"Εικονική Λολίτα" στην υπηρεσία των αρχών και στον πόλεμο ενάντια στην παιδεραστία

Τα παιδιά χρησιμοποιούν αργκό γλώσσα και επίσης πολλές φορές είναι ανορθόγραφα. Επίσης, είναι… άνθρωποι, και επομένως μπορούν να θυμούνται το περιεχόμενο παλαιότερων συζητήσεων που είχαν με άλλους ανθρώπους.

Στα παραπάνω δεδομένα, και βεβαίως σε πολλά άλλα, βασίστηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Deusto, κοντά στο Bilbao, για να σχεδιάσουν ένα νέο “bot συνομιλίας”, το οποίο θα χρησιμεύσει ως μία μικρή Lolita, και πιο συγκεκριμένα μία 14-χρονη μαθήτρια, για να δελεάζει παιδεραστές και παιδόφιλους ώστε να νομίζουν ότι είναι ανθρώπινο, και επομένως να κάνει την παρακολούθηση και την αναχαίτιση τους στα διάφορα chat rooms ευκολότερη υπόθεση για τις αρχές.

Οι Ισπανοί ερευνητές σχεδίασαν το συγκεκριμένο chat bot το οποίο έχει την επίσημη ονομασία Negobot, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, διάφορες τεχνολογίες επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας καθώς και τεχνολογίες μηχανικής μάθησης ώστε να μπορεί πειστικά να συνομιλεί ως έφηβος, με το μεγαλύτερο τμήμα της γλώσσας να περιλαμβάνει αργκό, ορθογραφικά λάθη αλλά και συμπεριφορά που να θυμίζει έφηβο κ.ά.

Ένας από τους δημιουργούς του Negobot, ο Dr. Carlos Laorden δήλωσε στο BBC ότι τα προηγούμενα chat bots είχαν το μειονέκτημα να είναι ιδιαίτερα προβλέψιμα. “Η συμπεριφορά τους και το ενδιαφέρον τους σε μία συνομιλία ήταν πολύ επίπεδα, και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα όταν προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε αναξιόπιστους στόχους, όπως είναι οι παιδεραστές” λέει ο κος. Laorden.

Το πλέον καινοτόμο χαρακτηριστικό του Negobot, και το οποίο αποτελεί τον βασικό παράγοντα διαφοροποίησης του το οποίο το καθιστά να μοιάζει πιο ζωντανό είναι η ενσωμάτωση στρατηγικών και προηγμένων αποφάσεων, που χρησιμοποιούνται στην θεωρία των παιγνίων. Σε ένα έγγραφο τους, οι ερευνητές περιγράφουν το σχετικό χαρακτηριστικό πως είναι σαν να έχουν διδάξει στο chat bot να εξετάζει την συνομιλία ή την συζήτηση με κάποιον σαν παιχνίδι. Για παράδειγμα, το chat bot, είναι σε θέση να εντοπίζει τις καλύτερες στρατηγικές για να επιτύχει τον στόχο του, σε ότι του έχουν μάθει οι ερευνητές να κατανοεί ως ανταγωνιστικό παιχνίδι.

Στόχος του Negobot είναι η συλλογή πληροφοριών που μπορούν να καθορίσουν αν το άτομο που εμπλέκεται σε συνομιλία μαζί του έχει τάσεις παιδεραστίας. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας μπορεί να συνεχίζει να διατηρεί την πειστική φλυαρία που διακατέχει τα παιδιά, μαζί με ορθογραφικά λάθη, με αργκό λέξεις, χωρίς το άτομο να μπορεί να υποπτευθεί το παραμικρό.

Το Negobot επίσης μπορεί να παρακολουθεί τις συνομιλίες με όλους τους χρήστες και φυσικά να τηρεί σχετικό αρχείο των συνομιλιών το οποίο θα μπορούσε να σταλεί στις αρμόδιες αρχές, εφόσον το άτομο αποφασίστηκε ότι έχει τάσεις παιδεραστίας.

Σε ένα παράδειγμα, η συζήτηση ξεκινάει ουδέτερα, με το bot να δίνει μόνο μερικές ασήμαντες πληροφορίες όπως το όνομα, την ηλικία, το φύλο ή την εθνικότητα. Αν το αντικείμενο – το ύποπτο άτομο – συνεχίσει την συζήτηση, το bot μπορεί να ξεκινήσει να μιλάει για τις αγαπημένες του ταινίες, την μουσική, τα ναρκωτικά ή άλλα οικογενειακά ζητήματα ενώ κρατάει ασαφή θέση όσο αφορά σε σεξουαλικά ζητήματα. Στην συνέχεια, εφόσον καταστεί δυνατόν, το bot εισέρχεται σε περισσότερο προσωπικές πληροφορίες και δεν διστάζει σε προκλήσεις με σεξουαλικό περιεχόμενο.  

Το Negobot θα προσπαθήσει επίσης να κοροϊδέψει και να μπερδέψει όσους συμμετέχουν στην συζήτηση και θέλουν να φύγουν, με τακτικές όπως το να ζητήσει βοήθεια με τη οικογένεια του, με τον εκφοβισμό ή άλλους τρόπους των εφήβων. Αν για παράδειγμα το αντικείμενο – άτομο, κάνει πως νιώθει αηδία με την συζήτηση και χρησιμοποιήσει λιγότερο ευγενική γλώσσα, για να προσπαθήσει να ξεφύγει, το bot λειτουργεί σαν ένα θύμα, και σαν ένας νεαρός/ νεαρή κοπέλα στο οποίο κανένας δεν δίνει προσοχή και ο οποίος/ οποία αποζητάει απλώς αγάπη από κάποιον. Από εκεί και πέρα, αν το αντικείμενο πάψει να μιλάει στο bot, τότε το bot θα προσπαθήσει να ζητήσει την προσοχή και την στοργή του, με αντάλλαγμα το σεξ.

Μήπως αρχίζει να μοιάζει κάπως άβολο όλο αυτό, σαν να επρόκειτο για παγίδευση;  Αυτό είναι που ανησυχεί ορισμένους ειδικούς, όπως ο John Carr, ένας σύμβουλος της Κυβέρνησης της Μ.Βρετανίας σχετικά με την προστασία των παιδιών. Ο κος. Carr είπε σχετικά στο BBC: “Οι μυστικές επιχειρήσεις απαιτούν πολλά χρήματα και λεπτούς χειρισμούς. Είναι απολύτως ζωτικό, να μην ξεπεραστεί αυτή η πολύ λεπτή γραμμή που τους χωρίζει με την παγίδευση, γιατί κάτι τέτοιο βεβαίως δεν θα καθιστούσε δυνατή την σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών”. Σύμφωνα με τον κ. Carr, "η αστυνομία που έχει επωμιστεί πάρα πολλά βάρη, θα μπορούσε να επωφεληθεί από την τεχνολογία εφόσον βεβαίως αυτό ήταν δυνατό χωρίς το bot να παγίδευε ανθρώπους να κάνουν κάτι, που δεν θα έκαναν σε διαφορετική περίπτωση”.

Η τεχνολογία του Negobot έχει δοκιμαστεί στο Google+ και θα μπορούσε σύντομα να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Οι ερευνητές που το δημιούργησαν πάντως λένε, ότι το chat bot έχει κάποια όρια, αφού για παράδειγμα δεν μπορεί να αντιληφθεί την ειρωνία. Όπως και να έχει, είναι σίγουρα ένα ακόμη όπλο ενάντια σε μία από τις μάστιγες της εποχής μας, την παιδεραστία. Εσείς τι πιστεύετε για το Negobot; Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο NSS.gr.


Ετικέτες:
harry_lostone

η προσπαθεια φαινεται καλη,το

η προσπαθεια φαινεται καλη,το αποτελεσμα παλι νομιζω θα ειναι κακο...

voltmod

και εγώ αυτό πιστεύω... ότι

και εγώ αυτό πιστεύω... ότι οι μηχανές δεν είναι ακόμα έτοιμες

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 46 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top