Τον ερχόμενο Μάϊο παρουσιάζονται οι AMD Phenom II X6

Ο επερχόμενος εξαπύρηνος επεξεργαστής της AMD με την κωδική ονομασία "Thuban" σύμφωνα με πληροφορίες θα κυκλοφορήσει τον Μάϊο του 2010 και η σειρά επεξεργαστών του είδους, θα έχει κατά πάσα πιθανότητα την εμπορική ονομασία Phenom II X6. Ο επεξεργαστής "Thuban" αποτελεί την "desktop έκδοση" του αντίστοιχου Opteron επεξεργαστή με την κωδική ονομασία "Istanbul" και θα κάνει χρήση του socket AM3.

Ο ενσωματωμένος ελεγκτής μνήμης θα υποστηρίζει dual-channel DDR3-SDRAM μνήμη. Το δεύτερο τρίμηνο του 2010, αναμένονται τέσσερις επεξεργαστές Phenom II X6 (Thuban). Αποτελούν μονολιθικούς (single die) επεξεργαστές που ενσωματώνουν έξι x86-64 πυρήνες και καθένας από αυτούς ενσωματώνει με την σειρά του 128KB L1 cache και 512KB L2 cache ενώ 6MB L3 cache μοιράζονται όλοι οι πυρήνες.

Οι νέοι επεξεργαστές θα κάνουν χρήση του νέου HyperTransport 3.x interface και αυτό σημαίνει πως η ταχύτητα του υπερσυνδέσμου HyperTransport θα είναι 2400MHz (4800MT/s). Η κλίμακα ολοκλήρωσης παραμένει στα 45nm (από την GlobalFoundries).  

 

Όπως αναφέραμε, αναμένουμε τέσσερα μοντέλα. Για το πρώτο που βλέπετε στον παρακάτω πίνακα, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες ωστόσο πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για ένα επεξεργαστή με "ξεκλείδωτους πολλαπλασιαστές" (Black Edition) ο οποίος μάλλον θα "τρέχει" στα 2,8GHz και διαθέτει TDP 140W. Ο Phenom II X6 1075T, θα διαθέτει χαμηλότερη συχνότητα λειτουργίας και ακόμα χαμηλότερες τα μοντέλα Phenom II X6 1055T και 1035Τ. Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι ακριβείς συχνότητες λειτουργίας.

Μαζί με τους νέους επεξεργαστές, η AMD θα ανακοινώσει και τα νέα chipset υποστήριξης AMD 890FX και 890GX (με ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών) τα οποία θα συνεργάζονται με το νέο Southbridge AMD SB800 το οποίο με την σειρά του προσφέρει γηγγενή υποστήριξη στο πρότυπο SATA 6.0Gbps. Ορισμένα motherboard που βασίζονται στην σειρά chipset της AMD, 7xx θα μπορούν να υποστηρίξουν τους νέους Phenom II X6 απλώς με μία αναβάθμιση του BIOS. Ορισμένες επιπλέον πληροφορίες θα βρείτε εδώ και εδώ.


z3et

Ερχοντε τα T(h)ubana +2

Ερχοντε τα T(h)ubana Laughing out loud

+2 πυρηνες στα ιδια TDP με τους X4, μια χαρα!

Να ρωτησω, ξερουμε αν τελικα θα υποστηριζει ο IMC τους DDR2 μνημες?

voltmod

Είναι πιθανό να μην έχουν

Είναι πιθανό να μην έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στον ελεγκτή, ωστόσο θα "ταιριάζουν" μόνο σε socket AM3, οπότε;...

anima

Εμένα πάντως αυτο το 2,8ghz

Εμένα πάντως αυτο το 2,8ghz με χαλάει λίγο

voltmod

Κατανοητό, αλλά αν το TDP

Κατανοητό, αλλά αν το TDP έχει φτάσει τα 140W στα 2.8GHz, λίγο δύσκολο να δούμε περισσότερα MHz χωρίς να αλλάξει κλίμακα ολοκλήρωσης (32nm) η AMD...

anima

Ειλικρινά δεν μπορώ να

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τους πήρε ένα ολόκληρο χρόνο να μετατρέψουν έναν opteron x6 σε έναν opteronx6 με memmory controller (thubanx6).
Οι εφαρμογές που τρέχουμε εκμεταλλεύονται έναν, άντε δύο πυρήνες. Ε δε γίνεται ο high end επεξεργαστής που βγάζει μια εταιρία να τρέχει στα 2,8ghz. Εκτός αν του έχουν βάλει πρόσθετες εντολές και έχουν κάνει μικρο αλλαγές στην αρχιτεκτονική, σε σχέση με αυτήν των phenomx4 ώστε να αποδίδει καλύτερα σε αυτά τα Ghz. Αυτό που εννοώ είναι ότι και ο i7 920 τρέχει στα 2,6Ghz αλλά τα σαρώνει όλα λόγω της αρχιτεκτόνικής του και των εντολών που περιλαμβάνει.
Παρόλα αυτά θα περιμένω να δω τις επιδώσεις του, τα χαρακτηριστικά του και την τιμή του μήπως και τον πάρω γιατί το μπρίκι μου σε 2 μήνες κλείνει 6 χρόνια και η Intel έχει τσιμπημένες τιμές.

z3et

To Set εντολων και στους δυο

To Set εντολων και στους δυο επεξεργαστες (Phenom II και Core i7) είναι σχεδον το ιδιο, επισης στην καθημερινη και απλη χρηση προγραματων παιζουν πολυ μικρο ρολο.

Και ο Opteron x6 εχει ενσωματωμενο memory controller (μονο για DDR2 ομως).

Επισης ο Core i7 μονο σε multitasking (λογο 8 threads) σαρωνει. Σε Core to Core αναμετρηση με stock ρολογια ειναι ελαφρια πισω.

Τα 2.8 Ghz για εξαπυρηνο τα βρισκω κατι παραπανω απο υπεραρκετα! Επισης σχεδον ολα τα καινουρια DX10 και πιο πολυ τα DX11 παιχνιδια ειναι fan των multi-core επεξεργαστων.

Πλεον θα αρχιζουν να παιζουν ρολο πιο πολυ οι πυρηνες (αργα αλλα σταθερα) απ'οτι τα Hz.
(Οπως το παραπανω που ειπα με τους Core i7 λογο των πολλων threads)

anima

Φίλε μου δυστηχώς θα

Φίλε μου δυστηχώς θα διαφωνήσω μαζί σου.
Οι εντολές και η αρχιτεκτονική μεταξύ των 2 επεξεργαστών είναι τόσο διαφορετιές με αποτέλεσμα ένας phenomiiχ4 965 oc στα 3,8 να πηγαίνει πιο αργά από έναν ι7 920 σε stock ρολόι είτε σε multi core εφαρμογές είτε σε single core εφαρμογές (όσο να πεις είναι και 1000+mhz) (Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο www.tomshardware.com). Δέχομαι ότι το hyper threading βοηθάει σε multi core εφαρμογες αλλα όχι σε single core! Πλέον δε μετράει μόνο το ρολόι αλλα και οι εντολές και η αρχιτεκτονική και σε αυτο το τομέα η amd έχει μείνει πίσω, γιαυτό λέω ότι δε δικαιολογείται να τους πήρε ένα χρόνο μόνο για να κάνουν τον memory controller απο ddr2 σε ddr3 (αυτό ήθελα να γράψω και πριν αλλά λόγω βιασύνης...). Ελπίζω οι νέοι phenomiix6 εχτός από τους 2 παραπάνω cores που έχουν από τους phenomiix4 να έχουν να δείξουν και κάτι άλλο.

z3et

Η αρχιτεκτονικη των δυο CPU

Η αρχιτεκτονικη των δυο CPU ως προς τη μεθοδο ολοκληρωσης ειναι η ιδια, το οποιο το μονο ρολο που παιζει ειναι θερμοκρασιες/καταναλωση/overclockability. Δεν θα δεις αλλη βελτιωση ΠΟΤΕ αν πας απο τα 65 στα 45nm (πχ) και κρατησεις ολα τα αλλα ιδια. Για το πως εχουν σχεδιαστει τα dies ομως ειναι αλλου παπα-ευαγγελιο και λιγο μας νοιαζει μιας και δεν βασιζομαστε σε αυτα, απτα αποτελεσματα ψαχνουμε.

Το σετ εντολων των δυο CPU διαφερουν ελαχιστα μεταξυ τους (απ'οτι ξερω ο Core i7 απλα εχει το SSE4.1 που σε server και rendering συστηματα εχει πλεονεκτημα, ουτε στο o/c εχει, ουτε στα games κλπ)

Αλλα βλεπω εδω ομως: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3619&p=1

Σε ολα σχεδον τα τεστς ειναι μια ανασα απο τον 920, μονο στα "καθαροαιμα" multicore χανει αρκετα, λογικο.

Ολα μετρανε, αλλα δεν ειναι τυχαιο που παμε σε πολυπηρηνα CPU, ακομα και GPU. Οπως και να το κανουμε τα περισσοτερα χερια (cores) κανουν πιο γρηγορα και πιο αποτελεσματικα την δουλεια (οταν συνοδευονται και απο το αναλογο software παντα), αλλιως θα τους ηταν αρκετα πιο ευκολο να βγαζουν CPUs στα 4+Ghz χωρις RnD και λοιπα εξοδα ωστε να βγαλουν λειτουργικα multi-core CPUs.

Επισης να πω εδω πως οι Phenom II βγηκαν να χτυπησουν την Q9X50 σειρα της ιντελ και οχι την Core iX (ναι εδω μπορεις να πεις οτι η AMD εχει καθυστερησει παρα, μα παρα πολυ... αλλα οπως βλεπουμε δεν τα παει καθολου ασχημα Smile)

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 386 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top