Νέα σειρά Intel Xeon 5500 και 17 νέοι επεξεργαστές από την Intel

Press News

H Intel Corporation παρουσίασε 17 επεξεργαστές με κορυφαίο εκπρόσωπο τη σειρά Intel Xeon processor 5500 series. Πρόκειται για τους πιο επαναστατικούς επεξεργαστές διακομιστών (servers) από την εποχή των Intel Pentium Pro, πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια. Οι νέοι επεξεργαστές μπορούν να προσαρμόζουν αυτόματα στο επίπεδο ενέργειας που καταναλώνουν και να διεκπεραιώνουν ταχύτερα τα υπολογιστικά φορτία που συναντιούνται σε ένα μηχανογραφικό κέντρο, ή τις συναλλαγές (queries) σε κάποια βάση δεδομένων. Aναμένεται, επίσης, να παίξουν ρόλο κλειδί στις επιστημονικές ανακαλύψεις των ερευνητών που χρησιμοποιούν υπερ-υπολογιστές (supercomputers) ως τη βάση της έρευνάς τους, ενώ απαιτούν σημαντικά λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, βοηθώντας έτσι τη μείωση της λειτουργικής δαπάνης ρεύματος και ψύξης.

Οι επεξεργαστές της σειράς Intel Xeon processor 5500 series, οι οποίοι είχαν στο παρελθόν την κωδική ονομασία "Nehalem-EP," ενσωματώνουν αρκετές πρωτοποριακές τεχνολογίες, οι οποίες βελτιώνουν δραστικά την ταχύτητα και την ευελιξία των συστημάτων. Τεχνολογίες όπως η Intel® Turbo Boost Technology, η Intel Hyper-Threading , τα ενσωματωμένα power gates, και η πιο σύγχρονη έκδοσης της τεχνολογίας Intel Virtualization Technology (VT) με μεγαλύτερα page tables, επιτρέπουν στο σύστημα να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις μιας μεγάλης σειράς από εργασίες.

«Οι επεξεργαστές της σειράς Intel Xeon processor 5500 series αποτελούν τη βάση επάνω στην οποία θα θεμελιωθεί η επόμενη δεκαετία των καινοτομιών», ανέφερε ο κ. Patrick Gelsinger, senior vice president and general manager στο Digital Enterprise Group της Intel. «Οι επεξεργαστές αυτοί αποδεικνύουν την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί, τόσο στις επιδόσεις των επεξεργαστών, όσο και στη διαχείριση των virtual υποδομών (virtualization management) και της διαχείρισης των εργασιών (workload), γεγονός που θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την επίλυση των πιο σύνθετων προβλημάτων της ανθρωπότητας, και θα ωθήσει τα όρια της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας μακρύτερα».
 
Δεκαπέντε δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές
Καθώς επεκτείνεται η χρήση του internet και το όραμα της Intel για 15 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές έρχεται πιο κοντά, οι επεξεργαστές της σειράς Intel Xeon processor 5500 series θα δώσουν την απαραίτητη ισχύ για τον επερχόμενο μετασχηματισμό των διαδικτυακών υποδομών. Ο κλάδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έχει θέσει, εδώ και καιρό, ως κεντρικό του στόχο τη δυνατότητα των χρηστών να επιλέγουν να τρέχουν διάφορες εφαρμογές  μέσα από βέλτιστους επεξεργαστές και μηχανήματα τα οποία είναι διαθέσιμα on demand, και τα οποία θα μπορούν να είναι διαθέσιμα σε διαδοχικά διακριτά βήματα για τους χρήστες. Το όραμα αυτό, το οποίο συχνά αποκαλείται cloud computing, θα μπορούσε να υλοποιηθεί χάρη στις δυνατότητες, την ευελιξία και την ευφυΐα των επεξεργαστών της οικογένειας Intel Xeon processor 5500 series.
 
Το μεγαλύτερο άλμα στις επιδόσεις των IntelXeonμέχρι σήμερα
Με περισσότερα από 30 νέα παγκόσμια ρεκόρ , η σειρά επεξεργαστών Intel Xeon processor 5500 series, θέτει νέα δεδομένα όσον αφορά τα συστήματα two-socket, ενώ παράλληλα προσφέρει έως και δυο φορές καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη γενιά επεξεργαστών, την Intel Xeon processor 5400 series.  Οι server PRIMERGY της Fujitsu κατέχουν το ρεκόρ SPECint_rate_base2006 και SPECfp_rate_base2006 με σκορ 240 και 194, αντίστοιχα. Ο server της HP, ProLiant DL370 G6, στο  TPC-C benchmark, συνέτριψε το προηγούμενο ρεκόρ με σκορ 631,766 tpmC χρησιμοποιώντας την βάση Oracle 11g database.  Χρησιμοποιώντας το SAP-SD benchmark, το σύστημα IBM System x 3650 M2 έκανε νέο ρεκόρ με σκορ 5100 χρήστες SD.  Η Cisco κατάφερε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στη δοκιμασία SPEComp Mbase2001, μια συγκριτική δοκιμή (computing benchmark) υψηλών προδιαγραφών, η οποια βοηθά στην αξιολόγηση των εφαρμογών OpenMP, το αποίο ήταν καλύτερο κατά 154 τοίς εκατό από αυτό της προηγούμενης γενιάς των επεξεργαστών της σειράς 5400. Στη δοκιμασία SPECpower_ssj2008, η οποία μετρά την ενεργειακή απόδοση των servers, μια πλατφόρμα Verari Systems VB1305, βασισμένη σε επεξεργαστή Xeon 5500, συνέτριψε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ με σκορ 1943 ssj_ops/watt. Με χρήση του VMmark benchmark, το οποίο μετρά την απόδοση σε συνθήκες virtual περιβάλλοντος, αρκετές πλατφόρμες βασισμένες σε επεξεργαστές της σειράς Xeon 5500 διέλυσαν το προηγούμενο ρεκόρ ξεπερνώντας κατά 150 τοίς εκατό τις επιδόσεις της προηγούμενης γενιας των επεξεργαστών Intel Xeon processor 5400 series, συμπεριλαμβανομένου και του σκορ 23.55@16 tiles που πέτυχε η πλατφόρμα Dell PowerEdge R710.
 
Δυναμικό άλμα στα ευφυή χαρακτηριστικά
Είτε στην περίπτωση κάποιων επαγγελματικών συναλλαγών ή προσομοιώσεων με μεγάλες απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ, είτε σε αυτή κάποιων ερευνητών που αναζητούν νέες ενεργειακές πηγές ή κάποιους απομακρυσμένους γαλαξίες, οι υπολογιστές που βασίζονται στους ευέλικτους επεξεργαστές της οικογένειας Intel Xeon processor 5500 series, θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο.  Εφοδιασμένες με τριπλάσιο memory bandwidth σε σχέση με προηγούμενους επεξεργαστές διακομιστών, οι πλατφόρμες που βασίζονται στους επεξεργαστές Intel Xeon 5500 είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε μια σειρά από διαφορετικές συνθήκες και φορτία. Ένα νέο χαρακτηριστικό, το Intel Turbo Boost Technology, αυξάνει την απόδοση του συστήματος ανάλογα με το περιβάλλον και με τις απαιτήσεις του χρήστη, προσαρμόζοντας με δυναμικό τρόπο την ταχύτητα χρονισμού (clock speed) σε έναν, ή περισσότερους, από τους ανεξάρτητους πυρήνες επεξεργασίας.
Επίσης, οι επεξεργαστές της σειράς Intel Xeon 5500 διακρίνονται για την καλύτερη ενεργειακή τους απόδοση, και προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, η ισχύς σε κατάσταση αναμονής (idle power) του επεξεργαστή έχει κατέβει πλέον στα επίπεδα των 10, μόλις, watt, επιτυγχάνοντας μείωση της τάξης του 50 τοις εκατό στην ισχύ σε κατάσταση αναμονής του συστήματος, σε σχέση με την προηγούμενη γενιά επεξεργαστών. Τα νέα ενσωματωμένα power gates, τα οποία βασίζονται στην μοναδική τεχνολογία high-k metal gate technology της Intel, επιτρέπουν να διακόπτεται η παροχή ρεύματος ανεξάρτητα σε κάθε πυρήνα επεξεργασίας.
 
 
Οι επεξεργαστές Intel Xeon processor 5500 series θέτουν, επίσης, νέα πρότυπα στην έξυπνη διαχείριση της ενέργειας, αφού έχουν τη δυνατότητα αυτόματης μετάπτωσης σε έως και 15 διαφορετικές στάθμες ισχύος. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σημαντική βελτίωση στην ενεργειακή διαχείριση του επεξεργαστή, αφού το ποσό της ενέργειας που καταναλώνεται μπορεί να προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ισχύος και χωρίς καμία θυσία όσον αφορά τις επιδόσεις.
Οι παραπάνω δυνατότητες, σε συνδυασμό και με άλλα, ακόμη πιο ευφυή χαρακτηριστικά των επεξεργαστών, επιτρέπουν τη ελαχιστοποίηση του συνολικού κόστους κτήσης (total cost of ownership)  για όσους χρήστες ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση από τα συστήματα που διαθέτουν τώρα, στην οικογένεια Intel Xeon processor 5500 series. Σε αυτή την εποχή των οικονομικών δυσκολιών, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τους παλιότερους servers της σειράς Intel Xeon, με αυτούς της οικογένειας Intel Xeon processor 5500 series και να αποσβέσουν τη σχετική δαπάνη σε ένα διάστημα μόλις 8 μηνών
 
Παρουσίαση των νέων embedded (ενσωματωμένων) επεξεργαστών
Ειδικά για τις ανάγκες των εταιρειών τηλεπικοινωνίας, δημιουργήθηκαν οι επεξεργαστές L5518 και  L5508 της σειράς Intel Xeon (εταιρείες επικοινωνιών). Οι επεξεργαστές αυτοί περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ιδανικούς για εφαρμογές σε περιβάλλον χαμηλών θερμοκρασιών, όπως αυτές που συναντάμε σε τηλεπικοινωνιακούς σταθμούς, για μηχανήματα ασφαλείας, για εξοπλισμό αποθηκευτικών χώρων, για μηχανήματα ιατρικών εφαρμογών, για διακομιστές carrier-grade τοποθετημένους σε rack, για πλακέτες router, ή ακόμη και για τεχνολογία υποβρυχίων. Ο επεξεργαστής L5518 τρέχει στα 2.13 GHz και έχει κατανάλωση επιπέδου 60 watt. Ο 5508 τρέχει στα 2.00 GHz και η ισχύς του είναι 38 watt. Οι νέοι επεξεργαστές που ενσωματώνονται σε διάφορα μηχανήματα ή σε εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, καλύπτονται από εκτεταμένη, επταετή υποστήριξη (extended lifecycle support). Επάνω στα νέα αυτά ολοκληρωμένα θα κτιστούν οι τεχνολογίες του μέλλοντος, όπως το WiMAX, το video-on-demand και οι ολογραφικές επικοινωνίες.
 
 
Νέα ServerBoards και περιφερειακά
Η Intel παρουσιάζει επίσης νέους servers boards οι οποίοι διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό από ενσωματωμένα εξαρτήματα. Επίσης, η εταιρεία προχωρά στην παρουσίαση του Intel 82599 10 Gigabit Ethernet Controller, ο οποίος περιλαμβάνει την τεχνολογία advanced virtualization technology και αυξημένες δυνατότητες δικτύωσης (unified networking support), γεγονός που βελτιώνει την ταχύτητα I/O του δικτύου σε ιδεατά (virtualized ) μηχανογραφικά κέντρα. Όλες οι βελτιώσεις συντείνουν στο να μπορεί η κάρτα να καλύπτει τις αυξημένες απαιτήσεις σε bandwidth που έχουν οι πλατφόρμες των επεξεργαστών της οικογένειας Intel Xeon processor 5500 series, οι οποίοι εξασφαλίζουν I/O συνολικό όγκο έργου (throughput) μεγαλύτερο και από 250 τοις εκατό σε σχέση με τους server προηγούμενης γενιάς, γεγονός που επιτρέπει να καλύπτονται και οι πιο δύσκολες εφαρμογές virtualization.
 
Επίσης διατίθεται και το Intel Data Center Manager, ο εξοπλισμός ανάπτυξης λογισμικού ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές που ειδικεύονται στις κονσόλες διαχείρισης (management consoles) να επεκταθούν και στον έλεγχο της ισχύος μιας πλατφόρμας, ρυθμίζοντας δυναμικά την ενεργειακή πολιτική ενός rack ή ενός μηχανογραφικού κέντρου, σύμφωνα με το μεταβαλλόμενο φορτίο ενός server,κι εξασφαλίζοντας ότι η συνολική κατανάλωση σε ένα rack δεν θα υπερβαίνει κάποια συγκεκριμένα επίπεδα.
 
 
Για τους επεξεργαστές που προορίζονται να τοποθετηθούν σε server, η συχνότητα λειτουργίας φτάνει τα 2.93 GHz με την ταχύτητα της μνήμης DDR3 να ανέρχεται στα 1333 MHz και την ισχύ να κυμαίνεται από τα 60 έως τα 95 watt. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, η τεχνολογία Turbo Boost της Intel μπορεί να εξασφαλίσει συχνότητα λειτουργίας έως και τα 3.33 GHz, ανάλογα με τον τύπο του επεξεργαστή και με το configuration του συστήματος. Για τα workstations οι συχνότητες φτάνουν τα 3.20 GHz και η ισχύς το επίπεδο των 130 watt, ή ακόμη και τα 3.46GHz με χρήση της τεχνολογίας Turbo Boost της Intel, ανάλογα με το φορτίο και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Κάθε επεξεργαστής διαθέτει έως και 8MB level 3 μνήμης cache.
 
Από σήμερα, περισσότεροι από 70 κατασκευαστές υπολογιστικών συστημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ενός νέου πελάτη της Intel, της Cisco, καθώς και της Dell, της Fujitsu, της HP, της IBM, της Sun Microsystems και άλλων, αναμένεται να ανακοινώσουν την κατασκευή περισσότερων από 230 μοναδικών συστημάτων, τα οποία θα βασίζονται στους επεξεργαστές της οικογένειας Intel Xeon processor 5500 series.
Πολλοί κατασκευαστές λογισμικού, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται εταιρείες όπως η Citrix, η IBM, η Microsoft, η Novell, η Oracle, η Red Hat, η SAP AG, η Sun Microsystems και η VMware, στηρίζουν, επίσης, τις πλατφόρμες που είναι εξοπλισμένες με επεξεργαστές Intel Xeon processor 5500. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς η Intel και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές λογισμικού συνεργάζονται για την κατασκευή εξαιρετικών υπολογιστικών συστημάτων, παρακαλείστε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση : www.intel.com/business/software/testimonials/xeon5500.htm.
 
Οι τιμές των επεξεργαστών της σειράς Intel Xeon processor 5500 κυμαίνονται από τα $188 έως τα $1,600 για παραγγελίες των 1,000 κομματιών και άνω. Οι single-socket επεξεργαστές της σειράς Intel Xeon 3500 έχουν τιμές που κυμαίνονται από $284 έως τα $999 και διατίθενται ανά χιλιάδα. Οι embedded επεξεργαστές L5518 και L5508, που προορίζονται για την αγορά των τηλεπικοινωνιών, κοστολογούνται στα $530 και τα $423, αντίστοιχα, με τις παραγγελίες και σε αυτή την περίπτωση να γίνονται χιλιάδα. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη σειρά επεξεργαστών Intel Xeon processor 5500, μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση : www.intel.com/xeon.
 
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα παγκόσμια ρεκόρ και άλλες αιτιάσεις, μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση :  www.intel.com/performance/server/xeon/summary.htm.

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 35 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top