Νέες ATI Radeon HD 5870 και ATI Radeon HD 5850 από την AMD

Featured

H AMD όπως ήταν γνωστό ανακοίνωσε την νέα σειρά καρτών γραφικών DirectX 11 της εταιρείας, ATI Radeon HD 5000. Την νέα σειρά για την ώρα αποτελούν δύο μοντέλα, τις ATI Radeon HD 5870 και ATI Radeon HD 5850 ωστόσο από αυτές τις δύο βάσεις θα προκύψουν τρία - τουλάχιστον - ακόμη. Οι δύο νέες κάρτες γραφικών της AMD, διαθέτουν 1GB μνήμης GDDR5, ωστόσο σχετικά σύντομα θα εμφανιστούν δύο ακόμη μοντέλα τύπου ATI Radeon HD 5870, ένα με 2GB μνήμης GDDR5 καθώς και μία ειδική έκδοση της κάρτας γραφικών με την ονομασία ATI Radeon HD 5870 Eyefinity Edition, η οποία ενσωματώνει έξι θύρες DisplayPort.

Οι κατασκευαστές επίσης, δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσουν και το μικρότερο μοντέλο, την ATI Radeon HD 5850 με 2GB μνήμης GDDR5. Μέσα στον Οκτώβριο, η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει και το dual GPU μοντέλο με την κωδική ονομασία "Hemlock", το οποίο θα ονομαστεί ATI Radeon HD 5970 (ή 5870 X2). Λίγο αργότερα θα εμφανιστούν τα μοντέλα "Redwood" και "Cedar" (το πρώτο είναι σίγουρα η ATI Radeon HD 5770), δηλαδή τον Νοέμβριο προς Δεκέμβριο.

Γενικά χαρακτηριστικά 

Η νέα σειρά ATI Radeon HD 5800 δεν φέρνει σε νέα επίπεδα μόνο την τεχνολογία ATI Stream και την τεχνολογία ATI CrossfireX (οι νέες κάρτες γραφικών της εταιρείας διαθέτουν onboard δύο Crossfire connectors) αλλά φέρνει την υποστήριξη στην νέα έκδοση του API της Microsoft, DirectX 11 που είναι και το σπουδαιότερο πλεονέκτημα της απέναντι στον ανταγωνισμό, αλλά και μία νέα τεχνολογία, την ATI Eyefinity, η οποία επιτρέπει στον gamer την δημιουργία ενός "μωσαϊκού" από τρία (3) και έως εικοσιτέσσερα (24) monitor υψηλής ανάλυσης!

 

Πως επιτυχάνεται αυτό; Καταρχήν οι νέες ATI Radeon HD 5870 και 5850 είναι εξοπλισμένες με δύο θύρες DVI-D, μία DisplayPort και μία θύρα HDMI. Με μία κάρτα λοιπόν από αυτές, μπορείτε πολύ εύκολα να δημιουργήσετε ένα μωσαικό από τρεις οθόνες υψηλής ανάλυσης για να απολαμβάνετε τον εξομοιωτή σας ή το racing παιχνίδι σας. Αν συνδέσετε δύο (μέσω ATI CrossfireX) μπορείτε να απολαμβάνετε εικόνα από έξι monitor, εκτός και αν προμηθευτείτε την έκδοση ATI Radeon HD 5870 Eyefinity Edition με τις έξι θύρες DisplayPort.


 

Σε περίπτωση που συνδέσετε τέσσερις κάρτες γραφικών ATI Radeon HD 5870 Eyefinity Edition μέσω της τεχνολογίας ATI CrossfireX μπορείτε να απολαμβάνετε το gaming σε 24 οθόνες υψηλής ανάλυσης (αν κάθε μία έχει ανάλυση 2560 x 1600 pixels, το "μωσαϊκό" σας θα προσφέρει εικόνα 7680 x 3200 pixels ή αν θέλετε 24,6Megapixels!). 

DirectX 11

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό της νέας σειράς ATI Radeon HD 5800 είναι η υποστήριξη στην νέα έκδοση του ιδιαίτερα δημοφιλούς API της Microsoft, DirectX 11. Με το νέο API, οι χρήστες όχι μόνο θα απολαμβάνουν πολύ πιο λεπτομερή και ρεαλιστικά γραφικά, αλλά παιχνίδια με πολύ πιο εξελιγμένα AI και Physics και επιπλέον, πολλούς περισσότερους τίτλους από ότι στο παρελθόν.

Αυτό είναι εφικτό χάρη σε νέες ρουτίνες, νέα σετ εντολών (λόγω Shader Model 5) που έχουν προστεθεί στο DirectX 11, σε νέα χαρακτηριστικά (όπως τα DirectX 11 Tessellation που επιτρέπει την εφαρμογή πολλών περισσότερων πολυγώνων για την δημιουργία καλύτερων περιβάλλοντων, καλύτερης ύφανσης, καλύτερων και πιο λεπτομερών χαρακτήρων, του OIT, Order Independent Transparency, του HDAO, High Definition Ambient Occlusion, του Contact Hardened shadows κ.α) αλλά και σε νέα είδη shaders όπως οι "Hull" και "Domain" (πέρα από τους γνωστούς Pixel, Vertex, Geometry και Compute). Οι προγραμματιστές και οι εταιρείες ανάπτυξης τίτλων θα έχουν πολύ ευκολότερο έργο από ότι στο παρελθόν. 

Πυρήνας RV870

Ο νέος πυρήνας RV870, δεν αποτελεί κάτι εντελώς νέο - η ATI παραμένει πιστή στην ιδιαίτερα αποδοτική αρχιτεκτονική της προηγούμενης γενιάς, η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση, που παρουσιάζεται βελτιωμένη έχει την ονομασία "TeraScale 2 Architecture - ωστόσο διαθέτει πολλά νέα χαρακτηριστικά και είναι σημαντικά βελτιωμένος σε σχέση με το παρελθόν. Κατασκευάζεται σε κλίμακα ολοκλήρωσης 40nm και καταλαμβανει επιφάνεια 334mm² (αρκετά μεγάλη, σε σύγκριση με την κλίμακα ολκλήρωσης μπορούμε να πούμε). Η ATI σε αυτή την επιφάνεια κατάφερε να στριμώξει περίπου 2,15 δισεκατομμύρια transistors, ένα εξωπραγματικό νούμερο αν σκεφτείτε ότι μία Geforce GTX 280 της Nvidia, ενσωματώνει περίπου 1,4 δισ. transistors. Ο πυρήνας RV870 ενσωματώνει διπλάσιο αριθμό stream processors σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, δηλαδή 1600 stream processors (ATI Radeon HD 5870) και αποτελείται από 20 SIMD (Simple Instruction Multiple Data) Engines που κάθε μία αποτελείται από 16 Thread Processors, με κάθε έναν από αυτούς να ενσωματώνει 5 Stream πυρήνες (αν κάνετε τον πολλαπλασιασμό, το σύνολο είναι 1600 stream πυρήνες). Κάθε SIMD Engine από την άλλη, διαθέτει τέσσερις μονάδες texturing (4 texture units) με τον συνολικό αριθμό να είναι και αυτός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, δηλαδή 80! Διπλάσιες είναι και οι μονάδες ROP (Raster Operation), δηλαδή 32 από 16.

Με αυτά και αυτά, η νέα GPU της ATI, RV870 προσφέρει ισχύ 2,72TFLOPS στην περίπτωση της ATI Radeon HD 5870, κάτι ασύληπτο αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή η ισχύς ισοδυναμεί με 177 IBM Deep Blue σούπερ-υπολογιστές της περασμένης δεκαετίας. Να τονίσουμε, ότι η εταιρεία είναι ιδιαίτερα περήφανη για ένα νέο αλγόριθμο Anisotropic Filtering, ο οποίος επιτυγχάνει σχεδόν... τέλεια αποτελέσματα.

Οι κάρτες γραφικών

Η AMD ανακοίνωσε τις δύο πρώτες κάρτες γραφικών DirectX 11 στην αγορά, την ATI Radeon HD 5870 και την μικρότερη αδερφή της - που ωστόσο πιστεύουμε ότι θα σημειώσει και τις περισσότερες πωλήσεις, αφού τα χαρακτηριστικά της, είναι... αποκάλυψη - ATI Radeon HD 5850.

ATI Radeon HD 5870

Η θηριώδης ATI Radeon HD 5870 διαθέτει πυρήνα χρονισμένο στα 850MHz, ο οποίος με την σειρά του ενσωματώνει 1600 stream processors. Η μνήμη τελευταίας γενιάς, GDDR5, έχει μέγεθος 1GB (θα εμφανιστεί και μοντέλο με 2GB) είναι χρονισμένη στα 1200MHz (4,8Gbps data rate).

Η ισχύς της είναι 2,72TFLOPS. Διαθέτει 80 μονάδες texture και 32 μονάδες ROP, με απόδοση που μεταφράζεται αντίστοιχα σε 68GTexels/sec και 27,2Gpixels/sec.

Το memory bandwidth (να αναφέρουμε επίσης ότι το εύρος του memory interface παραμένει στα 256-bit) αγγίζει τα 153,6GB/s! Η κατανάλωση της σε πλήρη φόρτο (100% GPU load) είναι 188W ωστόσο χάρη στην βελτιωμένη τεχνολογία ATI Powerplay, πέφτει στα μόλις 27W σε κατάσταση αδράνειας.

Όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες, διαθέτει δύο DVI-D θύρες, μία DisplayPort και μία θύρα HDMI ενώ διαθέτει δύο ATI CrossfireX connectors και τροφοδοτείται από δύο 6-pin PCI-E connectors.

Πολύ όμορφη η εμφάνιση της καθώς και οι κόκκινοι αεραγωγοί στο πίσω μέρος. Αυτό που δεν φαίνεται στις εικόνες, είναι το πίσω μέρος όπου η εταιρεία έχει προσαρμόσει ένα full-cover μεταλλικό backplate που αφήνει εκτεθειμένο μόνο το πίσω μέρος της GPU.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ειδική σχεδίαση του συστήματος ψύξης δεν παράγει υψηλά ποσά θορύβου.

Το κόστος της θα είναι $400 ωστόσο περίπου τόσο αναμένεται να κοστίζει και στην χώρα μας (ίσως κοντά στα €360, ίσως €399).

 

ATI Radeon HD 5850

Η μικρότερη ATI Radeon HD 5850 (σε πολλά εισαγωγικά το... "μικρότερη") διαθέτει πυρήνα χαμηλότερα χρονισμένο στα 725MHz. Διαθέτει 1440 stream processors. Η μνήμη και σε αυτήν την περίπτωση είναι τύπου GDDR5 και έχει μέγεθος 1GB ενώ είναι χρονισμένη στα 1000MHz (4,0Gbps data rate). Το memory interface έχει εύρος 256-bit.

Η ισχύς της ATI Radeon HD 5850 ξεπερνάει τα 2,0TFLOPS (συγκεκριμένα 2,09TFLOPS). Διαθέτει με τη σειρά της 72 μονάδες texture και όπως και στην περίπτωση της "5870",  32 μονάδες ROP, με απόδοση που μεταφράζεται αντίστοιχα σε 52,2GTexels/sec και 23,2Gpixels/sec.

Το memory bandwidth είναι ιδιαίτερα υψηλό για κάρτα γραφικών της κατηγορίας "mainstream/ performance και αγγίζει τα 128GB/s. Η κατανάλωση της σε πλήρη φόρτο (100% GPU load) είναι ελαφρώς μικρότερη της "5870", στα 170W ωστόσο και αυτή, χάρη στην βελτιωμένη τεχνολογία ATI Powerplay, σε κατάσταση αδράνειας καταναλώνει μόλις 27W

Το κόστος της υπολογίζεται στα $300. Σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας μία ATI Radeon HD 5870. Ανυπομονούμε να την μετρήσουμε και να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας. Stay tuned στο... GHz  Wink

Το GHz.gr εξασφάλισε δύο παρουσιάσεις σε μορφή pdf που αφορούν τόσο στα γενικά χαρακτηριστικά της νέας σειράς ATI Radeon HD 5800 όσο και στην ανάλυση της αρχιτεκτονικής TeraScale 2, με βάση της οποία κατασκευάζονται οι νέες GPUs της AMD. Μπορείτε να κατεβάσετε τα δύο αρχεία από εδώ (Archtecture.pdf) και εδώ (ATI Radeon HD 5800.pdf).

Η νέα ATI Radeon HD 5870 βρίσκεται ήδη στα χέρια μας και σύντομα θα μπορούμε να σας δώσουμε πληροφορίες σχετικά με την απόδοση της. Δείτε για την ώρα το σχετικό video.


Stormwatch

Εξαιρετικά πράγματα...

...από την AMD και εξαιρετική παρουσίαση από τον Voltmod.

voltmod

H νέα ATI Radeon HD 5870

H νέα ATI Radeon HD 5870 είναι εκπληκτική, ωστόσο πιστεύω ότι η Radeon HD 5850 είναι το... κελεπούρι. Μόλις 10%-15% θα υστερεί σε επιδόσεις και θα είναι περίπου €100 φθηνότερη.

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Users

0 χρήστες and 21 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top