Τους πυρήνες "Bulldozer" και "Bobcat" παρουσίασε επίσημα η AMD

voltmod
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Δεκ 2008

Καταχωρήσεις: 2764

Όπως σας είχαμε πληροφορήσει την προηγούμενη εβδομάδα, η AMD σήμερα ανακοίνωσε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τους νέους πυρήνες της "Bulldozer" και "Bobcat" που θα αποτελέσουν τις θεμελιώδεις μονάδες για τα επόμενης γενιάς προϊόντα της εταιρείας.

Παρακάτω σας προσφέρουμε όλη την παρουσίαση της AMD σχετικά με τα νέα της προϊόντα και βεβαίως σχολιάζουμε τις εξελίξεις. 

Όπως διακρίνουμε παρακάτω, ο "Bulldozer" θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή επεξεργαστών που απευθύνονται στην αγορά των διακομιστών, των σταθμών εργασίας, των υπολογιστών desktop ή των φορητών υπολογιστών. Αντίθετα, ο πυρήνας "Bobcat" θα αποτελέσει την βάση για την κατασκευή επεξεργαστών που θα χρησιμοποιηθούν σε λεπτούς φορητούς υπολογιστές, σε netbook ή σε tablet.

Στην αρχιτεκτονική του "Bulldozer" αυτό που αξίζει ιδιαίτερα να επισημάνουμε είναι η ύπαρξη δύο μονάδων (πυρήνων) επεξεργασίας ακεραίων και ότι οι δύο πυρήνες μοιράζονται την μονάδα πράξεων κινητής υποδιαστολής και ενώ ο καθένας έχει την δική του ξεχωριστή L1 cache μοιράζονται την L2 cache.

Οι δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της κατασκευής επεξεργαστών έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της υποστήριξης πολυνημματικής επεξεργασίας. Αριστερά της Intel ονομάζεται Simultaneus Multi-Threading (και βεβαίως αφορά στην τεχνολογία HyperThreading, όπου δύο λογικοί πυρήνες αναλαμβάνουν ισάριθμα threads) ενώ αντίθετα της AMD, ονομάζεται Core Multi-Processing και αφορά σε μία πιο "καθαρή" προσέγγιση, αφού κάθε πυρήνας σε ένα επεξεργαστή αναλαμβάνει και από ένα ξεχωριστό thread. Υπάρχει όμως και άλλη μία προσέγγιση μας λέει η AMD...

Στην παρακάτω εικόνα, δεξιά μπορείτε να δείτε την προσέγγιση της Intel, ενώ στα αριστερά την προσέγγιση της AMD με τον πυρήνα "Bulldozer", ο οποίος διαθέτει δύο μονάδες πράξεων ακεραίων (Integer Schedulers), δύο πυρήνες με τέσσερα pipelines και μία μονάδα πράξεων κινητής υποδιαστολής (floating point unit), ικανή για 2 x 128-bit FMAC ή 1 x 256-bit FMAC που μοιράζεται ανάμεσα στους δύο πυρήνες. Αυτό που η AMD αφήνει να εννοηθεί είναι ότι ο νέος πυρήνας "Bulldozer" μπορεί να είναι το ίδιο αποδοτικός είτε σε single-threaded εφαρμογές είτε σε περιπτώσεις multi-threading. Στην πρώτη περίπτωση μάλιστα, οι δύο πυρήνες μπορούν να συνεργάζονται σχεδόν διπλασιάζοντας την απόδοση. Σε άλλα αρχιτεκτονικά σχέδια, αν για παράδειγμα είχαμε ένα τετραπύρηνο επεξεργαστή, στην περίπτωση μίας single-threaded εφαρμογής, οι τρεις πυρήνες δεν θα έκαναν τίποτα και απλώς θα κατανάλωναν... ρεύμα. Με την συγκεκριμένη σχεδίαση, και οι δύο πυρήνες θα μπορούν να συνεργάζονται ενώ η κατανάλωση θα παρουσιάζεται μειωμένη. Κάτι σαν... hardware hyperthreading δεν σας ακούγονται τα παραπάνω; Κάπως έτσι είναι...

Σε ένα πυρήνα "Bulldozer" υπάρχουν στοιχεία που μοιράζονται οι δύο ενσωματωμένοι πυρήνες με τις τέσσερις pipelines αλλά και ξεχωριστά στοιχεία που λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους όπως οι δύο Integer Schedulers. 

Χάρη στον πυρήνα "Bulldozer" η αρχιτεκτονική της AMD διακρίνεται για την απαράμιλλη ευελιξία της. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε ένα οκταπύρηνο επεξεργαστή που κατασκευάζεται με την βοήθεια τεσσάρων μονάδων "Bulldozer".

Οι νέοι επεξεργαστές της AMD που θα βασίζονται στον "Bulldozer" θα εμφανιστούν στην αγορά από το 2011. Χάρη στην νέα αρχιτεκτονική η AMD θα μπορέσει να προσφέρει 33% περισσότερους πυρήνες ανά επεξεργαστή που επιπλέον θα είναι κατά 50% ισχυρότεροι από τους επεξεργαστές Magny-Cours που κυκλοφορούν σήμερα. Φυσικά η μέθοδος ολοκλήρωσης δεν είναι άλλη από την 32nm SOI. Η AMD αναμένεται το 2011 να ανακοινώσει τετραπύρηνα και οκταπύρηνα μοντέλα επεξεργαστών με βάση την μονάδα "Bulldozer". Φυσικά θα υποστηρίζεται μνήμη Dual Channel ενώ δεν θα απουσιάζει η τεχνολογία TurboCore.

Οι στόχοι της AMD όσο αφορά στον νέο πυρήνα "Bobcat" είναι να προσφέρει χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστές για λεπτούς φορητούς υπολογιστές, η οποίοι όμως δεν θα στερούνται υψηλής απόδοσης.

Μικρός, ισχυρός αλλά χαμηλής κατανάλωσης και ιδιαίτερα ευέλικτο το αρχιτεκτονικό σχέδιο της AMD για τον "Bobcat". Προσέξτε ότι η AMD κάνει λόγο για πυρήνα με "καθαρή" κατανάλωση κάτω του ενός watt (ενδέχεται να αυξηθεί ελαφρώς στα τελικά προϊόντα), και αυτό είναι πολύ σπουδαίο.

Με βάση το συγκεκριμένο διάγραμμα μπορείτε να δείτε τις δυνατότητες του νέου πυρήνα "Bobcat" της AMD.

Ο πυρήνας "Bobcat" θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο για τις νέες μονάδες APU (Accelerated Processing Unit) της εταιρείας που έχουν την ονομασία AMD Fusion.


Primitive_6

Κατάσταση:

Εγγραφή: Απρ 2009

Καταχωρήσεις: 1136

Η ati τα κατάφερε στον ανταγωνισμό της με την nvidia...η amd όμως έχει τέτοιες προοπτικές έναντι της intel ?


z3et
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Μαρ 2009

Καταχωρήσεις: 8488

Και ενα, αρκετα περιγραφικο βιντεο, απο την ιδια την AMD.

http://www.youtube.com/watch?v=8XxOoCyGb3s


voltmod
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Δεκ 2008

Καταχωρήσεις: 2764

Είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να ισχυριστούμε ότι θα έχει το πάνω χέρι η AMD με τους επόμενης γενιάς επεξεργαστές της. Αυτό που σίγουρα φαίνεται από το αρχιτεκτονικό σχέδιο του "Bulldozer" είναι ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αποδοτικό επεξεργαστή που θα καταναλώνει επίσης πολύ λιγότερο από τα σημερινά μοντέλα.
Εμένα προσωπικά μου έκανε εντύπωση ότι η AMD ισχυρίζεται 50% αυξημένη απόδοση σε σχέση με τους επεξεργαστές Magny-Cours. Και δεν είναι καθόλου λίγο αυτό...
Λογικά λοιπόν, υπάρχουν οι προοπτικές, αλλά θα ξέρουμε μόνο όταν ανακοινωθούν και βεβαίως "μετρηθούν" τα πρώτα προϊόντα.

____

Γιώργος Ιωσηφίδης


back to top