Πληκτρολογώντας μηνύματα στα ATM για μετρητά αποδεικνύει την εφευρετικότητα των κυβερνοεγκληματιών

Press News

Υπάρχει μία σειρά ειδικών που ολοένα και συχνότερα τονίζουν σε επιχειρήσεις και οικιακούς χρήστες την αναγκαιότητα αναβάθμισης των υπαρχόντων εγκαταστάσεων Windows XP με νέες εκδόσεις των Windows, βασιζόμενοι όχι μόνο στη βελτίωση των χαρακτηριστικών, αλλά κυρίως στη βελτίωση της ασφάλειας και της υποστήριξης.

Τα ATMs είναι ουσιαστικά υπολογιστές που ελέγχουν την πρόσβαση στα μετρητά και όπως αποδεικνύεται σχεδόν το 95% από αυτά τρέχουν με εκδόσεις Windows XP. Με τo επικείμενοo τέλος των Windows XP από τις 8 Απριλίου 2014, η τραπεζική βιομηχανία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό ρίσκο κυβερνοεπιθέσεων που στοχεύουν τα αναρίθμητα ATM. Το ρίσκο αυτό δεν είναι υποθετικό - συμβαίνει ήδη! Οι κυβερνοεγκληματίες στοχεύουν τα ΑΤΜ με ολοένα πιο εξελιγμένους μηχανισμούς.

Τέλος του 2013, η Symantec ανέφερε το νέο αυτό malware των ATM στο Μεξικό, που έδινε πρόσβαση στους επιτιθέμενους να εισέλθουν στα ΑTMs παίρνοντας μετρητά, χρησιμοποιώντας ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο. Αυτή η απειλή ονομάστηκε Backdoor.Ploutus. Μερικές εβδομάδες αργότερα, ανακαλύψε η εταιρεία ένα νέο είδος που έδειξε ότι το malware εξελίχθηκε . Το νέο είδος δημιουργήθηκε στην Αγγλική γλώσσα, υποδεικνύοντας ότι ο δημιουργός του malware είχε επεκταθεί σε άλλες χώρες. Το νέο είδος ονομάστηκε Backdoor.Ploutus.B (αναφέρεται ως Ploutus στο υπόλοιπο κείμενο).

Αυτό που ήταν πολύ ενδιαφέρον με αυτό το είδος του Ploutus είναι ότι επιτρέπει στους κυβερνοεγκληματίες να στέλνουν απλά ένα SMS στο παραβιασμένο ATM, και έπειτα να περνούν και να συλλέγουν τα διανεμημένα μετρητά. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται σε αρκετά σημεία ανά τον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Σύνδεση του κινητού τηλεφώνου με το ΑTM

Οι εγκληματίες μπορούν να ελέγχουν απομακρυσμένα το ΑΤΜ, χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το εσωτερικό του ΑΤΜ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνδεθεί ένα κινητό τηλέφωνο με ένα ΑΤΜ. Μία κοινή μέθοδος είναι η εγκατάσταση ενός USB tethering, το οποίο αποτελεί μία μοιρασμένη σύνδεση του διαδικτύου μεταξύ ενός τηλεφώνου και ενός υπολογιστή (ή σε αυτή την περίπτωση ένα ATM).

Οι επιτιθέμενοι πρέπει να σετάρουν σωστά το τηλέφωνο, να το συνδέσουν με το ΑΤΜ και να μολύνουν το ΑΤΜ με τον Ploutus. Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα, μία πλήρη αμφίδρομη σύνδεση δημιουργείται, που δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας του τηλεφώνου. Μόλις το τηλέφωνο συνδεθεί με το ΑΤΜ μέσω του USB port, το τηλέφωνο αντλεί ρεύμα από τη σύνδεση, που φορτίζει τη μπαταρία του τηλεφώνου απ' αόριστον.

Αποστολή μηνυμάτων SMS στο ATM

Μόλις το κινητό τηλέφωνο συνδεθεί με το ATM και ολοκληρωθεί το set up, οι εγκληματίες μπορούν να στέλνουν μηνύματα SMS στο τηλέφωνο που είναι συνδεδεμένο εντός του ATM. Μόλις το τηλέφωνο εντοπίσει το νέο μήνυμα με το ειδικό format, η φορητή συσκευή θα μετατρέψει το μήνυμα σε ένα δικτυακό πακέτο που θα το προωθήσει στο ΑΤΜ μέσω του καλωδίου USB.

Η χρήση μηνυμάτων SMS για τον απομακρυσμένο έλεγχο των ATM είναι πολύ πιο εύκολη μέθοδος για όλους, διότι είναι διακριτική και ενεργεί σχεδόν άμεσα. Ο βασικός εγκληματίας γνωρίζει επακριβώς πόσα χρήματα θα λάβει, ενώ δεν απαιτείται να μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ΑΤΜ αναμένοντας να εισπράξει χρήματα. Επίσης, συγχρονίζουν τις πράξεις τους έτσι ώστε να λαμβάνει τα χρήματα, παριστάνοντας ότι κάνει ανάληψη ή όταν περνάς δίπλα από ένα ATM.

Τι μπορεί να γίνει για την προστασία των ATM

Τα σύγχρονα ATM έχουν αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως encrypted hard-drives, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν τέτοιου είδους τεχνικές εγκατάστασης. Παρόλα αυτά, στα παλαιότερα ATM που λειτουργούν ακόμη με Windows XP, η προστασία ενάντια σε τέτοιου είδους επιθέσεις μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, ειδικά όταν τα ΑΤΜ βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Άλλη μία δυσκολία που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η φυσική ασφάλεια του υπολογιστή που υπάρχει στα ΑΤΜ. Ενώ τα χρήματα των ΑΤΜ είναι κλειδωμένα σε χρηματοκιβώτιο, ο υπολογιστής δεν είναι. Χωρίς επαρκή φυσική προστασία σε αυτά τα συστήματα, ο επιτιθέμενος έχει το πάνω χέρι!

Μία σειρά μέτρων που μπορούν να παρθούν για να δυσκολέψουν τους εγκληματίες περιλαμβάνουν:

  • Αναβάθμιση σε λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows 7 or 8
  • Παροχή επαρκούς φυσικής προστασίας και δυνατότητα προσθήκης ελέγχου κλειστού κυκλώματος CCTV στο ATM
  • Κλείδωμα του BIOS για αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης χρήσης ή εισαγωγής μέσων όπως τα CD ROM ή USB stick
  • Χρήση πλήρους disk encryption για αποφυγή του disk tampering
  • Χρήση μίας λύσης κλειδώματος του συστήματος όπως η Symantec Data Center Security: Server Advanced

Με όλα τα μέτρα σε ισχύ, οι επιτιθέμενοι θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα στην προσπάθεια παραβίασης των ΑTM χωρίς ένα συνεργό εκ των έσω.

Οι λύσεις προστασίας endpoint and server της Symantec θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα συστήματα Windows XP για το άμεσο μέλλον. Παρόλα αυτά, η εταιρεία συστήνει στους χρήστες Windows XP να αναβαθμίσουν το λειτουργικό τους σύστημα το συντομότερο.  


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 135 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top