Βάζουν λουκέτο τρία κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης

Re4cTiV3

Κατάσταση:

Εγγραφή: Ιαν 2009

Καταχωρήσεις: 607

Είναι η χαρά των παιδιών, είναι η καριέρα των ταλαντούχων, είναι η αποφόρτιση των μεγαλύτερων και για πολλούς είναι η μοναδική θεραπεία της υγείας τους: η πισίνα. Τα κολυμβητήρια της πόλης γεμίζουν με εκατοντάδες μικρά παιδιά, με κολυμβητές-πρωταθλητές, με απλούς ανθρώπους που ψάχνουν την ξεκούραση, με ασθενείς που τα χρειάζονται για να βοηθηθούν. Η Θεσσαλονίκη, πόλη 1.500.000 ανθρώπων έχει μόλις οκτώ μεγάλα κολυμβητήρια -και μέχρι το τέλος του χρόνου τα τρία θα έχουν κλείσει…

Του Αλέξη Νικηφορίδη

“Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης”. Έτσι ονομάζεται ο φορέας που διοικεί και διαχειρίζεται το Ποσειδώνιο και το Εθνικό Κολυμβητήριο, αλλά χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού -και μάλλον για αυτό θα βάλει λουκέτο: Αύριο, πρώτη μέρα του Νοέμβρη, η ΔΕΠΑ θα διακόψει την παροχή αερίου και στα δυο κολυμβητήρια, καθώς λήγει και η δεύτερη παράταση πληρωμής του λογαριασμού, που έχει φτάσει στις 400.000 ευρώ! Ίσως έχει αποτέλεσμα η… άνωθεν εντολή και δοθεί κι άλλη παράταση, όμως έτσι δουλειά δεν γίνεται. Τα δύο κρατικά κολυμβητήρια, αν δεν κλείσουν λόγω διακοπής θέρμανσης του νερού στις πισίνες και τα αποδυτήριά τους, θα κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σήμερα απασχολούν 27 υπαλλήλους, όμως έως το τέλος του Δεκέμβρη θα έχουν απομακρυνθεί 11 συμβασιούχοι και οι συμβάσεις τους δεν πρόκειται να ανανεωθούν. Με οκτώ άτομα προσωπικό για κάθε κολυμβητήριο, δεν θα λειτουργεί ούτε το ένα ούτε το άλλο. Πώς να εξυπηρετήσουν δεκαέξι υπάλληλοι τους 3.000 εγγεγραμμένους και στα δυο κολυμβητήρια; Απλά, είναι αδύνατον.

Στο δρόμο άτομα με ειδικές ανάγκες
Το κολυμβητήριο του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργεί στην Άνω Τούμπα λίγο παραπάνω από έναν χρόνο. Στα ωράρια λειτουργίας του συμπεριλαμβάνονται προγράμματα για ΑΜΕΑ αλλά και για πολίτες που το κολύμπι είναι τμήμα της θεραπείας τους από διαφόρων ειδών παθήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι -ειδικότερα αυτοί- δεν αξίζουν να βρεθούν εκτός πισίνας αλλά δυστυχώς ακριβώς αυτό θα συμβεί. Μεθαύριο Τρίτη, 2 του Νοέμβρη, θα φύγουν και οι τελευταίοι από τους εννέα επαγγελματίες ναυαγοσώστες-γυμναστές. Οι συμβάσεις τους έληξαν, δεν θα ανανεωθούν κι ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει απευθυνθεί εδώ και μήνες στο -καθ΄ ύλην αρμόδιο- υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας λύση, εισπράττει σιωπή. Θα απομείνουν δυο μόνο εργαζόμενοι κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργεί η πισίνα μόνο με μια βάρδια για ελεύθερη κολύμβηση. Είναι έγκλημα, οι ΑΜΕΑ και οι πάσχοντες να μείνουν χωρίς τη θεραπεία τους. Κανείς δεν ρισκάρει το να συμβεί ένα ατύχημα ειδικά σε αυτούς τους ανθρώπους. Και να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για το πιο καινούργιο κολυμβητήριο σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με 2.900 πολίτες εγγεγραμμένους στα προγράμματά του….

"Πρασίνισε" το νερό στο Ποσειδώνιο μέχρι να έρθει νέος μηχανισμός καθαρισμού

Κανένας δεν διοικεί το Εθνικό και το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο. Το ότι λειτουργούν ακόμη οφείλεται σε λίγους αξιοπρεπείς και φιλότιμους εργαζόμενους, μια και τα στελέχη της διοίκησης που όρισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργού Πολιτισμού. Έχουν περάσει μήνες, η πολιτεία δεν ευαισθητοποιείται, νέα διοίκηση στον ενιαίο φορέα των δύο κολυμβητηρίων δεν υπάρχει και τα αποτελέσματα μερικές φορές κρύβουν κινδύνους ακόμη και για την υγεία των πολιτών. Παράδειγμα: έπρεπε να φτάσει στο σημείο να… πρασινίσει το νερό της πισίνας του Ποσειδωνίου για να αντικατασταθεί ο μηχανισμός καθαρισμού της. Όσοι υπάλληλοι και διοικητικά στελέχη απέμειναν προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά και ενεργά τα δυο κολυμβητήρια, περιμένοντας να ασχοληθεί η πολιτεία με την ίδια της την περιουσία. Τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού είναι απελπιστικά αργά, τα γρανάζια δεν περιστρέφονται, ενδιαφέρον δεν (φαίνεται να) υπάρχει, τα κολυμβητήρια έχουν αφεθεί στη μοίρα τους να λειτουργούν με την κεκτημένη ταχύτητα των προηγούμενων χρόνων και το φιλότιμο των λίγων υπαλλήλων τους.

Παναγιώτης Μπιτσαξής: "Μόλις τελειώσουν οι εκλογές θα διορίσουμε διοικήσεις"

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής έδωσε στη “ΜτΚ” απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος; Μπορεί να δώσει βιώσιμες λύσεις; Πότε θα αρχίσει να λειτουργεί σωστά ένα σύστημα και ποιο θα είναι αυτό; Οι απαντήσεις είναι σαφείς και ξεκάθαρες:
“Η πολύ κακή εικόνα των κολυμβητηρίων δεν υφίσταται μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Άρτα, τη Φλώρινα, την Ορεστιάδα, τα Χανιά και αλλού η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη. Τονίζω ότι προσπαθούμε με χίλια ζόρια να περιμαζέψουμε την κατάσταση, σε μια χρονική περίοδο όπου τα οικονομικά είναι πολύ άσχημα. Περιμένω να τελειώσουν οι εκλογές, να οριστούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες, για να συνεργαστούμε σε διαφορετική βάση και να υλοποιηθεί η αθλητική σχεδίαση, που μεταξύ άλλων προβλέπει άλλης μορφής διαχείριση των κολυμβητηρίων, σε συνεργασία με τους δήμους. Οφείλω να παραδεχθώ πως υπάρχει καθυστέρηση στον ορισμό των διοικήσεων, αλλά δηλώνω πως επίκειται άμεσα ο διορισμός των νέων σχημάτων”, είπε ο ΓΓΑ, συμπληρώνοντας πως δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή αερίου στις δυο εγκαταστάσεις λόγω του χρέους των 400.000 ευρώ. Και μη νομίζετε πως αύριο το πρωί αυτό το ποσό θα σταλεί από τη ΓΓΑ στη ΔΕΠΑ. Μια προσωρινή λύση-μπάλωμα θα βρεθεί.

http://www.makthes.gr/news/sports/64161/


voltmod
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Δεκ 2008

Καταχωρήσεις: 2764

Μόνο να "τρώνε" ξέρουν. Κόβουν από παντού και αφήνουν τον κόσμο στο έλεος των ιδιωτικών συμφερόντων (δημοτικά κολυμβητήρια αλλά και άλλα θα είναι μία έννοια άγνωστη σε λίγο)
Με αφορμή, το παραπάνω μήνυμα, έτσι όπως μας στρώνουν, έτσι θα κοιμηθούμε. Τα πάντα σε μερικά χρόνια θα αναλάβουν ιδιωτικές επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται. Μέχρι και τα σκουπίδια στους δρόμους θα τα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες.
Δημότες, ποιοι δημότες; Ενοικιαστές στην ίδια μας την χώρα θα είμαστε σε λίγο.

____

Γιώργος Ιωσηφίδης


Re4cTiV3

Κατάσταση:

Εγγραφή: Ιαν 2009

Καταχωρήσεις: 607

στο δημοτικό κολυμβητήριο που πάω τώρα(Θεσσαλονίκη μένω) απολήθηκαν 7 εργαζόμενοι..και το κρατάνε μόνο 2 τώρα..μείωσαν το ώραριο που ήταν μεχρι τις 9 το βράδυ και το πήγαν μέχρι 5 το μεσημέρι...εγώ που θα κάνω προπόνηση;Σιγά μην πάω σε ιδιωτικό..

____


Lacrimosa_daemon
Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Ιαν 2009

Καταχωρήσεις: 2113

Re4cTiV3 wrote:
εγώ που θα κάνω προπόνηση;Σιγά μην πάω σε ιδιωτικό..

Απλό , συνεχίζεις σ'αυτό . Άν κλείσει , σταματάς την προπόνηση. Σε ιδιωτικό δεν πάς... δε βλέπω κάτι άλλο.


Re4cTiV3

Κατάσταση:

Εγγραφή: Ιαν 2009

Καταχωρήσεις: 607

Δεν προλαβαίνω...σχολάω πάντα 1.30 ή 2.10 μέχρι να φαω πάει 3.00-3.30...

____


back to top