Οι "ψηφιακοί εγκληματίες" εκμεταλλεύονται τις υπηρεσίες cloud, μας προειδοποιεί η Kaspersky Lab

Press News

Εδώ και αρκετό καιρό, οι cloud-based υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων είναι αρκετά δημοφιλείς μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου. Όμως, η ευκολία που αδιαμφισβήτητα προσφέρουν οι υπηρεσίες αυτές φαίνεται να αντισταθμίζεται σε ένα βαθμό από τους κινδύνους που παρουσιάζουν.

Για παράδειγμα, πολλοί χρήστες ακολουθούν διάφορες συμβουλές και αποθηκεύουν σκαναρισμένα αντίγραφα του διαβατηρίου τους και άλλων προσωπικών εγγράφων στο cloud, παρότι μερικές φορές τα τρωτά σημεία μιας υπηρεσίας θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων. Την ίδια στιγμή, η χρήση των cloud τεχνολογιών για σκοπούς που διαφέρουν από εκείνους για τους οποίους έχουν σχεδιαστεί αρχικά, μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες ζημιές.

Είναι εύκολο να βρει κανείς οδηγίες για κατόχους ηλεκτρονικών υπολογιστών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες αυτές για τον απομακρυσμένο έλεγχο και την παρακολούθηση των συσκευών τους, για τον έλεγχο των αρχείων που «κατεβάζουν» μέσω torrent κλπ. Ακολουθώντας τις συστάσεις αυτές, οι χρήστες δημιουργούν εν αγνοία τους διάφορα κενά ασφάλειας, τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτούν εύκολα οι ψηφιακοί εγκληματίες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις στοχευμένων επιθέσεων.

Οι αναλυτές της Kaspersky Lab προειδοποιούν τις επιχειρήσεις ότι τα εταιρικά δίκτυα διατρέχουν τον κίνδυνο να «μολυνθούν» μέσω υπηρεσιών cloud. Για παράδειγμα, οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του φορητού υπολογιστή ενός εργαζόμενου μέσω ενός Dropbox client που βρίσκεται εγκατεστημένος σε αυτόν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί όταν ο εργαζόμενος βρίσκεται εκτός γραφείου.

Αν «μολυσμένα» έγγραφα τοποθετηθούν σε φακέλους στο cloud, το Dropbox θα τα αντιγράψει αυτόματα σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο εταιρικό δίκτυο και «τρέχουν» την ίδια υπηρεσία. Το Dropbox δεν είναι η μοναδική υπηρεσία στην οποία θα μπορούσε να συμβεί αυτό, καθώς όλες οι δημοφιλείς εφαρμογές cloud αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των Onedrive (ή Skydrive), Google Drive, Yandex Disk κ.α., διαθέτουν αυτόματες λειτουργίες συγχρονισμού.

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab, αφού ανέλυσαν δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με τη συναίνεση των χρηστών, διαπίστωσαν ότι περίπου το 30% του malware που εντοπίστηκε σε cloud φακέλους οικιακών υπολογιστών είχε εισχωρήσει μέσω μηχανισμών συγχρονισμού. Για τους εταιρικούς χρήστες, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι cloud φάκελοι των εταιρικών χρηστών περιέχουν κατά κανόνα «μολυσμένα» αρχεία Microsoft Office, οι αντίστοιχοι φάκελοι στους υπολογιστές περιέχουν συχνά και κακόβουλες εφαρμογές Android.

«Μια προσεκτική ανάλυση των στατιστικών στοιχείων έδειξε ότι ο κίνδυνος «μόλυνσης» των εταιρικών δικτύων μέσω cloud αποθήκευσης είναι σήμερα σχετικά μικρός. Τον τελευταίο χρόνο, μόλις 1 στους 1000 εταιρικούς χρήστες αντιμετώπισε τον κίνδυνο «μόλυνσης» του υπολογιστή του. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι – σε ορισμένες περιπτώσεις – ακόμη και ένας «μολυσμένος» υπολογιστής αρκεί για να δημιουργήσει μαζικό πρόβλημα σε ολόκληρο το δίκτυο και να προκληθούν σημαντικές ζημιές. Η ρύθμιση των παραμέτρων του firewall, ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες είναι μια επίπονη διαδικασία, η οποία απαιτεί τη συνεχή ενημέρωση των ρυθμίσεων του», σχολίασε ο Kirill Kruglov, Senior Research Developer της Kaspersky Lab.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, οι διαχειριστές των εταιρικών συστημάτων πρέπει να εγκαθιστούν μια πλήρως λειτουργική σουίτα ασφάλειας, η οποία θα διαθέτει λειτουργίες ευρετικής και συμπεριφορικής προστασίας antivirus, καθώς και λειτουργίες ελέγχου πρόσβασης (HIPS), ελέγχου του λειτουργικού συστήματος (System Watcher ή Hypervisor), προστασίας απέναντι στην εκμετάλλευση ευπαθειών κ.α., σε κάθε σταθμό εργασίας που βρίσκεται στο δίκτυο.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 467 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top