Το νέο roadmap της AMD...

voltmod
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Δεκ 2008

Καταχωρήσεις: 2764

H AMD πρόσφατα γνωστοποίησε το roadmap της, σχετικά με τα προϊόντα που αναμένεται να κυκλοφορήσει, σε όλες τις αγορές που την ενδιαφέρουν όπως στην αγορά των servers, των desktop υπολογιστών ή των φορητών υπολογιστών, γνωστοποιώντας παράλληλα ορισμένα στοιχεία από τους επεξεργαστές και τις κάρτες γραφικών που μπορούμε να περιμένουμε στο προσεχές χρονικό διάστημα και μέχρι το 2011.

Στην αγορά των servers αναμένουμε την πλατφόρμα "Maranello" (2-socket, 4-socket) με τους οκταπύρηνους και δωδεκαπύρηνους επεξεργαστές με την κωδική ονομασία "Magny Cours".

Η πλατφόρμα "San Marino", επίσης για την αγορά των server, θα αποτελείται από χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστές "Lisbon" με τέσσερις και έξι πυρήνες, οι οποίοι θα μπορούν να τοποθετηθούν σε συστήματα με ένα ή δύο sockets. Μάλιστα κάθε πυρήνας δεν θα καταναλώνει παρά μόλις 6W.

Το 2011 αναμένουμε νέες πλατφόρμες και τους νέους επεξεργαστές υψηλής απόδοσης "Interlagos" με 12 και 16 πυρήνες, οι οποίοι θα ενσωματώνουν Quad-Channel ελεγκτή μνήμης και θα προορίζονται για συστήματα με δύο και τέσσερα sockets. Όσο αφορά στην χαμηλής κατανάλωσης πλατφόρμα, αναμένουμε την σειρά επεξεργαστών με τον πυρήνα "Bulldozer" (ωραία ονομασία, καλύτερη ακόμα και από την... Hammer, που έκανε δύσκολη την ζωή της Intel, λέτε να είναι... σημαδιακό;) και τους επεξεργαστές "Valencia" οι οποίοι θα ενσωματώνουν 6 και 8 πυρήνες ενώ θα υποστηρίζουν dual-channel μνήμη και θα ταιριάζουν σε συστήματα με μονό ή διπλό socket.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 θα εμφανιστεί η πλατφόρμα για φορητούς υπολογιστές "Danube". Θα την αποτελούν τετραπύρηνοι επεξεργαστές 45nm χαμηλής κατανάλωσης και chipset με ενσωματωμένα γραφικά DirectX 10.1. Φυσικά, όσοι κατασκευαστές το επιθυμούν θα μπορούν να προσαρμόσουν στα laptop τους ξεχωριστά υποσυστήματα γραφικών DirectX 11.

Στο ίδιο διάστημα θα ανακοινωθεί η τρίτη γενιά υπερ-φορητών υπολογιστών που θα βασίζονται στην πλατφόρμα "Nile". Είναι σχεδιασμένη ώστε τα laptops να μπορούν να προσφέρουν αυτονομία μεγαλύτερη από 7 ώρες. Θα την αποτελούν dual-core επεξεργαστές 45nm χαμηλής κατανάλωσης καθώς και chipset με ενσωματωμένα γραφικά DirectX 10.1. Επιπλέον θα είναι διαθέσιμα ξεχωριστά υποσυστήματα γραφικών με δυνατότητες DirectX 11.

Το πρώτο μισό του 2010 θα παρουσιαστούν δύο νέες πλατφόρμες. Η "Leo" προορίζεται για υπολογιστές desktop απαιτήσεων και θα διαδεχτεί την γνωστή "Dragon". Θα αποτελείται από εξαπύρηνους επεξεργαστές (Thuban) καθώς και από κάρτες γραφικών DirectX 11 ενώ τα κεντρικά chipset θα προσφέρουν υποστήριξη DirectX 11. Για την αγορά "mainstream" η AMD, θα ανακοινώσει την πλατφόρμα "Dorado", η οποία θα αποτελείται από επεξεργαστές dual-core, triple-core και quad-core 45nm και chipset με ισχυρά ενσωματωμένα γραφικά.

Μετά τις πλατφόρμες "Danube" (με επεξεργαστές dual-core και quad-core "Champlain") και "Nile" (με επεξεργαστές dual-core "Geneva") η AMD θα ανακοινώσει τις πλατφόρμες "Sabine" και "Brazos" (η συγκεκριμένη διαθέτει τον αντίπαλο του "Intel Atom", "Bobcat"), οι οποίες θα αποτελούνται από τους "Liano" και "Ontario" APUs (multi-core επεξεργαστές με τέσσερις και δύο πυρήνες αντίστοιχα και με ενσωματωμένη GPU αλλά και ελεγκτή μνήμης κ.α).

Στην κατηγορία desktop υπολογιστών και μετά τις πλατφόρμες "Leo" και "Dorado", το 2011, η AMD θα παρουσιάσει την πλατφόρμα "Scorpius" που θα αποτελείται από τετραπύρηνους και οκταπύρηνους επεξεργαστές (core "Bulldozer"), ανάμεσα τους και ο οκταπύρηνος "Zambezi". Για την αγορά mainstream θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα "Lynx" με τους APU τύπου "LIano", που θα ενσωματώνουν έως τέσσερις πυρήνες γενικής χρήσης και μία GPU με δυνατότητες DirectX 11.

Όσο αφορά στα νέα υποσυστήματα γραφικών που θα διαθεχτούν τις σειρές ξεχωριστών υποσυστημάτων γραφικών ATI Mobility Radeon 4800, 4600 και 4500/4300 πρόκειται για τις σειρές "Broadway", "Madison" και "Park" αντίστοιχα. Όλες υποστηρίζουν DirectX 11 καθώς και μνήμη GDDR5.

 

 


voltmod
Global Moderator Editor

Κατάσταση:

Εγγραφή: Δεκ 2008

Καταχωρήσεις: 2764

Ο σχεδιασμός της AMD για τα προϊόντα της εταιρείας που θα δούμε στο προσεχές μέλλον δείχνει"γεμάτος" και αν κρίνω από το "Ahead of schedule" σε μερικά από τα slides της επίσημης powerpoint παρουσίασης τότε όλα πάνε κατ' ευχήν... για να δούμε, θα έχει επιτέλους η Intel σοβαρό ανταγωνισμό στο προσεχές διάστημα;
Πολλά υποσχόμενα τα 6-πύρηνα και 8-πύρηνα μοντέλα στην κατηγορία desktop...

____

Γιώργος Ιωσηφίδης


back to top