Intel X58 Express με υποστήριξη Nvidia SLI!

Τελικά, η Nvidia φαίνεται πως στο Nvision 2008 κρατούσε το καλύτερο για το τέλος. Η κατασκευάστρια επεξεργαστών γραφικών ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει το σχέδιο του NF200 chip (μόνο χάρη στην ενσωμάτωση του συγκεκριμένου chip στα motherboard τους με το Intel X58 Express chipset, οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να προσφέρουν υποστήριξη στην τεχνολογία Nvidia SLI) και πως θα αδειοδοτήσει όσους κατασκευαστές motherboards επιθυμούν να πωλούν Nvidia SLI certified προϊόντα (μέσω ενός ειδικού προγράμματος αξιολόγησης, των Geforce drivers καθώς και μέσω ενός κωδικού που οι κατασκευαστές θα πρέπει να ενσωματώσουν στο BIOS του motherboard). Το Nvidia SLI θα ενεργοποιείται μέσω λογισμικού στα motherboards τους!

Όπως είναι γνωστό, η Intel δεν αδειοδότησε την Nvidia για τη χρησιμοποίηση της Quickpath Interconnect (QPI) τεχνολογίας διαύλου για την κατασκευή νέων chipsets υποστήριξης για τους επεξεργαστές τύπου "Nehalem", Core i7 (ή τέλος πάντων, οι δυο εταιρείες δεν συμφώνησαν σχετικά με την αδειοδότηση). Η Nvidia λοιπόν για την ώρα δεν μπορεί και δεν γίνεται να κατασκευάσει chipsets υποστήριξης για τους Core i7. Αντίθετα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Core 2 Duo, Quad και Extreme με την ανακοίνωση μάλιστα νέων chipsets όπως το Nforce 770i SLI αλλά και low-end ή mainstream chipsets υποστήριξης για τους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής "Nehalem" με θα χρησιμοποιούν το μικρότερο socket LGA-1160, οι οποίοι ωστόσο θα εμφανιστούν προς το τέλος του 2009. H Nvidia δεν πρόκειται να ανακοινώσει κανένα προϊόν για την οικογένεια επεξεργαστών Core i7 φέτος.

Παρότι δεν αδειοδοτήθηκε για την χρήση της τεχνολογίας Quickpath Ιnterconnect (QPI, αποτελεί μια σειριακή τεχνολογία διαύλου παρόμοιας λογικής με την HyperTransport της AMD), η Nvidia σκόπευε να "κερδίσει" κάτι από την κυκλοφορία των "Nehalem" με το chip NF200, το οποίο όσοι κατασκευαστές επιθυμούσαν θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν στα motherboards τους για να προσφέρουν υποστήριξη στην τεχνολογία Nvidia SLI. Το κακό για τους κατασκευαστές, ήταν ότι θα έπρεπε για κάθε τέτοιου είδους chip (κωδική ονομασία BR-04) να καταβάλουν στην Nvidia, ένα ποσό κοντά στα $30. Το κόστος του συγκεκριμένου chip, αυτόματα θα ανάγκαζε τους κατασκευαστές να το χρησιμοποιήσουν μόνο στα high-end και πολύ ακριβά προϊόντα τους, και αυτό θα σήμαινε τον αποκλεισμό της Nvidia από τις low-end και mainstream αγορές που είναι και οι πιο επικερδείς. Και αναφερόμαστε τόσο στην αγορά των motherboards όσο και στην αγορά των καρτών γραφικών, αφού η γηγενής υποστήριξη του ATI CrossfireX, από κάθε Intel X58 Express motherboard αυτόματα θα προσέφερε σαφές πλεονέκτημα στην AMD, που θα πωλούσε τόσο φθηνές όσο και ακριβές κάρτες γραφικών.

Αποκόπτωντας την Nvidia από τη χρήση της τεχνολογίας Quickpath Interconnect και άρα από την κατασκευή chipsets υποστήριξης για τους επεξεργαστές Core i7 (Nehalem), η Intel στρίμωξε την Nvidia στη γωνία. Η απροθυμία των κατασκευαστών να καταβάλουν στην Nvidia το ποσό που απαιτούσε για το chip NF200, ήταν επίσης κάτι που συνυπολόγισε. Από το να "χαρίσει" λοιπόν την τεχνολογία Nvidia SLI στην Intel (να την "ανοίξει") ή από το να χάσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς από τις πωλήσεις GPUs, η Nvidia σκέφτηκε να ακολουθήσει τη "μέση" οδό, όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Η Nvidia τελικά, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδια για το ακριβό NF200 chip και να προσεγγίσει διαφορετικά το ζήτημα. Κάθε κατασκευαστής, που επιθυμεί να προσφέρει υποστήριξη στη τεχνολογία Nvidia SLI θα πρέπει να αποστείλει το motherboard του στα εργαστήρια της Nvidia για να περάσει από σχετική αξιολόγηση (αυτό έχει να κάνει με την τοποθέτηση των θυρών, την λειτουργικότητα κ.α). Η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν θα είναι βεβαίως δωρεάν. Εφόσον το motherboard περάσει από τη σχετική φάση αξιολόγησης, ο κατασκευαστής θα μπορεί να επιλέξει από μια σειρά από προτάσεις αδειοδότησης και να αποκτήσει τα δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας.

Τα εγκεκριμένα από την Nvidia motherboards υποχρεούνται στις συσκευασίες τους να αναγράφουν την υποστήριξη της τεχνολογίας Nvidia SLI (με ειδικό λογότυπο "SLI Certified"). Μόλις το motherboard λάβει τη σχετική έγκριση, στον κατασκευαστή θα αποστέλεται ένας κωδικός έγκρισης (η Nvidia τον ονομάζει "cookie") που θα πρέπει να ενσωματώσει στο BIOS του motherboard. O συνδυασμός του συγκεκριμένου κωδικού με το Intel X58 Express chipset θα επιτρέπει στο λογισμικό των Forceware drivers, να ενεργοποιήσει τη λειτουργία Nvidia SLI στα motherboards. Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί η λειτουργία Nvidia SLI μέσω κάποιου hacked-BIOS, η Nvidia σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στο Nvision 2008, δεν έχει σκοπό να το αποτρέψει, αφού το πρόγραμμα αξιολόγησης και έγκρισης απευθύνεται μόνο στους κατασκευαστές motherboards και τους κατασκευαστές ολοκληρωμένων συστημάτων.

Η υποστήριξη της τεχνολογίας Nvidia SLI από motherboards με το Intel X58 Express chipset θα πραγματοποιείται μέσω αρκετών συνδυασμών θυρών PCI Express 2.0 και "δρόμων" (lanes). Έτσι είναι δυνατόν να δούμε motherboards που συνδυάζουν δυο θύρες PCI Express 2.0 x16, τρεις (x16, x8, x8) ή ακόμα και τέσσερις PCI Express 2.0 θύρες των 8 lanes (x8). Αυτό σημαίνει πως μάλλον θα δούμε και υποστήριξη Quad-SLI με την εμφάνιση των νέων Core i7 επεξεργαστών της Intel!

Όσοι κατασκευαστές επιθυμούν να προσφέρουν υποστήριξη στο Quad-SLI χρησιμοποιώντας τέσσερις θύρες PCI Express 2.0 πλήρους εύρους (x16) στα motherboards τους, θα μπορούν να το κάνουν χρησιμοποιώντας δυο chips τύπου NF200 (nForce 200), αν και αυτά τα μοντέλα θα είναι σπάνια και πανάκριβα. Αν επιθυμούν να προσφέρουν υποστήριξη σε τρεις θύρες PCI Express 2.0 x16 αρκεί να χρησιμοποιήσουν ένα chip NF200.

Σύμφωνα με την Nvidia, ακόμα και η Intel θα πρέπει να αποστείλει τα δικά της motherboards στο εργαστήριο της Nvidia, για να πάρουν τη σχετική έγκριση για τη χρήση της τεχνολογίας Nvidia SLI.

Αναμβισβήτητα, πρόκειται για μια θαυμάσια εξέλιξη που θα χαροποιήσει τους ενθουσιώδεις χρήστες και gamers, αφού θα μπορούν να αγοράσουν ένα υπολογιστή που όχι μόνο θα προσφέρει υποστήριξη στην τεχνολογία multi-graphics της AMD, ATI CrossfireX αλλά και στην Nvidia SLI, προσφέρωντας τους τη δυνατότητα επιλογής όσο αφορά στο είδους των καρτών γραφικών που θα επιλέξουν ή το δικαιώμα της εναλλαγής από τη μια τεχνολογία multi-graphics στην άλλη, όποτε αυτοί το επιθυμούν ή το κρίνουν απαραίτητο.

Πηγές: Anandtech και TechReport. Eικόνες από το Anandtech

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 74 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top