Η δημιουργικότητα σχετίζεται με την σχιζοφρένεια;
To "New Scientist" αναφέρει ότι η δημιουργικότητα μπορεί να συνδέεται με τη σχιζοφρένεια, μέσω ενός κοινού γονιδίου. Ο Szabolcs Kéri, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Semmelweis στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία, πραγματοποίησε μια μελέτη που αφορά στα δημιουργικά άτομα. Ο Kéri εξέτασε ένα γονίδιο που εμπλέκεται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου το οποίο ονομάζεται neuregulin 1, και που προηγούμενες μελέτες το έχουν σχετίσει με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας. Επιπλέον, ένα γράμμα μετάλλαξης του DNA που επηρεάζει τη ποσότητα της πρωτεΐνης neuregulin 1 που παράγεται στον εγκέφαλο έχει συνδεθεί με την ψύχωση, με κακή μνήμη και με ευαισθησία στην κριτική. Περίπου το 50% των υγιών Ευρωπαίοι έχουν ένα αντίγραφο αυτής της μετάλλαξης, ενώ το 15 τοις εκατό διαθέτει δύο αντίγραφα. Τα άτομα με δύο αντίγραφα της μετάλλαξης neuregulin 1 - περίπου το 12% των συμμετεχόντων στην μελέτη - έχουν την τάση να παρουσιάζουν υψηλότερες δυνατότητες όσο αφορά στην δημιουργικότητα, σε σύγκριση με άλλους εθελοντές, με ένα ή χωρίς αντίγραφο της μετάλλαξης. Οι άνθρωποι με ένα αντίγραφο έχουν κριθεί επίσης να είναι πιο δημιουργικοί, κατά μέσο όρο, από εθελοντές, χωρίς τη μετάλλαξη. Το πως το neuregulin 1 επηρεάζει τη δημιουργικότητα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.
Η υψηλή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που καθορίζει αν η μετάλλαξη neuregulin 1 ενισχύει τη δημιουργικότητα ή συμβάλλει στην ψύχωση. Οι εθελοντές έτειναν να είναι πιο έξυπνοι από το μέσο όρο. Σε αντίθεση, μια άλλη μελέτη οικογενειών με ιστορικό σχιζοφρένειας διαπιστώθηκε ότι η ίδια μετάλλαξη συσχετίστηκε με χαμηλότερη ευφυία και ψυχωσικά συμπτώματα.
"Από την κλινική εμπειρία μου τα άτομα υψηλού IQ με ψύχωση έχουν μεγαλύτερη πνευματική ικανότητα να τα βγάλουν πέρα με ψυχωτικές εμπειρίες", λέει ο Κερί. "Δεν αρκεί να βιώσεις αυτά τα αισθήματα, θα πρέπει να τα επικοινωνήσεις".
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Δεν ξέρω σε ποια συμπεράσματα θα καταλήξει η συγκεκριμένη μελέτη όταν ολοκληρωθεί, ωστόσο έχω την εντύπωση ότι οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι, οι μεγάλοι καλλιτέχνες και δημιουργοί, είχαν πάντα ένα "κουσούρι" να... "σέρνουν μαζί τους", το οποίο ωστόσο ήταν η κινητήριος δύναμη της δημιουργικότητας τους.
Primitive_6 — Κυρ, 19/07/2009 - 00:08
Κατάσταση:
Εγγραφή: Απρ 2009
Καταχωρήσεις: 1136
εγώ που είμαι σχιζοφρενής γιατί δεν είμαι καθόλου δημιουργικός ?
voltmod — Κυρ, 19/07/2009 - 01:59
Κατάσταση:
Εγγραφή: Δεκ 2008
Καταχωρήσεις: 2764
Γιώργος Ιωσηφίδης
eve — Κυρ, 19/07/2009 - 21:24
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 8449
Πάντα όταν ακούω για νέες έρευνες και μελέτες "κρατάω" μικρό καλάθι. Η άποψη μου είναι πως όπως με τα αυτοκίνητα και τα αντιβιοτικά πρέπει να περιμένεις κανά δυο χρονάκια για να βγάλουν τα ελλατώματα τους. Ολες αυτές οι έρευνες που βγαίνουν κατά καιρούς μου θυμίζουν όταν λέγανε μερικοί επιστήμονες πως η παραληρηματική προσωπικότητα του Χίτλερ οφειλόταν στην μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης. Τότε εγώ επρέπε να είχα γίνει Αντρέι Τσικατίλο. Ισως μερικά πράγματα να είναι όντως κοινά μεταξύ τους ή να έχουν τον ίδιο κοινό παρανομαστή, απο αυτά που έχω διαβάσει πάντως, η πηγή της σχιζοφρένειας δεν είναι γνωστή ακόμα.
Οσο για τους καλλιτέχνες, όντως η συμπεριφορά τους παρουσιάζει κάποια σημεία που μπορεί να χαρακτηριστούν απο μεγάλη εσωστρέφεια ως διεγνωσμένη σχιζοφρένεια. Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα τώρα με την σχιζοφρένεια ας το ψάξει ο επικεφαλής της έρευνας και αν καταλήξει, ας αρχίσουν να δίνουν καβαλέτα και γραφομηχανές στα ψυχιατρία. Εκτός απο μία άριστης μορφής βοήθειας, που ξέρεις μπορεί να βρίσκονται "κρυμμένα" νόμπελ και πιθανές μόνα λίζα εκεί που κανένας μας δεν περιμένει.
"Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τις γάτες, στην προηγούμενη ζωή τους, μάλλον ήταν ποντίκια"
samurai — Δευ, 20/07/2009 - 19:35
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιουν 2009
Καταχωρήσεις: 120
χλωμο το βλεπω να ειναι ετσι. αν ηταν ετσι ολα τα τρελαδικα θα ηταν πινακοθηκες και μουσεια και θα πληρωναμε εισιτηριο.
η ερευνα θα αναφερετε σε ελαφρυ τυπο σχιζοφρενιας και αρα σε ατομα που μπορουν να ζουν σαν φυσιολογικοι ανθρωποι,οποτε δεν το βλεπω το συμπερασμα της ερευνας σαν κατι το παράξενο,δεν βλεπω και πολλους φυσιολογικους γενικως να κυκλοφορουν στον δρομο.ειναι μειονοτητα.
eve — Δευ, 20/07/2009 - 21:45
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 8449
Εμένα πάντα μου έκανε εντύπωση ο μεγάλος αριθμός ομοφυλόφιλων στους καλλιτεχνικούς χώρους. Πάλι καλά δηλαδή γιατί ακόμα θα κυκλοφορούσαμε με προβιές, οι γυναίκες δεν θα ξέραμε να βαφόμαστε σωστά, τακούνια δεν θα υπήρχαν και στα μουσεία θα βλέπαμε τέχνη με παιδικές νερομπογιές.
"Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τις γάτες, στην προηγούμενη ζωή τους, μάλλον ήταν ποντίκια"
Primitive_6 — Τρι, 21/07/2009 - 00:08
Κατάσταση:
Εγγραφή: Απρ 2009
Καταχωρήσεις: 1136
ποτέ δεν θα μπείς στο μυαλό ενός καλλιτέχνη...ο άλλος (ο Βαν Γκογκ αν δεν κάνω λάθος) έκοψε το αυτί του, το έδωσε σε μία ιερόδουλη και της είπε << φύλαξε καλά αυτό το αντικείμενο σε ένα μέρος καλά >>
eve — Τρι, 21/07/2009 - 09:26
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 8449
ποτέ δεν θα μπείς στο μυαλό ενός καλλιτέχνη...ο άλλος (ο Βαν Γκογκ αν δεν κάνω λάθος) έκοψε το αυτί του, το έδωσε σε μία ιερόδουλη και της είπε << φύλαξε καλά αυτό το αντικείμενο σε ένα μέρος καλά >>
Ο Dali όταν ήταν στην αμερική κυκλοφορούσε με μία τεράστια κουδούνα και την χτύπαγε όταν κάποιος δεν τον αναγνώριζε. Οι καλλιτέχνες είναι πολύ ιδιόρρυθμα άτομα και να μπορούσα δεν νομίζω πως θα ήθελα να μπω στο μυαλό τους.
"Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τις γάτες, στην προηγούμενη ζωή τους, μάλλον ήταν ποντίκια"
Primitive_6 — Τρι, 21/07/2009 - 13:00
Κατάσταση:
Εγγραφή: Απρ 2009
Καταχωρήσεις: 1136
Ο Dali όταν ήταν στην αμερική κυκλοφορούσε με μία τεράστια κουδούνα και την χτύπαγε όταν κάποιος δεν τον αναγνώριζε.
τι άλλο θα ακουσουμε ? χαχαχαχαχα !!!
eve — Τρι, 21/07/2009 - 15:35
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 8449
"Oι ψυχωτικοί δεν με τρομάζουν, οι φυσιολογικοί είναι αυτοί που με απογοητεύουν, τουλάχιστον οι πρώτοι ξέρουν να δεσμεύονται"
catwoman στο batman returns.
"Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τις γάτες, στην προηγούμενη ζωή τους, μάλλον ήταν ποντίκια"
DALI — Τρι, 21/07/2009 - 18:18
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 481
Η δημιουργικότητα είναι αποτέλεσμα έμπνευσης… είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε έναν ανθρώπινο οργανισμό καθημερινά γίνονται πολλές μάχες γονιδίων και ορμονών, αλληλένδετες και μη ένας πολυσύνδετος οργανισμός σε αρμονία με το σύμπαν… οι έρευνες με ενδιαφέρουν φυσικά, και ποιόν δεν ενδιαφέρουν αλλά τεσπα στο θέμα μας… Καταρχήν καλησπέρα στην παρέα και συγχαρητήρια για το θέμα!!!
Πιστεύω πως οι σεξουαλικές προτιμήσεις δεν έχουν να κάνουν με την δημιουργικότητα Eve, είναι θέμα αντίληψης του κόσμου, θέμα παρατήρησης, ανάγκη… δημιουργία σημαίνει να φτιάχνεις κάτι από το μηδέν, να το πλάθεις εσύ και να του δίνεις την μορφή που εσύ θέλεις…
Αν τώρα από την άλλη οι ομοφυλόφιλοι σκέπτονται περισσότερο από εμάς τι να σου πω, μάλλον δεν μας τιμά ιδιαίτερα αυτός ο διαχωρισμός…και προσωπικά δεν θα πρέπει να υπάρχουν διαχωρισμοί τετοιου είδους... όλοι είμαστε άνθρωποι με παρόμοιες ανάγκες, δεν καταλαβαίνω γιατί όλα να συνδυάζονται με την σεξουαλική μας φύση… Ο καλλιτέχνης από μόνος του είναι ένα ανησυχώ πνεύμα και δημιουργεί πιστεύω απλά από εκτόνωση, όχι από ανάγκη… ο Dali (ο συνονόματος μου... lol) είναι τεράστιος στο είδος του και δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν έπασχε από σύνδρομα σαδομαζοχιστικά, μου είναι αδιάφορο όταν αντικρίζω τα υπέροχα έργα του… έχει να πει πολλά και για πολλά χρόνια ακόμη θα μιλούν τα έργα του… Η δημιουργία είναι έμπνευση, αντίληψη και σίγουρα η διαφορετικότητα μια μορφή τέχνης που μόνο ο χρόνος μπορεί να την κατατάξει και να την αξιολογήσει σαν διαχρονική ή μη, σαν αντιγραφή κτλ…
Ένα γονίδιο ε?... εγώ θα έλεγα χιλιάδες γονίδια μαζί συνθέτουν αυτό που είμαστε… έναν οργανισμό σε αρμονία … μην ξεχνάμε οτι από μόνοι μας εμείς οι άνθρωποι είμαστε αποτέλεσμα δημιουργίας… τα πάντα ξεκινούν από εμάς και καταλήγουν σε εμάς, στον κόσμο που αντιλαμβανόμαστε γύρο μας…
Ένας καλλιτέχνης ξανά λέω ψάχνει για εκτόνωση… για εμένα αυτή η εκτόνωση πολλές φορές μπορεί και να αποτελεί θέμα δημιουργίας, είμαι σίγουρος ότι αυτός που σκάφτεται περισσότερο είναι και ο πιο έξυπνος… Κάπως έτσι το έχω σκεφτεί το θέμα, η δημιουργικότητα είναι τρόπος ζωής… αλίμονο μας αν δεν δημιουργούσαμε καθημερινά κάτι, φανταστείτε να περνάγανε οι ημέρες ανούσια… χωρίς ουσία, χωρίς δημιουργία φυτοζωούμε και αργοπεθαίνουμε… η έμπνευση είναι δημιουργία όταν συνδυάζεται με την πράξη και σε όλους εμάς αποδεικνύατε με το αποτέλεσμα… το αποτέλεσμα είναι σκέψη…
Τώρα για την σχιζοφρένεια θα πω αυτά που πιστεύω χωρίς να μπλέξω αυτά που έχω διαβάσει… απλά πράγματα … λογική και σχιζοφρένεια δεν απέχουν πολύ… η διαφορά είναι ότι η λογική είναι υγεία ενώ η σχιζοφρένεια επιστημονικά αποδεδειγμένη ασθένεια με συμπτώματα ψυχικά και σωματικά… έχω ξανά πει και στο παρελθόν ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, πως λειτουργεί και κυρίως πως συνδέεται με την σκέψη μας… ίσως ένας ποιητής να κρύβει την απάντηση για όλα τα παραπάνω… η επιστήμη αδυνατεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις…
"Φωτιά να κάψω τον Παράδεισο
Νερό την κόλαση να σβήσω..."
eve — Τρι, 21/07/2009 - 21:30
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 8449
Aπο που να αρχίσω! Σχεδόν όλα σχετίζονται με την σεξουαλικότητα μας είτε είναι ετεροφυλόφιλη είτε ομοφυλόφιλη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το βάζεις "τιμωρία". Δεν έχω κανένα πρόβλημα αν ένας ομοφυλόφιλος είναι πιο έξυπνος απο μένα, φυσικά ούτε ένας ετεροφυλόφιλος. Αυτό που εγώ παρατηρώ είναι πως στις τέχνες υπάρχουν πολλοί με ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Τον λόγο δεν τον ξέρω μπορώ όμως να κάνω τις δικές μου υποθέσεις. Τώρα που κρύβεται η δημιουργία ας το ψάξουν οι αρμόδιοι επιστήμονες. Δεν μπορώ να πω οτι θίγομαι όταν μια πληθυσμιακή ομάδα, ότι είδους είναι αυτή εμφανίζει καλύτερα γονιδιακά ή επίκτητα χαρακτηριστικά απο εμένα γιατί πρώτον είμαι της άποψης πως διακρίσεις κάνουμε όλοι σε κάθε βήμα της ζωής μας και δεύτερον γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Την δική σου τοποθέτηση την σέβομαι αλλά την θεωρώ και ουτοπική ολίγον, όταν λες πως δεν πρέπει να γίνονται τέτοιου είδος διακρίσεις. (φυσικά αποτάσσομαι των ρατσιστικών διακρίσεων). Επίσης εγώ δεν δημιουργώ κάτι κάθε μέρα, μπορώ να σου πω και για μήνες και δεν νιώθω καθόλου άσχημα για αυτό και δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς "ουσία". Αλλώστε η έννοια της ουσίας είναι απο τις πιο υποκειμενικές. Αυτός που σκέφτεται περισσότερο όντως μπορεί να είναι και πιο έξυπνος απο εμένα, αλλά αυτός που σκέφτεται περισσότερο αλλά βλακείες; Αλήθεια εσύ τι δημιούργησες σήμερα; εγώ πάντως τίποτα.
"Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τις γάτες, στην προηγούμενη ζωή τους, μάλλον ήταν ποντίκια"
DALI — Τετ, 22/07/2009 - 00:57
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 481
Την καλησπέρα μου Eve!!!
Είναι γνωστό ότι είμαστε “παιδιά του sex” εκεί οφείλουμε την ύπαρξη μας, μέσα από τον ερώτα γεννιόμαστε (τουλάχιστον θα έπρεπε να γίνεται αυτό και όχι από καθαρά ανάγκη αναπαραγωγής άνευ συναισθημάτων) και σίγουρα σε όλη την ζωή μας αναζητάμε την ολοκλήρωση μας… πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό αλλά δεν πιστεύω να εχει να κάνει με σεξουαλικές ιδιαιτερότητες η δημιουργικότητα… έχει να κάνει με το μυαλό μας και τον τρόπο εκτόνωσης μας νομίζω… ένας-μια ομοφυλόφιλος-η κάνει ότι και ένας-μια ετερόφυλος-η αναζητά την ολοκλήρωση… την σεξουαλική ταυτότητα του-της… δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να τα αποδίδουμε όλα εκεί… πέρα από τις σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός έχουμε παρελθόν, μέσα από μια οικογένεια με κάποιες αντιλήψεις και γενικότερα έχεις έναν χαρακτήρα που ευθύνεται για τις σκέψεις σου άρα και για την δημιουργικότητα σου αλλιώς θα είχαμε εμμονές… δεν μου αρέσει να κατατάσσω … Μέσα από το έργο του κάθε καλλιτέχνη για παράδειγμα ή του κάθε δημιουργού παίρνεις κάτι… δεν είναι απαραίτητο να με αγγίζει αυτό που είχε σαν επιρροή ο καλλιτέχνης αφού μπορεί να μου βγάλει συναισθήματα αυτό και μόνο μου αρκεί… προσωπικά με ενδιαφέρει το έργο που έχει να παρουσιάσει κάποιος ότι και αν είναι ότι και αν δηλώνει… Μην ξεχνάς η εποχή που ζούμε είναι αρκετά ελεύθερη από προκαταλήψεις και στερεότυπα… Η δημιουργικότητα είναι για εμένα μια σκέψη, μια ιδέα, μια μορφή έκφρασης που μπορεί να μιλήσει στον άλλο από αυτό που έχει δημιουργήσει χωρίς να υπάρχει ο δημιουργός απαραίτητα, χωρίς επεξηγήσεις και παραπομπές… Προσωπικά πιστεύω πως ζούμε την εποχή της ταμπέλας και της ρετσινιάς… όλα έχουν μια ημερομηνία λήξης… δεν ζω με ταμπέλες και δεν θέλω να υπάρχουν στους ανθρώπους πόσο μάλλον στους δημιουργούς- καλλιτέχνες (ζωγράφους ποιητές…) κτλ… το έργο τους ή έκφραση-εκτόνωση τους είναι αρκετή για να εκπλήξουν ευχάριστα… αποφεύγω να μπω στην διαδικασία να αναλύσω την ψυχική τους διάθεση και την προσωπική τους κατάσταση γιατί θα με επηρεάσει και θα με μπερδέψει… η βιογραφία τους με ενδιαφέρει απλά και μόνο για να κατανοήσω την ορμή, την εκτόνωση ή και πηγή-δύναμη των συναισθημάτων τους ανεξάρτητα από το ποια μπορεί να είναι η έμπνευση… το αποτέλεσμα μετράει για εμένα και από εκεί πιάνομαι… Η προσωπικότητα το καθενός είναι διάσπαρτα κομμάτια από το παρελθόν του και από τις επιλογές του (είμαστε ότι κάνουμε)…
Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα...
"Φωτιά να κάψω τον Παράδεισο
Νερό την κόλαση να σβήσω..."
El Niño — Παρ, 14/08/2009 - 01:02
Κατάσταση:
Εγγραφή: Δεκ 2008
Καταχωρήσεις: 798
Μία πολή καλή ταινία πάνω στο θέμα, και πολύ πρόσφατη, είναι το Seraphine
(http://www.imdb.com/title/tt1048171/) του Martin Provost, με θέμα την Louis Séraphine de Senlis, μία αυτοδίδακτη Γαλλίδα ζωγράφο η οποία έζησε μεταξύ δημιουργικότητας και τρέλας. Η ταινία έχει όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του γαλλικού κινηματογράφου
Νίκος "sonic" Κροντηράς
DALI — Σαβ, 22/08/2009 - 12:09
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 481
(http://www.imdb.com/title/tt1048171/) του Martin Provost, με θέμα την Louis Séraphine de Senlis, μία αυτοδίδακτη Γαλλίδα ζωγράφο η οποία έζησε μεταξύ δημιουργικότητας και τρέλας. Η ταινία έχει όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του γαλλικού κινηματογράφου
Ελπίζω να είναι καλή... να σαι καλά για την πληροφορία...!!!
"Φωτιά να κάψω τον Παράδεισο
Νερό την κόλαση να σβήσω..."
Lacrimosa_daemon — Κυρ, 20/01/2013 - 00:20
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 2113
Περιμένω με αγωνία τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών, πολλών τέτοιων ερευνών, διότι μία απο τις βασικές μου θεωρίες βασίζεται ακριβώς σε αυτό.
Ίσως όταν βγάλουμε συμπέρασμα σε αυτο, να φτάσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι το ποιά είναι η φυσιολογική συμπεριφορά στη ζωή και ποιά η παράξενη. Ίσως τότε κατανοήσουμε άν η ελαφριάς μορφής ψυχική διαταραχή είναι πρόβλημα ή εξέλιξη τελικά.
Αλλά άς μη βιάζομαι, είναι νωρίς.
eve — Κυρ, 20/01/2013 - 08:41
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 8449
Εξέλιξη η ελαφριάς μορφή ψυχικής διαταραχής? Πάνω σε τι? στις ανθρώπινες σχέσεις? στις κοινωνικές? σε σχέση με την δουλειά? με την οικογένεια? Οταν κάτι είναι "δυσλειτουργικό" δεν λέγεται εξέλιξη. Και ελαφριάς μορφής ψυχική διαταραχή δεν υπαρχει. Η έχεις κάτι ή δεν έχεις. Αυτό θα έχει κλιμάκωση ή όχι. Ολίγον έγκυος, ολίγον τρελός, ολίγον σχιζοφρενής δεν υπάρχει.
"Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τις γάτες, στην προηγούμενη ζωή τους, μάλλον ήταν ποντίκια"
Lacrimosa_daemon — Κυρ, 20/01/2013 - 15:08
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 2113
Θεωρώ πως ψυχικές διαταρραχές έχει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αναφέρομαι μόνο σε αυτό. Δεν είναι άσπρο ή μαύρο.
eve — Κυρ, 20/01/2013 - 15:14
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 8449
Ναι αλλά απέχει παρασάγγας απο το αν θεωρείται εξέλιξη. Αλλο πράγμα το ένα, άλλο το άλλο.
"Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τις γάτες, στην προηγούμενη ζωή τους, μάλλον ήταν ποντίκια"
z3et — Κυρ, 20/01/2013 - 19:27
Κατάσταση:
Εγγραφή: Μαρ 2009
Καταχωρήσεις: 8488
Μη βαφτιζουμε ψυχική διαταραχη την ιδιαιτεροτητα του αλλού. Συμφωνω με την Eυη σε αυτό, όταν μιλάνε για τέτοια θεματα τότε έχουμε να κάνουμε με άτομα που μπορεί να προκαλεσουν ζημιά στους άλλους ή στους ευατους τούς.
eve — Κυρ, 20/01/2013 - 20:27
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 8449
Η διαφορετικότητα ή η ιδιαιτερότητα είναι απόλυτα υγειείς. Αλλά μερικές φορές αυτά τα δυο μπορεί να είναι και σημάδια ψυχικής ασθένειας σε βαθμό που παρεμποδίζουν δραστηριότητες. Την κατάταξη θα την κάνει γιατρός, αλλά απο τα λίγα που ξέρω εξέλιξη δεν είναι να είσαι λίγο "αλλιώς"
"Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τις γάτες, στην προηγούμενη ζωή τους, μάλλον ήταν ποντίκια"
Lacrimosa_daemon — Κυρ, 20/01/2013 - 20:34
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 2113
Ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα μιας εξέλιξης όμως. Μιάς κατάληξης μιας εξέλιξης η οποία ξεφεύγει από μια διαχειρίσιμη κατάσταση του ατόμου. Δε γνωρίζω. φαντάζομαι ούτε και εσείς, συζητάμε.
eve — Κυρ, 20/01/2013 - 20:59
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 8449
Αν η εξέλιξη μας κάνει πιο παραγωγικούς, δημιουργικούς, καλύτερους που μάλλον αυτός είναι ο ορισμός της, τότε οι ψυχικές νόσοι μάλλον μας καθηλώνουν, πόσο μάλλον μας εξελίσουν...
"Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τις γάτες, στην προηγούμενη ζωή τους, μάλλον ήταν ποντίκια"
Lacrimosa_daemon — Κυρ, 20/01/2013 - 21:06
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 2113
Επαναλαμβάνω, μήπως είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης; Μήπως υπάρχει ένα όριο που όταν το ξεπερνάς γίνεται πιό έντονο το φαινόμενο;
eve — Κυρ, 20/01/2013 - 21:16
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 8449
επαναλαμβάνω, αν η εξέλιξη έχει ως κύρια συνιστώσα το ομαλο, οι ψυχικές νόσοι κατε σε τότε, πως κατατάσσονται όταν τους λείπει το παν μέτρον άριστον? Οταν το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ανισσοροπία?
"Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τις γάτες, στην προηγούμενη ζωή τους, μάλλον ήταν ποντίκια"
Lacrimosa_daemon — Κυρ, 20/01/2013 - 21:34
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 2113
Έχει η εξέλιξη ώς συνιστώσα μόνο το ομαλό?
eve — Δευ, 21/01/2013 - 14:10
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 8449
Ψυχική νόσος. ΝΟΣΟΣ, που σημαίνει κάτι είναι άρρωστο, η εξέλιξη πάλι γεννά καλύτερα απο τα προηγούμενα.
"Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τις γάτες, στην προηγούμενη ζωή τους, μάλλον ήταν ποντίκια"
Lacrimosa_daemon — Δευ, 21/01/2013 - 15:07
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 2113
Το καταλάβαμε αυτό. Η ερώτηση είναι (ίδια, αλλά με άλλη διατύπωση), μήπως η εξέλιξη και η τεράστια όρεξή μας για βαθύτερη γνώση σε ένα συγκεκριμένο θέμα προκαλεί διαταρραχές; Μήπως πρέπει να οριοθετούμε τη δίψα μας για βαθύτερη γνώση; Μήπως δεν πρέπει να απλωνόμαστε περισσότερο από το πάπλωμά μας;
eve — Δευ, 21/01/2013 - 15:18
Κατάσταση:
Εγγραφή: Ιαν 2009
Καταχωρήσεις: 8449
Οι διαταραχές προυπάρχουν, αλλιώς κάθε επιστήμονας θα ήταν με μπλουζίτσα άσπρη που δένει πίσω, δεν ξυπνάς μια μέρα γύρω στα 25-30 και έχεις μανιοκατάθλιψη. Σημάδια υπάρχουν απο πολύυυυυυυυυυυυ νωρίτερα.
"Οι άνθρωποι που δεν συμπαθούν τις γάτες, στην προηγούμενη ζωή τους, μάλλον ήταν ποντίκια"