Νέα έρευνα της CSA και της HP για τις απειλές ασφάλειας cloud computing

Press News

Η συμμαχία Cloud Security Alliance (CSA), ένας αναγνωρισμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, και η HP ανακοινώνουν την έκδοση μιας νέας έρευνας που περιγράφει αναλυτικά τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια υπηρεσιών και περιβαλλόντων cloud computing.

Η έρευνα ανατέθηκε στην CSA από την HP και είχε ως στόχο την καλύτερη ενημέρωση και την ενίσχυση της κατανόησης σχετικά με υπάρχουσες και μελλοντικές απειλές. Ακόμη, στόχος της έρευνας ήταν η παρουσίαση στρατηγικών για την επαναφορά συστημάτων και την ανάκτηση πληροφοριών. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσούν αυτές τις στρατηγικές για την απρόσκοπτη και ασφαλή συνέχεια των διαδικασιών που εκτελούνται σε περιβάλλοντα cloud computing.

Η έρευνα με τίτλο “Top Cloud Security Threats Report” στηρίχθηκε σε εκτενείς συνεντεύξεις εξειδικευμένων στελεχών από 29 επιχειρήσεις, παρόχους λύσεων ασφάλειας και εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, που καλούνται να διαχειριστούν τα πιο πολύπλοκα περιβάλλοντα cloud computing στον κόσμο. Τα βασικά ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Cloud Security Summit που διεξήχθη στο πλαίσιο του συνεδρίου RSA.

Σήμερα, η υιοθέτηση υπηρεσιών cloud computing αυξάνεται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς, παρότι η ασφάλεια θεωρείται ο βασικός παράγοντας που αποτρέπει τις επιχειρήσεις από την αξιοποίηση τους. Με τη νέα έρευνα, οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν αυτές τις υπηρεσίες μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη ορατότητα πάνω σε θέματα ασφάλειας, αλλά και να εκτιμήσουν καλύτερα τους κινδύνους και τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση στρατηγικών cloud computing.

"Οι υπηρεσίες cloud computing είναι σίγουρα η επόμενη γενιά τεχνολογιών πληροφορικής που πρέπει να διαχειριστούν αποτελεσματικά οι επιχειρήσεις. Ως κλάδος, έχουμε συνολικά την ευθύνη να κατανοήσουμε τις απειλές που πιθανώς να συνοδεύουν τη χρήση αυτών των υπηρεσιών και να εφαρμόσουμε βέλτιστες πρακτικές για τη μείωση των κινδύνων για την ασφάλεια τους", δήλωσε ο Jim Reavis, ιδρυτής της Cloud Security Alliance. "Ο στόχος της έρευνας δεν ήταν απλώς η αναγνώριση των απειλών που απασχολούν πιο πολύ τα τμήματα πληροφορικής. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους οργανισμούς να κατανοήσουν πως μπορούν να προστατευθούν έγκαιρα από αυτές», συμπλήρωσε. Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό ήταν το πρώτο μέρος της ερευνητικής μας πρωτοβουλίας. Η έρευνα θα ανανεώνεται τακτικά, ώστε να αντανακλάται η αύξηση της συμμετοχής των στελεχών, αλλά και η εξέλιξη των απειλών".

Η έρευνα αναγνωρίζει τα τρωτά σημεία που αν προσβληθούν, θα εμποδίσουν την πλήρη αξιοποίηση των υπηρεσιών cloud computing. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ενήμερες γύρω από προγράμματα και πρακτικές "κατάχρησης ή επιβλαβούς χρήσης του cloud computing", όπως το κακόβουλο δίκτυο Zeus και τα trojan horses InfoStealing, τα οποία εκμεταλλεύονται με ιδιαίτερη επιτυχία ευαίσθητους ιδιωτικούς πόρους και δεδομένα που υπάρχουν σε περιβάλλοντα cloud computing.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι απειλές ασφάλειας δεν είναι απαραίτητα προϊόν κακόβουλων προθέσεων. Καθώς οι μηχανισμοί κοινωνικής δικτύωσης εξελίσσονται, όλο και περισσότερες ιστοσελίδες στηρίζονται σε interfaces προγραμματισμού εφαρμογών (APIs), δηλαδή σε ένα σετ λειτουργιών που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση μεταξύ προγραμμάτων λογισμικού για την ανταλλαγή δεδομένων από διαφορετικές πηγές. Οι ιστοσελίδες που στηρίζονται σε πολλά APIs συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του φαινομένου του «πιο αδύναμου κρίκου», στο οποίο ένα μη ασφαλές στέλεχος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο ευρύτερο σύνολο των APIs. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί ένα συνδυασμός τρωτών σημείων και να αναπτυχθούν κακόβουλες τεχνικές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συστημάτων και των δεδομένων.

Η έρευνα ανέδειξε και άλλες απειλές για περιβάλλοντα cloud computing, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • Εισβολείς με κακόβουλες προθέσεις
  • Τρωτά σημεία τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από κοινού
  • Περιπτώσεις απώλειας ή διαρροής δεδομένων
  • Δραστηριότητες πειρατείας λογαριασμών και υπηρεσιών

Ως μέλος της συμμαχίας CSA, η HP προχώρησε στη χορηγία της έρευνας, με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των εταιρειών γύρω από πιθανές απειλές για περιβάλλοντα cloud computing και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την αποφυγή τους. Επιπλέον, η HP προσφέρει ένα ενοποιημένο χαρτοφυλάκιο λύσεων ασφάλειας που περιλαμβάνει εξειδικευμένα προϊόντα, υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και εκπαίδευσης, καθώς και ειδικές υπηρεσίες για τη μείωση της πολυπλοκότητας και του ρίσκου.

"Για τη διασφάλιση της προστασίας των data center τους, οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν χρόνο και πόρους. Έτσι, θα ελαχιστοποιήσουν το επιχειρηματικό ρίσκο που συνδέεται με περιβάλλοντα cloud computing", δήλωσε ο Archie Reed, Chief Technologist for Cloud Security, HP Secure Advantage, και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της CSA. "Το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων ασφάλειας της HP περιλαμβάνει hardware, λογισμικό και ειδικές υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για να ελαχιστοποιήσουν τις περιπτώσεις παραβίασης της ασφάλειας των δεδομένων σε περιβάλλοντα cloud computing", συμπλήρωσε.

Η πλήρης αναφοράς είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της CSA, στη διεύθυνση http://cloudsecurityalliance.org/pr20100301a.html. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.hp.com/go/cloudsecurity.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 36 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top