Ηλεκτρονική κάρτα πολίτη - Ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών

fidelio

Κατάσταση:

Εγγραφή: Ιουν 2009

Καταχωρήσεις: 173

Από το Δεκέμβριο του 2011 αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση της «κάρτας πολίτη», η οποία θα χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Η κυβέρνηση εξετάζει τις δυνατότητες για επέκταση της χρήσης της και στον ιδιωτικό τομέα, όπως π.χ. στις συναλλαγές με τις τράπεζες.

Στην κάρτα προβλέπεται ότι θα αποθηκεύονται ηλεκτρονικά οι αριθμοί αστυνομικής ταυτότητας, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, καθώς και ο αριθμός δημοτολογίου. Θα χρησιμοποιείται ως ταξιδιωτικό έγγραφο για τις μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν. Ανάμεσα στις χρήσεις θα εντάσσεται και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των Γιάννη Ραγκούση, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Παπουτσή, Κώστα Σκανδαλίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Λούκα Κατσέλη. Όπως ανακοινώθηκε, οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πρωτοβουλίας θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο αριθμός της κάρτας να είναι κοινός με τον ΑΜΚΑ, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών θα είναι απολύτως προστατευμένα.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν η κάρτα πολίτη θα χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αγορών, όπως προβλέπουν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών.

ΠΗΓΗ

Στη φοροκάρτα και οι μαθητές για το τετράδιο και την τυρόπιτα

Φορολογική κάρτα συναλλαγών δεν θα πάρουν μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά και περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές και φοιτητές.

Η φορολογική ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών θα γίνει σύντομα πραγματικότητα, καθώς στα σχέδια των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών είναι το νέο σύστημα να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων, εκτιμάται ότι τη φορολογική κάρτα θα προμηθευτούν πάνω από 5 εκατ. και το πολύ 10 εκατ. φορολογούμενοι. «Οι περισσότεροι θα τις χρειαστούν για να καλύψουν το αφορολόγητο, αλλά και λόγω αυστηρότερων τεκμηρίων», τονίζει στην «Ε» ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης.

Προαιρετική

Η προμήθεια της νέας κάρτας δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αρκετοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν να την προμηθευτούν, ώστε να συλλέγουν σε αυτήν τις αποδείξεις από τις αγορές τους.

Στο παιχνίδι της συλλογής των αποδείξεων θα μπουν αναγκαστικά και όλοι οι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και οι φοιτητές πανεπιστημίων που είναι προστατευόμενα μέλη της οικογένειας και έχουν καθημερινά συναλλαγές, από το κυλικείο του σχολείου τους μέχρι το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς.

Η προμήθεια θα γίνεται από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν την υποδομή των ηλεκτρονικών συστημάτων POS (χρησιμοποιούνται για πιστωτικές -χρεωστικές κάρτες).

Η συμφωνία που επήλθε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για την έκδοση ηλεκτρονικών καρτών άναψε το πράσινο φως της επίσπευσης των διαδικασιών από τις τράπεζες, ώστε να είναι έτοιμες και στα τέλη του έτους για να προμηθεύουν τους φορολογούμενους με τις νέες κάρτες.

Πέντε είναι τα χαρακτηριστικά των φορολογικών καρτών:

1. Οι ηλεκτρονικές φορολογικές κάρτες καταργούν ουσιαστικά την υποχρέωση συλλογής του τεράστιου όγκου των αποδείξεων, καθώς σε αυτές θα περνά το σύνολο των συναλλαγών. Με την οποιαδήποτε αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας, ο φορολογούμενος μετά την πληρωμή θα δίνει τη φορολογική κάρτα, ώστε να περάσουν σε αυτήν την απόδειξή του.

2. Η κάθε κάρτα θα φέρει τον ατομικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου κάθε φορολογούμενου.

3. Δεν πρόκειται ούτε για πιστωτική, ούτε για χρεωστική κάρτα. Είναι απλώς μια ηλεκτρονική κάρτα, που δεν δημιουργεί δεσμεύσεις ή υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών.

ΑΦΜ του κηδεμόνα

4. Στις περιπτώσεις των ανήλικων και των προστατευόμενων παιδιών, οι γονείς θα εκδίδουν αντίγραφα καρτών, που θα φέρουν τον ΑΦΜ του κηδεμόνα. Η σύζυγος θα έχει κάρτα με τον δικό της ΑΦΜ.

Ετσι, οι αποδείξεις θα μαζεύονται στην ατομική μερίδα της οικογένειας και θα αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης, που γίνεται πλέον υποχρεωτική από το 2011.

5. Στην περίπτωση που το παιδί κάνει ατομική δήλωση λόγω ύπαρξης εισοδήματος, τότε η φορολογική κάρτα θα φέρει τον δικό του ΑΦΜ.

Το βασικό πλεονέκτημα της ηλεκτρονικής κάρτας είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τις αποδείξεις που έχουν κοπεί. Ετσι, θα μπορεί να εντοπίσει και όσους εισπράττουν τον φόρο και δεν τον αποδίδουν στο Δημόσιο.

Το ζητούμενο για την ώρα είναι η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς τέτοιου είδους κάρτες καταγράφουν την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών. Από την άλλη βέβαια, και τα μικρά καταστήματα θα αναγκαστούν να προμηθευτούν τα μηχανήματα POS. *
ΠΗΓΗ

Τι καινούργιο φρούτο μας προέκυψε?
Πως το βλέπετε εσείς?

Κάτι προς το ηλεκτρονικό φακέλλωμα μου κάνει εμένα.
Λέτε να είναι το χάραγμα της αποκάλυψης? Evil


z3et
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Μαρ 2009

Καταχωρήσεις: 8488

Θετικο, μακαρι να καταργηθουν τελειως οι αποδειξεις που χρησιμοποιουμε σημερα. Γλιτωνουμε χαρτι, σκουπιδια, ισως και χρονο (ωχ κολλησε η ταμιακη) κλπ.

Οσο για το φακελωμα, σιγουρα δεν περιμεναν την καρτα για να το κανουν, και οσο ειμαστε ενταξει δεν εχουμε να φοβηθουμε κατι Wink


katerina

Κατάσταση:

Εγγραφή: Ιαν 2009

Καταχωρήσεις: 1117

Spoiler: Highlight to view

____

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την πόλη...ο Δεκέμβρης.

Ενός Δεκέμβρη ... μύριοι έπονται.


El Niño
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Δεκ 2008

Καταχωρήσεις: 798

Η σωστη ονομασία είναι "Η κάρτα του Υπηκόου", γιατί δεν υπάρχει δημοκρατία ούτε πολίτες.

____

Νίκος "sonic" Κροντηράς


Mind of Loop

Κατάσταση:

Εγγραφή: Μαρ 2010

Καταχωρήσεις: 149

Αυτή η κάρτα έχει ένα πολύ μεγάλο θετικό και ένα αρνητικό υποκειμενικής διάστασης.
Το θετικό είναι πως θα επιταχύνει τις διαδικασίες που αφορούν την καθημερινότητα του χρήστη, το αρνητικό είναι πως θα τις ξέρουν όλοι και θα φτάσουν να γίνουν προϊόν συναλλαγής.

____

Την ευθύνη ανέλαβε ο Διεθνής Νομισματικός Ταμείος.


back to top