Διέρρευσαν στοιχεία για τις προδιαγραφές των νέων Bay Trail SoC (Atom) της Intel

Η επόμενη γενιά των επεξεργαστών Intel Atom με την κωδική ονομασία “Bay Trail”, δεν θα κυκλοφορήσει πριν το 2014, ωστόσο χάρη σε μία διαρροή, έχουμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε από σήμερα αρκετές πληροφορίες για αυτούς.

Oι νέοι επεξεργαστές του είδους διαθέτουν πραγματική SoC (System-On-Chip) σχεδίαση, με την ενσωμάτωση του κεντρικού chipset να είναι πλήρης στο εσωτερικό του die του επεξεργαστή.

Oι “Bay Trail” θα κατασκευάζονται με την μέθοδο Tri-Gate στα 22nm και θα ενσωματώνουν έως και τέσσερις πυρήνες με δυνατότητες εκτέλεσης εντολών εκτός σειράς (out-of-order execution) καθώς και την 7η γενιά Intel HD Graphics (υποστήριξη DirectX 11 και αναλύσεων έως και 2560 x 1600 pixels). Eπιπλέον αναμένεται να ενσωματώνουν native ελεγκτή USB 3.0, και θα υποστηρίζουν DDR3L μνήμη. Mάλιστα θα δίνεται η ελευθερία στους κατασκευαστές συσκευών να ενσωματώσουν απευθείας chip μνήμης DRAM στο PCB, αντί για τα γνωστά αρθρώματα μνήμης DIMM/ SO-DIMM για να εξοικονομήσουν χώρο.

Όσο αφορά στο ValleyView SoC, και πιο συγκεκριμένα στον τομέα του επεξεργαστή, γνωρίζουμε πια ότι θα ενσωματώνει έως και τέσσερις x86-64 πυρήνες, με δυνατότητα εκτέλεσης εντολών εκτός σειράς, που η έλλειψη του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού, αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της σημερινής γενιάς Atom. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, αρκεί να γνωρίζετε ότι με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό η αύξηση στην απόδοση μπορεί να είναι από 50% έως και 100% σε ορισμένες περιπτώσεις. Ένα σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό που αφορά στην λειτουργία των πυρήνων είναι το “Burst”, μία παρεμφερή με την Turbo Boost τεχνολογία, που επιτρέπει την αύξηση της συχνότητας λειτουργίας των πυρήνων για πολύ μικρά διαστήματα.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό υποσύστημα των νέων Atom SoC, αποτελεί το υποσύστημα γραφικών Intel HD Graphics 7ης γενιάς, και για το οποίο λέει η κατασκευάστρια εταιρεία, ότι προσφέρει αυξημένη κατά 300% απόδοση σε σχέση με την προηγούμενη γενιάς, και πως υποστηρίζει DirectX 11 καθώς και δύο συνδέσμους TMDS, για την υποστήριξη αναλύσεων υψηλών έως και 2560 x 1600 pixels. Mε τον ρυθμό που αναπτύσσεται η τεχνολογία στις οθόνες που προσαρμόζονται σε tablets/ notebooks, είναι εύλογη και απαραίτητη η υποστήριξη αναλύσεων τόσο υψηλών.

H νέα γενιά των Intel Atom SoC, θα διακρίνεται σε τρεις υποομάδες, ανάλογα με την συσκευή που θα χρησιμοποιούνται. Έτσι, οι Bay Trail-T προορίζονται για tablets, οι Bay Trail-M για μικρά/ λετπά notebooks ενώ οι Bay Trail-D προορίζονται για την αγορά των nettops, των χαμηλού κόστους desktops και all-in-one PCs καθώς και των set-top boxes.

Eπειδή τα tablets είναι και οι περισσότερο λεπτοκαμωμένες συσκευές, είναι φυσικό το chip ValleyView-T να καταλαμβάνει και την μικρότερη επιφάνεια, να έχει δηλαδή το μικρότερο φυσικό αποτύπωμα – και ενεργειακό βεβαίως. Έτσι, το SoC δεν καταλαμβάνει μεγαλύτερη επιφάνεια από 17 x 17 χιλιοστά με TDP που δεν θα ξεπερνάει τα 3W! Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ήταν απαραίτητη η μείωση του αριθμού των διεπαφών (pins, ακροδέκτες), με το να μειωθεί ο αριθμός διάφορων στοιχείων στο εσωτερικό, όπως των PCIe interfaces, του αριθμού των θυρών USB και παράλληλα η “σύμπτηξη” αρκετών interfaces σε όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο, όπως των I2S, SDIO, HSUART κ.α.

Τα chip Bay Trail-M και Bay Trail-D είναι σχεδόν όμοια στον σχεδιασμό και καταλαμβάνουν μεγαλύτερη επιφάνεια (27 x 25 χιλιοστά), αλλά και είναι πληρέστερα από άποψη χαρακτηριστικών, αφού υποστηρίζουν PCI Express και SATA, που είναι ως επί το πλείστον PC-centric χαρακτηριστικά. Mεταξύ τους ωστόσο υπάρχει μία σημαντική διαφορά και αυτή δεν είναι άλλη από το TDP, που στην περίπτωση των Bay Trail-M SoCs είναι 6.5W ενώ στην περίπτωση των Bay Trail-D είναι 12W.

Πότε θα δούμε συσκευές και υπολογιστές που θα ενσωματώνουν τα νέα Bay Trail SoC της Intel; Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα θα μοιραστούν στους κατασκευαστές μεταξύ του δεύτερου και τρίτου τρίμηνου της χρονιάς, ενώ το τέταρτο τρίμηνο θα έχουν περάσει τον τελευταίο ποιοτικό έλεγχο στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς. Aυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε τις πρώτες συσκευές που θα ενσωματώνουν τα νέα SoCs, μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 17 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top