Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 4η "Ημέρα Καινοτομίας" της Microsoft Ελλάς

Press News

Η Microsoft Ελλάς διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, για τέταρτη συνεχή χρονιά, την εκδήλωση "Ημέρα Καινοτομίας", η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010 στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft.

Η φετινή διοργάνωση έδωσε το βήμα στη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπροσώπων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις προοπτικές ενσωμάτωσης της καινοτομίας στην εκπαίδευση ενώ, παράλληλα, φιλοξένησε μια σημαντική προσπάθεια καταγραφής της πορείας της καινοτομίας, τον "Ελληνικό Χάρτη Καινοτομίας". Την πρωτοβουλία υποστήριξαν ως χορηγοί επικοινωνίας η εφημερίδα Το Βήμα και η διαδικτυακή πύλη in.gr. Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δύο θεματικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορούσε στην παρουσίαση του "Ελληνικού Χάρτη Καινοτομίας", μιας επιστημονικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Δρ. Δημήτρη Δενιόζου από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς και η οποία επιχειρεί να καταγράψει την πορεία της καινοτομίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η έρευνα αυτή αποτυπώνει τα εγχώρια δεδομένα αναφορικά με την καινοτομική ανάπτυξη, προβαίνει στη συγκριτική ανάλυσή τους, ανιχνεύοντας ισχυρά και ασθενή σημεία, και προτείνει τρόπους βελτίωσης για την ενίσχυση της καινοτομίας.

Παράλληλα, η μελέτη προβαίνει στην εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων, με κυριότερο από αυτά την κατάταξη της χώρας μας στις "μέτρια καινοτόμες" χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η Ελλάδα, αναφορικά με την καινοτομία, κινείται κάτω από το μέσο όρο των 27 ευρωπαϊκών κρατών – μελών, σημειώνοντας, ωστόσο, ανοδική πορεία τα τελευταία έτη.

Ο δεύτερος άξονας εστίασε στον τομέα της εκπαίδευσης και διερεύνησε τρόπους με τους οποίους η καινοτομία θα μπορούσε να αναβαθμίσει την παιδεία, μέσω της ενσωμάτωσης τεχνολογικά πρωτοποριακών μεθόδων διδασκαλίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Κοινό τόπο στις τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων στη συζήτηση που διεξήχθη αποτέλεσε η πεποίθηση ότι η επένδυση στην καινοτομία καθίσταται ζήτημα μείζονος σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας της παιδείας, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Στο πάνελ, που πραγματοποιήθηκε με θέμα "Ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας στην εκπαιδευτική διαδικασία", συμμετείχαν ο κ. Πάνος Θεοδοσόπουλος, Διευθυντής Δημόσιου Τομέα της Microsoft Ελλάς, η κα Τερέζα Γιακουμάτου, εκπαιδευτικός – επιμορφώτρια Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ο κ. Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιριών ECDL Ελλάς, ο κ. Σίμος Ρετάλης, Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά. καθώς επίσης και ο κ. Νικήτας Καστής, Διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λουκάς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του, σημείωσε: "Η επένδυση στην καινοτομία και η αξιοποίηση της τεχνολογικής προόδου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου αποτελούν μονόδρομο για την επίτευξη της ευημερίας, για την κατάκτηση ενός καλύτερου μέλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας. Στη Microsoft Ελλάς επιχειρούμε να καλλιεργήσουμε το κατάλληλο έδαφος για την άνθιση της καινοτομίας στην Ελλάδα, με στοχευμένες δράσεις και πολιτικές. Η “Ημέρα Καινοτομίας” αποτελεί μια τέτοια δράση, που με συνέπεια κάθε χρόνο από το 2007 επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της καινοτομίας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η αρχική ιδέα μας εξελίχθηκε και μετουσιώθηκε σε θεσμό για την ανάδειξη της καινοτομίας στην Ελλάδα".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, που ήταν και η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, έδωσε το στίγμα όσον αφορά στη στάση της πολιτείας σχετικά με την ένταξη της καινοτομίας στα ελληνικά σχολεία και τα πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, η κα Υπουργός σημείωσε ότι: "Το σύνθημα “Χρειαζόμαστε δημιουργούς και όχι καταναλωτές καινοτομίας” νομίζω, ότι μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να αποδώσει την αλλαγή που χρειαζόμαστε στην κοινωνία μας και στο αναπτυξιακό μοντέλο μας. Η σημασία της καινοτομίας, η ικανότητα δημιουργίας, διάδοσης και αξιοποίησης της γνώσης αναγνωρίζεται, πλέον, σήμερα, ως η βασική προϋπόθεση απόκτησης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος".

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τιμώντας για ακόμη μία χρονιά την "Ημέρα Καινοτομίας", υπογράμμισε τα ακόλουθα: "Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τη σημασία της καινοτομίας για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Στόχος μας είναι, μέσα από την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες να αλλάξουμε την κουλτούρα του management τόσο στα Σώματα Ασφαλείας όσο και στη Δημόσια Διοίκηση. Να κάνουμε την καινοτομία ένα κοινό αγαθό στην υπηρεσία του πολίτη".

Εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε τα εξής: "Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι η στροφή στην καινοτομία. Γιατί η καινοτομία θα βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση, αλλά και θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της οικονομίας μας. Και αυτό διότι δημιουργεί ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ενισχύει την προσήλωση των πελατών, ενισχύει τη διάθεση για κατανάλωση, αποτελεί το θεμέλιο της μελλοντικής ανάπτυξης".

Η έναρξη του θεσμού "Ημέρα Καινοτομίας" χρονολογείται από το 2007, όταν η Microsoft Ελλάς εμπνεύστηκε τη θεσμοθέτηση μιας "ημέρας", αφιερωμένης στην καινοτομία, με στόχο την ενθάρρυνση καινοτόμων ιδεών, που θα επιτάχυναν τη διείσδυση της τεχνολογίας σε κρίσιμους κλάδους για την πρόοδο της χώρας. Η "Ημέρα Καινοτομίας" αποτελεί μια εκδήλωση που στοχεύει στην αφύπνιση της κοινής γνώμης σχετικά με την ανάγκη διασύνδεσης της καινοτόμου τεχνολογίας και της ελληνικής κοινωνίας, συζητώντας τις ελλείψεις και προτείνοντας τρόπους βελτίωσης. Συμπληρώνοντας το τέταρτο χρόνο διεξαγωγής, η "Ημέρα Καινοτομίας" αποτελεί σταθερό σημείο συνάντησης και ανταλλαγής καινοτόμων ιδεών και απόψεων εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, του κλάδου της τεχνολογίας και της οικονομίας.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσαν οι 9 καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από τη Microsoft Ελλάς και τους συνεργάτες της και παρουσιάστηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο.

Το συντονισμό των συζητήσεων είχε ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ κ. Κωνσταντίνος Ζούλας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.innovationday.gr.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 62 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top