Νέα Radeon HD 7970 από την AMD (Preview)

Mini Review

Αυτό που περίμεναν όλοι οι gamers και οι power users έγινε πραγματικότητα αφού η AMD ανακοίνωσε την ταχύτερη μονολιθική κάρτα γραφικών στον κόσμο, την Radeon HD 7970.

Southern Islands

Η νέα AMD Radeon HD 7970 αποτελεί την ταχύτερη μονολιθική κάρτα γραφικών νέας γενιάς της AMD και φέρνει αρκετούς νεωτερισμούς. Απευθύνεται στον ενθουσιώδη gamer και power user και αποτελεί το κορυφαίο μέλος της νέας γενιάς καρτών γραφικών της εταιρείας. Σύντομα, η οικογένεια καρτών γραφικών της AMD που είναι γνωστή και με την κωδική ονομασία "Southern Islands" αναμένεται να εμπλουτιστεί με αρκετά νέα μέλη.  

Η νέα γενιά καρτών γραφικών της AMD είναι η πρώτη στον κόσμο που υποστηρίζει το πρότυπο DirectX 11.1 που θα συνοδεύει τo νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, Windows 8 και για αυτό αποτελεί μία εξαιρετική επένδυση για το μέλλον για όσους επιλέξουν από σήμερα κάποιο μέλος της.

Η οικογένεια Southern Islands θα βασιστεί σε τρεις GPUs, τις "Tahiti" (βασίζονται οι AMD Radeon HD 7970 και 7950), "Pitcairn" και "Cape Verde". H εταιρεία δεν μας έχει δώσει ακόμα επισήμως στοιχεία για τις προδιαγραφές των δύο "μικρότερων" GPUs, ωστόσο αυτό αναμένεται να συμβεί λίγο πρίν το πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς.

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της οικογένειας καρτών γραφικών Southern Islands είναι η νέα αρχιτεκτονική Graphics Core Next, η υποστήριξη του πρότυπου AMD Eyefinity 2.0 καθώς και το χαρακτηριστικό AMD App Acceleration. Στην συνέχεια θα δούμε τι νέα καλούδια μας φέρνουν τα παρακάτω νέα χαρακτηριστικά... 

AMD Radeon HD 7970

Η νέα AMD Radeon HD 7970 βασίζεται όπως είπαμε στην GPU με την κωδική ονομασία "Tahiti". Χάρη στην κατασκευαστική μέθοδο high-k των 28nm [η εταιρεία συνεργάστηκε με την TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) για ακόμη μία φορά και αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι γιατί δεν καταφέρνει να "βάλει" στο παιχνίδι την GlobalFoundries, στην οποία έχει μεγάλο ποσοστό μετοχών] η AMD κατάφερε να "στριμώξει" πολλά περισσότερα τρανζίστορς στο chip χωρίς να αυξήσει το εμβαδό της επιφάνειας του. Αντίθετα, το εμβαδό είναι τώρα μικρότερο!

Πιο συγκεκριμένα η Tahiti GPU καταλαμβάνει εμβαδό 365mm² ενώ το εμβαδό της Cayman είναι 389mm². Απίστευτο έτσι; Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά επίσης, η GPU με την κωδική ονομασία "Tahiti" ενσωματώνει 4.31 δισεκατομμύρια τρανζίστορ. Αντίθετα στην "Cayman" που δίνει ζωή στην AMD Radeon HD 6970 υπάρχουν συνολικά 2.64 δισεκατομμύρια τρανζίστορ. Η διαφορά είναι τεράστια!

Η "Tahiti" σε σχέση με την "Cayman", εκτός ότι χαρακτηρίζεται από διαφορετική αρχιτεκτονική, έχει επίσης πολλές περισσότερες μονάδες επεξεργασίας. Παρατηρούμε ότι οι stream processors ή Radeon cores όπως συνηθίζει να τους ονομάζει η AMD σε άλλα προϊόντα της εταιρείας - π.χ στις APUs - είναι αυξημένοι κατά 33% σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, η νέα μονολιθική πρόταση της AMD ενσωματώνει 2048 shader units - όπως είναι μία... άλλη ονομασία τους - ενώ η "Cayman" που αποτελούσε την κινητήριο δύναμη της Radeon HD 6970 ενσωμάτωνε 1536 shader units.

Το εύρος του memory interface έχει επίσης αυξηθεί στα 384-bit, όπως για παράδειγμα είναι στην Geforce GTX 580 της Nvidia. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που βλέπουμε μία κάρτα γραφικών της AMD (πρώην ATI) με μεγαλύτερο εύρος από 256-bit. Η τελευταία φορά που η εταιρεία είχε παρουσιάσει μία κάρτα γραφικών με μεγαλύτερο εύρος, ήταν πριν τέσσεραι, πέντε χρόνια όταν και είχε παρουσιάσει τις ATI Radeon HD 2900 Pro και XT (512-bit). Με αυτά και αυτά, το memory bandwidth άγγιξε το εκπληκτικό νούμερο των 264GB/s! Το 256-bit memory interface σε συνδυασμό με την GPU Cayman και τα 2GB μνήμης GDDR5 της προηγούμενης γενιάς προσέφεραν memory bandwidth 176GB/s. Η διαφορά είναι εμφανής, σχεδόν συνταρακτική!

Οι χρονισμοί όσο αφορά στην GPU - οι shaders "τρέχουν" στην ίδια συχνότητα λειτουργίας - και στην μνήμη, μεγέθους 3072MB τύπου GDDR5, είναι αντίστοιχα 925MHz και 5500MHz (1375MHz "Quad" Data Rate). Στην Radeon HD 6970, η μνήμη είχε παρόμοια συχνότητα λειτουργίας ωστόσο η Cayman GPU ήταν χρονισμένη στα 880MHz. Θα τολμούσαμε να πούμε, ότι η συγκεκριμένη συχνότητα λειτουργίας για την Tahiti είναι μία συχνότητα "ασφαλείας". Υπάρχει τρομερό "headroom" για υπερχρονισμό και η GPU μπορεί άνετα να ξεπεράσει τα 1000MHz με ασφάλεια. Αυτό, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται βεβαίως στην κατασκευαστική μέθοδο 28nm. Μάλιστα, οι μηχανικοί της AMD λένε ότι σε αρκετές περιπτώσεις κατάφεραν χωρίς αύξηση της τάσης και με το ίδιο σύστημα ψύξης να υπερχρονίσουν την Tahiti GPU ψηλότερα και από τα 1100MHz με 1150MHz! Για την αρχιτεκτονική Graphics Core Next θα μιλήσουμε παρακάτω.

Η ισχύς της νέας Tahiti GPU είναι εκπληκτική σε σχέση με την προηγούμενη γενιά Cayman. Μιλάμε για 3.79TFLOPS που βεβαίως είναι η θεωρητική ισχύς, κάτι εκπληκτικό! Η προηγούμενη γενιά αρχιτεκτονικής VLIW4 είχε θεωρητική ισχύ 2.7TFLOPS. 


z3et

Πολυ καλη δουλεια μπραβο,

Πολυ καλη δουλεια μπραβο, γιατι σε αρκετους μπορει να φανει κουραστικο ή και δυσκολο το μακροσκελες, γραμμενο στα Αγγλικα, preview της νεας καρτας.

Για το O/C, αν δεν κανω λαθος, το Overdrive δινει μεχρι 1125 ή 1150MHz στον πυρηνα, αρα μεχρι εκει σιγουρα θα πηγαινει και χωρις αυξηση το ρευματος.

Πραγματικα κανανε καταπληκτικη δουλεια εκει στην AMD.

Εβγαλε καρταρα σε ολες τις αποψεις. Η τιμη χαλαει πολλους (και εμενα), αλλα οταν μιλαμε για top προιον, καλο ειναι (για την βιοσιμοτητα της εταιριας) να κοστολογειται επισης ψηλα. Αλλα ακομα και υπ'αυτες τις συνθηκες εχει πολυ καλυτερο value/money απο οποιαδηποτε αλλη καρτα (μονο η 6450 την περναει αν θυμαμαι καλα). Ολες οι αλλες ειναι 20 με 30% πιο "ασυμφορες"!!

Πολλοι λενε για την επερχομενη, μικρη Kepler, της Nvidia οπου θα ριχνει στα αυτια της Tahiti. Δεν διαφωνω (ουτε και συμφωνω, μιας και δεν εχουμε στοιχεια, αλλα ας ειναι...). Η AMD ομως εχει μερικους μηνες προβαδισμα (4ς το λιγοτερο θα ελεγα) οποτε σε μια πιθανη ελευση καλυτερης GTX 670/680 η AMD θα μπορει να ριξει τιμες ή και να βγαλει την διπυρηνη εκδοση με 2 Tahiti.

Και αφου θα εχει καλοκαιριασει για τα καλα, πιστευω πως σιγουρα ηδη θα εχουν ετοιμα τα blueprints για τον διαδοχο του Tahiti (για τον Χειμωνα).

Το κακο ειναι (η AMD γενικα δεν τα παει καλα σε αυτο το τομεα) για ακομα μια φορα η διαθεσιμοτητα. Αναμενεται να ειναι πολυ μειωμενη στην κυκλοφορια (9/1) και η επομενη μεγαλυ ποσοτητα να ερθει ξανα στα τελη του μηνα.

Τελος παντων, θα τα δουμε αυτα εν καιρο...

Re4cTiV3

καλόο το preview

καλόο το preview Laughing out loud

koulas199

aporia !!!!

Bravo !!! πολυ καλο το review αλλα δεν καταλαβα τι ακριβως εννοει αυτο το κειμενακι..

( Ενισχυμένες Δυνατότητες Multi-GPU

Η τεχνολογία AMD CrossFire είναι η απόλυτη πλατφόρμα multi-GPU gaming. Ξεκλειδώνοντας τη δύναμη που κυριαρχεί στο παιχνίδι, η τεχνολογία AMD CrossFire, συνδυασμένη με την PCI Express 3.0, θα επιτρέψει άνευ προηγουμένου επίπεδα bandwidth σε TriFire και QuadFire setups. )

Αυτο που καταλαβα εγω ειναι οτι σε συνδυασμο με την PCI Express 3.0 θα υπαρξει κατι παραπανω απο crosfire,
se trifire k quadfire, μιπως εννοει οτι θα μπορουμε να βαλουμε τρεις καρτες(trifire) η τεσσερεις (quadfire) ??
η κανω λαθος ??

Τελευταία τροποποίηση από koulas199 — Δευ, 26/12/2011 - 02:15.
z3et

Αυτο ισχυει και τωρα, δηλαδη

Αυτο ισχυει και τωρα, δηλαδη μπορεις να βαλεις 3-4ς καρτες AMD σε διαταξη CrossFireX. Πλεον με το PCI-Express 3.0 ειναι πως χρειαζομαστε τα μισα lanes (μισες διασυνδεσεις) για να επιτυχουμε το ιδιο αποτελεσμα.

Βασικα εκει που μπορει να βοηθησει πραγματικα το PCI-Express 3.0 ειναι να μπουν πανω απο 2, διπυρηνες καρτες. Πχ 3 X HD 6990 ή 4Χ.

koulas199

αμα γινει και αυτο

αμα γινει και αυτο, θα ειναι μεγαλη εξελιξη της τεχνολογιας..

δηλαδη θα μπορουμε να βαλουμε παραδειγμα 4 καρτες διπιρινες ?? αν δουλευουν σε Χ16 PCI-E 3.0 θα ειναι θαυμα, οι επιδοσεις θα ειναι τεραστιες, και γενικα, αν μπορουμε να βαλουμε 3 η 4 διπηρινες θα ειναι θαυμα.. δεν υπαρχει ξεπερναει καθε οριο..

και αλλη μια ερωτιση,(γινομαι πριχτης, αλλα το εχω απορια γιατι αν δεν το μαθω θα σκασω) τι εννοεις με τις μισες διασυνδεσεις ??

Τελευταία τροποποίηση από koulas199 — Δευ, 26/12/2011 - 23:36.
koulas199

θα μπορεσει

θα μπορεσει να μου απαντησει κανεις ??

z3et

Βασικα ειχε ξαναγινει αυτο

Βασικα ειχε ξαναγινει αυτο (4ς διπυρηνες, με 3870X2 αν θυμαμαι καλα) αλλα ηταν τελειως πειραματικο. Δεν ξερω αν θα γινει και τωρα αλλα φαινεται πιο εφικτο με το PCI-Express 3.0.

Για τις διασυνδεσεις ή δρομους/διοδους (αγγλιστι lanes) μπορεις να διαβασεις εδω.

koulas199

οπως και να χει

οπως και να χει θα το μαθουμε στο μελλον,ευχαριστω παντως, απο τοτε που βρηκα αυτο το site, εχω λυσει ολες μου τις αποριες...

Τελευταία τροποποίηση από koulas199 — Τρι, 27/12/2011 - 15:20.

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 30 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top