Η αρχιτεκτονική Intel οδηγεί το μέλλον της υπερ-υπολογιστικής
Η Intel Corporation ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα εφοδιάσουν τους επιστήμονες, τους ερευνητές και τους μηχανικούς με την υπολογιστική δύναμη που χρειάζονται ώστε να επιταχύνουν ένα πλήθος επιστημονικών και μηχανικών προγραμμάτων, όπως η δημιουργία νέων φαρμάκων κι η έρευνα πάνω στην κλιματική αλλαγή. Τέσσερις στους πέντε υπερ-υπολογιστές που συγκαταλέγονται στη λίστα TOP500 διαθέτουν επεξεργαστές Intel.
Κατά το πρώτο μισό του 2010, η Intel Corporation θα κυκλοφορήσει μία νέα έκδοση του επερχόμενου επεξεργαστή Nehalem-EX, ειδικά βελτιστοποιημένη για High Performance Computing (HPC). Το chip των 6 πυρήνων θα "τρέχει" σε υψηλότερες συχνότητες από αυτές των εκδόσεων 8 πυρήνων των επεξεργαστών Nehalem-EX και θα προσφέρουν πλεονεκτήματα σε κάποιες HPC εργασίες. Οι πελάτες θα απολαύσουν μεγαλύτερο εύρος ζώνης και χωρητικότητα μνήμης σε σύγκριση με τις σημερινές λύσεις, ενώ θα μπορέσουν να κατασκευάσουν υπερ-υπολογιστές με μέχρι και 256 τέτοια chip ένας υπερ-υπολογιστής μπορεί να περιέχει πολλές τέτοιες μηχανές.
Η Intel ανακοίνωσε ακόμη ότι ένα πρόγραμμα beta για την τεχνολογία Ct της εταιρείας θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του 2009. Η τεχνολογία Ct της Intel κάνει ευκολότερο τον παράλληλο προγραμματισμό στις γλώσσες C και C++, μέσω του αυτόματου παραλληλισμού κωδικών στους επεξεργαστές πολλαπλών και πολλών πυρήνων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.intel.com/software/data-parallel.
Η 34η έκδοση της λίστας TOP500 καταδεικνύει ότι 402 από τα 500 κορυφαία συστήματα παγκοσμίως –αριθμός ρεκόρ– περιέχουν επεξεργαστές Intel, ειδικά αυτά που είναι σχεδιασμένα για τον κλάδο της γεωφυσικής, για τους οικονομικούς υπολογισμούς και την επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με τη λίστα, τα chip της Intel δίνουν ώθηση σε 20 από τα 50 κορυφαία συστήματα. Τα συστήματα που χρησιμοποιούν επεξεργαστές τεσσάρων πυρήνων Intel Xeon ηγούνται της λίστας, καταλαμβάνοντας 379 θέσεις.
Μερικούς μήνες μόνο μετά την άφιξή της, η σειρά επεξεργαστών Intel Xeon 5500, γνωστή παλαιότερα με το κωδικό όνομα "Nehalem-EP", επηρεάζει ήδη σημαντικά την HPC κοινότητα, αποτελώντας την κινητήριο δύναμη για 21 συστήματα που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 100 κορυφαία.
"Χάρη στο τεράστιο ποσοστό στο οποίο η βιομηχανία έχει υιοθετήσει τη σειράς επεξεργαστών Intel Xeon 5500, η Intel έχει τώρα περισσότερα συστήματα από ποτέ στη λίστα Top500, βασισμένη στο τεστ αναφοράς Linpack", δήλωσε ο Richard Dracott, Γενικός Διευθυντής του High Performance Computing Group της Intel.
"Είμαστε κατενθουσιασμένοι που οι πελάτες επιλέγουν τα προϊόντα επεξεργαστών Xeon της εταιρείας μας, όχι μόνο για τις υψηλές τους βαθμολογίες στο τεστ Linpack, αλλά και λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων εφαρμογών που επιτυγχάνονται σε μία ευρεία γκάμα πραγματικών φόρτων εργασίας που απαντώνται στην αναζήτηση ενέργειας, στην επιστημονική έρευνα και στο 3D Internet".
Η σειρά επεξεργαστών Xeon 5500 παίζει καίριο ρόλο στους υπερ-υπολογιστές που χρησιμοποιούνται στην επιστημονική έρευνα και ανακάλυψη. Η NASA και η SGI έχουν εισάγει server που περιέχουν 2,304 ενεργειακά αποτελεσματικούς επεξεργαστές Xeon 5500, αυξάνοντας έτσι την "ευφυΐα" των υπερ-υπολογιστών του project "Πλειάδες" κατά 35%, ώστε να φέρουν εις πέρας τη δέσμευση της NASA να προάγει την έρευνα για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Το πρόγραμμα "Πλειάδες" διαθέτει τώρα συνολικά 14,080 επεξεργαστές Intel Xeon.
Στο θέση Νο.10 της λίστας βρίσκεται ο υπερ-υπολογιστής της Sandia National Laboratories και της Sun Microsystems με το όνομα "Red Sky". Ο Red Sky περιλαμβάνει πάνω από 10,000 επεξεργαστές της σειράς Intel Xeon 5500.
Η ημιετήσια λίστα των TOP500 υπερ-υπολογιστών αποτελεί έργο των Hans Meuer από το Πανεπιστήμιο του Mannheim, Erich Strohmaier και Horst Simon από το National Energy Research Scientific Computing Center του Υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α., και Jack Dongarra από το Πανεπιστήμιο του Tennessee. Η ολοκληρωμένη αναφορά είναι διαθέσιμη στο www.top500.org.
Είσοδος
Συζητήσεις
- 1 of 554
- ››
Bits & Bytes
-
πριν 10 έτη 12 εβδομάδες
-
πριν 10 έτη 12 εβδομάδες
-
πριν 10 έτη 12 εβδομάδες
-
πριν 10 έτη 12 εβδομάδες
-
πριν 10 έτη 12 εβδομάδες