Οι νέες AMD Radeon HD 6870 και Radeon HD 6850 αποκαλύφθηκαν

Πέρυσι, η AMD σε μία εκδήλωση με την ονομασία "You Won't Believe Your Eyes" (Δεν θα πιστεύετε τα μάτια σας) παρουσίασε την 1η γενιά καρτών γραφικών DirectX 11 στον κόσμο. Φέτος, και συγκεκριμένα στις 14 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε μία ακόμα εκδήλωση, για την παρουσίαση της 2ης γενιάς καρτών γραφικών DirectX 11

Το event είχε τον τίτλο "Believe Your Eyes" (Πιστέψτε στα μάτια σας). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ανακαινισμένο χώρο του παλαιού Χρηματιστηρίου (Exchange LA), στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια όπου περισσότεροι από εκατό δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο παραβρέθηκαν για την παρουσίαση της 2ης γενιάς καρτών γραφικών DirectX 11 της εταιρείας με την κωδική ονομασία "Northern Islands". Η επίσημη ανακοίνωση των νέων καρτών γραφικών θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 22 Οκτωβρίου 2010.    

Oι κάρτες γραφικών που θα κυκλοφορήσουν αρχικά βασίζονται στον "μεσαίας κατηγορίας" πυρήνα της εταιρείας με την κωδική ονομασία "Barts". Χρησιμοποιώντας ως βάση δύο παραλλαγές της συγκριμένης GPU θα κυκλοφορήσουν δύο κάρτες γραφικών, οι AMD Radeon HD 6870 και AMD Radeon HD 6850 (Barts XT και Barts PRO αντίστοιχα).

Στις επόμενες εβδομάδες, για να μην... απογοητευτούν οι σκληροπυρηνικοί gamers, η AMD θα κυκλοφορήσει και άλλες κάρτες γραφικών, για τις κατηγορίες "Performance" και "Enthusiast" που θα βασίζονται στην GPU με την κωδική ονομασία "Cayman" (φημολογείται σε δύο παραλλαγές του επίσης, τις Cayman XT και Cayman PRO).

Επιπλέον θα υπάρξει και μία dual-GPU έκδοση (Antilles) με δύο Cayman επεξεργαστές γραφικών, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα βασίζεται σε δύο Cayman XT ή σε δύο Cayman PRO πυρήνες.

Και οι δύο νέες κάρτες γραφικών της AMD, Radeon HD 6870 και 6850 φημολογείται πως ενσωματώνουν 1GB μνήμης GDDR5 (εννοούμε βεβαίως τα "reference boards" αφού οι κατασκευαστές αργότερα θα μπορούν να προσφέρουν κάρτες γραφικών με 2GB μνήμης GDDR5).

H μνήμη που θα χρησιμοποιηθεί στις κάρτες γραφικών με τον πυρήνα "Barts" (Barts PRO και Barts XT) είναι τύπου 4Gbps και 4,2Gbps.

Όσο αφορά στις εξόδους, όλα τα νέα μοντέλα της AMD θα ενσωματώνουν δύο DVI, δύο mini-DisplayPort θύρες και μία HDMI. Yποστηρίζονται τα πρότυπα HDMI 1.4 αλλά και DisplayPort 1.1 και Displayport 1.2.

Eφόσον σε μία κάρτα γραφικών χρησιμοποιηθούν έξοδοι DisplayPort 1.1, από δύο εξόδους του είδους υποστηρίζονται έως και τέσσερις οθόνες ενώ αν χρησιμοποιηθούν στην κάρτα γραφικών έξοδοι τύπου DisplayPort 1.2 θα υποστηρίζονται έως και έξι οθόνες, από δύο θύρες του είδους! Aυτό παραγματοποιείται μέσω της τεχνολογίας Displayport 1.2 Multi-stream που έχει την κωδική ονομασία "Daisy Chain".

Έτσι, η τεχνολογία Eyefinity, με την χρήση έξι οθονών που παλαιότερα ήταν απαραίτητη η χρήση μίας κάρτας γραφικών τύπου Eyefinity6 είναι εφικτή ακόμα και από το πιο "ταπεινό" μοντέλο της AMD, την Radeon HD 6850!

Στα πλεονεκτήματα της νέας διάταξης των θυρών στις κάρτες γραφικών της AMD αλλά και χάρη στα προηγμένα πρότυπα που υποστηρίζουν, οι χρήστες θα μπορούν να απολαμβάνουν Stereoscopic 3D, δηλαδή 3D Video μέσω για παράδειγμα της θύρας HDMI 1.4 αλλά και 3D Gaming (όπως συμβαίνει με το 3D Vision Surround της Nvidia) μέσω των θυρών DisplayPort 1.2.

Eπιτέλους οι νέες κάρτες γραφικών της AMD υποστηρίζουν "πραγματικό στερεοσκοπικό 3D" (εφόσον βεβαίως χρησιμοποιηθούν και κατάλληλα γυαλιά) και φημολογείται ότι η νέα τεχνολογία που κάνουν χρήση έχει την ονομασία HD3D.

Όσο αφορά στις καταναλώσεις, η AMD Radeon HD 6870 (Barts XT) θα καταναλώνει κάτοιτις περισσότερο από 150W και χρησιμοποιεί δύο 6-pin PCI-E connectors ενώ η μικρότερη AMD Radeon HD 6850 (Barts PRO) περίπου 127W και χρησιμοποιεί ένα PCI-E 6-pin connector.

Το σύστημα ψύξης, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και στις εικόνες που παραθέτουμε είναι dual-slot και μοιάζει πολύ με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη γενιά αν και έχουν γίνει παρεμβάσεις στην αισθητική, με τα κόκκινα σιρίτια να κυριαρχούν.

Αύριο στις 22 Οκτωβρίου, λήγει το NDA (Non Disclosure Agreement) και θα μπορούμε να πούμε πολλά περισσότερα πράγματα για τις νέες τεχνολογίες αλλά και τα χαρακτηριστικών των νέων AMD Radeon HD 6850 και 6870. Μείνετε συντονισμένοι στην... συχνότητα!


z3et

Σκιζουν απλα (και απο

Σκιζουν απλα (και απο εμφανιση!). Η Nvidia πρεπει να εχει ερθει σε πολυ δυσκολη θεση....

Ειπαν τιποτα στο event περι 6950/70/90?

voltmod

Eίπαν αρκετά πράγματα.

Eίπαν αρκετά πράγματα. Δυστυχώς έχω υπογράψει για το GHz.gr NDA (Non-Disclosure Agreement) με την AMD και δεν μπορώ ακόμη να αποκαλύψω σχεδόν τίποτα Sad

Stormwatch

Omerta

Omerta Smile

z3et

Δεν πειραζει, μπορουμε να

Δεν πειραζει, μπορουμε να περιμενουμε μια ημερα ακομη (αυριο δεν ληγει το NDA?) Smile

voltmod

Αύριο λήγει το NDA για τις

Αύριο λήγει το NDA για τις AMD Radeon HD 6850 και 6870. Για τις "Cayman XT" και "Cayman PRO" το NDA λήγει την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη.

z3et

1 μηνα δηλαδη... τι να

1 μηνα δηλαδη... τι να κανουμε... θα περιμενουμε... Smile

voltmod

Δεν μπορώ να κάνω

Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Φυσικά και θα υπάρξουν διαρροές (έχουμε κάτι Κινέζους για αυτή τη δουλειά) αλλά επισήμως το GHz.gr δεσμεύεται.

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 53 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top