Στο 62% η χρήση του παράνομου software στην Ελλάδα με βάση έρευνα της BSA

Press News

Οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών αναφέρουν τους κινδύνους ασφαλείας από κακόβουλα λογισμικά ως την κορυφαία αιτία για να μην χρησιμοποιεί κάποιος παράνομο λογισμικό. Μεταξύ των συγκεκριμένων ανησυχιών τους είναι οι εισβολές από χάκερ και η απώλεια δεδομένων.

Ωστόσο, ένα εντυπωσιακό 62% του λογισμικού που είχε εγκατασταθεί σε προσωπικούς υπολογιστές στην Ελλάδα το 2013, δεν είχε την κατάλληλη άδεια χρήσης.

Αυτά και άλλα ευρήματα που δημοσιεύονται σήμερα στην Παγκόσμια Έρευνα Λογισμικού BSA υπογραμμίζουν την ανάγκη για αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης λογισμικού, ιδιαίτερα στο χώρο των επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε η Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, νομική σύμβουλος της BSA στην Ελλάδα, «οι χρήστες πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η χρήση λογισμικού χωρίς νόμιμη άδεια και είναι ακριβή και δεν παρέχει κάποια ασφάλεια. Το μη αδειοδοτημένο λογισμικό μπορεί να επιφέρει σοβαρές απειλές κατά της ασφάλειας, ενώ το πρωτοποριακό Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο παρέχει αποτελεσματικά μέτρα και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. Το ΣΔΟΕ, τα Τελωνεία και η ΕΛ.ΑΣ. έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους για τη νομιμότητα του λογισμικού και να επιβάλλουν το αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο, το οποίο ισούται με 1000€ ανά πειρατικό αντίτυπο, πλέον των αστικών αποζημιώσεων για τους δικαιούχους. Κάθε χρήστης θα πρέπει να μεριμνά και να επιβεβαιώνει ότι λογισμικό που χρησιμοποιεί είναι σωστά αδειοδοτημένο».

Η Παγκόσμια Έρευνα Λογισμικού BSA διεξάγεται κάθε δύο χρόνια για την BSA από την IDC, η οποία φέτος απευθύνθηκε σε χρήστες υπολογιστών σε 34 αγορές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 22.000 ιδιωτών και εργαζομένων χρηστών PC και περισσότερων από 2.000 στελέχη πληροφορικής.

Μεταξύ των ευρημάτων:

  • Ο ρυθμός με τον οποίο το λογισμικό PC είχε εγκατασταθεί χωρίς την κατάλληλη αδειοδότηση στην Ελλάδα ήταν 62% το 2013, 1% ποσοστιαία μεταβολή περισσότερο από το 2011. Η εμπορική αξία του εν λόγω παράνομου λογισμικού ανέρχεται σε διακόσια είκοσι εκατομμύρια δολάρια ($220 εκατ).
  • Ο κύριος λόγος που οι χρήστες υπολογιστών σε όλο τον κόσμο επιλέγουν τη μη χρήση παράνομου λογισμικού είναι η αποφυγή απειλών κατά τους ασφάλειας από κακόβουλα λογισμικά. Μεταξύ των κινδύνων που συνδέονται με το παράνομο λογισμικό, το 64% των χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση από χάκερς ως κορυφαία ανησυχία, και 59% την απώλεια δεδομένων.
  • Διαχειριστές IT σε όλο τον κόσμο εκφράζουν εύλογες ανησυχίες ότι τα παράνομα λογισμικά μπορεί να προκαλέσουν βλάβη, λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι είναι σίγουροι ότι το λογισμικό τους εταιρείας τους έχει την κατάλληλη άδεια χρήσης.
  • Μόνο το 35% των εταιρειών παγκοσμίως έχουν σαφή πολιτική που απαιτεί χρήση λογισμικού με κατάλληλη άδεια χρήσης.
  • «Το μη διαπιστευμένο λογισμικό αποτελεί ένα ζήτημα οργανωτικής διακυβέρνησης- και αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια σαφής ανάγκη για βελτίωση» ανέφερε η Victoria Espinel, BSA President & CEO. «Υπάρχουν βασικά βήματα που μπορεί να κάνει κάθε εταιρία για να είναι σίγουρη ότι το λογισμικό που χρησιμοποιεί είναι πλήρως συμβατό, όπως το να καθιερώσει μια επίσημη πολιτική προς την χρήση διαπιστευμένου λογισμικού και το να κρατάει προσεκτικό αρχείο. Οι εταιρίες θα έπρεπε επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής ισχυρότερων προγραμμάτων διαχείρισης πόρων λογισμικού που ακολουθούν διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες γραμμές. Αυτά τα προγράμματα SAM μπορούν να προσφέρουν σημαντική αξία εξασφαλίζοντας ότι ο επαρκής έλεγχος είναι σε θέση να παρέχει μια πλήρη εικόνα για το τι είναι εγκατεστημένο σε ένα δίκτυο. Αυτό βοηθά τους οργανισμούς να αποφύγουν τους κινδύνους λειτουργίας και ασφάλειας, και εξασφαλίζει ότι έχουν το σωστό αριθμό αδειών για τους χρήστες τους.»

Μεταξύ των άλλων ευρημάτων η Παγκόσμια Έρευνα Λογισμικού BSA έδειξε ότι:

  • Ο παγκόσμιος ρυθμός με τον οποίο λογισμικό PC είχε εγκατασταθεί χωρίς την κατάλληλη αδειοδότηση αυξήθηκε από 42% το 2011, σε 43% το 2013, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες, όπου η χωρίς άδεια χρήση λογισμικού είναι πιο διαδεδομένη εξακολούθησαν να αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη πλειοψηφία των συνολικών υπολογιστών.
  • Η εμπορική αξία του παράνομου εγκατεστημένου λογισμικού PC ανήλθε σε 62.700.000.000 δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2013.
  • Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είχε το επόμενο υψηλότερο ποσοστό μη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων λογισμικού στο 61%, ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική στο 59% και τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επίσης στο 59%.
  • Η Βόρεια Αμερική εξακολουθεί να έχει το χαμηλότερο περιφερειακό ποσοστό μη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων λογισμικού με 19%, αν και αυτό αποτελεί σημαντική εμπορική αξία περίπου $10,9 δισεκατομμυρίων.
  • Στη Δυτική Ευρώπη, το ποσοστό μειώθηκε τρεις μονάδες στο 29% το 2013, με εμπορική αξία 12,8 δισ. δολάρια.
  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό μειώθηκε δύο μονάδες σε 31% το 2013, με εμπορική αξία ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα πλήρες αντίγραφο της Global Survey Software BSA, που συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία ανά χώρα, είναι διαθέσιμο για download στην ιστοσελίδα της BSA: www.bsa.org/globalstudy.


harry_lostone

...

εχασαν 62,7 δις δολλαρια...αρα εβγαλαν αλλα τοσα !
μια χαρα ευχαριστημενοι ειμαστε και εμεις και αυτοι,
απλα αυτοι ειναι απληστοι οποτε εμεις θα παραμεινουμε τζαμπατζηδες.

ισορροπημενα πραγματα

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 14 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top