ΣΕΠΕ: Οικονομική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Press News

Συνέντευξη τύπου με θέμα “Οικονομική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών” έδωσε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας.

“Η ενίσχυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών είναι Εθνικό Ζήτημα, που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΕ κύριος Παντελής Τζωρτζάκης, ξεκινώντας την εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση των θέσεων του ΣΕΠΕ. H οικονομική κρίση φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα στήριξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), που διατρέχουν οριζόντια όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Οι ΤΠΕ αποτελούν κομβικό παράγοντα ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα η χρήση τους είναι μοναδικό όπλο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η έρευνα για τη διαφθορά στην Ελλάδα βαθμολογεί τη χώρα μας με 4,7 (με άριστα το 10), κατατάσσοντάς την τελευταία, ανάμεσα στα 15 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και 57η επί συνόλου 180 χωρών. Αν σε αυτό προστεθεί και η μεταβολή του μεγέθους της διαφθοράς στην Ελλάδα, που εκτιμάται ότι αυξήθηκε από €639 εκατ. το 2007 σε €748 εκατ., γίνεται προφανές το μέγεθος των χαμένων εσόδων από τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η διαφάνεια ξεκινάει από την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης, που εκμηδενίζουν τη γραφειοκρατία και με ξεκάθαρο, οργανωμένο, οικονομικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο βοηθούν τον πολίτη να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του με το κράτος. Όμως στην Ελλάδα καμιά Περιφέρεια δεν παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις και μόνο 27,45% των Νομαρχιών και 18,29% των Δήμων προσφέρουν στοιχειωδώς ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Υπεύθυνη λοιπόν είναι η διαχρονική απροθυμία της Πολιτείας, που συντηρεί τη γραφειοκρατία, που με τη σειρά της εκτρέφει τη διαφθορά.

Είναι προφανές, ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που το υψηλό κόστος της εργασίας καθιστά το ζειν και το επιχειρείν όσο ακριβό είναι στις μεγάλες χώρες και που η διαφθορά παραμένει σε τριτοκοσμικά επίπεδα, η διεκδίκηση υψηλής διαφάνειας είναι μονόδρομος για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Την ώρα που το διεθνές περιβάλλον βοά από παραινέσεις, αναλύσεις και κινήσεις, που προτρέπουν τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των ΤΠΕ ως μοχλό εξόδου από την κρίση, η Πολιτεία διαχρονικά αδιαφορεί.

Αδιαφορεί στο μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δια στόματος Jose Manuel Barroso διαμηνύει, ότι η ενίσχυση των ΤΠΕ είναι μία από τις 10 απαραίτητες και επείγουσες δράσεις, που θα καταστήσουν την Ευρώπη ικανή να διεκδικήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αγνοεί το παράδειγμα των ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν ήδη τη χρηματοδότηση με $6 δις για την κάλυψη του 100% της χώρας με ευρυζωνικές υποδομές μέχρι το 2010 και τον ορισμό Γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας (Chief Technology Officer).

Αδιαφορεί στη σύσταση του ΟΟΣΑ, που προτείνει στις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στην ευρυζωνικότητα, με προτεραιότητα την επένδυση σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη του τομέα ΤΠΕ και την προώθηση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε ΤΠΕ.

Την ίδια στιγμή που η Πολιτεία χρηματοδοτεί γενναία το τραπεζικό σύστημα και, παρά τη διεθνή παραδοχή ότι οι ΤΠΕ αποτελούν μονόδρομο για τη θωράκιση των εθνικών οικονομιών στην παρούσα κρίση, οι επιχειρήσεις του κλάδου μας δεινοπαθούν, λόγω της δυσμενούς αντιμετώπισής τους από τις τράπεζες και του υπέρογκου κόστους χρηματοδότησης για την επιβίωσή τους. Η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα, για να καθιερώσει τους αυτονόητους αυστηρούς μηχανισμούς λογοδοσίας και διαφάνειας στη διακυβέρνηση των τραπεζών. Δεν απαιτεί τις απαραίτητες εγγυήσεις για την απόδοση των ωφελειών στήριξης της ρευστότητας τους για την ενίσχυση των παραγωγικών τάξεων.
Τις τραγικές συνέπειες της κρίσης για τον κλάδο μας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η άρνηση του Δημοσίου να τακτοποιήσει τις οφειλές των Φορέων του, για δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Οφειλές που σήμερα εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα €500 εκατομμύρια και, έναντι των οποίων, οι επιχειρήσεις ΤΠΕ έχουν ήδη καταβάλλει ΦΠΑ και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν εξοφλήσει τις απορρέουσες υποχρεώσεις και έχουν δεσμευμένες εγγυητικές επιστολές.

Η Πολιτεία δεν ενστερνίζεται την εθνική σημασία της ανάπτυξης των ΤΠΕ για την πρόοδο της χώρας. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται καμία στοχευμένη δράση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας μας.

Δυστυχώς όμως, δε μαθαίνουμε και από τα λάθη του παρελθόντος! Η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” χαρακτηρίστηκε από: καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των δράσεων, έλλειψη συντονισμού, αδυναμία των Φορέων να προκηρύξουν και να παραλάβουν τις δράσεις που είχαν σχεδιαστεί και να λειτουργήσουν τα έργα μετά την παραλαβή τους προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007 - 2013) κινείται στο ίδιο πλαίσιο, καθώς έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από την έναρξη του, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Ο ΣΕΠΕ καλεί την Πολιτεία, επιτέλους, να κατανοήσει, ότι η ενίσχυση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι εργαλείο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Επαναφέρουμε την πρότασή μας για σύσταση Υπουργείου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ως το μόνο τρόπο να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και η αναποτελεσματικότητα στο συντονισμό του σχεδιασμού και της υλοποίησης των δράσεων για την ανάπτυξη των ΤΠΕ.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και, σε εθνικό επίπεδο, η παγκόσμια οικονομική ύφεση μας υποχρεώνει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η κρίση νομοτελειακά θα παρέλθει. Ο ανταγωνισμός όμως δε θα είναι πια ο ίδιος. Και οι νέες τεχνολογίες είναι μονόδρομος για τη δημιουργία των απαραίτητων εκείνων εθνικών υποδομών, που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική για την ελληνική οικονομία.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι, ότι η ανάπτυξη των ΤΠΕ δεν αποτελεί κλαδικό αίτημα, αλλά εργαλείο καλύτερης ζωής για τον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον επαγγελματία. Είναι εργαλείο ελέγχου σπατάλης και βέλτιστης διαχείρισης για τον πολυδαίδαλο δημόσιο τομέα. Είναι εργαλείο δημιουργίας ευκαιριών για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 348 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top