Αναβάθμιση PC
Καλημέρα σας.
Έχω ένα pc που το χρησημοποιώ για βιντεοπαιχνίδια:
1) Intel i5 750
2) ASRock P55M Pro
3) RAM 4GB
4) ATI Radeon HD 4670
και θέλω να το αναβαθμίσω την RAM και την κάρτα γραφικών.
Πρώτον, στην κάρτα γραφικών τι πρέπει να προσέξω από τα Specification;
Δεύτερον, από την RAM τι πρέπει να προσέξω; Επίσης το CAS LATENCY πόσο πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο; Επιπλέον, δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που μου είπαμε σχετικά με την RAM + CPU. Δηλαδή μου είχε πει ένας φίλος μου αλλά έχει φύγει, ότι όταν θέλω να βάλω RAM + CPU πρέπει να κιτάξω να δω ότι συνεγάζονται σωστά. Δεν πολύ καταλαβα τι μου είπε Μήπως εννοούσε την συχνότητα; Δεν ξέρω.
z3et — Τρι, 21/10/2014 - 12:37
Κατάσταση:
Εγγραφή: Μαρ 2009
Καταχωρήσεις: 8488
Αρχιζω απο την καρτα γραφικων. Δεν υπαρχει καποιος "μπουσουλας" για τα χαρακτηριστικα της καθε καρτας, γιατι δεν αντικατοπτριζουν ακριβως την αποδοση της. Ο πιο ευκολος τροπος, ειναι να θεσεις ενα αρχικο budget και να δεις ποιες επιλογες εχεις στην εκαστοτε κατηγορια τιμης. Απο εκει, και εχοντας παραμασχαλα αναλυσεις και reviews για τα μοντελα που εχεις "βαλει στο ματι", επιλεγεις, φυσικα, το καλυτερο (απο αποψη αποδοση προς τιμη).
Οσο για την επιλογη της RAM, απλα θα διαλεξεις καποια που να εχει οσο το δυνατον ποιο ταυτοσημα χαρακτηριστικα με αυτην που εχεις ηδη. Φυσικα προσεχοντας παντα και τον τυπο της (DDR2/3/4 γιατι μεταξυ τους δεν μπορουν να συνεργαστουν).
ΥΓ: Το CAS Latency, οσο πιο χαμηλα τοσο το καλυτερο. Βεβαια η διαφορα απο ενα 9 CAS σε ενα 10 CAS πχ ειναι σχεδον ανυπαρκτη (αν ολα τα υπολοιπα specs ειναι ιδια).
ΥΓ2: Το τελευταιο που αναφερεις με την "συνεργασια" η αληθεια ειναι πως δεν το καταλαβαινω. Γενικοτερα, περιορισμοι δεν υπαρχουν. Δηλαδη αν ενας επεξεργαστης δεχεται μνημες DDR3 εως 1600MHz, τοτε μπορεις να βαλεις πανω του μνημη, παντα DDR3, απο 1066MHz μεχρι... οσο παει. ΑΛΛΑ, στην δευτερη περιπτωση, η μνημη αναγκαστικα θα τρεξει στα 1600MHz by default. Αν αυτος ο επεξεργαστης ειναι και overclock-able (στο στρατοπεδο της Intel υπαρχουν δυο κατηγοριες, αυτοι που δεχονται o/c και αυτοι που δεν δεχονται) τοτε ο χρονισμος της μνημης θα μπορει να ξεπερασει αυτο το "φραγμα".
alexgr — Τρι, 21/10/2014 - 13:09
Κατάσταση:
Εγγραφή: Σεπ 2014
Καταχωρήσεις: 5
Οκ. Τι εννοείς budget? Στην κάρτα γραφικών τι διαφορά έχει το chipset το GTX με το GT?
Angarthir — Παρ, 24/10/2014 - 05:12
Κατάσταση:
Εγγραφή: Σεπ 2014
Καταχωρήσεις: 4
Με budget εννοεί το ποσό το οποίο μπορείς να ξοδέψεις για κάρτα γραφικών. Στα τυφλά δεν θα βγάλεις άκρη. Αν αποφασίσεις πόσα θέλεις/μπορείς να δώσεις, βλέπεις ποιες κάρτες είναι κοντά στο ποσό, κοιτάς test και benchmarks στο internet και αναλόγως επιλέγεις.
Με chipset GTX/GT να φανταστώ αναφέρεσαι στις ονομασίες των καρτών γραφικών της Nvidia? Αν ναι, το GT χρησιμοποιείται στις κάρτες που είναι για multimedia χρήση, ενώ το GTX είναι για τις πιο απαιτητικές εφαρμογές και φυσικά gaming.
Να κάνω ένα επιπλέον σχόλιο σε αυτό, προσωπικά θα έλεγα να πας για αγορά μνήμης από την αρχή. Μιας και δεν γνωρίζεις πολλά για υπολογιστές, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες το μοντέλο που θα αγοράσεις να μην συνεργάζεται με αυτό που ήδη έχεις (εκτός κι αν βρεις ολόιδιο). Αν πας στα site των κατασκευαστών για μνήμες (Kingston, Crucial, G.Skill κλπ), όλοι έχουνε τρόπο, βάζοντας το μοντέλο της μητρικής να δεις ποιες μνήμες δεν έχουν θέμα συμβατότητας. Η μητρική σου μπορεί να πάρει μέχρι 2400 DDR3 μνήμες αλλά ο επεξεργαστής διαβάζει μέχρι 1333. Αν σκοπεύεις να αλλάξεις επεξεργαστή ή/και μητρική σύντομα, θα έλεγα με κλειστά τα μάτια να πας σε 1600 μνήμες (όχι value), καθώς αυτές έχουν υποστήριξη από μία τεράστια γκάμα μητρικών. Πάνω από 1600 δεν θα δεις διαφορά εφόσον ο υπολογιστής φοράει κάρτα γραφικών.