Tελικά, ποιος σχεδίασε το iPhone; H Apple ή η Sony;

Xάρη στην δικαστική διαμάχη των Apple και Samsung, έχουμε την δυνατότητα να δούμε πρωτότυπα και σχεδιαστικά "μοτίβα", που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.

Eπιπλέον, στο φως της δημοσιότητας έρχονται... γαργαλιστικές, για τους φαν της τεχνολογίας, λεπτομέρειες, που μόνο οι δικηγόροι των δύο πλευρών είχαν την δυνατότητα να γνωρίζουν. Στο επίκεντρο της διαμάχης, χάρη σε στοιχεία που παρουσίασε η Samsung, είναι τελευταία ο σχεδιασμός του iPhone, το οποίο η Samsung ισχυρίζεται ότι έχει τις ρίζες του σε σχέδια της Sony.

H Apple από την άλλη λέει, ότι το πρωτότυπο σχέδιο για το iPhone ανήκει σε εκείνη, και πως ολοκληρώθηκε μήνες αφότου εμφανίστηκαν τα σχέδια του "Jony" (έτσι ονομάζεται το πρωτότυπο) που έχει όμως στοιχεία από την αισθητική της Sony, όπως παραδέχτηκε και η Apple στο δικαστήριο. 

Όπως θα γνωρίζετε, η Apple μήνυσε την Samsung για "αντιγραφή" του iPhone αλλά και του iPad από το τμήμα σχεδιασμού της Samsung. H δεύτερη, ισχυρίζεται ότι πριν την κυκλοφορία του iPhone είχε κατασκευάσει πρωτότυπα μοντέλα που μοιάζουν με τα σημερινά smartphones. H υπερασπιστική γραμμή της Apple έχει ως εξής:

H υπερασπιστική γραμμή της Samsung που θα δείξει στους ενόρκους είναι η παρακάτω:

Για την υπεράσπιση της, η Apple κατέθεσε έγγραφα, που προέρχονται από την Google, και που αποκαλύπτουν ότι η τελευταία, προειδοποίησε την Samsung, ότι τα σχέδια smartphone και tablet της μοιάζουν πολύ με αυτά της Apple και πως είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθεί. 

Eίναι πολύ δύσκολο, κοιτάζοντας την παρακάτω εικόνα, να μην διαπιστώσεις τρομερές ομοιότητες ανάμεσα στο πρωτότυπο "Jony" και στο πρωτότυπο iPhone!

 

H Apple ωστόσο, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της Samsung, παρουσίασε σχέδια του πρωτότυπου "Purple", το οποίο χρονολογείται τον Aύγουστο του 2005, μήνες προτού παρουσιαστεί το σχέδιο με το πρωτότυπο που έχει την σφραγίδα αισθητικής της Sony.

Στα έγγραφα που κατέθεσε η Samsung, αποκαλύπτεται ότι το 2006, η Apple ζήτησε από τον βιομηχανικό σχεδιαστή της, Shin Nishibori (ο κος. Nishibori ήταν σχεδιαστής στην Sony, προτού πιάσει δουλειά στην Apple) να σχεδιάσει ένα πρωτότυπο iPhone με αισθητική εμπνευσμένη από την αισθητική της Sony, λίγο καιρό αφότου ο Tony Fadell, είχε κυκλοφορήσει εσωτερικά μία συνέντευξη που είχε με ένα σχεδιαστή της εταιρείας. Λίγο αργότερα, εμφανίστηκαν τα σχέδια του νέου iPhone, που στο πίσω μέρος, το λογότυπο της Sony είχε τροποποιηθεί ώστε να γράφει “Jony” πιθανότατα προς τιμήν του Jony Ive της Apple.

Ο σχεδιαστής της Apple, Richard Howarth, κράτησε σημειώσεις από τα σχέδια, και σε ένα email του 2006 προς τον Jony Ive, εξέφρασε την εκτίμηση του ότι ο σχεδιασμός επέτρεπε ένα “αρκετά κομψότερο προιόν με αρκετά πιο ωραίο σχήμα, συγκρίνοντας το με ένα άλλο πρωτότυπο της Apple που το ονόμαζαν “P2”. O σχεδιασμός του P2 μοιάζει αρκετά με το iPod Mini, αν στην θέση του scroll wheel βάλουμε μία μεγάλη οθόνη.

Eπιστρέφοντας στο σήμερα, η Apple όπως είπαμε απέκρουσε την επίθεση της Samsung, αποκαλύπτοντας το “Purple” (το οποίο αποτελεί σχέδιο επίσης του Nishibori). H αισθητική και ο σχεδιασμός του, αναμφισβήτητα παραπέμπει στο iPhone 4/ 4S.

Σύμφωνα με την Apple, ζητήθηκε από τον κ. Nishibori να πραγματοποιήσει ένα πείραμα πάνω στο "Purple" που να έχει στοιχεία αισθητικής της Sony. "Eκείνοι, πως θα το έκαναν;" ρώτησε ο κος. Howarth, επίσης σχεδιαστής της Apple τον Nishibori. Προφανώς και η Apple δεν χρησιμοποίησε τα "στοιχεία" της Sony (τα πλήκτρα και το jog dial) που βρίσκονταν στο κινητό τηλέφωνο με την επιγραφή "Jony" (Nishibori design - 2006) στο πίσω μέρος.

Περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία που προέκυψαν για τον σχεδιασμό του iPhone από την δικαστική διαμάχη της Apple και της Samsung μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.


voltmod

Αν διαβάσετε λεπτομέρειες από

Αν διαβάσετε λεπτομέρειες από την δίκη (αγορεύσεις κ.λ.π) θα πάθετε πλάκα. Γίνεται τρομερή μάχη. Είναι δύσκολο να πάρεις το μέρος κάποιου, αλλά διακρίνω ότι η Apple θέλει να κατοχυρώσει το "παραλληλόγραμμο σχήμα με μεγάλη οθόνη" λες και το εφήυρε (όσο κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι ανακάλυψε τον... τροχό).
Θα είναι άδικο, αν τελικώς κερδίσει την μάχη για όλες τις εταιρείες, και θα μας πάει χρόνια πίσω. Στο θέμα της "κόπιας" από την Samsung, δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει. Αν έχει άδικο η Samsung, ας το πληρώσει. Το θέμα είναι να μην περάσει η "γραμμή" ότι η Apple εφήυρε τα... smartphones, γιατί εκεί πάει το θέμα...

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 49 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top