Το 75% των Ελλήνων ηλικίας 25 - 35 ετών κάνουν χρήση του Facebook

Η πρώτη ενότητα της έρευνας μελετά τις γενικότερες συνήθειες των χρηστών σχετικά µε την ιστοσελίδα του facebook. Η πλειοψηφία του συνόλου των χρηστών (62%) που είναι εγγεγραμμένοι στο facebook δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη παρόμοια ιστοσελίδα. Με αναλυτικότερη μελέτη των δεδομένων, παρατηρείται πως το ποσοστό των ατόμων που έχουν ως μοναδική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης το facebook αυξάνεται στις ηλικίες 25-35 και φτάνει το 75%.

Είναι αξιοσημείωτο πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των χρηστών (59%) επισκέπτεται το facebook συχνότερα από 1 φορά την ημέρα. Το 34% των χρηστών επισκέπτεται το facebook 2-3 φορές ημερησίως και το 25% ακόμη συχνότερα. Το αποτέλεσμα αυτό είναι ενδεικτικό της πρωτοφανούς “προσκόλλησης” των χρηστών που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Το 75% των χρηστών ξοδεύουν χρόνο λιγότερο από 30 λεπτά σε κάθε τους επίσκεψη στο facebook. Μάλιστα το 50% δηλώνει µέσο χρόνο επίσκεψης λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας. Το αποτέλεσμα αυτό σε συνδυασμό µε τη μέση συχνότητα επισκέψεων δείχνει πως ο μέσος χρήστης του facebook το επισκέπτεται αρκετές φορές την ημέρα και για μικρή διάρκεια, άρα γίνεται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας του.

Το 92% των χρηστών δηλώνει πως ο βασικός λόγος χρήσης του facebook είναι η επικοινωνία µε παλιούς φίλους και γνωστούς. Στη συνέχεια, ο δεύτερος επικρατέστερος λόγος χρήσης είναι η ενασχόληση µε διάφορες εφαρμογές (τεστ γνώσεων & ευφυΐας, ερωτηματολόγια προτιμήσεων, φωτογραφίες & βίντεο, κ.ά.) και παιχνίδια που μπορεί να εγκατασταθούν στην ιστοσελίδα του facebook. Το 46% των χρηστών δηλώνει πως χρησιμοποιεί το facebook για να μαθαίνει προσωπικά στοιχεία φίλων και γνωστών. Τέλος, οι νέες γνωριμίες και το «ηλεκτρονικό» φλερτ δεν αποτελούν για τους Έλληνες χρήστες ένα από τα βασικά κίνητρα χρήσης του facebook, αφού µόνο το 28% δηλώνει πως επισκέπτεται το facebook για αυτόν τον λόγο.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν τα κίνητρα χρήσης του facebook αξίζει να σημειώσουμε πως σχεδόν το σύνολο των χρηστών εκμεταλλεύεται τη μοναδική δυνατότητα που παρέχει το facebook για επανασύνδεση µε παλιούς φίλους και γνωστούς. Επίσης, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των χρηστών επιδίδεται σε ένα νέο είδος “ηλεκτρονικού κουτσομπολιού” - δηλαδή να μαθαίνει online στοιχεία από την προσωπική ζωή γνωστών και φίλων - όπως αυτό είναι εφικτό µέσω του facebook. Οι παραπάνω δυνατότητες που παρέχουν µε μοναδικό τρόπο οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα - και το facebook ειδικότερα - αποτελούν και τους βασικούς λόγους αποδοχής και επιτυχίας τους.

Αναφορικά με το βαθμό εμπιστοσύνης των χρηστών προς το Facebook είναι μοιρασμένος σε τρία σχεδόν ίσα μέρη. Το 33% των χρηστών δηλώνει ξεκάθαρα πως εμπιστεύεται αρκετά ή πολύ το facebook και το 38% δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν το εμπιστεύεται καθόλου ή το εμπιστεύεται λίγο. Το υπόλοιπο 1/3 των χρηστών βρίσκεται αναποφάσιστο ανάμεσα στο να εμπιστευθεί ή όχι το facebook περιμένοντας στην ουσία να κατασταλάξουν οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα. Όσον αφορά τη σχέση που έχουν οι χρήστες µε το facebook αξίζει να σημειώσουμε το πως το facebook είναι σχεδόν ή πολύ απαραίτητο στο 42% των χρηστών. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σχέση που έχουν οι χρήστες του facebook µε την συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Είναι ενδεικτικό πως σε παρόμοιες ερωτήσεις που μετρούν την ποιότητας της σχέση των χρηστών µε άλλες ιστοσελίδες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα.

Τεχνολογία και κοινωνική δικτύωση

Να σημειωθεί πως η έρευνα του ΟΠΑ πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα, Δεκέμβριος 2008 - Ιανουάριος 2009, από τους φοιτητές του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ως σκοπό να ερευνήσει σε βάθος τις τάσεις και τις απόψεις των ελλήνων χρηστών σχετικά µε το Facebook. Η συμμετοχή των ελλήνων χρηστών του facebook ήταν ιδιαιτέρως θερμή. Η πρώτη φάση συλλογής δεδομένων έληξε στις αρχές του Ιανουαρίου 2009 και η αρχική ανάλυση των αποτελεσμάτων βασίζεται σε συνολικό δείγμα 380 ατόμων.

Πηγή: ΣΕΠΕ


Stormwatch

Ανήκω...

...στο 25%. Να ανησυχώ;

Lacrimosa_daemon

Λες?

Λες να πρέπει ν'ανησυχούμε? Δε νομίζω.

Dimitrios

Ίσως αυτοί που βιάστηκαν να το μετανιώσουν

Ίσως αυτοί που βιάστηκαν να το μετανιώσουν
στο μέλλον σίγουρα θα ακούσουμε και άλλα για
δημοσίευση δεδομένων απο το facebook.

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 36 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top