Έρχονται οκταπυρήνοι Sandy Bridge-E (Xeon E5) στις αρχές του 2012

Η Intel ανακοίνωσε στις 14 Νοεμβρίου τους νέους επεξεργαστές Sandy Bridge-E, ωστόσο όπως είναι γνωστό, παρόλο που η εταιρεία ανακοίνωσε τετραπύρηνα και εξαπύρηνα μοντέλα, η αρχιτεκτονική είναι σχεδιασμένη για οκτώ πυρήνες.

Οι εξαπύρηνοι Core i7-3930K και 3960Χ για παράδειγμα διαθέτουν δύο επιπλέον απενεργοποιημένους πυρήνες (εκτός από την απενεργοποιημένη L3 cache που υπάρχει ήδη). Ένας από τους λόγους που η Intel έχει απενεργοποιήσει τους πυρήνες, πέρα από την στρατηγική - που είναι προφανής - είναι και για να περιορίσει το TDP στα 130W.

Όλα πάντως δείχνουν πως υπάρχουν τρομερές δυνατότητες και αναμφισβήτητα οι ενθουσιώδεις χρήστες μπορούν να περιμένουν πολύ περισσότερη ισχύ από τους Sandy Bridge-E. Οι σημερινοί επεξεργαστές Sandy Bridge-E (C1 stepping) έχουν ορισμένα προβλήματα με την δυνατότητα εικονικοποίησης (VT-d virtualization, στάνταρντ στα περισσότερα μοντέλα) καθώς και με την αβέβαιη υποστήριξη του PCI Express 3.0 πρότυπου. Αυτά πάντως τα... θεματάκια, αναμένεται να λυθούν με την κυκλοφορία των νέων οκταπύρηνων επεξεργαστών Sandy Bridge-E που αναμένεται να βασιστούν - οικογένεια επεξεργαστών Xeon E5 - στο stepping C2.

Τα νέα μοντέλα ωστόσο θα καταναλώνουν αρκετή ενέργεια, αφού στα 3.0GHz το TDP αναμένεται να ανέβει στα 150W με όλους τους πυρήνες ενεργούς. Φυσικά, η εταιρεία αναμένεται να "ανάψει" όλα τα transistors της L3 cache που θα φτάσει τα 20MB. Αν και οκταπύρηνος, ένας επεξεργαστής του είδους στα 2.5GHz πάντως - από την οικογένεια Xeon E5 -  δεν θα διαθέτει TDP υψηλότερο των 95W. Οι νέοι Xeon E5 αναμένεται να υποστηρίζουν multi-socket συστήματα και απευθύνονται πέρα από τις εταιρείες και τους επαγγελματίες και σε ενθουσιώδεις χρήστες με.... βαθύ πορτοφόλι.

Οι νέοι οκταπύρηνοι Sandy Bridge-E πάντως αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Αργότερα μέσα στο 2012, αναμένονται οι νέοι Ivy Bridge-E, που ουσιαστικά αποτελούν σμίκρυνση των Sandy Bridge-E και λέγεται πως θα διαθέτουν στο εσωτερικό τους 22nm tri-gate τρανζίστορς.

Η αύξηση στην απόδοση αναμένεται να είναι μεγάλη, και μέρος της θα οφείλεται και στους δέκα πυρήνες αλλά και στα 25MB L3 cache που αναμένεται να ενσωματώνουν. Πιθανόν, η νέα τεχνολογία επεξεργαστών να επαναφέρει μάλιστα και το πρότυπο BTX (Balanced Technology Extended) όσο αφορά στην κατασκευή motherboards, τροφοδοτικών, κουτιών κ.λ.π. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 17 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top