Δίκτυο οπτικών ινών. Στα €2,1 δισ. το έργο για την χώρα μας

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στις 3 Σεπτεμβρίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών κ. Γιώργος Αναστασόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Βασίλης Ασημακόπουλος καθώς και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Λεωνίδας Κορρές. Μετά τη συνάντηση, οι κ. Αλογοσκούφης και Χατζηδάκης σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ανακοίνωσαν επένδυση 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή δικτύου οπτικών ινών.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε επτά χρόνια και θα επιτρέψει την ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλού bandwidth όπως υψηλής πιστότητας εικόνας τηλεοπτικά κανάλια (High Definition), ταχύτερες συνδέσεις στο internet κ.α

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε τις σχετικές δηλώσεις όπως δημοσιεύτηκαν από την ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Μετά τη συνάντηση, οι κ. Αλογοσκούφης και Χατζηδάκης έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια η Ελλάδα έχει καλύψει πολύ μεγάλο δρόμο στα θέματα των ψηφιακών τεχνολογιών. Βασικός μοχλός σε αυτή μας την προσπάθεια ήταν η Ψηφιακή Στρατηγική που έχουμε θέσει σε εφαρμογή από το 2006. Όπως θυμάστε, όταν την παρουσιάζαμε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, δεν μιλήσαμε μόνο για ένα σχέδιο. Κάναμε σαφή αναφορά και σε δράσεις και σε στόχους. Οι στόχοι αυτοί είναι σήμερα πραγματικότητα. Αναφερόμασταν τότε σε δεκάδες νέες ψηφιακές υπηρεσίες σε κεντρικές υπηρεσίες Υπουργείων και σε Δήμους όλης της χώρας. Εντός του φθινοπώρου του 2008 περισσότερες από 500 ηλεκτρονικές πύλες σε ισάριθμους μικρούς και μεγάλους Δήμους της χώρας και σε φορείς του Δημοσίου ανοίγουν τις πόρτες τους στους πολίτες, παρέχοντας ψηφιακές υπηρεσίες. Όσα θέσαμε τότε ως στόχους, σήμερα έχουν γίνει πράξη.

Σήμερα 12 στους 100 Έλληνες έχουν πρόσβαση στο γρήγορο internet. Όταν το 2004 είχε μόνο ένας στους 1.000. Το στόχο που θέσαμε τότε, σήμερα τον ξεπερνούμε. Τα έργα για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών αλλά και η ανταγωνιστική πίεση που άσκησαν τα έργα ευρυζωνικότητας που υλοποιούμε, μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Το 2007 η Ελλάδα κατετάγη έκτη παγκοσμίως και πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, ενώ το 2006 είχαμε καταλάβει την πρώτη θέση παγκοσμίως. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε τον περασμένο Μάιο στην επίσημη έκθεσή της για την πρόοδο της πολιτικής i2010 στην Ευρώπη, πως «η ισχυρή προσήλωση σε πολιτικές νέων τεχνολογιών και κυρίως η Ψηφιακή Στρατηγική 2006 - 2013 έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε σταθερή βελτίωση στους περισσότερους δείκτες". Βεβαίως αυτό μας ικανοποιεί. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας είναι θετικά, ωστόσο δεν μας αρκούν. Χρειάζεται περισσότερη επιμονή και περισσότερη ένταση προσπάθειας - γιατί η Ελλάδα, όπως είπα, ξεκίνησε από το μηδέν το 2004 - προκειμένου να καλύψουμε τον χαμένο τεχνολογικό δρόμο των προηγουμένων δεκαετιών.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, ένα νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη υποδομών οπτικών ινών για δίκτυα νέας γενιάς. Είναι μια δράση που συμβάλει στην προσπάθεια για το ψηφιακό άλμα. Είναι ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι που συμπληρώνει το "παζλ" της Ψηφιακής Στρατηγικής και μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν περιοριζόμαστε μόνο στις δυνατότητες των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά αξιοποιούμε και τις μεγάλες δυνατότητες των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα - μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει εισαγάγει η σημερινή Κυβέρνηση.

Έχουμε πάρει την απόφαση να επενδύσουμε ως χώρα σε ένα σύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών που αλλάζει την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, που καθιστά τη χώρα μας πρωταγωνιστή σε αυτές τις τεχνολογίες. Είναι ένα έργο που θα επιτρέπει να έχουμε ταυτόχρονα τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας, υπηρεσίες βιντεοτηλεφωνίας - δηλαδή να μιλάμε στο τηλέφωνο και να βλέπουμε τον συνομιλητή μας - πολύ υψηλές και σταθερές ταχύτητες internet, υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης, υπηρεσίες τηλεϊατρικής και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες που απαιτούν γρήγορες ταχύτητες και μεγάλο όγκο μετάδοσης δεδομένων. Στην ουσία πρόκειται για ένα δίκτυο ανοικτής πρόσβασης. Θα καλυφθεί με οπτική ίνα αυξημένων απαιτήσεων, που θα καλύπτει ταχύτητες τουλάχιστον 100 mbps για κάθε χρήστη. Το μοντέλο που επιλέγουμε είναι ένα Μοντέλο Παρόχου Υποδομής για την κατασκευή, τη συντήρηση και τη διάθεση της παθητικής υποδομής (σκοτεινή ίνα) στους παρόχους επικοινωνίας.

Η συνολική διάρκεια ανάπτυξης του δικτύου είναι επτά χρόνια. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω της εφαρμογής του Νόμου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με τρόπο που να διασφαλίζει απολύτως τους όρους του ανταγωνισμού. Για κάθε υποέργο - γιατί θα υπάρχουν τρία μεγάλα υποέργα - θα ιδρυθεί Εταιρία Ειδικού Σκοπού και η διάρκεια της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα είναι τριάντα χρόνια. Το κράτος θα καλύψει τέλη διαθεσιμότητας που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό της συνολικής επένδυσης, ενώ η αναλογία κρατικής - ιδιωτικής συμμετοχής θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση που θα κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να τηρούνται όλοι οι όροι του ανταγωνισμού. Υπάρχει δυνατότητα προνομιακού δανεισμού για τους εμπλεκομένους μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, γιατί είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2.100.000.000 ευρώ. Για την ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου, το έργο θα χωριστεί σε τρεις γεωγραφικές περιοχές που θα αντιστοιχούν σε τρία έργα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Πηγή εσόδων θα είναι τα τέλη διάθεσης και χρήσης του παθητικού εξοπλισμού από τους παρόχους επικοινωνίας και από τους παρόχους περιεχομένου. Θα υπάρξει δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης των τελικών χρηστών, δηλαδή κίνητρα, για την κάλυψη του κόστους της κάθετης καλωδιοποίησης μέσω του ΕΣΠΑ - ένα μέρος του έργου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Καταλαβαίνετε ότι ο ρόλος του κράτους είναι σημαντικός, αλλά είναι σημαντικός και ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ο ρόλος του κράτους θα αφορά σε κάποιες οικονομικές ενισχύσεις, όπως είπα, σε κάποιο τέλος διαθεσιμότητας και σε κάποια κίνητρα για τους τελικούς χρήστες, καθώς και στο να θέσει το νομοθετικό και το ρυθμιστικό πλαίσιο και να καθορίσει τις τεχνικές απαιτήσεις και τις προδιαγραφές.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη πρωτοβουλία. Θα αλλάξει η εικόνα της χώρας μας όσον αφορά τις ψηφιακές δυνατότητες που έχουμε και θα αλλάξει και η καθημερινή ζωή των πολιτών με αυτό το έργο. Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Κωστή Χατζηδάκη γιατί πρόκειται για δική του πρωτοβουλία και πρωτοβουλία του Υπουργείου του. Όπως και να ευχαριστήσω τους Γραμματείς, τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνιών, τον Ειδικό Γραμματέα Ψηφιακής Στρατηγικής και τον Ειδικό Γραμματέα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα".

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: "Σήμερα ανακοινώνουμε μια πολύ μεγάλης σημασίας πρωτοβουλία. Είναι μια μεγάλης κλίμακας επένδυση της χώρας στις νέες τεχνολογίες. Μιλάμε ουσιαστικά για τις σύγχρονες υπερλεωφόρους των τηλεπικοινωνιών. Η Ελλάδα αποφασίζει να ακολουθήσει μια στρατηγική υπέρβασης. Από το σημείο που βρίσκεται σήμερα αντί να πάει σε ενδιάμεσες σύγχρονες τεχνολογίες, πάει στις πλέον σύγχρονες που υπάρχουν στον κόσμο. Ακολουθεί τα βήματα άλλων χωρών, όπως είναι η Ιαπωνία, η Κορέα, η Σουηδία. Και ακολουθεί τη στρατηγική άλλων επίσης ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, που πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι κινούνται προς αυτό τον τομέα. Το έργο είναι πολύ σημαντικό. Και για την καθημερινότητα μας και για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν είναι απλά κάτι ενδιαφέρον για αυτούς που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες. Διότι όπως σωστά είπε προηγουμένως ο κ. Αλογοσκούφης, μπορούμε με μια τηλεφωνική σύνδεση να έχουμε όσα τηλεοπτικά κανάλια θέλουμε στο σπίτι μας, μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες τηλε-εκπαίδευσης και τηλεϊατρικής, μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες βιντεοτηλεφωνίας, -να μιλάμε και να βλέπουμε το συνομιλητή μας- , μπορούμε να κάνουμε τις συναλλαγές με τις Τράπεζες και το Δημόσιο. Αυτό αλλάζει την καθημερινή μας ζωή και δίνει ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα μας.

Προχωρούμε λοιπόν με στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων, με μελέτη και με προσοχή ώστε το έργο αυτό να υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία. Θέλω να πω πως πρόσφατα κάναμε μια δημοσκόπηση εξηγώντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και ζητώντας τη γνώμη των πολιτών:

Οι πολίτες σε συντριπτικά ποσοστά τάσσονται υπέρ του έργου και είναι έτοιμοι, αν θέλετε, να υποστούν και μια μικρή ταλαιπωρία, προκειμένου οι οπτικές ίνες να φτάσουν στο σπίτι τους και να αλλάξουν την καθημερινή τους ζωή.

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία του έργου. Θα αναφερθώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, σε κάποια θεσμικά ζητήματα και στα χρονοδιαγράμματα.

  • Δημιουργούμε ένα Δίκτυο Οπτικών Ινών ανοιχτής πρόσβασης σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υπηρεσιών. Ένα δίκτυο "open access" όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
  • Σε κάθε χρήστη θα φτάνει μία οπτική ίνα που θα του δίνει την δυνατότητα να απολαμβάνει υψηλές ταχύτητες πρόσβασης τουλάχιστον 100 Mbps -πρόκειται για ένα γιγαντιαίο άλμα σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, με παράλληλη εξασφάλιση της δυνατότητας εύκολης και άμεσης αναβάθμισής του ανάλογα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας.
  • Επιλέγουμε το Μοντέλο του Παρόχου Υποδομής για την κατασκευή, συντήρηση και διάθεση της παθητικής υποδομής, δηλαδή σκοτεινής ίνας (dark fiber) στους παρόχους επικοινωνίας.
  • Παραχωρούμε την εκμετάλλευση του δικτύου στον Πάροχο Υποδομής για χρονικό διάστημα 30 ετών με στόχο την αποπληρωμή της επένδυσής του.
  • Εξασφαλίζουμε την ολοκλήρωση της κατασκευής του δικτύου 7 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών.

Ποιος θα είναι ο ρόλος της ελληνικής Πολιτείας:

Η Ελληνική Πολιτεία θα δώσει τα κίνητρα στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομίας , αλλά θα έχει και ένα ρόλο καταλύτη στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί, θα υλοποιηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, από ιδιώτες επενδυτές. Ο ρόλος της Πολιτείας είναι ενεργός σε τρία επίπεδα:

  • Οικονομικές ενισχύσεις - στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Αλογοσκούφης.
  • Νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις και
  • Καθορισμός τεχνικών απαιτήσεων και προδιαγραφών
  • Σε σχέση με τα δύο τελευταία, πρέπει να ξέρετε ότι βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα καλύψει νομοθετικά και ρυθμιστικά θέματα για την ομαλή υλοποίηση και διευκόλυνση της ανάπτυξης του δικτύου των οπτικών ινών. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά από τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει το Ρυθμιστικό Πλαίσιο
  • Δικαιώματα διέλευσης για νέες και υφιστάμενες υποδομές
  • Απαιτήσεις ανάπτυξης των νέων υποδομών
  • Ανάπτυξη δικτύων με εναέριες καλωδιώσεις
  • Ρυθμίσεις πρόσβασης σε ιδιωτικά κτίρια, κοινόχρηστους χώρους κ.τ.λ.

Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά όταν θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση του έργου όλα αυτά τα θέματα θα έχουν ρυθμιστεί απολύτως.

Σε σχέση με τις τεχνικές προδιαγραφές:

Αυτή τη στιγμή είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ο καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών θα περιλαμβάνει ένα πλήρη οδηγό εγκαταστάσεων εσωτερικών δικτύων οπτικών ινών και θα εξασφαλίζει την διαδικασία εγκατάστασης δικτύων οπτικών ινών σε υφιστάμενα και νέο - ανεγειρόμενα κτίρια.

Επίσης, θα περιγράφει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που άπτονται θεμάτων όπως:

  • Προσβασιμότητας εγκαταστάσεων
  • Επεκτασιμότητας
  • Εγκατάστασης και συντήρησης
  • Λειτουργικότητας κ.τ.λ.

Θέλω επίσης να αναφερθώ στο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο συγκεκριμένο έργο.

Έως το τέλος του 2008 προχωρούμε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε:

  • Να είναι έτοιμος ένας φάκελος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία θα διαπραγματευθούμε σε σχέση με τη συμβατότητα, με το Κοινοτικό Δίκαιο και τις ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ
  • Θα προχωρήσουμε επίσης σε Δημόσια Διαβούλευση για το Φάκελο
  • Θα ακολουθήσει η έγκριση του Έργου από Διυπουργική Επιτροπή των ΣΔΙΤ.
  • Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 θα προετοιμάσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσουμε στον Διαγωνισμό ανάθεσης Συμβούλου ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και με τη Γραμματεία των ΣΔΙΤ.
  • Στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε τον Διεθνή Διαγωνισμό για το Έργο, ώστε αμέσως μετά το τέλος των διαδικασιών επιλογής να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του Δικτύου Οπτικών Ινών.

Θέλω ακόμη μια φορά να σημειώσω ότι είναι έργο, που αφορά όλους μας, είτε μένουμε στις μεγάλες πόλεις, είτε μένουμε στην επαρχία, διότι το έργο αυτό θα καλύψει δύο εκατομμύρια νοικοκυριά, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και 50 μεγάλες ελληνικές πόλεις. Παράλληλα προετοιμάζουμε από κοινού όλα τα Υπουργεία, Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων, που θα καλύπτουν ολόκληρη την Ελληνική περιφέρεια. Οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται στην καρδιά των εξελίξεων, κοινωνικά και οικονομικά. Η Ελλάδα δεν θέλει απλά να ακολουθήσει αυτές τις εξελίξεις, θέλει να είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους. Και για αυτό το λόγο επιλέγουμε αυτή τη στρατηγική. Τη στρατηγική για την προώθηση των δικτύων οπτικών ινών νέας γενιάς. Είναι μια στρατηγική υπέρβασης, είναι μια στρατηγική πρωτοπορίας. Είναι μια στρατηγική για την ανάπτυξη του τόπου.

Είμαι πραγματικά χαρούμενος, που μαζί με τον Γιώργο Αλογοσκούφη παρουσιάζουμε σήμερα αυτό το σχέδιο, το οποίο όταν σε λίγο χρονικό διάστημα αρχίσει να υλοποιείται, όλοι θα διαπιστώσουν πόσο θα αλλάξει τα πράγματα στη χώρα μας".

H εικόνα από την Corning.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 36 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top