Οι καταλληλότερες κάρτες γραφικών ανα κατηγορία

Lacrimosa_daemon
Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Ιαν 2009

Καταχωρήσεις: 2113

Υπάρχουν τόσες πολλές κάρτες γραφικών και με διαφορετικό κόστος και δυνατότητες που τελικά κάνουν το μέσο χρήστη να μπερδεύεται , τα συγκριτικά καθαρίζουν το τοπίο , αλλά για πόσο καιρό? Είναι γεγονός ότι αυτή η τεχνολογική κατηγορία (κάρτες γραφικών) τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και χρειάζεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα να ξεκαθαρίζουμε το τοπίο βάσης της κατάστασης που επικρατεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Θα χωρίσουμε λοιπόν τις ανάγκες των χρηστών σε 4 μεγάλες κατηγορίες (και αν θέλουμε σε περισσότερες).

Κατηγορία: Home User

Κατηγορία: Gamer

Κατηγορία: Enthusiast

Κατηγορία: Business (CAD)

 


z3et
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Μαρ 2009

Καταχωρήσεις: 8488

Στην παραπανω λιστα πρεπει να θεσουμε και ενα οριο στις τιμες, μιας και πχ ενας gamer user μπορει να διαθετει (ή μπορει να φτιαξει) ενα κατα πολυ ακριβοτερο συστημα απο εναν στην κατηγορια Enthusiast (ή και Business)


Lacrimosa_daemon
Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Ιαν 2009

Καταχωρήσεις: 2113

Πιστεύω πως οι κάρτες έχουν διαμορφώσει οι ίδιες κατα γενικό κανόνα τις τιμές τους και ανάλογα και την κατηγορία. Άν παρόλα αυτά θεωρηθεί αναγκαίο να βάλουμε και όριο στις τιμές κατώτερο/ανώτερο.


voltmod
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Δεκ 2008

Καταχωρήσεις: 2764

Η κατηγορία Enthusiast λογικά περιλαμβάνει τις κορυφαίες κάρτες γραφικών αυτή τη στιγμή άρα έχουμε να κάνουμε με τις:

AMD ATI Radeon HD 5970
Nvidia Geforce GTX 580

Νομίζετε ότι πρέπει στην συγκεκριμένη κατηγορία να συμπεριληφθούν και οι:

Nvidia Geforce GTX 570
Nvidia Geforce GTX 480
AMD Radeon HD 6970

____

Γιώργος Ιωσηφίδης


voltmod
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Δεκ 2008

Καταχωρήσεις: 2764

Για τον Gamer, σίγουρα υπάρχουν πολλές περισσότερες επιλογές και θα πρέπει μάλλον να χωριστεί η συγκεκριμένη κατηγορία σε περισσότερες.

____

Γιώργος Ιωσηφίδης


fornever

Κατάσταση:

Εγγραφή: Μαρ 2009

Καταχωρήσεις: 2

Πιστεύω ότι για τον gamer είναι δύσκολο να πει κανείς τι κάρτα χρειάζεται. Πρώτα από όλα, πρέπει να χωρίσουμε τους gamers σε κατηγορίες (πάντα κατά προσωπική άποψη):

1) Casual: Οι gamers που θέλουν να παίζουν τα games τους χωρίς να δώσουν μια περιουσία σε hardware (εκεί ανήκω εγώ). Για παράδειγμα, έχω το PC (της υπογραφής) συνδεδεμένο σε μια LCD TV 20" μέσω HDMI, όπως θα είχα και μια κονσόλα, και παίζω τα games μου σε ανάλυση 1600x900 με όλα στο high (σπάνια χρειάζεται να μειώσω σε medium τα settings μέχρι στιγμής). Έχω και ένα XBOX 360 controller και είμαι άρχοντας... επίσης το PC παίζει και το ρόλο media center.

2) Hardcore: Οι gamers που θέλουν να παίζουν τα games οπωσδήποτε σε HD αναλύσεις (720p & 1080p) ή/και ασχολούνται με o/c. Το pc για αυτούς οφείλει να έχει, αν όχι hardware τελευταίας τεχνολογίας, τουλάχιστον high end parts μέχρι μιας γενιάς πριν.

Λοιπόν, σύμφωνα με τα παραπάνω, για τον casual gamer κάρτες της τάξης AMD HD 4800, 57xx, 6800 και nVidia GTS 250, 260, 460, 465 είναι μια χαρά. Σύμφωνα πάντα με το υπόλοιπο σύστημα.

Για τους hardcore, είναι όλες οι high end κάρτες (μαζί και οι x2) είναι αυτό που χρειάζεται.

____

Intel Core2 Duo E7300 @ 2.66GHz
Gigabyte GA-EP45-DQ6
Corsair 4GB (2*2GB) kit RAM DDR2 XMS2 6400
Connect3D HD4850 512MB GDDR3
L&C PSU 600W
CoolerMaster RC690 case


z3et
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Μαρ 2009

Καταχωρήσεις: 8488

Ας φτιαξω και εγω μια κατηγορια απο την δικη μου σκοπια...

Home User (O "θελω απλα ενα PC που να δειχνει εικονα")

Εδω οποιαδηποτε low budget (ακομα και τρειων χρονων) καρτα γραφικων κανει. Υποστηριζουν, η πλοιοψηφια τουλαχιστον, hardware accellaration για αναπαραγωγη πολυμεσων, οποτε οκ. Μεχρι 40€, το πολυ 50€.

Προτεινω: HD 4650, HD 5450 και GT 220. Φυσικα βεβαια, στην συγκεκριμενη κατηγορια η ιδανικοτερη λυση για μενα ειναι οι onboard καρτες γραφικων (τελευταιας γενιας).

Gamer

Δεν θα τους ξεχωρισω σε κατηγοριριες, μιας και πλεον πολυ φθηνες καρτες (~150-200€) δινουν χαρακτηριστικα και επιδοσεις που ακομα και οι απαιτητικοι gamers (σε λογικα πλαισια) μπορουν να τις χαρουν και να καλυψουν πληρως τις αναγκες τους.

Προτεινω: HD 6850, HD 6870, GTX 460 1GB, GTX 470

Enthusiast
Οτι πιο ακριβο κυκλοφορει? Ισως, αν και η δουλεια μπορει να γινει αρκετα φθηνοτερα (βλ. 2X HD 6850 σε CrossfireX, συνολο ~340€). Βεβαια παντα υπαρχει το ενδεχομενο κατι να μην "κατσει" καλα σε τετοιες διαταξεις, αρα προτειμαμε τις σιγουρες λυσεις.

Προτεινω: 6970, GTX 570, GTX 580

Ultimate (δικια μου προσθηκη)

Πια αλλη? HD 5970, by far πρωτη. Απλα παιζει μονη της... και παιζει τα παντα Wink

Business

Εδω εχει πολυ συζητηση. Καταρχας, business κατηγορια μπορει να ειναι και το photoshop ή η προσομειωση (βιολογια, χημεια, φυσικη κλπ) οποτε και παιζουν και πολλα θεματα. Ας κανω μερικες υποκατηγοριες...

Photoshop:

Τι θελουμε εδω? Επιταχυνση (σωπα). Τι χρειαζεται γι'αυτο? Δυνατο software (call me CUDA και τους enterprise drivers της Nvidia... αλλη φαση) και φυσικα μια "μεσαιου" μεγεθους καρτα γραφικων, της Nvidia. Τιποτα παραπανω. Η χρηση μιας επαγγελματικης καρτας γραφικων εδω ειναι καπως ανουσια, μιας και η ολη επιταχυνση στο Photoshop γινεται μεσα απο τα extensions με CUDA, και οχι με τη χρηση του OpenGL του Photoshop (οπου εκει υπερεχουν, κατα πολυ, οι επαγγελματικες καρτες, λογο βελτιωσεων).

Προτεινω: Μια GTX 470 ειναι υπερ-αρκετη, αλλα και αν καποιος ψαχνει το τελειο, εχει βγει μια ειδικη καρτα για προιοντα της Adobe, ονοματι Quadro CX.

3DS Max, Maya, Lightwave 3D, Blender κλπ:

Εδω αλλαζουν ΠΑΡΑ πολυ τα πραγματα. Καταρχας, αν ειναι για επαγγελματικο σκοπο μη διανοηθείται να παρετε καρτα που υπαγεται στην κατηγορια Home PC Gaming (οσο ακριβη και αν ειναι). ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ. Οι επαγγελματικες καρτες (αν και βασιζονται στους αρχικους πυρηνες των "εμπορικων" καρτων) διαθετουν ενσωματομενα, ξεκλειδωμενα, χαρακτηριστικα που δινουν τεραστια ωθηση στις παραπανω εφαρμογες.

Ειλικρινα, αν ηταν να πατε αναμεσα στην GTX 580 (~500€) και την Quadro FX 570 (~150€), με κλειστα ματια στην 2η επιλογη, θα βλεπατε τουλαχιστον 2πλασιες (μη πω 4πλασιες σε ορισμενες περιπτωσεις) επιδοσεις!

Προτεινω: FX 570/580 για "χαλαρα" πραγματα και FX 4800/5800 αν ειναι να "παιξεται" σε multi-screen με τρελες αναλυσεις και με πολλα φιλτρα. Δεν θα μασησουν Wink

Να πω βεβαια πως υπαρχουν αντιστοιχες καρτες απο την πλευρα της AMD, οπως οι FirePro, αλλα δεν γνωριζω καθολου πως τα πανε απο θεμα υποστηριξης των προγραμματων.

AutoCAD, ArchiCAD, CATIA κλπ:

Πανω-κατω, οτι και απο πανω... Smile

Simulation:

We need OP/s, many OP/s!!

Εδω ειναι ακομα μια μεγαλη διαφορα υπερ των επαγγελαματικων καρτων, και μιλαμε για μεγαλη διαφορα. Πολυ γρηγορα να αναφερω πως σε τετοιες προσομειωσεις, τα FLOPs και ειδικα αυτα της διπλης ακριβειας (Double Precision FLOPs) παιζουν πολυ συμαντικο ρολο.

Αν GTX 470 πχ, η επιδοσεις της σε Single Precision FLOPs ειναι 1000GFLOPs, σε DP FLOPs ειναι το 1/8, δηλαδη 125GFLOPs. Μια καρτα Quadro ομως που βασιζεται στον ιδιο πυρηνα με την GTX 470 και εχουν τον ιδιο αριθμο CUDA cores, ιδια ποσοτητα μνημης κλπ και ιδια θεωρητικη αποδοση σε SP FLOPs, θα εξαγει το 1/2 της υπολογιστικης ισχυς, δηλαδη εως και 500GFLOPs. Οπως βλεπεται η διαφορα ειναι τεραστια, και αυτο ειναι που χρειαζομαστε σε τετοια προγραμματα. Περισσοτερες διεργασιες ανα περιοδο/κυκλο (operations/cycle).

Προτεινω: Tesla C2050/70 (ή γενικοτερα καποια απο την σειρα Tesla).

Το ιδιο βεβαια δεν ισχυει στην σειρα FirePro με τον πυρηνα Cyrpess μιας και παραμενει σχεδον το ιδιο σε αποδοση και χαρακτηριστικα σε σχεση με τα εμπορικα προιοντα της σειρας Evergreen.

Βεβαια το πραγμα αλλαζει με τον πυρηνα Cayman (απο τον λογο SP/DP που ειναι 1/5 πλεον εχει παει στο 1/4, λογο διαφορετικης αρχιτεκτονικης), ομως, επαγγελματικα προιοντα δεν εχουν βγει ακομα με τους νεους αυτους πυρηνες.

Να σημειωσω πως ακομα ενας λογος για την χρηση επαγγελαμτικων καρτων γραφικων (για επαγγελματικους λογους προφανως) ειναι και η χρηση μνημων ΕCC σε αυτες τις καρτες (Error-Correcting Code) ωστε να μη κρεμασει ολο το συστημα εν ωρα εργασιας επειδη ενα bit δεν "εκατσε" εκει που επρεπε...

Αυτα απο μενα... Smile

Spoiler: Highlight to view
OMG παρα-εγραψα πολυ!!!!

Τελευταία τροποποίηση από z3et — Σαβ, 18/12/2010 - 08:00.

AnestisMan

Κατάσταση:

Εγγραφή: Σεπ 2013

Καταχωρήσεις: 7

Γεια σας. θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Ο υπολογιστής μου δεν είναι από τους πιο καινούργιους. θα ήθελα να με βοηθήσετε να δω τι κάρτα γραφικών να πάρω και αν χρειάζομαι κάποιων άλλο επεξεργαστή ή μνήμη ram. Θέλω να αναβαθμίσω τον υπολογιστή μου ώστε να παίζω άνετα και με καλά FPS league of legends. Απαντήστε το συντομότερο δυνατό... Ευχαριστώ πολύ.


savsev

Κατάσταση:

Εγγραφή: Μαρ 2013

Καταχωρήσεις: 112

Για να μην ανοιγω καινουριο topic θα κανω την ερωτηση μου εδω.Προσφατα συνειδητοποιησα οτι παιζοντας league of legends και εχοντας τα παντα στο very high και σε αναλυση 1920χ1080 ειχα 60 με 65 FPS ενω καποιοι φιλοι μου με πολυ κατωτερες καρτες γραφικων παιζοντας σε χαμηλοτερη αναλυση ειχαν πολλα περισσοτερα FPS και ελεγαν οτι εχουν καλυτερο συστημα.Τουσ ειπα οτι λογικα ειχαν περισσοτερα FPS επειδη επαιζαν σε χαμηλοτερη αναλυση αλλα οταν δοκιμασα να κατεβασω και εγω την αναλυση παλι συνεχιζα να παιζω στα ιδια FPS.Κατεβασα τα παντα στο low αλα παλι συνεχισα να εχω 60 FPS.Δεν θα επρεπε να ειχαν ανεβει αφου κατεβασα την αναλυση τοσο πολυ?

____

AMD FX 8320-Sapphire 7870-Gigabyte 970A-D3


harry_lostone

Κατάσταση:

Εγγραφή: Σεπ 2009

Καταχωρήσεις: 952

το κανει σε ολα τα games ή μονο στο LoL ? για δοκιμασε και καποιο αλλο σε high/low ...

____

what the hell am i doing here ?
i don't belong here..


geovolara

Κατάσταση:

Εγγραφή: Όκτ 2010

Καταχωρήσεις: 345

Άπλα κλείσε το v-synv και είσαι έτοιμος,επίσης βάλε τα FPS σε benchmark mode


savsev

Κατάσταση:

Εγγραφή: Μαρ 2013

Καταχωρήσεις: 112

Δεν παίζω άλλο παιχνίδι με FPS για να δοκιμάσω...Πως τα κάνω αυτά που είπες;
Ευχαριστώ για την απάντηση.

____

AMD FX 8320-Sapphire 7870-Gigabyte 970A-D3


geovolara

Κατάσταση:

Εγγραφή: Όκτ 2010

Καταχωρήσεις: 345

Πας ρυθμίσεις->video και βάζεις το frame rate cap στο benchmark και κλείνεις το vertical sync.


savsev

Κατάσταση:

Εγγραφή: Μαρ 2013

Καταχωρήσεις: 112

το vertical sync απο που το κλεινω?

____

AMD FX 8320-Sapphire 7870-Gigabyte 970A-D3


back to top