Αποχαιρετάμε το overclocking στους επεξεργαστές Sandy Bridge της Intel;

voltmod
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Δεκ 2008

Καταχωρήσεις: 2764

Οι πληροφορίες που θέλουν τους επερχόμενους LGA1155 Sandy Bridge επεξεργαστές της Intel να έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίζονται οι δυνατότητες υπερχρονισμού τους είναι αληθινές και τουλάχιστον... απογοητευτικές!
Ένα σχετικό video που διέρρευσε στο site HKEPC επιβεβαιώνει ότι η Intel στους νέους επεξεργαστές Sandy Bridge (socket LGA1155) θα επιτρέπει το overclocking μόλις σε ποσοστό 2% με 3% μέσω του Base Clock (BClk).

Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε διαύλος (USB, eSATA, PCI, PCI-E, Uncore κ.α) στο motherboard είναι άρρηκτα (σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις) συνδεδεμένος με ένα μοναδικό, εσωτερικό ολοκληρωμένο chip (internal clock generator) που συνδέεται με το chipset του motherboard το οποίο αναλαμβάνει όλες σχεδόν τις βασικές συχνότητες που είναι απαραίτητες για την λειτουργία των διάφορων "υποσυστημάτων" (ελεγκτών κ.α) και στην συγκεκριμένη περίπτωση θα προσφέρει απλώς την βασική συχνότητα των 100MHz.

Το clock generator chip επικοινωνεί με το chipset υποστήριξης των επεξεργαστών Sandy Bridge, Intel P67 Express και μεταδίδει απευθείας τις συχνότητες ρολογιού στον επεξεργαστή μέσω του διαύλου DMI. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει η ανάγκη ενός εξωτερικού clock generator chip - με την λογική που υπάρχει σήμερα - για να παράσχει δυνατότητες ελέγχου των διαύλων κάθε διαφορετικού στοιχείου hardware.

Είναι γνωστό ότι όταν κάποιος πραγματοποιεί υπερχρονισμό, πρέπει να του προσφέρεται η δυνατότητα να ελέγχει και να ανεβάζει την συχνότητα σε διαφορετικά μέρη του υπολογιστή ή του επεξεργαστή, όπως στο Base Clock ή στο ρολόϊ της μνήμης αλλά και να του επιτρέπεται παράλληλα να αγνοεί τις συχνότητες σε διαύλους που δεν επηρεάζουν την απόδοση ή που είναι ευαίσθητες στις αλλαγές συχνοτήτων όπως στον δίαυλο SATA. Τα σημερινά motherboard επιτρέπουν πολλαπλές συχνότητες λειτουργίας αφού έχουν εξωτερικό clock generator προγραμματιζόμενο μέσω του BIOS. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το εσωτερικό μίας κατασκευάστριας motherboard, όταν υπερχρόνισαν το Base Clock κατά μόλις 5MHz - και επειδή όλοι οι δίαυλοι συνδέονται μεταξύ τους - επηρεάστηκε η λειτουργία του διαύλου USB και του SATA bus.

Έγιναν προσπάθειες να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα αλλά ήταν αδύνατο. Λέγεται ότι αυτός ο σχεδιασμός επιλέχθηκε από την Intel για να μειωθεί το κόστος κατασκευής των motherboard και να απλοποιηθεί σημαντικά ο σχεδιασμός τους. Αυτό όμως παράλληλα σημαίνει ότι οι ενθουσιώδεις χρήστες θα απογοητευτούν αφού δεν θα μπορούν να υπερχρονίσουν κατά βούληση τους επεξεργαστές Sandy Bridge στα όρια τους. Ο αυτόματος ωστόσο υπερχρονισμός των επεξεργαστών της Intel, θα παρουσιαστεί ανανεωμένος (Advanced Turbo Boost Technology) και θα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.
Εκτός όμως από τους ενθουσιώδεις χρήστες, και οι εταιρείες που κατασκευάζουν motheboards είναι απογοητευμένες και "ψάχνονται". Για πιο λόγο κάποιος χρήστης να προτιμήσει ένα motherboard από ένα άλλο, αν οι επιδόσεις τους στον υπερχρονισμό είναι ίδιες; Από την άλλη, αν κάποια εταιρεία καταφέρει τελικώς να “σπάσει” τους περιορισμούς στο Base Clock τότε θα έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι των άλλων εταιρειών. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε μάλιστα ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμης σημασίας για τις διάφορες ομάδες μηχανικών στις εταιρείες κατασκευής motherboards.

Στα πρώτα chip που διοχετεύτηκαν στις εταιρείες, φαίνεται πως η Intel έχει απομακρύνει τους περιορισμούς στα straps της μνήμης και επιτρέπεται η εγκατάσταση μνήμης συχνότητας έως και 2133MHz αλλά αυτό λίγη χαρά μπορεί να δώσει στους ενθουσιώδεις χρήστες αφού η αύξηση στις επιδόσεις είναι σημαντική μόνο όταν αυξηθεί η συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή. Στο site HKEPC επίσης διέρρευσαν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τους επεξεργαστές Sandy-Bridge-E (LGA2011) και το νέο chipset με την κωδική ονομασία “Patsburg” που θα αντικαταστήσει τους επεξεργαστές LGA1366 καθώς και το Intel X58M Express chipset. Στην συγκεκριμένη πλατφόρμα η μνήμη μπορεί να ξεπεράσει τα 2666MHz (!) ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα επηρεαστούν οι δυνατότητες overclocking των επεξεργαστών του είδους.
Η Intel πάντως θα συνεχίσει να προσφέρει επεξεργαστές των σειρών “XE” (Extreme Edition) και “K” που διαθέτουν ξεκλείδωτους πολλαπλασιαστές και από ότι φαίνεται θα είναι οι μοναδικοί που θα προσφέρουν δυνατότητες overclocking.

Πηγή: Bit-Tech.net


voltmod
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Δεκ 2008

Καταχωρήσεις: 2764

Θα έλεγα ότι αυτό είναι σοκ για όλους.
Σοκ για τους ενθουσιώδεις χρήστες, που στηρίζουν και πολλές φορές "κατευθύνουν" την αγορά αφού κατά πάσα πιθανότητα θα αναγκαστούν να γυρίσουν την πλάτη στους επεξεργαστές Sandy Bridge, τουλάχιστον σε αυτούς που κάνουν χρήση του socket LGA1155, είτε επενδύοντας αναγκαστικά κάποιο μεγαλύτερο ποσό στην πλατφόρμα Sandy Bridge-E/Patsburg είτε κάποιο αντίστοιχο - με την πλατφόρμα Sandy Bridge/P67 Express - ποσό στην νέα πλατφόρμα της AMD.
Σοκ όμως φαντάζομαι πως είναι και για τους κατασκευαστές...

____

Γιώργος Ιωσηφίδης


z3et
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Μαρ 2009

Καταχωρήσεις: 8488

Μαλλον η Ιντελ δεν το περιμενε (κατα καπιο τροπο αυτο). Πιστευω σιγουρα δεν το επιδιωξε. Απλα η λυση του ολοι οι controllers (usb, sata, pci κλπ) σε ενα τσιπ, επεφερε αυτα τα αποτελεσματα μιας και πλεον ολα συνδεονται απ'ευθειας μεταξυ τους.

Απο την αλλη δεν ειναι και εντελως παραλογο, μιας και η Intel, ανεκαθεν, τα mainstream μοντελα της δεν τα προοριζε για μεγαλα πραγματα. Γι'αυτο και εχουμε μοντελα των 1000 ευρων, τυπου Extreme Edition κλπ.

Επισης ισως αυτη να ηταν και η ευκαιρια της (γιατι παλιοτερα δεν ειχε δικαιολογια) ωστε να μην χανει "πελατες" απο τα hi-end μοντελα. Πχ, ενας, πραγματικα, λιγο ψαγμενος χρηστης, θα επαιρνε εναν Core i7 920, θα του εδινε ενα "pusharisma" στα 3.4Ghz και θα ειχε τις επιδοσεις ενως Core i7 965EX που κοστιζει 3 φορες πανω.

Spoiler: Highlight to view
Βεβαια ας κραταμε μικρο καλαθι, γιατι περιπου τα ιδια λεγανε για τους Nehalem για οταν θα πρωτο-κυκλοφορουσαν...


back to top