Η Microsoft ανακοίνωσε το λειτουργικό σύστημα Windows Phone 8

Όπως περιμέναμε, η Microsoft ανακοίνωσε στο Windows Phone Summit την νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας για συσκευές smartphone, Windows Phone 8.

Τα νέα Windows Phone 8 διατηρούν πολλές ομοιότητες εμφανισιακά με το γνωστό Windows Phone (7.5 Mango για παράδειγμα) λειτουργικό σύστημα που γνωρίζαμε έως σήμερα (με τα Live Tiles και τις "Metro Apps") ωστόσο έχει βελτιωθεί σε αρκετά σημεία σε σχέση με το παρελθόν.

Η Start Screen παραμένει όμοια όπως μπορείτε να δείτε διαθέτει τα γνωστά Live Tiles, αλλά αυτή τη φορά ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει το μέγεθος καθενός από αυτά έχοντας τρεις επιλογές (Double Wide, Medium, Small). Μαζί με την δυνατότητα επιλογής περισσότερων χρωμάτων και την δυνατότητα μετακίνησης των Live Tiles, ο χρήστης των Windows Phone 8 μπορεί να παραμετροποιήσει ακόμα περισσότερο την οθόνη εκκίνησης. 

Οι βελτιώσεις είναι πολλές, ωστόσο θα απαριθμήσουμε τις σπουδαιότερες από αυτές, ξεκινώντας από την υποστήριξη hardware. Τα νέα Windows Phone 8 θα υποστηρίζουν λοιπόν αρκετές περισσότερες αναλύσεις οθόνης σε κάδρα 15:9 και 16:9 (π.χ 1280 x 768 pixels και 1280 x 720 pixels αντίστοιχα), επεξεργαστές με περισσότερους πυρήνες από δύο (quad-core κ.α) ενώ τα νέα smartphones με Windows 8 θα μπορούν να διαθέτουν υποδοχές microSD δίνοντας την δυνατότητα στον κάτοχο του smartphone όχι μόνο να επεκτείνει την χωρητικότητα του κινητού του, αλλά και να εγκαταστήσει εφαρμογές στις κάρτες μνήμης! 

 

 

Αυτό ωστόσο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε, είναι ότι η πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών Metro είναι κοινή με αυτή των Windows 8 για tablets και προσωπικούς υπολογιστές και αυτό σημαίνει ότι οι developers θα έχουν ευκολότερο έργο στην ανάπτυξη των εφαρμογών για περισσότερες συσκευές με Windows αλλά και παιχνιδιών για Windows μέσω του DirectX API

Μαζί με τα νέα Windows Phone 8 έρχεται και ο Internet Explorer 10 με δυνατότητα HTML5 rendering ενώ θα δούμε συσκευές με NFC chips που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες πληρωμών μέσω Windows Phone Wallet (NFC Tap and Pay κ.α) ενώ επιπλέον μέσω της λειτουργίας "Tap + Send", δύο χρήστες με κινητά του είδους, θα μπορούν, αφού ακουμπήσουν τις πλάτες τους, να ανταλλάσουν επαφές, τηλέφωνα αλλά ακόμη και να παίζουν με κάποιο παιχνίδι... διπλό! Να τονίσουμε ότι για την λειτουργία Wallet είναι απαραίτητη η SecureSIM (SIM+TPM module).

 

Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό, είναι ότι στα νέα Windows Phone 8 η Microsoft ενσωματώνει δυνατότητα VoIP, τόσο μέσω της εφαρμογής Skype, όσο και μέσω εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών! Η Microsoft μάλιστα ανακοίνωσε ότι οι κλήσεις VoIP δεν θα έχουν καμία διαφορά από τις κανονικές κλήσεις και πως θα μπορούν να λειτουργούν και στο "background". Πολύ σημαντική είναι η ενσωμάτωση επίσης της λειτουργίας Speech - φωνητικές εντολές, παρόμοιων δυνατοτήτων με το Siri της Apple - που μάλιστα μπορεί να ενσωματωθεί και σε εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, όπως η εφαρμογή Audible

Πολύ σπουδαία θεωρείται η ενσωμάτωση των γνωστών Nokia Maps με δεδομένα που θα παρέχει η NAVTEQ (global NAVTEQ map data με offline υποστήριξη) και πλοήγηση turn-by-turn. Μάλιστα, χάρη στην υποστήριξη multitasking θα μπορούν να λειτουργούν και στο "παρασκήνιο". Η Microsoft ανάμεσα σε άλλα, ανακοίνωσε και ορισμένα περισσότερο επαγγελματικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν κυρίως με την ασφάλεια, όπως κωδικοποίηση BitLocker, ασφαλή εκκίνηση (secure boot mode), LOB apps κ.α. Θα υποστηρίζονται πλήρως όλες οι εφαρμογές του Office ενώ ανακοινώθηκε και η παραμετροποιήσημη εφαρμογή "Company Hub", που μπορεί να παραμετροποιηθεί από οποιαδήποτε εταιρεία και να συμπεριλάβει δεδομένα για τους εργαζόμενους της κ.α. 

Να συμπληρώσουμε, ότι οι χρήστες smartphone με λειτουργικό σύστημα Windows Phone 7.5 (Mango) δεν θα μπορούν να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους στην νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος, και αυτά είναι μάλλον πολύ δυσάρεστα νέα. Για εκείνους, η Microsoft σύντομα θα ανακοινώσει την έκδοση Windows Phone 7.8 η οποία θα προσφέρει την ανανεωμένη Start Screen. Τα Windows Phone 8 επίσης θα μπορούν να αναβαθμιστούν "over-the-air" ενώ η Microsoft δεν παρέλειψε να επιδείξει το ανανεωμένο Nokia Drive.

Μέσα στο καλοκαίρι, η Microsoft θα διαθέσει το SDK των Windows Phone 8 σε εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού και προγραμματιστές. Κάθε συσκευή με Windows Phone 8 θα έχει υποστήριξη τουλάχιστον 18 μήνες ενώ αναμένεται όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές να παρουσιάσουν smartphones με Windows Phone 8, με πρώτες τις Nokia, Samsung και HTC. Να αναφέρουμε ότι το Windows Marketplace ξεπέρασε τις 100.000 εφαρμογές για Windows Phone.

Δείτε την παρουσίαση της Microsoft για τα Windows Phone 8 στο Windows Phone Summit.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το wpcentral.com.


z3et

Καπως το παλευουν αν και

Καπως το παλευουν αν και αργουν αρκετα. Δηλαδη επρεπε να φτασουμε στα τελη του 2012 για να υποστηριξουν νεο hardware, HTML5 κλπ?

Το (πολυ) κακο επισης ειναι η μη αναβαθμισημοτητα. Ακομα και η Apple δηλαδη εδωσε το iOS 6 Beta για το iPhone 3GS (συσκευη του 2009)!!

Τελευταία τροποποίηση από z3et — Πεμ, 21/06/2012 - 04:47.
Elexorien

+1

Ακριβώς όπως τα 'πε ο Z3et.

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 213 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top