Η Intel παρατάει την αγορά κατασκευής motherboards

Η Intel αποφάσισε να παρατήσει την επιχείρηση κατασκευής motherboards που φέρουν τα διακριτικά της και αφορούν στην σειρά Intel Desktop Board.

Η εταιρεία θα προχωρήσει σταδιακά, μειώνοντας την παραγωγή των σειρών με την άφιξη της 4ης γενιάς επεξεργαστών Core, "Haswell", που κάνουν χρήση του socket LGA1150 ωσότου κλείσει την επιχείρηση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Τρία είναι τα σημεία που πρέπει να έπαιξαν τον ρόλο τους, για να πάρει η εταιρεία αυτή την απόφαση. Πρώτον, η σειρά Desktop Board είναι υπερπληθής ενώ ο form-factor για desktop PCs πια είναι παρωχημένος και σε πτωτική πορεία σε σύγκριση με την υπόλοιπη βιομηχανία υπολογιστών.

Δεύτερον, υπάρχουν άλλοι κατασκευαστές, με εξαιρετικά προϊόντα που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις.

Τρίτο, και σπουδαιότερο, η Intel φαίνεται ότι ότι θέλει να... χρυσώσει το χάπι στους υπόλοιπους κατασκευαστές, που θα έχουν λίγα περιθώρια να εξελίξουν προϊόντα στο μέλλον, και άρα λιγότερα κέρδη, αφού σε δύο περίπου χρόνια από τώρα οι επεξεργαστές της θα είναι "κολλημένοι" και "hardwired" σε BGA μορφή στα mainboards (τα motherboards δεν θα διαθέτουν sockets όπως σήμερα για να εναλλάσουν οι χρήστες επεξεργαστές).

Φυσικά, όλοι οι κατασκευαστές που επιβιώνουν κατά μεγάλο μέρος από την κατασκευή motherboards, εξέφρασαν δυσαρέσκεια και επιφυλάξεις για την μετάβαση στην BGA εποχή, αφού πίστευαν ότι η εταιρεία θα πλασάρει εγωιστικά τους επεξεργαστές της με την σειρά Desktop Board, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει. Η ομάδα ωστόσο πίσω από την σειρά Desktop Board θα συνεχίσει να εργάζεται αναπτύσσοντας νέους form-factors, όπως είδαμε και με το Intel Next Unit of Computing (NUC).

Και αν όλα αυτά δεν σας ανησυχούν, ότι η εποχή του παραδοσιακού desktop PC έχει οριστικά περάσει σε νέο επίπεδο, πιθανόν θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε... Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.


Lacrimosa_daemon

Καιρός ήταν, δεν θα μας

Καιρός ήταν, δεν θα μας λείψει.

DeLaVeGaGR

"κολλημένοι" και "hardwired"

Η αισχροκέρδεια σε όλο της το μεγαλείο!!!
Ελπίζω η AMD να συνεχίσει με τον το κλασικό τρόπο των sockets...

z3et

Φυσικη εξελιξη θα το ελεγα. Η

Φυσικη εξελιξη θα το ελεγα. Η ενσωματωση ολο και περισσοτερων λειτουργιων σε μια μοναδα (οποιαδηποτε) ειναι αυτο που "τρεχει" σχεδον απο την αρχη (εδω και 60 χρονια).

Η AMD δεν (μπορει) θα ακολουθησει διαφορετικη πορεια, αν συνεχισει να δραστηριοποιειται σε αυτον τον τομεα.

Επισης το οτι θα σταματησει να βγαζει μητρικες, ειναι μια αποφαση που θα επρεπε να ειχε κανει εδω και πολυ καιρο. Ολες οι υπολοιπες κατασκευαστριες φαινεται πως θα περασουν δυσκολους καιρους (μερικες ηδη το κανουν, οπως MSI).

Θεωρω πως ειναι πολυ ξεκαθαρη και συγκεκριμενη η πορεια αυτων των πραγματων...

DeLaVeGaGR

Κατσε ρε συ z3et δηλαδη εαν

Κατσε ρε συ z3et δηλαδη εαν θελεις να κανεις στο μελλον μια αναβαθμιση της cpu θα πρεπει να αλλαξεις ολο το mobo?
Δηλαδη θα γινουμε σαν τα λαπτοπ,χαλαει το chipshet ή η gpu και πεταμε ολο το mobo.Αντε μερικοι ξερουν να κανουν reballing η reflow οι αλλοι τζάμπα θα πλερώνουν

z3et

Ακριβως αυτο. Ολα θα γινουν

Ακριβως αυτο. Ολα θα γινουν πιο φορητα και πιο φθηνα (για να αλλαζουν ευκολα). Το Desktop με την σημερινη εννοια θα χαθει... οθονες θα εχουμε τριγυρω μας και απλα σε αυτες θα συγχρονιζουμε τα δεδομενα μας, πχ απο καποιο smartphone, τα οποια προφανως θα κατεβαινουν απο το Cloud...

Σε λιγα χρονια δηλαδη δεν θα υπαρχει η εννοια του διακριτου. Θα αγοραζουμε "πλακετες" με Χ μνημη, Χ πυρηνες, Χ εξοδους/εισοδους. Και αυτο ηταν...

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Users

0 χρήστες and 21 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top