Η αρχιτεκτονική Intel οδηγεί το μέλλον της υπερ-υπολογιστικής

Press News

Η Intel Corporation ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα εφοδιάσουν τους επιστήμονες, τους ερευνητές και τους μηχανικούς με την υπολογιστική δύναμη που χρειάζονται ώστε να επιταχύνουν ένα πλήθος επιστημονικών και μηχανικών προγραμμάτων, όπως η δημιουργία νέων φαρμάκων κι η έρευνα πάνω στην κλιματική αλλαγή. Τέσσερις στους πέντε υπερ-υπολογιστές που συγκαταλέγονται στη λίστα TOP500 διαθέτουν επεξεργαστές Intel.

Κατά το πρώτο μισό του 2010, η Intel Corporation θα κυκλοφορήσει μία νέα έκδοση του επερχόμενου επεξεργαστή Nehalem-EX, ειδικά βελτιστοποιημένη για High Performance Computing (HPC). Το chip των 6 πυρήνων θα "τρέχει" σε υψηλότερες συχνότητες από αυτές των εκδόσεων 8 πυρήνων των επεξεργαστών Nehalem-EX και θα προσφέρουν πλεονεκτήματα σε κάποιες HPC εργασίες. Οι πελάτες θα απολαύσουν μεγαλύτερο εύρος ζώνης και χωρητικότητα μνήμης σε σύγκριση με τις σημερινές λύσεις, ενώ θα μπορέσουν να κατασκευάσουν υπερ-υπολογιστές με μέχρι και 256 τέτοια chip ένας υπερ-υπολογιστής μπορεί να περιέχει πολλές τέτοιες μηχανές.

Η Intel ανακοίνωσε ακόμη ότι ένα πρόγραμμα beta για την τεχνολογία Ct της εταιρείας θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του 2009. Η τεχνολογία Ct της Intel κάνει ευκολότερο τον παράλληλο προγραμματισμό στις γλώσσες C και C++, μέσω του αυτόματου παραλληλισμού κωδικών στους επεξεργαστές πολλαπλών και πολλών πυρήνων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.intel.com/software/data-parallel.

Η 34η έκδοση της λίστας TOP500 καταδεικνύει ότι 402 από τα 500 κορυφαία συστήματα παγκοσμίως –αριθμός ρεκόρ– περιέχουν επεξεργαστές Intel, ειδικά αυτά που είναι σχεδιασμένα για τον κλάδο της γεωφυσικής, για τους οικονομικούς υπολογισμούς και την επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με τη λίστα, τα chip της Intel δίνουν ώθηση σε 20 από τα 50 κορυφαία συστήματα. Τα συστήματα που χρησιμοποιούν επεξεργαστές τεσσάρων πυρήνων Intel Xeon ηγούνται της λίστας, καταλαμβάνοντας 379 θέσεις.

Μερικούς μήνες μόνο μετά την άφιξή της, η σειρά επεξεργαστών Intel Xeon 5500, γνωστή παλαιότερα με το κωδικό όνομα "Nehalem-EP", επηρεάζει ήδη σημαντικά την HPC κοινότητα, αποτελώντας την κινητήριο δύναμη για 21 συστήματα που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 100 κορυφαία.

"Χάρη στο τεράστιο ποσοστό στο οποίο η βιομηχανία έχει υιοθετήσει τη σειράς επεξεργαστών Intel Xeon 5500, η Intel έχει τώρα περισσότερα συστήματα από ποτέ στη λίστα Top500, βασισμένη στο τεστ αναφοράς Linpack", δήλωσε ο Richard Dracott, Γενικός Διευθυντής του High Performance Computing Group της Intel.

"Είμαστε κατενθουσιασμένοι που οι πελάτες επιλέγουν τα προϊόντα επεξεργαστών Xeon της εταιρείας μας, όχι μόνο για τις υψηλές τους βαθμολογίες στο τεστ Linpack, αλλά και λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων εφαρμογών που επιτυγχάνονται σε μία ευρεία γκάμα πραγματικών φόρτων εργασίας που απαντώνται στην αναζήτηση ενέργειας, στην επιστημονική έρευνα και στο 3D Internet".

Η σειρά επεξεργαστών Xeon 5500 παίζει καίριο ρόλο στους υπερ-υπολογιστές που χρησιμοποιούνται στην επιστημονική έρευνα και ανακάλυψη. Η NASA και η SGI έχουν εισάγει server που περιέχουν 2,304 ενεργειακά αποτελεσματικούς επεξεργαστές Xeon 5500, αυξάνοντας έτσι την "ευφυΐα" των υπερ-υπολογιστών του project "Πλειάδες" κατά 35%, ώστε να φέρουν εις πέρας τη δέσμευση της NASA να προάγει την έρευνα για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Το πρόγραμμα "Πλειάδες" διαθέτει τώρα συνολικά 14,080 επεξεργαστές Intel Xeon.

Στο θέση Νο.10 της λίστας βρίσκεται ο υπερ-υπολογιστής της Sandia National Laboratories και της Sun Microsystems με το όνομα "Red Sky". Ο Red Sky περιλαμβάνει πάνω από 10,000 επεξεργαστές της σειράς Intel Xeon 5500.

Η ημιετήσια λίστα των TOP500 υπερ-υπολογιστών αποτελεί έργο των Hans Meuer από το Πανεπιστήμιο του Mannheim, Erich Strohmaier και Horst Simon από το National Energy Research Scientific Computing Center του Υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α., και Jack Dongarra από το Πανεπιστήμιο του Tennessee. Η ολοκληρωμένη αναφορά είναι διαθέσιμη στο www.top500.org.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 13 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top