Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή open source σχεδίασαν στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σχεδιάζουν να διαθέσουν μία open-source ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο που θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να τροποποιούν πολλά σημαντικά στοιχεία της φωτογραφικής μηχανής όπως την έκθεση, την ταχύτητα του κλείστρου, το φλάς ή την εστίαση!

Αν τελικά, η τεχνολογία αυτή προχωρήσει - και αυτό είναι ένα μεγάλο "αν" - τότε η απόδοση της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής του Στάνφορντ μπορεί να βελτιώνεται διαρκώς, χωρίς να περιορίζεται από το προεγκατεστημένο λογισμικό όπως συμβαίνει στις άλλες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές γνωστών κατασκευαστών. Το σχέδιο ουσιαστικά των ερευνητών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ είναι να κάνουν την ειδική αυτή κάμερα διαθέσιμη με ελάχιστο κόστος σε προγραμματιστές που ερευνούν τις δυνατότητες της φωτογραφίας.

Οι καταναλωτές και χρήστες θα μπορούν επίσης να κατεβάζουν εφαρμογές σε ανοικτού λογισμικού κάμερες με τον ίδιο τρόπο που οι χρήστες του iPhone κατεβάζουν εφαρμογές για το κινητό τους τηλέφωνο και όταν το ανοικτό λογισμικό της ψηφιακής κάμερας γίνει διαθέσιμο ευρέως, ίσως σε ένα χρόνο από τώρα, οι χρήστες θα μπορούν να το βελτιώνουν όπως συμβαίνει σήμερα για παράδειγμα με το Linux ή τον Firefox.

"Μερικές κάμερες προσφέρουν kit ανάπτυξης λογισμικού και έτσι επιτρέπουν ,μέσω της σύνδεσης τους χάρη σε ένα καλώδιο USB στον υπολογιστή, σε κάποιους χρήστες να αλλάξουν ορισμένες παραμέτρους όπως την ταχύτητα του κλείστρου, την έκθεση κ.α αλλά δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο" λέει ο καθηγητής Marc Levoy. "Εμείς λέμε αυτό: να μπορείς να πεις στην κάμερα τι να κάνει στο επόμενο μικροδευτερόλεπτο σε ένα αλγόριθμο αυτόματης εστίασης, πότε να ανάψει το φλας, ή να αλλάξεις την εστίαση λιγάκι και να ρυθμίσεις το φλας ώστε να λειτουργήσει αμέσως μετά, πράγματα δηλαδή που δεν μπορείς να προγραμματίσεις μία κοινή κάμερα για να κάνει".

Για την κατασκευή της open source κάμερας, ο καθηγητής Levoy και οι συνεργάτες χρησιμοποίησαν μία σειρά από διαφορετικά στοιχεία, όπως ένα motherboard SOC (System-On-a-Chip) της Texas Instruments που τρέχει Linux με επεξεργαστές εικόνας και γενικούς επεξεργαστές καθώς και μία μικρή LCD οθόνη. Ο επεξεργαστής εικόνας προήλθε από το κινητό τηλέφωνο της Nokia, N95 ενώ οι φακοί δεν είναι παρά κοινοί φακοί που μπορεί να αγοράσει ο καθένας, της Canon σε συνδυασμό με συστήματα ενεργοποίησης που προσφέρουν στην κάμερα εκπληκτικό έλεγχο όσο αφορά στις παραμέτρους του λογισμικού.

Ο καθ. Levoy ευελπιστεί ότι μπορεί να διαθέσει την κάμερα (εφόσον χρηματοδοτηθεί) σε ένα χρόνο σε μεγάλες ποσότητες με κόστος κάτω των $1000. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ.

 


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 112 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top