Offline παραμένουν το PlayStation Network και οι υπηρεσίες Qriocity

Είναι δυνατόν, μία εταιρεία με το όνομα, την κυρίαρχη θέση, την αξία και την δύναμη της Sony να έχει θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών στον κόσμο; Από ότι φαίνεται, είναι παραδόξως δυνατόν.

Μπορεί η Sony, να κατονόμασε τους δράστες που έκλεψαν τα προσωπικά δεδομένα σχεδόν 77 εκατομμυριών χρηστών που χρησιμοποιούν το δίκτυο PlayStation Network και τις υπηρεσίες μουσικής και video Quriocity - λέγεται ότι μεταξύ των δεδομένων μπορεί να υπάρχουν και οικονομικά δεδομένα, όπως αριθμοί πιστωτικών καρτών κ.α. - ως το γκρούπ ακτιβιστών hackers "Anonymous" οι οποίοι κατάφεραν να "συμβιβάσουν" τις δικλείδες ασφαλείας του PlayStation Network και των υπηρεσίων Qriocity και να κλέψουν προσωπικά δεδομένα αλλά η ίδια η εταιρεία δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δεν θα έπρεπε το επίπεδο ασφάλειας των υπηρεσιών της να είναι το υψηλότερο δυνατό; Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας; Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στις μέρες μας, η Sony πως μπορούσε να είναι; Το ότι η εταιρεία ανακατασκευάζει μέρος του PlayStation Network τι σημαίνει; Ότι, πολύ απλά, δεν το είχε κατασκευάσει σωστά από την αρχή!

Όπως και να έχει η κατάσταση, έχει περάσει σχεδόν μία εβδομάδα και το PlayStation Network και οι υπηρεσίες Qriocity είναι "offline". Η μυστικοπαθής, όπως πάντα Sony, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν εκλάπησαν δεδομένα που αφορούν για παράδειγμα στον αριθμό της πιστωτικής κάρτας που χρησιμοποιούν οι χρήστες των δικτύων της, αφού δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια που χτύπησαν οι hackers και ποιοι ακριβώς τομείς από τις υπηρεσίες της έχουν "συμβιβαστεί". Το λογικό είναι πάντως, ότι για να έχει "κατεβασμένο" το PSN ακόμη, ότι η ζημιά είναι μεγάλη.

Έχει περάσει μία σχεδόν εβδομάδα από τότε που οι χρήστες της κονσόλας PlayStation δεν μπορούσαν να συνδεθούν στο δίκτυο PlayStation Network για να παίξουν παιχνίδια ή στις υπηρεσίες Qriocity για να αγοράσουν περιεχόμενο χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο. Μέρες μετά, σε επίσημη ανακοίνωση της, η Sony Computer Entertainment ανακοίνωσε μέσω του εκπρόσωπου της Satoshi Fukuoka, πως η εταιρεία του διεξάγει έρευνες για να διαπιστωθεί η περίπτωση διαρροής οικονομικών στοιχείων αλλά και το μέγεθος του προβλήματος εξαιτίας της πρωτοφανούς επίθεσης. Επιπλέον δεν δεσμεύτηκε για την ακριβή ημερομηνία που το PlayStation Network και οι υπηρεσίες Qriocity θα επιστρέψουν "online". Αυτό τουλάχιστον είναι κατανοητό, με την έννοια ότι η Sony θέλει να είναι απολύτως σίγουρη ότι τα δίκτυα της θα είναι - απολύτως; -ασφαλή πριν τα "σηκώσει" πάλι online.

Στο YouTube υπάρχουν μηνύματα από την ομάδα "Anonymous" (Anon), άλλα μοιάζουν σοβαρά και άλλα... είναι διασκεδαστικά.

 

H επίσημη ανακοίνωση των Sony Network Entertainment και Sony Computer Entertainment είναι η παρακάτω:

Τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την προσωρινή διακοπή της υπηρεσίας PlayStation Network.

Ευχαριστούμε πολύ για την υπομονή σας, ενώ εργαζόμαστε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών PlayStation Network & Qriocity. Το παρακάτω email έχει σταλεί σε όλα τα μέλη του PSN. Διαβάστε τις συνήθεις ερωτήσεις βοήθειας και υποστήριξης για περισσότερες πληροφορίες.

Αξιότιμε πελάτη του PlayStation Network/Qriocity:

Όπως διαπιστώσαμε, μεταξύ 17ης και 19ης Απριλίου 2011 ορισμένες πληροφορίες λογαριασμών χρηστών στις υπηρεσίες PlayStation Network και Qriocity τέθηκαν σε κίνδυνο λόγω μιας παράνομης και μη εξουσιοδοτημένης εισβολής στο δίκτυό μας. Σε απάντηση στην εν λόγω εισβολή, προβήκαμε στις εξής ενέργειες:

1) Απενεργοποιήσαμε προσωρινά τις υπηρεσίες PlayStation Network και Qriocity,

2) Αναθέσαμε σε μια ανεξάρτητη, αναγνωρισμένη εταιρεία ασφάλειας να διεξαγάγει διεξοδική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, και

3) Λάβαμε ταχύτατα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της υποδομής του δικτύου μας, ανακατασκευάζοντας το σύστημά μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι σας παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία των προσωπικών σας πληροφοριών.

Εκτιμούμε βαθύτατα την υπομονή και την κατανόησή σας ενώ εμείς προβαίνουμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την επίλυση των ζητημάτων αυτών όσο το δυνατό πιο σύντομα και πιο αποτελεσματικά.

Παρότι οι λεπτομέρειες του περιστατικού ακόμη ερευνώνται, πιστεύουμε ότι ένα μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο απέκτησε παράνομα τις ακόλουθες πληροφορίες που μας έχετε παράσχει: όνομα, διεύθυνση (πόλη, νομός/δήμος, ταχυδρομικός κωδικός), χώρα, διεύθυνση email, ημερομηνία γέννησης, κωδικός πρόσβασης, όνομα χρήστη για σύνδεση στο PlayStation Network/Qriocity, και ψευδώνυμο/online ID (ηλεκτρονικό αναγνωριστικό) για το PSN. Σε κίνδυνο επίσης ενδέχεται να έχουν τεθεί τα δεδομένα του προφίλ σας, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού αγορών και της διεύθυνσης τιμολόγησης (πόλη, νομός, ταχυδρομικός κωδικός), καθώς και οι ερωτήσεις ασφάλειας για τον κωδικό πρόσβασης στα PlayStation Network/Qriocity. Εάν είχατε εξουσιοδοτήσει ένα δευτερεύοντα λογαριασμό για προστατευόμενο μέλος σας, το εν λόγω μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ενδέχεται να έχει αποκτήσει και τα αντίστοιχα στοιχεία του προστατευόμενου μέλους σας. Αν και προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για παράνομη πρόσβαση σε στοιχεία πιστωτικών καρτών, δεν είμαστε σε θέση να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Εάν έχετε παράσχει τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας μέσω του PlayStation Network ή του Qriocity, σας προειδοποιούμε, για δική σας ασφάλεια, ότι ενδεχομένως ο αριθμός πιστωτικής κάρτας (εκτός του κωδικού ασφαλείας) και η ημερομηνία λήξης να έχουν αποκτηθεί παράνομα από ένα μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Για δική σας ασφάλεια, σας προτρέπουμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με δόλιες επικοινωνίες μέσω email, τηλεφώνου και ταχυδρομείου που ενδέχεται να σας ζητήσουν προσωπικά ή ευαίσθητα δεδομένα. Η Sony δεν θα επικοινωνήσει με κανέναν τρόπο μαζί σας, ούτε μέσω email, για να ζητήσει τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, τον προσωπικό σας αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τον ΑΦΜ σας, παρεμφερή αριθμό ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν σας ζητηθούν τέτοιες πληροφορίες, σας διαβεβαιώνουμε ότι το πρόσωπο που σας τις ζητά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη Sony. Όταν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των υπηρεσιών PlayStation Network και Qriocity, σας συνιστούμε να συνδεθείτε και να αλλάξετε τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε το προσωπικό σας όνομα χρήστη/κωδικό πρόσβασης PlayStation Network ή Qriocity για άλλες μη σχετιζόμενες υπηρεσίες ή λογαριασμούς, σας συνιστούμε να τα αλλάξετε και εκεί.

Προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν κατάχρηση ταυτότητας ή άλλη οικονομική απώλεια, σας προτρέπουμε να παραμένετε σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τακτικά τις καταστάσεις λογαριασμού/πιστωτικής κάρτας σας και τα λοιπά σχετικά έγγραφα.

Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διερεύνησης του εν λόγω περιστατικού και σας ζητούμε συγγνώμη για την όποια αναστάτωση. Οι ομάδες μας δουλεύουν εντατικά πάνω στο θέμα και οι υπηρεσίες μας θα αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό. Η Sony αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το θέμα της προστασίας των πληροφοριών και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να διασφαλίσουμε τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την προστασία των προσωπικών σας στοιχείων. Η παροχή ποιοτικών και ασφαλών υπηρεσιών ψυχαγωγίας στους πελάτες μας αποτελεί σταθερά πρώτη μας προτεραιότητα. Εάν έχετε επιπλέον απορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο gr.playstation.com/psnoutage.

Με εκτίμηση,
Η ομάδα της Sony Network Entertainment και της Sony Computer Entertainment


voltmod

Απάραδεκτο και πραγματικά

Απάραδεκτο και πραγματικά τραγικό για μία εταιρεία σαν την Sony. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είναι σχεδόν αστείο, κωμικό,
και ο τρόπος που αντέδρασε
μου θύμισε την απίστευτη λογική της εταιρείας που αντιμετώπισε τα προβλήματα διαρροής στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα όταν έριχναν χαρτοπολτό για να φράξουν την διαρροή, δηλαδή,
WTF?

PaNoSUPER-3-Forum

απλ

Εγω πιστευω οτι ιδια αντιδραση θα ειχε και η apple.Βασικα παιζει να ηταν και χειροτερη!

voltmod

Δεν μπορώ να συζητήσω με

Δεν μπορώ να συζητήσω με υποθέσεις ρε συ Πάνο. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Δεν το ξέρουμε. Αυτό που ισχύει τώρα είναι ότι τα δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων αποτέλεσαν λεία τρίτων, άγνωστων. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο σφάλμα. Χώρια ότι η Sony δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους χρήστες του PSN.

Elexorien

Σύντομα...

... και στο XBOX Live Wink

Είχα διαβάσει μάλιστα ένα σχετικό άρθρο πρόσφατα για την διαροή του λογαριασμού στελέχους του XBOX Live Network σαν μορφή «προειδοποίησης» για την ασφάλεια του δικτύου της Microsoft...

Α, νάτο.

voltmod

Τα ίδια θα έλεγα και για την

Τα ίδια θα έλεγα και για την Microsoft, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στο Xbox LIVE. Για την συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεις όμως, το χάκιν στον λογιαριασμό του στελέχους της Microsoft ήταν στοχευμένο: the hack looks like it was "very specific" and "very targeted" to Hryb's account. Στην περίπτωση της Sony, "μπήκαν αέρα πατέρα" και αυτό είναι ντροπή. Όχι ότι δεν μπορεί να συμβεί στον καθένα, αλλά είχα την εντύπωση ότι η Sony, δεν είναι "ο καθένας"...

Lacrimosa_daemon

Ο George Hotz ή αλλιώς geohot

Ο George Hotz ή αλλιώς geohot είναι ο hacker που είναι υπεύθυνος για όλο αυτό τον χαμό. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο blog του
http://geohotgotsued.blogspot.com/

voltmod

Έκανες το κόπο να διαβάσεις

Έκανες το κόπο να διαβάσεις τι λέει ο geohot; Δεν είναι αυτός υπεύθυνος για αυτόν το χαμό, δεν έχει σχέση.
Αν άλλοι, είδαν την καταδίκη του geohot ως παρωδία ή απογοητεύτηκαν από την τελική απόφαση, και ήθελαν να εκδικηθούν την Sony είναι μία άλλη υπόθεση, αλλά δεν είναι αυτός υπεύθυνος για αυτόν τον χαμό.
Οι hackers και η Sony είναι υπεύθυνοι για αυτό τον χαμό. Οι πρώτοι είναι κατανοητό γιατί φταίνε, επειδή παρανόμησαν. Και η δεύτερη όμως έχει ευθύνη για την κατάσταση - για να μην το τραβήξω και άλλο - γιατί πολύ απλά πουλούσε υπηρεσίες και καταναλωτικά αγαθά σε χρήστες χωρίς να προστατεύει παράλληλα τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως θα όφειλε να κάνει. Αν τώρα στους όρους χρήσης του PSN δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μεταξύ χρήστη και εταιρείας, τότε τι να πω... ΟΚ και I agree... τα πάτησες, την πάτησες.
Αν υπάρχει συμφωνία όμως, ότι η Sony, προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του PSN, τότε... τα δικαστήρια υπάρχουν για να λύνουν τις διαφορές.

Εγώ ερωτώ; Αφού το πρόβλημα προέκυψε από τις 17 έως τις 19 του μήνα, γιατί δεν ειδοποίησε τους χρήστες νωρίτερα; Αυτό σημαίνει ότι οι hackers, είχαν κωδικούς - αν έχουν κλέψει κωδικούς τέλος πάντων - πιστωτικών καρτών για μία σχεδόν εβδομάδα! Αυτό τι είναι; Είναι υπεύθυνη στάση απέναντι στους πελάτες της; Τέλος πάντων, η Sony είναι μία γενικώς αγαπητή εταιρεία, και ίσως να φαίνεται ότι τα βάζω περισσότερο μαζί της, γιατί δεν την γουστάρω, όμως δεν είναι έτσι. Όποια και αν ήταν στην θέση της, όποια εταιρεία, την ίδια συμπεριφορά θα είχα.

Η δήλωση του geohot:

"And to anyone who thinks I was involved in any way with this, I'm not crazy, and would prefer to not have the FBI knocking on my door. Running homebrew and exploring security on your devices is cool, hacking into someone elses server and stealing databases of user info is not cool. You make the hacking community look bad, even if it is aimed at douches like Sony."

voltmod

Από ότι φαίνεται, ακόμα δεν

Από ότι φαίνεται, ακόμα δεν υπάρχουν νέα σχετικά με το πότε η υπηρεσίες PSN/ Qriocity θα είναι έτοιμες. Μπορείτε να διαβάσετε πάντως τις εξελίξεις για το θέμα εδώ καθώς και να πάρετε απαντήσεις σε ορισμένες ερωτήσεις που πιθανόν έχετε, αν χρησιμοποιούσατε το PSN.

Οι μηνύσεις χρηστών στην Sony πάντως ξεκίνησαν, και πιθανόν να μην έχουν τελειωμό.

Lacrimosa_daemon

Όχι, δεν το διάβασα, οι

Όχι, δεν το διάβασα, οι πληροφοριες μου είναι απο αλλού (λανθασμένες όπως φαίνεται).

z3et

Θα συμφωνησω με τον Voltmod

Θα συμφωνησω με τον Voltmod ως προς την "απαραδεκτοσινη" της Sony, που αφηνει τοσο ευαισθητα δεδομενα απο τοσα εκατομμυρια χρηστες του PSN εκτεθημενα. Ναι hacking εχουν υποστει και μεγαλο-Τραπεζες που υποτιθεται (πριν τις Στρατιωτικες Αμυνες) εχουν τα μεγαλυτερα επιπεδα ασφαλειας...

Οπως φαινεται ομως, η φραση "οτι κλειδωνει, ξεκλειδωνει" ζει και βασιλευει.

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 51 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top