Νανοφωτονικά chip είναι έτοιμη να κατασκευάσει η IBM

Μετά από πολλά χρόνια ερευνών, η "Μεγάλη Μπλέ" ανακοίνωσε περήφανα ότι στα εργαστήρια της ανέπτυξε μία τεχνολογία που συνδυάζει ηλεκτρικές αλλά και οπτικές συσκευές στο ίδιο κομμάτι πυριτίου, ενεργοποιώντας την κατασκευή μίας νέας γενιάς από chip που επικοινωνούν χρησιμοποιώντας παλμούς φωτός!

Αυτή η δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων μέσω του φωτός αντί των ηλεκτρικών σημάτων όπως συμβαίνει με τα σημερινά chip, επιτρέπει την κατασκευή πολύ ταχύτερων, περισσότερο οικονομικών στην κατανάλωση chip και σύμφωνα με την IBM θα σηματοδοτήσει την κατασκευή υπερυπολογιστών ικανών να πραγματοποιούν εκατομμύρια τρισεκατομμυρίων υπολογισμούς (ExaFLOP capable) το δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι χίλιες φορές ταχύτεροι από τους σημερινούς υπερυπλογιστές. 

Η τεχνολογία 2-σε-1 της IBM ονομάζεται CMOS Integrated Silicon Nanophotonics και δεν απαιτεί νέα εργαλεία ή εξοπλισμό στις σημερινές γραμμές παραγωγής CMOS και έτσι οι εταιρείες δεν είναι απαραίτητο να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στο κατασκευαστικό κομμάτι.

Το παραπάνω επίτευγμα οφείλεται σε πρόσφατα ανεπτυγμένα ολοκληρωμένα εξαιρετικά μικρού μεγέθους ενεργητικών και παθητικών νανοφωτονικών συσκευών πυριτίου που έχουν σμικρυνθεί στα όρια της διάθλασης - το μικρότερο μέγεθος που τα διηλεκτρικά οπτικά μπορεί να αντέξουν.

"Η ανακάλυψη μας όσο αφορά στην τεχνολογία CMOS Integrated Silicon Nanophotonics υπόσχεται πρωτόγνωρες αυξήσεις στην λειτουργικότητα και την απόδοση των chip πυριτίου και παράλληλα ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση στις οπτικές επικοινωνίες μεταξύ racks, αρθρωμάτων (modules) ή ακόμη και μέσα σε ένα μόνο chip" είπε ο Dr. Yurii A. Vlasov, Manager of the Silicon Nanophotonics Department του IBM Research.

Το επόμενο βήμα σε αυτή την εξέλιξη είναι η δημιουργία γραμμής παραγωγής εμπορική εκμετάλευση της τεχνολογίας από την IBM ή και άλλες εταιρείες. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 3 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top