Η Google παρουσίασε το λειτουργικό σύστημα Android 4.1 (Jelly Bean)

Η Google πριν λίγη ώρα, παρουσίασε την νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android 4.1 με την κωδική ονομασία "Jelly Bean".

Το 2011, είχαν ενεργοποιηθεί 100 εκατομμύρια συσκευές Android, ενώ το 2012, ο αριθμός των ενεργοποιήσεων εκτοξεύθηκε στα 400 εκατομμύρια! Λίγο αργότερα, η Google αποκάλυψε την νέα έκδοση του Android 4.1 (Jelly Bean) το οποίο δείχνει να "τρέχει" πιο ομαλά και με υψηλότερο framerate (στα 60fps χάρη στο Project Butter) από την παλαιότερη έκδοση του Android. 

Επιπλέον διαθέτει νέα "home screen", νέο πληκτρολόγιο, προηγμένες ειδοποιήσεις (notifications) με περισσότερα δεδομένα, δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων σε μέγεθος αρχείων μέσω τεχνολογίας NFC καθώς και μέσω της τεχνολογίας Android Beam. Ας δούμε επιγραμματικά τα νέα χαρακτηριστικά:

Ταχύτητα

Το Android 4.1 προσθέτει "triple buffering" κατά την διαδικασία επεξεργασίας των γραφικών, για ακόμα περισσότερο συνεπή απόδοση, ώστε τα γραφικά να είναι ομαλά, από την κύλιση των "οθονών" έως στα τρισδιάστατα γραφικά.  

Android 4,1 μειώνει την υστέρηση στο άγγιγμα της οθόνης, όχι μόνο με το συγχρονισμό του αγγίγματος με τον ρυθμό κάθετης ανανέωσης της οθόνης (Vsync timing), αλλά και "προβλέποντας", την θέση του δάχτυλου σας αργότερα, στον χρόνο ανανέωσης της οθόνης. Αυτό οδηγεί σε μια πιο άμεση και ομαλή απόκριστη στο άγγιγμα. Επιπλέον, μετά από περιόδους αδράνειας, το Android εφαρμόζει μια ώθηση στην συχνότητα λειτουργίας της CPU (CPU input boost) κατά το επόμενο άγγιγμα σας, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση.

Σύγκριση Android 4.1 Jelly Bean με το Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Το Android 4.1 έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ένα νέο εργαλείο που ονομάζεται Systrace, το οποίο συλλέγει δεδομένα απευθείας από τον πυρήνα του Linux για να διαμορφώσει μια συνολική εικόνα των δραστηριοτήτων του συστήματος. Τα δεδομένα συλλέγονται σε μια ομάδα χρονολογημένων γραφημάτων, που βοηθούν στην απομόνωση των καθυστερήσεων ή των διακοπών στο rendering και άλλα ζητήματα. Το εργαλείο είναι διαθέσιμο μέσω του Android SDK (Εργαλεία R20 ή υψηλότερη)

Notifications (Ειδοποιήσεις)

Οι "ειδοποιήσεις" προσφέρουν αρκετά περισσότερα δεδομένα σε σχέση με το παρελθόν όπως για παράδειγμα δυνατότητα να ειδοποιήστε όποτε λαμβάνεται Gmail, δυνατότητα να μοιράζεστε ή να... επικροτείτε κάποια σραστηριότητα με +1 στο Google+ χωρίς να τρέξετε την συγκεκριμένη εφαρμογή κ.α. Οι "ειδοποιήσεις" είναι πια μεγαλύτερες, για να "χωρούν" περισσότερη πληροφορία και με διαφορετικές μορφές (BigTextStyle, BigInboxStyle και BigPictureStyle) ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης "custom template".

Animations & Widgets

Τα Αnimations του Android 4.1 δείχνουν εκπληκτικά και είναι ιδιαίτερα ομαλά. Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί πολύ σημαντικές βελτιώσεις στα "App widgets", τα οποία "κάθονται" στην οθόνη με μεγαλύτερη ακρίβεια, παραμερίζοντας τις εφαρμογές, ενώ αυτόματα πραγματοποιούν "resize" για να χωρέσουν ανάμεσα στα εικονίδια των Android Apps εφόσον υπάρχει ο απαραίτητος χώρος.

Voice Typing

Το Offline Voice Typing του Android 4.1 επίσης δείχνει εντυπωσιακό (δεν απαιτείται σύνδεση με το internet) και ακριβές, τουλάχιστον κατά την διάρκεια της παρουσίασης. Για την ώρα υποστηρίζονται 18 γλώσσες, ωστόσο το Offline Voice Typing υποστηρίζει μόνο Αγγλικά για την ώρα.

Gesture Mode

Επίσης, το "Gesture Mode" είναι εκπληκτικό, αφού θα βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν το πλεονέκτημα της όρασης να χειρίζονται τις συσκευές Android με μεγάλη ευκολία. 

Google Search

Η Google εισήγαγε επίσης το "talk search", δηλαδή Google Search με αναγνώριση φωνής το οποίο λειτούργησε θαυμάσια και με εξαιρετική ακρίβεια κατά την διάρκεια της παρουσίασης.

Google Now

Μαζί με τις νέες δυνατότητες του Google Search, η Google ανακοίνωσε και το χαρακτηριστικό "Google Now", το οποίο είναι μία τεχνολογία που βοηθάει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο (π.χ να πάρουν το τρένο άμεσα ή να βρουν το σωστό λεωφορείο). Για παράδειγμα, το Google Now, σας λέει πότε πρέπει να φύγετε για να προλάβετε να φτάσετε στην ώρα σας σε ένα ραντεβού σας, υποδεικνύωντας το μέσο που πρέπει να πάρετε, την διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε και πόσο χρόνο θα σας πάρει για να φτάσετε κ.α. Πρόκειται για μία τεχνολογία που έχει ομοιότητες με την Siri της Apple.

Πολλές περισσότερες λεπτομέρειες για το Android 4.1 (Jelly Bean) μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Elexorien

Ωραία η Google...

... έβαλε και βούτυρο για να γλυστράει!

Ελπίζω μόνο να μην... αλλοιώσει την γεύση.

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 78 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top