"Επί τάπητος" το έργο των Οπτικών Ινών στο 2ο ετήσιο Συνέδριο Telecoms Strategies – FTTx 2009

Press News

Πραγματοποιήθηκε το 2ο ετήσιο Συνέδριο Telecoms Strategies - FTT-x με την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών, του Παρατηρηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και του FTTH Council. Το Συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Greek ICΤ Forum και το AIT, παρακολούθησαν περισσότερα από 250 ανώτατα στελέχη εταιρειών τηλεπικοινωνιών και κρατικών υπηρεσιών έγιναν σημαντικές παρουσιάσεις στρατηγικών και τεχνολογικών προτάσεων.

Για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών κυβερνητικοί εκπρόσωποι και μεγάλες εταιρείες παρουσίασαν ανοιχτά τις θέσεις τους για το έργο ανάπτυξης δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών που σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Τους συνέδρους τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών κ. Γιάννης Αδαμόπουλος που αναφέρθηκαν διεξοδικά στα έργα Ψηφιακής Στρατηγικής για τις υποδομές Οπτικών Ινών και για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Από τα βασικά σημεία της ομιλίας του και των συνεργατών του ήταν η υλοποίηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ και η ελεύθερης επιλογής τεχνολογιών με βάση διεθνείς προδιαγραφές προκειμένου να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες επιλογές κατασκευαστών. Το συγκεκριμένο σημείο επισημάνθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών τονίσθηκε ότι είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση των βασικών σημείων της σχετικής νομοθεσίας για τα Δίκτυα Οπτικών Ινών για να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο Δρ. Ιωάννης Τόμκος, Καθηγητής του ΑΙΤ, ο οποίος ήταν και ο Προεδρεύων του συνεδρίου, με μια γενική εισαγωγική τοποθέτηση για την ανάγκη ανάπτυξης δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών και μια επισκόπηση των πιό σημαντικών αρχιτεκτονικών και τεχνολογιών. Στην συνέχεια ακόλούθησε παρουσίαση του Προέδρου του ΕΔΕΤ και Μέλος της ΕΕΤΤ, Καθηγητή ΕΜΠ κ. Παναγιώτη Τσανάκα σχετικά με την θέση της Ευρωπαικής Επιτροπής για τα δίκτύα πρόσβασης επόμενης γενιάς και τα οφέλη από την ανάπτυξη υποδομών FTTH στην Ελλάδα. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις στελεχών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών που αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό του έργου FTTH από το Υπουργείο. Η κ. Ιωάννα Σαμπράκου παρουσίασε τις γενικές γραμμές του έργου και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έχουν παράγει τα στελέχη και οι σύμβουλοι του Υπουργείου καθώς και τα επόμενα βήματα στο σχεδιασμό. Ο. Δρ. Λ. Κανέλλος, Πρόεδρος της Επιτροπής του ΥΜΕ για το FTTH, εστίασε την ομιλία του στην πρώτη παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου για το FTTH που έχει καταλήξει πρόσφατα η επιτροπή. Στην συνέχεια το μέλος του Δ.Σ. του FTTH Council Europe, Δρ. Wolfgang Fisher, παρουσίασε τα πιό πρόσφατα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη δικτύων FTTH/FTTB ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου με αντικείμενο «Πόσο ελκυστικό είναι για πιθανούς επενδυτές το έργο ανάπτυξης υποδομών FTTH», παρουσίασαν τις θέσεις των εταιρειών τους υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών INTΡAKAT, ΑΧΙΑ Networks, AKΤΩΡ και ΟΤΕ. Συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, κ. Χ. Καλλής καθώς και ο Σύμβουλος Ανάπτυξης του ΑΚΤΩΡ, κ. Θ. Παπαιωάννου, δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους υποστηρίζουν τα σχέδια του ΥΜΕ και έκαναν προτάσεις σχετικά με πιθανές επιλογές που θα κάνουν πιό ελκυστικό τις ιδιωτικές επενδύσεις στο έργο και θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του με χαμηλότερο κόστος. Ο Πρόεδρος της AXIA Networks France, ενός εξειδικευμένου παρόχου δικτυακών υποδομών ανοικτής πρόσβασης, παρουσίασε την εμπειρεία της εταιρείας του σε ανάπτυξη δικτύων FTTH και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση έργου στη Σιγκαπούρης που παρουσιάζει ομοιότητες με το Ελληνικό έργο. Ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Ρυθμιστικών Θεμάτων του ΟΤΕ, κ. Κ. Πλούμπης παρουσίασε για πρώτη φορά τις θέσεις του ΟΤΕ σχετικά με το έργο. Η ομιλία του δημιούργησε αίσθηση αφού έκανε αναλυτική κριτική σε σημαντικές λεπτομέρειες του σχεδιασμού του έργου. Οι θέσεις του κ. Πλούμπη δημιούργησαν ιδιαίτερη αίσθηση καθώς αναφέρθηκε και σε ζητήματα στρατηγικής για την αγορά τηλεπικοινωνιών, όπου ακόμη δεν υπάρχει σαφής κυβερνητική κατεύθυνση για τον ρόλο του ΟΤΕ σε μία απελευθερωμένη αγορά τηλεπικοινωνιών.

Στην τρίτη ενότητα παρουσιάστηκαν οι θέσεις και προτάσεις των εταιρειών hellas online, Optonics Technologies, Enablance/Marac καθώς και αυτές της ΚΕΔΚΕ. Ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Λειτουργείας Δικτύου της hellas online, κ. Δ. Γοργίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη μετάβασης σε υποδομές οπτικών ινών και στα οφέλη που αναμένονται για την διαθεσιμότητα και την ποιότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών. Ο εκπρόσωπος της Enablance/Marac παρουσίασε την εμπειρεία της εταιρείας του σχετικά με δίκτυα FTTH και έκανε κάποιες σημαντικές επισημάνσεις που πιθανών θα βοηθήσουν και στον σχεδιασμό του έργου στην Ελλάδα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optronics, κ. Η. Κουκουβίνος, παρουσίασε τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της εταιρείας του από την ανάπτυξη του πρώτου πιλοτικού έργου FTTH στην Ελλάδα που έγινε σε μικρό τμήμα της πόλης της Καρδίτσας. Τέλος ο Καθ. Ι. Καλογήρου, Σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), παρουσίασε τις προθέσεις της ΚΕΔΚΕ για εκμετάλλευση των υποδομών οπτικών ινών για μητροπολιτικά δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί ή αναπτύσονται σε μεγάλους δήμους της χώρας.
Στην τέταρτη ενότητα έγιναν παρουσιάσεις από τους εκπροσώπους των κατασκευαστών δικτυακού εξοπλισμού Intracom Telecom (κ. Χ. Κοντέλης, Γενικός Διευθυντής), Alcatel-Lucent (Δρ. Thomas Kallstenius), Cisco (κ. Α. Λιλάκος, Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων), Ericsson (κ. Ι. Γκιωνάς, Γενικός Διευθυντής Έργων Δημοσίου) και συζητήθηκαν οι τεχνολογίες FTTx. Στην ίδια ενότητα παρουσίασε τις θέσεις του Υπουργείου ώς προς τις τεχνολογικές επιλογές FTTH ο συντονιστής της Επιτροπής του ΥΜΕ για το FTTH κ. Α. Πολυκάρπου.
Στο κλείσιμο του συνεδρίου έγιναν χαιρετισμοί από τον Διεθύνοντα Σύμβουλο της Alcatel-Lucent Ελλάδος κ. Γ. Δαλαμάγκα, τον Γ. Γ. Επικοινωνιών κ. Ι. Αδαμόπουλο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώη που παρουσίασαν νέα στοιχεία για τον γενικότερο σχεδιασμό της Κυβέρνησης όσον αφορά έργα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα του συνεδρίου, 11 Μαίου, οι οργανωτές της ημερίδας κ. Ι. Τόμκος και κ. Ι. Χαλαβαζής παρέθεσαν επίσημο δείπνο εργασίας προς τους ομιλητές, χορηγούς και σημαντικούς παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο του δείπνου παρουσιάστηκε η πορεία του έργου από τον Γ.Γ. Επικοινωνιών κ. Ι. Αδαμόπουλο και στελέχη του Υπουργείου όπου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους γύρω από τα σχετικά θέματα.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 57 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top