AMD 8-core FX επεξεργαστές μαζί με υδρόψυξη θα προσφέρει η AMD;

Λέγεται πως η AMD καθυστέρησε αρκετά την διάθεση των νέων επεξεργαστών FX (Zambezi) λόγω ορισμένων προβλημάτων απόδοσης που είχαν τα B0 και B1 steppings.

Oι πρώτες εκδόσεις των chips λειτουργούσαν καλά μόνο μέχρι την συχνότητα 2.5GHz/ 3.5GHz (Non-Turbo/ Turbo). Έτσι, η AMD αναγκάστηκε να επανασχεδιάσει και να βελτιστοποιήσει συγκεκριμένα τμήματα των Bulldozer "modules" για να αυξήσει σημαντικά την συχνότητα λειτουργίας και άρα την απόδοση χωρίς περαιτέρω αύξηση του TDP και αυτό όπως είναι προφανές είναι μία αρκετά χρονοβόρα διαδικασία.

Oι επεξεργαστές AMD FX (Zambezi) με το B2 stepping τελικώς θα κυκλοφορήσουν σε μερικές εβδομάδες όμως η AMD κάνει... δεύτερες σκέψεις για το σύστημα ψύξης που θα συνοδεύει τα οκταπύρηνα - τουλάχιστον - μοντέλα. Λέγεται λοιπόν πως προσανατολίζεται να προσφέρει σε "πακέτο" με τους επεξεργαστές 8-core FX "κλειστό" κύκλωμα υδρόψυξης!

H εταιρεία αυτή την περίοδο εξετάζει διάφορες self-contained liquid cooling λύσεις της αγοράς που μοιάζουν με το Antec Kühler H2O 620 (κατασκευάσμένο από την Antec σε συνεργασία με την Asetek). Oι συγκεκριμένες λύσεις εγκαθιστώνται στο case με τον ίδιο απλό τρόπο που εγκαθιστώνται και οι ψύκτρες, και δεν απαιτούν κανένα είδος συντήρησης. Tο μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει απλώς χώρος για την εγκατάσταση του ψυγείου και του 120άρι ανεμιστήρα (τα περισσότερα cases διαθέτουν υποδοχή για ανεμιστήρα 120mm στο πίσω μέρος τους ή στην οροφή τους).

H πρόθεση της AMD να προσφέρει τους οκταπύρηνους επεξεργαστές AMD FX με συσκευή υδρόψυξης - την ώρα που θα μπορούσε να ζητήσει από τους συνεργάτες της στις διάφορες εταιρείες που κατασκευάζουν ψύκτρες να της φτιάξουν tower cooler με πολλά heatpipes κ.λ.π - μπορεί να ερμηνευτεί με αρκετούς τρόπους. Mπορεί οι οκταπύρηνοι επεξεργαστές της να λειτουργούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και να έχουν πολύ υψηλό TDP για να απαιτούν υδρόψυξη αντί για απλή ψύκτρα, κάτι που βεβαίως δεν είναι και ότι καλύτερο.

Eπειδή από την άλλη οι οκταπύρηνοι επεξεργαστές της εταιρείας θα έχουν κόστος κοντά στα €300 με €400 και απευθύνονται σε power users και overclockers, ένα "bundle" με υδρόψυξη αποτελεί μία σαφώς πιο ελκυστική πρόταση που θα τους δώσει μεγαλύτερα περιθώρια για overclocking χωρίς να είναι απαραίτητο να προμηθευτούν σύστημα υδρόψυξης ή να φτιάξουν το δικό τους (κάτι τέτοιο, σε σύγκριση με μία "έτοιμη" εργοστασιακά υδρόψυξη που είναι πολύ ασφαλής, έχει το μειονέκτημα να είναι πιο επιρρεπής στις... διαρροές). Eπιπλέον, η AMD μπορεί να τραβήξει την προσοχή της αγοράς και πολλών χρηστών, τόσο στο προιόν της όσο και στην εταιρεία που προσφέρει τους επεξεργαστές της μαζί με υδρόψυξη. Oι κακόπιστοι από την άλλη μπορούν να ισχυριστούν ότι προσφέρει υδρόψυξη μαζί με τους επεξεργαστές της, για να προσελκύσει την προσοχή, επειδή οι επεξεργαστές της δεν είναι τόσο καλοί σε απόδοση σε σχέση με τα ανταγωνιστικά chip της Intel, προωθώντας το "πακέτο" συνολικά, ως μία ολοκληρωμένη λύση (δηλαδή είναι καλύτερη από της Intel επειδή είναι πιο αποδοτική σαν ψύξη, λιγότερο θορυβώδης κ.α.).

Όπως και να έχει, η ιδέα να προσφέρει η εταιρεία έτοιμο σύστημα υδρόψυξης που δεν απαιτεί κανένα είδους συντήρησης με τους 8-core AMD FX επεξεργαστές της είναι μία πολύ καλή ιδέα για πολλούς λόγους και έχει πολλά πλεονεκτήματα.Δεν θα επηρεάσει όμως το κόστος; Mάλιστα και η Intel αναμένεται να κάνει το ίδιο με ορισμένα αν όχι με όλα τα μοντέλα των επεξεργαστών Core i7-3000 series (Sandy Bridge-E). Όλα τα παραπάνω βεβαίως για την ώρα δεν είναι παρά φημολογία. Τόσο η AMD όσο και η Antec δεν έκαναν καμία δήλωση στους συγγραφείς του άρθρου. Για να δούμε, τι θα δούμε τελικά... Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


z3et

Nop...

Nop...

voltmod

Όχι λες ε;

Όχι λες ε;

z3et

Γιατι πιστευεις μια στο

Γιατι πιστευεις μια στο εκατομμυριο να βγαλει κατι τετοιο, στις retail (BOX) εκδοσεις των Zambezi?

Δεν παιζει να βαλει 100$ επιπλεον κοστος (ουτε 50, ουτε 30) στους επεξεργαστες. Αφηνω στην ακρη τα οποια προβληματα εγκαταστασης (που παρα πολλοι μπορει να αντιμετωπισουν). Καλα σε περιπτωση βλαβης, να παιχτει καμια διαρροη δηλαδη, δεν το συζητω...

Θα συνεφερε χιλιες φορες να βαλει μια αεροψυκτρα των 50$, σε ολα καλυτερη θα ηταν.

Εκτος και αν εχουν τρελαθει (με τη κακη εννοια) τελειως σε αυτη την εταιρια...

voltmod

Χμμμ... θα προσπαθήσω να μάθω

Χμμμ... θα προσπαθήσω να μάθω αν υπάρχει περίπτωση να ισχύει κάτι τέτοιο και θα σου πω.

voltmod

Δεν το θεωρώ απίθανο πάντως

Δεν το θεωρώ απίθανο πάντως να πλασάρει ένα επεξεργαστή - π.χ τον ισχυρότερο που θα βγάλει στην αγορά - σε μία ειδική έκδοση με liquid cooling η οποία μπορεί να στοιχίζει λίγο περισσότερο. Δηλαδή δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.Μπορεί να τα παραφουσκώνουν τα νέα ορισμένοι βέβαια...

Διαρροή σε έτοιμη "sealed" υδρόψυξη είναι κάτι πολύ σπάνιο να συμβεί.
Έχω δύο που έχουν τραβήξει πολλά, με την έννοια ότι δεν τους έχω... συμπεριφερθεί καθόλου καλά (τις πετάω από εδώ και από εκεί και τέτοια) και δεν έχει συμβεί το παραμικρό εδώ και ένα-δύο χρόνια. Δεν λέω όμως ότι είναι και απίθανο να συμβεί κάτι.

z3et

Καλα για τετοια Extreme

Καλα για τετοια Extreme κομματια δεν το συζηταμε, οτι θελουν μπορει να βαλουν (και εκει μπορει να δικαιολογηθει το κοστος, οταν ειναι να δωσεις 1 χιλιαρικο, τα 50-100€ επιπλεον δεν νομιζω να σε "χαλανε").

Αλλα σεναριακα να το παμε το θεμα ομως, πχ για το μοντελο FX-8150P. Μια τιμη που ειχε διαρρευσει ηταν τα 300$ (οσο και ο Core i7 2600). Σε αυτη τη τιμη, για να χωρεσει το κιτακι, σημαινει πως κανονικα (δηλαδη μια Tray εκδοση), η AMD Θα πρεπει να το δινει κατω απο 250$.

Για να το κανει, εξ'αρχης, η AMD αυτο λοιπον, σημαινει πως το προιον της δεν ειναι αμεσα ανταγωνισιμο με αυτη τη τιμη (των 300$), αρα μαπα το καρπουζι?

Δεν ξερω, παντως δεν μου καθετε καθολου καλα η ολη φαση, ετσι οπως την παρουσιαζουν τουλαχιστον.

ΥΓ: Και για την Intel βγηκε "βρωμα" πως θα ερθει με watercooling, αλλα στο X79 με Sandy Bridge-E (6 cores και δεν συμμαζεύεται)...

geovolara

Εγώ πιστεύω πως κάτι τέτοιο

Εγώ πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα ανέβαζε την τιμή τους οπότε λέω όχι θα ήταν προτιμότερο μια καλή αερόψυξη...αν από την άλλη η τιμή είναι ιδία εντάξει.

sfirculitu

Βλακείες

Βλακείες...!! Καλα εκτός του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο! εδώ οι περισσότεροι κάνουν δικό τους wc γιατί να δώσουν κιτ.. από μια μεριά θα ήθελα να έχω σε μια άκρη αυτούς τους που λένε αυτές τις βλακείες!

Spoiler: Highlight to view
Edited by Voltmod: Χωρίς λόγο τόσο βρισίδι ρε μεγάλε; Χαλάρωσε, μην το παίρνεις και τόσο προσωπικά!

Τελευταία τροποποίηση από voltmod — Παρ, 12/08/2011 - 21:37.
voltmod

Λοιπόν για να ξεκαθαρίζουμε,

Λοιπόν για να ξεκαθαρίζουμε, τι ισχύει και τι όχι. Πριν λίγο επικοινώνησα με εκπρόσωπο της AMD και η απάντηση του στην ερώτηση μου, σχετικά με το αν ευσταθούν τα "περι watercooling" ήταν η εξής:

"At this stage: no plan!"

voltmod

Για την ώρα λοιπόν, δεν

Για την ώρα λοιπόν, δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο.

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 71 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top