουργικά και έχουν βασιστεί στον Intel Atom processor Z670. Από τον Απρίλιο, οπότε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πάνω από 35 διαφορετικών σχεδιασμών συσκευών, πολλές από τις οποίές αφορούν convertible notebooks, ταμπλέτες με ενσωματωμένο πληκτρολόγιο (slider tablets), και άλλες πρωτοποριακά σχεδιασμένες συσκευές.

Ο κ. Maloney συζήτησε επίσης για το σχέδιο αναφοράς “Medfield” της Intel το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία των 32nm για την κατασκευή της πρώτης πλατφόρμας, ειδικά σχεδιασμένης για χρήση σε smartphones και ταμπλέτες. Η πλατφόρμα “Medfield” έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει βέλτιστες επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση, εξασφαλίζοντας μεγάλη διάρκεια λειτουργίας της συσκευής, δυνατότητες rich media και gaming, καθώς και προηγμένες φωτογραφικές δυνατότητες. Προς το σκοπό αυτό, η Intel παρουσίασε για πρώτη φορά τα σχέδια μιας συσκευής εξοπλισμένης με πλατφόρμα “Medfield” και λειτουργικό Google Android 3.0 (“Honeycomb”). Όταν θα μπει σε παραγωγή αργότερα το 2011, η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα επιτρέπει την κατασκευή συσκευών με πάχος μικρότερο των 9 χιλιοστών και βάρος μικρότερο των 680 γραμμαρίων. Οι ταμπλέτες αυτού του τύπου, οι οποίες αναμένεται να βγουν στην αγορά το πρώτο μισό του 2012, θα μπορούν να τρέχουν μια σειρά λειτουργικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων του Android και του MeeGo.
Σύμφωνα με το κ. Maloney, “Η δουλειά που κάνει η Intel σε σχέση με την εξέλιξη των επεξεργαστών Intel Atom, σε συνδυασμό με τις σημαντικές αλλαγές των roadmaps της οικογένεια Intel Core, θα συνεχίσει να ενισχύει την ικανότητα μας να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις hardware για μια σειρά από διαφορετικές πλατφόρμες software, καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα των υπολογιστικών μηχανών, από τους back-end servers ενός cloud, μέχρι τα δισεκατομμύρια συσκευές που έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Η ταχεία εξάπλωση του Cloud
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ή συσκευές συνδέονται στο Ίντερνετ, οδηγούμαστε σε μια χωρίς προηγούμενο ανάπτυξη υπηρεσιών cloud για την αποθήκευση δεδομένων, το συγχρονισμό διάφορων συσκευών και την ψυχαγωγία των χρηστών, σημειώνει ο κ. Maloney, και τονίζει ότι η Intel είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει την ανάπτυξη αυτή. Ο κ. Maloney ανέφερε ότι περίπου για κάθε 600 νέα smartphone ή 122 νέες ταμπλέτες που συνδέονται στο Ίντερνετ, χρειάζεται ένας επιπλέον server εξοπλισμένος με επεξεργαστή Intel. Παράλληλα, ο κ. Maloney αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο όραμα που η εταιρεία αποκαλεί “Cloud 2015”, σύμφωνα με το οποίο ένας κόσμος διασυνδεδεμένων “federated” clouds θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μοιράζονται δεδομένα με ασφάλεια χρησιμοποιώντας τις υποδομές ιδιωτικών ή δημόσιων clouds, αυτοματοποιημένα δίκτυα θα επιτρέπουν τη μετακίνηση workloads μεταξύ των server ενός κέντρου επεξεργασίας δεδομένων, ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες επιδόσεις και μειωμένη κατανάλωση, και έξυπνα clouds θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν τον κατάλληλο τύπο εφαρμογών, εντολών και επεξεργασίας που απαιτείται για κάθε είδος συσκευής.

Κλείνοντας, ο κ. Maloney υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που θα παίξει η βιομηχανία πληροφορικής τεχνολογίας της Ταϊβάν στον επόμενο μετασχηματισμό των υπολογιστικών μηχανών. Ζήτησε την ενθάρρυνση συλλογικών καινοτομικών προσπαθειών που θα φέρουν το ΙΤ στη νέα εποχή, όπου το computing θα έχει πολύ περισσότερες όψεις, θα ανοίγεται σε νέα πεδία και θα είναι πιο προσιτό. “Η βιομηχανία ΙΤ της Ταϊβάν θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του οράματος,” ανέφερε ο κ. Maloney.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σημερινές ανακοινώσεις διατίθενται από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.intel.com/newsroom/computex.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 40 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top