SimSafety:Το παιχνίδι που διδάσκει την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Vali Tsironi

Κατάσταση:

Εγγραφή: Μάι 2009

Καταχωρήσεις: 1

SimSafety: Flight Simulator for Internet Safety
Το έργο “SimSafety: Flight Simulator for Internet Safety”[1] (http://simsafety.cti.gr) με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Lifelong Learning Programme / Transversal Programme / Key Activity 3: ICT - European Commission,EACEA), απευθύνεται σε γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικούς και προσεγγίζει ζητήματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου υπό το πρίσμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των νεωτέρων και των μεγαλυτέρων με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής αντίληψης ως προς την κατανόηση των κινδύνων που επιφυλάσσει η χρήση του διαδικτύου αλλά και του τρόπου αντιμετώπισής τους. Στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσεται σε Διαδικτυακό Εικονικό Περιβάλλον (http://opensimulator.org/wiki/Main_Page) τmο σενάριο ενός παιχνιδιού που ως στόχο έχει την εξοικείωση των παιχτών με πιθανούς κινδύνους, εκθέτοντάς τους σε αυτούς με ασφαλή τρόπο και με τη συνοδεία ενηλίκων.
Οι παίχτες καλούνται να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη και να αποκαλύψουν – αντιμετωπίσουν τους πιθανούς κινδύνους, αναπτύσσοντας δεξιότητες, αποκτώντας γνώσεις κι εν γένει καλλιεργώντας μια νέα νοοτροπία, εκείνη της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου. Στο έργο συμμετέχουν εταίροι από διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Φιλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Αγγλία) οι οποίοι, με επικεφαλής το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, εξειδικεύονται σε συμπληρωματικούς επιστημονικούς τομείς (π.χ. εκπαίδευση ανηλίκων, εκπαίδευση ενηλίκων, ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού κ.α.) και συνεργάζονται στενά ως προς το θεωρητικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του παιχνιδιού. Ικανός αριθμός χωρών (9) αναμένεται να εμπλακεί στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες με παιγνιώδη τρόπο, ανταλλάσσοντας εμπειρίες κι επιτυχημένα παραδείγματα και εξασφαλίζοντας τη διάδοση των αποτελεσμάτων στο ευρύτερο κοινό. Αντιθέτως, το έργο στοχεύει στην αντίληψη συγκεκριμένων ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια του διαδικτύου στην πραγματική τους διάσταση και προσκαλεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν το ρόλο του «συνοδού» σε αυτή την απόπειρα και με τον τρόπο αυτό να έλθουν πιο κοντά στα ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά ή/και τους μαθητές τους.
Το έργο απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 9 με 11 ετών (αν και τα ηλικιακά όρια είναι ελαστικά) ενώ αυτό που θα προσκληθούν να κάνουν οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι, παίζοντας το συγκεκριμένο παιχνίδι είτε μέσα από το σχολείο είτε μέσα από το σπίτι σε χρόνο που θα συναποφασιστεί μεταξύ των συμμετεχόντων και των εταίρων του έργου, να προσφέρουν μέσα από συστηματική και μεθοδευμένη λήψη ανατροφοδότησης, τη δική τους άποψη για τη προστιθέμενη αξία (added value) του «εξομοιωτή πτήσης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου» τόσο από εκπαιδευτικής άποψης όσο και σε σχέση με τις δυνατότητες που παρέχει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Από το έργο προσβλέπουμε στην άντληση εμπειριών και κέρδους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συμμετέχοντες σε ατομικό ή/και συλλογικό επίπεδο είτε μέσα από την έρευνα σχετικά με την αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος στην πρώτη περίπτωση, είτε με την απόκτηση ενδιαφέρουσας εμπειρίας από την εμπλοκή ενηλίκων σε συνήθειες αλλά και κάποιους από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέοι σύγχρονα. Ακόμη πιο ουσιαστικό κέρδος προσδοκούμε να αποκομίσουν τα ίδια τα παιδιά, τα οποία μέσα από μια ενδεδειγμένη εκπαιδευτική μεθοδολογία, εκείνη της εκπαίδευσης και της προσωπικής εξέλιξης μέσα από το παιχνίδι, θα κληθούν με ευχάριστο τρόπο να καλλιεργήσουν σημαντικές δεξιότητες όπως είναι η κριτική και συνδυαστική σκέψη, η φαντασία, η αναζήτηση, ο προβληματισμός.
Για όποια επικοινωνία
Βάλη Τσιρώνη
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Τσαμαδού 13-15 26222 Πάτρα
Τηλ. 2610-367418 Κιν. 6934932027
e-mail. enisxysh@eap.gr


back to top