Η AMD παρουσίασε την 2η γενιά APUs με την κωδική ονομασία "Trinity"

Press News

Η AMD ανακοίνωσε σήμερα την 2η γενιά APUs (Accelerated Processing Units) με την κωδική ονομασία "Trinity" καθώς και την Brazos 2.0.

 

Οι δεύτερης γενιάς A-Series APUs, με την κωδική ονομασία “Trinity”, αποτελούν τη βελτιωμένη έκδοση των APUs που παρέχει εξαιρετική φορητότητα, δυνατότητες ψυχαγωγίας και αναβαθμισμένη εμπειρία παιχνιδιού. Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως:
 
  • Διπλάσια απόδοση ανά watt σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.
  • Το AMD HD Media Accelerator σε συνδυασμό με το μοναδικό σύνολο τεχνολογιών έχει σχεδιαστεί για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας των HD βίντεο και των βίντεο που προορίζονται για να ανέβουν στο διαδίκτυο, επιταχύνοντας τη μετατροπή αρχείων βίντεο
  • Αύξηση των επιδόσεων του CPU έως και 29%, με υψηλότερες ταχύτητες επεξεργαστή χάρη στον πυρήνα επόμενης γενιάς AMD "Piledriver" και την τεχνολογία τρίτης γενιάς AMD Turbo Core, που η ισχύς δυναμικά μετατοπίζεται μεταξύ των CPU και GPU ανάλογα με τις ανάγκες των εφαρμογών, ενισχύοντας τις συχνότητες του CPU έως και 3,2 GHz.
  • Αύξηση των επιδόσεων των γραφικών έως και 56% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, χάρη στη σειρά καρτών γραφικών AMD Radeon HD 7000. Οι πυρήνες των CPU και GPU σε συνδυασμό προσφέρουν πάνω από 700 gigaflops – αρκετές φορές υψηλότερη ταχύτητα από τους γρηγορότερους x86 επεξεργαστές – με αποτέλεσμα να ενισχύουν την απόδοση των εκατοντάδων των εφαρμογών.
  • Μέχρι και 12 ώρες διάρκεια ζωής της μπαταρίας μέσω της βελτιωμένης ισχύς των CPU και GPU. 
 
Το ανερχόμενο Οικοσύστημα Επιταχυνόμενων Εφαρμογών της AMD

Το ενδιαφέρον των προγραμματιστών ολοένα και περισσότερο προσελκύεται από το απαράμιλλο επίπεδο των δυνατοτήτων των APUs καθώς πάνω από 100 εφαρμογές και παιχνίδια λειτουργούν με APUs της AMD. Οι 2ης γενιάς AMD A-Series APUs προσφέρουν στους χρήστες ανώτερη εμπειρία θέασης Web-βίντεο, χάρη στα plug-ins για τους Google Chrome, Firefox και Internet Explorer 9, καθιστώντας εύκολο για τους χρήστες να ενεργοποιήσουν την τεχνολογία AMD Steady Video.

Οι πρόσφατες εφαρμογές που έχουν βελτιστοποιηθεί ώστε να τρέχουν με τους AMD A-Series APUs είναι οι Adobe Photoshop CS6, WinZip 16.5 και VLC Media Player. Οι AMD A-Series APUs είναι επίσης κατάλληλα σχεδιασμένοι ώστε να λειτουργήσουν με το Windows 8

Για τους ενδιαφερόμενους προγραμματιστές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της βιομηχανίας προς την κατεύθυνση του ετερογενούς computing, τοAMD Fusion Developer Summitθα τους προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουν το γνωστικό τους αντικείμενο. 

Οι νέες APUs της εταιρείας ενσωματώνουν τελευταίας γενιάς "multicore" επεξεργαστή x86-64 καθώς και διακριτό υποσύστημα γραφικών AMD Radeon "Northern Islands".

Η νέα γενιά σε σχέση με την προηγούμενη (LIano) προσφέρει υψηλότερη απόδοση σε όλους τους τομείς ενώ παράλληλα η κατανάλωση σε ορισμένες περιπτώσεις έχει μειωθεί στο μισό

Η επιφάνεια που καλύπτει το die μίας Trinity APU έχει αυξηθεί στα 246mm² από τα 228mm² (μην ξεχνάμε ότι η κατασκευαστική μέθοδος είναι ίδια, δηλαδή 32nm) της προηγούμενης γενιάς ωστόσο η νέα γενιά διαθέτει περισσότερα transistors, περίπου 1.303 δισεκατομμύρια, και καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια.

Δείτε παρακάτω δύο σχετικά video με τις Fusion APUs της AMD αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το είδος των chips.

Οι νέες APUs διαθέτουν πολλές νέες βελτιώσεις, ωστόσο οι σημαντικότερες αφορούν στα νέα "dual-core" x86-64 CPU modules αρχιτεκτονικής "Piledriver" (η εξέλιξη της Bulldozer αρχιτεκτονικής) αλλά και στα νέα υποσυστήματα γραφικών, που προέρχονται από την περσυνή γενιά AMD Radeon HD με την κωδική ονομασία "Northern Islands" (η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει "rebranding" στην συγκεκριμένη περίπτωση). Μάλιστα, ο βαθμός ενσωμάτωσης είναι τέτοιος - και βεβαίως η ισχύς που προσφέρεται - που επιτρέπει στους χρήστες να εκμεταλλευτούν ακόμη και την τεχνολογία AMD Eyefinity! Σύμφωνα με την AMD, ο συνδυασμός της CPU με την GPU αποφέρει ισχύ 736GFLOPs

 

Σύμφωνα με την AMD, στην περίπτωση του επεξεργαστή γενικής χρήσης x86-64 η απόδοση έχει αυξηθεί κατά 29% σε σχέση με την περσινή γενιά (LIano) ενώ στον τομέα των γραφικών, οι νέες AMD Radeon HD 7000 GPUs αποδίδουν έως και 56% καλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά

Ασυναγώνιστη φορητότητα
Με περισσότερες από δώδεκα ώρες συνεχούς λειτουργίας της μπαταρίας, η AMD είναι πρωτοπόρος στα θέματα απόδοσης της μπαταρίας των notebooks στη βιομηχανία. Οι 2ης γενιάς A-Series APUs της AMD επιτυγχάνουν τα αυξημένα επίπεδα αποδόσεων, καταναλώνοντας τη μισή ενέργεια από τον προκάτοχό της.

Τα οφέλη μπορούν να αποδοθούν στο νέο, βέλτιστης ισχύς πυρήνα επεξεργαστή “Piledriver”, καθώς επίσης και στην τεχνολογία AMD Start Now, η οποία είναι σχεδιασμένη να μεγιστοποιεί την απόκριση του συστήματος. Με την τεχνολογία AMD Start Now, ο υπολογιστής επανέρχεται από την κατάσταση ύπνου σε λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα, ενώ η αρχική οθόνη απενεργοποιείται σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα.

Στους ultrathin υπολογιστές, η AMD προσφέρει μία ασυμβίβαστη οπτική εμπειρία χάρη στα ενεργειακά αποδοτικά και υψηλής ποιότητας γραφικά AMD Radeon. Οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν στην αγορά τα ultrathin notebooks με διπύρηνους 17-watt και τετραπύρηνους 25-watt AMD A-series APUs. Αυτά τα προϊόντα θα είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τα αλουμινένια αυτοκόλλητα VISION Technology σε μία ποικιλία ανταγωνιστικών τιμών.

Αρκετοί κατασκευαστές θα προσφέρουν σύντομα πολλούς φορητούς υπολογιστές που θα ενσωματώνουν APUs της AMD και ήδη ορισμένοι, όπως η HP έχουν ανακοινώσει μερικά σπουδαία μοντέλα "Sleekbook" όπως τα Envy 4 και Envy 6.

Κατά την επίσημη παρουσίαση, η AMD αποκάλυψε ορισμένα από τα μοντέλα που θα εμφανιστούν στην αγορά, για την αγορά των mainstream notebooks αλλά και την αγορά των ultrathin notebooks ωστόσο δεν έγινε κάποια σημαντική αναφορά στα μοντέλα desktop που θα εμφανιστούν κατά πάσα πιθανότητα μετά το καλοκαίρι.

 

  

Όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα, το "die" μίας 2ης γενιάς APU με την κωδική ονομασία "Trinity" είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Παρατηρούμε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μία τετραπύρηνη APU, με δύο δηλαδή dual-core "Piledriver" CPU modules καθώς και με διακριτό υποσύστημα γραφικών τύπου AMD Radeon HD 6000 (Southern Islands) που γνωρίζουμε από την περσυνή desktop/ mobile γενιά.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι στο die είναι ενσωματωμένο πλήρως το "Northbridge" chipset ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και ο dual-channel ελεγκτής μνήμης DDR3. Δεν λείπει επίσης ο AMD HD Media Accelerator, που αποτελείται από τον γνωστό UVD (Unified Video Decoder) και ένα AMD Accelerated Video converter.

Στο κάτω μέρος επίσης παρατηρούμε την ύπαρξη ελεγκτών για DisplayPort 1.2, DVI, HDMI καθώς και το PCI Express root complex που είναι 24 δρόμων

Ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου

Καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στους υπολογιστές ως το δίαυλο για την ψυχαγωγία τους, οι οπτικές δυνατότητες έχουν γίνει πιο σημαντικές από ποτέ. Για την ενίσχυση αυτών των δυνατοτήτων, η AMD δημιούργησε το AMD HD Media Accelerator – ένα μοναδικό σύνολο τεχνολογιών που επιτρέπει την καλύτερη ποιότητα video σε έναν υπολογιστή. Στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται:
  • AMD Perfect Picture HD – Μία τεχνολογία επεξεργασίας και προβολής εικόνων και βίντεο που αυτόματα προσφέρει καλύτερη ποιότητα, με προσαρμογές στην ζωντάνια του χρώματος, την αύξηση των άκρων, τη μείωση του θορύβου και τις δυναμικές προσαρμογές αντίθεσης.
  • AMD Steady Video Technology – Μία τεχνολογία που επιτρέπει τη σταθερή προβολή ενός κουνημένου βίντεο με ένα απλό κλικ, χάρη σε plug-ins για δημοφιλείς πλοηγούς διαδικτύου και εφαρμογές πολυμέσων.
  • AMD Quick Stream Technology – Μία τεχνολογία που θέτει σε προτεραιότητα τη ροή βίντεο στους υπολογιστές.
  • True HD video chat – Δυνατότητα βίντεο συνομιλίας με μέχρι τέσσερις συμμετέχοντες τη φορά.
  • AMD Video Converter – Μία μηχανή συμπίεσηςβίντεο για γρήγορη μετατροπή και διανομή αρχείων πολυμέσων σε πολλαπλά μέσα και συσκευές.
  • Full decode support για H.264, MPEG-2, VC-1, MVC, DivX και WMV.  

Η AMD ηγέτης στο gaming
Οι δεύτερης γενιάς AMD A-series APUs στηρίζονται στην κληρονομιά της AMD ως πρωτοπόρος εταιρεία στον κόσμο του gaming με αύξηση απόδοσης γραφικών μέχρι και 56%, σε σχέση με τους αντίστοιχους της προηγούμενης γενιάς, και υποστηρίζουν:

  • AMD Eyefinity Technology - για πρώτη φορά, αυτή η εκπληκτική τεχνολογία είναι διαθέσιμη από έναν APU χωρίς την ανάγκη ξεχωριστής κάρτας γραφικών.
  • DirectX 11 1080p - την πρωτοπόρο αρχιτεκτονική γραφικών, που προσφέρει μία ρεαλιστικότερη εμπειρία gaming.
  • AMD Radeon dual graphics – υποστηρίζει ενισχυμένη απόδοση ως και 75% όταν προστίθεται μία ξεχωριστή κάρτα γραφικών στoν APU.

Οι νέοι AMD A-Series APUs είναι διαθέσιμοι σε παγκόσμιο επίπεδο στα συστήματα κορυφαίων συνεργατών της εταιρείας, όπως Acer, Asus, HP, Lenovo, Samsung, Sony και Toshiba, και η τεχνολογία VISION της AMD είναι διαθέσιμη σε mainstream και ultrathin notebooks, καθώς επίσης σε embedded λύσεις.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 29 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top