Ποιοι είναι οι Anonymous;

Featured Workshop

Αν και έγιναν γνωστοί για τις δεξιότητες τους στο hacking και στο πως να διεισδύουν στα πλέον γνωστά και μεγάλα sites του Internet, οι Anonymous φαίνεται να πρεσβεύουν κάτι περισσότερο από αυτό.

Τα μέλη των Anonymous πίσω από τις μάσκες του Guy Fawkes (από το βιβλίο κόμικ του Άλαν Μούρ, V for Vendetta) μπορεί να είναι "οποιοσδήποτε από εμάς, και όλοι εμείς μαζί" λένε.

"Είμαστε "ανώνυμοι", δεν έχουμε πρόσωπο και υπακούμε μόνο στους φυσικούς νόμους" συμπληρώνουν.

Η αμφιλεγόμενη, και δίκαια, για πολλούς ομάδα ("collective" ή κολεκτίβα στην ελληνική γλώσσα όπως λένε οι ίδιοι) έχει χαρακτηριστεί από τον τύπο ως "ακτιβιστές χάκερς" (hacktivists), "οι εκδικητές του web" ή απλώς ως "internet gathering", και είναι πολλοί, πάρα πολλοί.

Αν και μερικές φορές οι επιθέσεις σε διάφορα sites είναι ολιγάριθμες, κάποιες φορές επιτίθενται κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες (λένε οι ίδιοι, αφού έχουν καταγραφτεί περίπου 9000 ενεργά, μη ενεργά ή ακόμα και ψεύτικα μέλη ) όπως συμβαίνει και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Από τις 18 Ιανουαρίου έως στις 24 Ιανουαρίου του 2012 είχαν "ξεσηκώσει" κυριολεκτικά το Internet και συνεχίζουν το έργο τους απτόητοι, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, στο όνομα της ελευθερίας της διακίνησης της πληροφορίας, στο όνομα της δικαιοσύνης όπως λένε.

Το "online κίνημα" των Anοnymous, αν σας αρέσουν οι αριθμοί, λέγεται πως ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο άτομα, ωστόσο αυτό μάλλον είναι υπερβολή. Επιπλέον η σχέση τους με το κίνημα "Occupy" πρέπει να θεωρείται δεδομένη (με πιο γνωστή δράση το Occupy Wall Street).

Πολύπλευροι, πολυτάλαντοι, διαφορετικοί, όμοιοι, επιθετικοί, χαοτικοί, ρομαντικοί, ποιητές, αναρχικοί, ζωγράφοι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, μοναχικοί, χάκερς, "κράκερς", "κλέφτες", "περιθωριακοί", είναι πολύ δύσκολο να προσπαθήσεις να τους χαρακτηρίσεις, αφού δεν είναι "ένας" αλλά "πολλοί" μαζί. Οι ανώνυμοι, δεν είναι ποτέ η ίδια ομάδα πάντα, αλλά μία ομάδα, χωρίς αρχηγούς (λέγεται), που "αλλάζει", "εμπλουτίζεται" και "μετουσιώνεται".

Το σλόγκαν τους, το οποίο αποκλείεται να μην έχετε ακούσει σε κάποιο από τα εκατοντάδες video που έχουν κυκλοφορήσει στο Internet και ειδικά στο YouTube και το οποίο χαρακτηρίζει τόσο τους ίδιους όσο και τις πράξεις τους είναι το: "We are Anonymous. We are legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us", δηλαδή: "Είμαστε οι Ανώνυμοι. Είμαστε λεγεώνα. Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνούμε. Να μας περιμένετε".

Οι "Ανώνυμοι" δεν δέχονται κάποιο χαρακτηρισμό και δεν χρησιμοποιούν ονόματα. Η ονομασία ωστόσο Anonymous φαίνεται να είναι εμπνευσμένη από την κουλτούρα του διαδικτύου, όπου κάποιος μπορεί να σχολιάσει ή να αναρτήσει μία άποψη, κάποια ιδέα ή μια φωτογραφία σε κάποια ιστοσελίδα στο Internet, ανώνυμα.

Η χρήση της ονομασίας Anonymous ξεκίνησε σε imageboard sites όπως τα 4chan.org που ιδρύθηκε το 2003, το 711chan και τα οποία προέρχονται ουσιαστικά από το ιαπωνικό 2chan που ξεκίνησε το 2001, όπου αρκετοί χρήστες σχολίαζαν κινούμενα σχέδια, anima, φωτογραφίες, εικόνες ή αναρτήσεις ως ανώνυμοι (π.χ Anonymous wrote:.....). Οι Anonymous πιο συγκεκριμένα προήλθαν από το δημοφιλέστερο imageboard, του 4chan, το /b/ στο οποίο γίνονται τυχαίες αναρτήσεις από ανώνυμους. Μάλιστα αρκετοί άρχισαν να αστειεύονται με τον χαρακτηρισμό "Anonymous" που συνόδευαν τα σχόλια, παριστάνοντας ότι απευθύνονται σε κάποιο πραγματικό πρόσωπο που έχει αυτή την ονομασία. Και έτσι ξεκίνησε!

For the Lulz!

Οι Anonymous όπως αναφέραμε ξεπήδησαν από την κουλτούρα του 4chan και κυρίως από το "τυχαίο" imageboard  /b/. Το video εκτός από lolcats παρακάτω δείχνει μερικά... Lulz ; ).

Δεδομένου ότι η δημοτικότητα των imageboards όπως το 4chan.org αυξήθηκε, η ιδέα των Anonymous ως μία ομάδα ανώνυμων ατόμων με κοινή διαδικτυακή ταυτότητα, ως μία δηλαδή ψηφιακή οντότητα, μετατράπηκε σε internet meme. Αν νομίζετε ότι οι Anonymous δεν έχουν χιούμορ γελιέστε, αφού ορισμένοι ισχυρίζονται ότι: "we do it for the lulz" (Lulz, παράφραση του LOL, Laughing Out Loud...) αλλά αυτό είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Μέσα από τα imageboards, και τις φάρσες, τα lolcats, και την γενικότερη ελαφρότητα που πήγαζε από την κουλτούρα του διαδικτύου, η έκφραση "Lulz" - που είναι ότι χρειάζεστε για να κατανοήσετε την ταυτότητα των Anonymous - άλλαξε υπόσταση και μετουσιώθηκε σε γέλιο με νόημα, όχι αυτό της πλάκας, και της ελαφρότητας, όχι με αυταρέσκεια, αλλά με λίγη ειρωνία, με ένα ορισμένο πόνο. Τα "Lulz" έμοιαζαν να είναι το... αντίδοτο στην αδικία, στην εκμετάλλευση, στην υποκρισία και στην αλαζονία της εποχής. Τουλάχιστον για πολλούς από αυτούς.

Το video παρακάτω αποκαλύπτει στοιχεία για την "ταυτότητα" των Anonymous από ένα ντοκυμανταίρ που γυρίστηκε πρόσφατα για το κίνημα τους με τον τίτλο "We Are Legion" σε σκηνοθεσία Brian Knappenberger .


eve

Σε ένα κόσμο δημοσιογραφικής

Σε ένα κόσμο δημοσιογραφικής παραπληροφόρισης και σε έναν κόσμο απόλυτου περιφρουρούμενου απο εταιρίες και συνδικάτα του "εγκλήματος" οι συμπαθείς ανώνυμοι έρχονται να σπάσουν ορισμένα δεσμά. Με μάσκα ή χωρίς ελπίζω να τα καταφέρουν.

voltmod

Καλύτερα, από το ΤΙΠΟΤΑ

Καλύτερα, από το ΤΙΠΟΤΑ

Stormwatch

Τι κι αν σου βγει ο πάτος για

Τι κι αν σου βγει ο πάτος για να κάνεις έρευνα και να γράψεις ένα κατατοπιστικότατο και πληρέστατο άρθρο για το θέμα;...Έρχεται ο κάθε πονηρίδης, το αναδημοσιεύει και δεν αναφέρει από που το έκλεψε γιατί είναι μεγάλος μάγκας.
Ουστ κοπρίτες, τσαντίστηκα πρωινιάτικα...

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/02/anonymous_03.html

Lacrimosa_daemon

To GHz ξεστραβώνει

To GHz ξεστραβώνει

voltmod

Αν δεν ήσουν εσύ Σταύρο, δεν

Αν δεν ήσουν εσύ Σταύρο, δεν θα το είχα πάρει είδηση... Ευχαριστώ πολύ.

Napoleon

Σίγουρα δεν είναι copy/paste,

Σίγουρα δεν είναι copy/paste, αλλά μερικά στοιχεία είναι πολύ κοινά γραμμένα. Μάλλον χρησιμοποίησαν σαν "χάρτη" το δικό σου κείμενο για να γράψουν το δικό τους, αλλά δεν αναφέρουν τίποτα. Βέβαια, μπορεί να κάνω και λάθος, ωστόσο είπα να στο δείξω για την περίπτωση που έχω δίκιο, γιατί μου αρέσει πολύ η πρόσπάθεια που έχεις κάνει σε αυτό το site και κάνεις την δικιά σου έρευνα, πριν δημοσιεύσεις κάτι.

voltmod

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ξέρω ότι αναφέρεσαι στο δημοσιεύμα του tro-ma-ktiko, αλλά σε εκείνη την περίπτωση τα πράγματα ήταν κάπως ξεκάθαρα.

Επίσης γνωρίζω ότι η "κλοπή" στην Ελλάδα είναι κάτι σαν... δεύτερη φύση,
οπότε το αφήνω στην άκρη αυτό το θέμα...

Σε άλλη περίπτωση, η αντίδραση μου θα ήταν δικαιολογημένη νομίζω, αλλά σχετικά με το άρθρο των Anonymous ίσως και να ήταν υπερβολική η αντίδραση μου. Τι εννοώ;
Το να χρησιμοποιείται η "πηγή" ενός άρθρου για μένα είναι κανόνας στο Internet, κάτι σαν "κώδικας δεοντολογίας" ένα πράγμα...

Προς τιμήν τους, στο tro-ma-ktiko διόρθωσαν την παράλειψη ή το λάθος τους,
αλλά το Internet θέλουμε και θέλω να είναι ελεύθερο.

Δεν με πειράζει πια, ακόμα και αν "κοπιάρουν" το συγκεκριμένο άρθρο, αν είναι ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί απέναντι στα "πουλημένα" νομοσχέδια των εταιρειών και βεβαίως να μάθουν σχετικά με τους Anonymous.

Τελευταία τροποποίηση από voltmod — Τετ, 08/02/2012 - 16:05.
Napoleon

Όχι, οχι δεν αναφερόμουνα στο

Όχι, οχι δεν αναφερόμουνα στο tro-ma-ktiko, αλλά στο news247. Δεν είναι ίδιο το κείμενο σε καμία περίπτωση, αλλά είναι σαν να έχουν πάρει κομμάτια απο το δικό σου και απλα τους άλλαξαν λίγο τη σύνταξη.

Πάντως και για μένα, όσο έγραφα σε ένα άλλο σχετικά γνωστό blog γύρω από την τεχνολογία, πάντα ανέφερα πηγή (και το 95% ήταν συνήθως από το εξωτερικό). Ωστόσο, είχε τύχει πολλές φορές να μου κλέβουν τα κείμενα από ένα κρητικό-φοιτητικό blog, αλλά δεν έδωσα σημασία. Εκεί που είχα νευριάσει ήταν, όταν είχα πετύχει 2 κείμενα στο newsbeast (και άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως εγώ τελικά ήμουν ο μ*****).

Συγγνωμη για τα sites που ανέφερα (δεν το έκανα για λόγους διαφήμισης), αν θες κάνε edit τα ονομάτα. Πάντως θα συμφωνήσω απόλυτα με την τελευταία σου παράγραφο. Μακάρι ο κόσμος να ξυπνήσει. Αν και να σου πω την αλήθεια, και με τους Anonymous, αλλιώς ξεκίνησαν και αλλού κατέληξαν (έχει και τα θετικά του, έχει όμως και τα αρνητικά του αυτό). Τώρα πλέον, στο όνομα των Anonymous πολλά μπορούν να γίνουν...

Υ.Γ> Αν θες πάτα πάνω στο "δείξω" του πρώτου μου comment για να πας στο κείμενο που σου αναφέρω.

Τελευταία τροποποίηση από Napoleon — Τετ, 08/02/2012 - 19:20.
voltmod

Ναι, είδα το άρθρο στο

Ναι, είδα το άρθρο στο news247.
Πιθανόν να είναι όπως τα λες... αλλά δεν γίνεται να με απασχολήσει το "κυνήγι των μαγισσών" αυτή την περίοδο.

voltmod

Σε ευχαριστώ πολύ για τις

Σε ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις σου και τα σχόλια σου. Ελπίζω να σε "βλέπουμε" συχνά εδώ, αφού αγαπάς και την τεχνολογία Wink

Καλώς ήλθες!

voltmod

Πραγματοποίησα ένα μικρό

Πραγματοποίησα ένα μικρό "update" στο άρθρο μετά και τα τελευταία γεγονότα στην χώρα μας.

voltmod

Έγινε "major update" μετά από

Έγινε "major update" μετά από περαιτέρω έρευνα

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 684 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top