Επεξεργαστές με τρανζίστορς τρισδιάστατης δομής (Tri-Gate transistors) θα λανσάρει η Intel το 2011

Η Intel Corporation ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη στην εξέλιξη της κατασκευής τρανζίστορ, τα μικροσκοπικά δηλαδή δομικά στοιχεία της σύγχρονης ηλεκτρονικής.

Για πρώτη φορά μετά την εφεύρεση του τρανζίστορ πυριτίου που πραγματοποιήθηκε πριν από 50 χρόνια, η Intel κατασκευάσε με μία πρωτοποριακή μέθοδο τρανζίστορ χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη δομή και σύντομα η νέα τεχνική θα χρησιμοποιηθεί σε μαζική παραγωγή.

Η Intel θα λανσάρει την επαναστατική 3-D σχεδίαση τρανζίστορ με την ονομασία Tri-Gate, και που είχε αποκαλύψει δημοσίως το 2002, κατά την μεγάλο όγκου παραγωγή των chip με την κωδική ονομασία "Ivy Bridge" που θα κατασκευάζονται σε κλίμακα 22 nm. Ένα νανόμετρο είναι ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, για όσους θέλουν να αποκτήσουν μία σχετική εικόνα για τα μεγέθη που ανάφέρεται η εταιρεία. Τα τρισδιάστατα τρανζίστορς τεχνολογίας Tri-Gate αποτελούν μία θεμελιώδη απόκλιση από την δύο διαστάσεων επίπεδη δομή τρανζίστορ που τροφοδοτεί τόσο χρόνια όχι μόνο όλους τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου στα αυτοκίνητα, στα διαστημικά οχήματα, στις οικιακές συσκευές, στα ιατρικά βοηθήματα και ουσιαστικά χιλιάδες άλλες καθημερινές συσκευές για δεκαετίες. 

"Οι επιστήμονες και μηχανικοί της Intel εφήυραν εκ νέου για ακόμη μία φορά το τρανζίστορ, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας την τρίτη διάσταση", δήλωσε o Πρόεδρος και CEO της Intel, Paul Otellini. "Εκπληκτικές, με νέα σχήματα συσκευές θα δημιουργηθούν χάρη σε αυτή τη νέα δυνατότητα καθώς οδηγούμε τον Νόμο του Moore σε νέες διαστάσεις" συμπλήρωσε.

H διατήρηση της συνέχειας του Νόμου του Moore γίνεται ακόμα πιο σύνθετη με την 22nm γενιά επεξεργαστών. Οι ερευνητές της Intel, το 2002 εφηύραν αυτό που ονομάζεται τρανζίστορTri-Gate, και το οποίο ονομάστηκε έτσι για τις τρεις πλευρές της πύλης τρανσίστορ. Το 3-D τρανζίστορ Tri-Gate είναι όπως αναφέραμε μια επανεφεύρεση του τρανζίστορ. Η παραδοσιακή "επίπεδη" δύο διαστάσεων πύλη transistor αντικαθίσταται με μια απίστευτα λεπτή τρισδιάστατη φλοίδα πυριτίου που στέκει κατακόρυφα από το υπόστρωμα πυριτίου. Ο έλεγχος της ροής του ρεύματος επιτυγχάνεται με την εφαρμογή μιας πύλης σε κάθε μία από τις τρεις πλευρές της φλοίδας (fin, πτερυγίου) πυριτίου  - δύο σε κάθε πλευρά και ένα στο επάνω μέρος - και όχι μόνο μίας, στην κορυφή, όπως συμβαίνει με το επίπεδο δισδιάστατο τρανζίστορ.

Ο πρόσθετος έλεγχος επιτρέπει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ροή ρεύματος όταν το τρανζίστορ είναι σε κατάσταση "on" (για υψηλότερες επιδόσεις), και όσο πιο κοντά στο μηδέν γίνεται όταν βρίσκεται σε κατάσταση "off" (για να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση ισχύος), ενώ επιτρέπει το τρανζίστορ να μεταβαίνει πολύ γρήγορα μεταξύ των δύο καταστάσεων (και πάλι, για την αύξηση της απόδοση).

Η Intel θα ανακοινώσει τους πρώτους επεξεργαστές που θα κάνουν χρήση τρισδιάστατων τρανζίστορ (τεχνολογίας Tri-Gate) με την κωδική ονομασία Ivy Bridge (θα ανήκουν στην οικογένεια Core) για laptops, desktops και servers προς το τέλος της χρονιάς. Αργότερα θα ανακοινώσει και επεξεργαστές Intel Atom που θα χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία transistor, επίσης στα 22nm.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ αλλά το video παρακάτω είναι αποκαλυπτικό:


z3et

Intel leads the way! Για να

Intel leads the way!

Για να δουμε τι θα κανει η AMD οταν αλλαξει node...

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 62 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top