Review: ASRock ION 330 NetTop

Featured Review

Αρχικά, η πλατφόρμα της Nvidia, δεν έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους κατασκευαστές internet notebook (netbook) και internet desktop (nettop), κυρίως επειδή η Nvidia βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με την Intel για την αδειοδότηση του διαύλου FSB στην πλατφόρμα Intel Atom, αλλά και επειδή ήταν σημαντικά ακριβότερη από την πλατφόρμα της Intel (δηλαδή αν συνυπολογιστεί το κόστος των επεξεργαστή και chipset μαζί). Πολλοί ωστόσο κατασκευαστές, βασιζόμενοι στις πολύ καλές επιδόσεις που προσέφερε η πλατφόρμα Nvidia ION στους υπολογιστές με Intel Atom τόλμησαν και παρουσίασαν μερικές σπουδαίες κατασκευές, όπως η ASRock με το ION 330 NetTop

Πρίν ωστόσο αναφέρουμε τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά του ION 330 NetTop της ASRock, θα αφιερώσουμε μερικές γραμμές στα οφέλη της αγοράς ενός υπολογιστή τύπου "nettop" από τον χρήστη.

Nettop, όπως "Internet Desktop"

Ο χαρακτηρισμός "nettop" ακούστηκε για πρώτη φορά από την Intel, όταν και πρωτοανακοίνωσε τον επεξεργαστή Intel Atom, παρακινώντας ουσιαστικά μία ολόκληρη βιομηχανία να "χορεύει" στους ρυθμούς του νέου της chip που θα έκανε την εμπειρία με τον υπολογιστή και το internet περισσότερο... προσιτή από ποτέ. Και ουσιαστικά, αυτό είναι ο Intel Atom και οι υπολογιστές που βασίζονται σε αυτόν. Προσιτοί desktop υπολογιστές και φορητοί υπολογιστές, κατασκευασμένοι ειδικά για τις ανάγκες γραφείου και Internet των σημερινών χρηστών που επιπλέον επιζητούν ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση, χαμηλά επίπεδα θορύβου και μικρό βάρος και διαστάσεις.

Αυτό άλλωστε υποδεικνύεται και από τις ονομασίες "Nettop" (InterNet DeskTop) και "Netbook" (InterNet NoteBook) που είχε αρχικά δώσει η Intel στην δημοσιότητα για να χαρακτηρίσει τους desktop υπολογιστές και τα notebook που θα βασίζονταν στον νέο τότε επεξεργαστή της (σήμερα είναι το πλέον εμπορικό και επιτυχημένο chip της εταιρείας).

Μαζί με τον επεξεργαστή Intel Atom (ο οποίος ανακοινώθηκε σε εκδόσεις single-core και dual-core) ανακοίνωσε και μερικά chipset υποστήριξης, ωστόσο οι περισσότεροι κατασκευαστές προτίμησαν το chipset Intel 945GC Express με το ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών Intel Graphics Media Accelerator 950, το οποίο αν και... απαρχαιωμένο μπορούσε να καλύψει βασικές ανάγκες.

Σε αυτό το σημείο, και αφού είδε η Nvidia ότι υπήρχε χώρος για ένα προϊόν της, ανακοίνωσε την πλατφόρμα Nvidia ION, η οποία ουσιαστικά αποτελείται από ένα chipset με ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών τύπου Geforce 9400M. Το υποσύστημα γραφικών, αν και περιορισμένης ισχύος (16 CUDA cores), κατάφερνε να αναπαράγει με ευκολία video σε ανάλυση 1080p αλλά και ορισμένα παιχνίδια, σε σχετικά χαμηλές αναλύσεις (1024 x 768 pixels, 1280 x 1024 pixels) και με περιορισμένη την ποιότητα απεικόνισης. Ήταν, και είναι, μπορούμε να πούμε η ιδανική πλατφόρμα για τον επεξεργαστή Intel Atom, τουλάχιστον σε σχέση με το chipset 945GC Express της Intel.

Με αυτό το τρόπο θα χαρακτηρίσουμε και το ASRock ION 330 NetTop. Ιδανικό, για ένα υπολογιστή γραφείου αλλά και για... ψυχαγωγία, αφού πολύ εύκολα μπορεί να αναπαράγει video Full HD και επιπλέον, με 3D δυνατότητες, αν και σχετικά περιορισμένες.

Πέρα από ένα απλό υπολογιστή γραφείου χαμηλής κατανάλωσης (σύμφωνα με την εταιρεία δεν καταναλώνει περισσότερα από 65W), που μπορεί να τα βγάλει πέρα με την πλειονότητα των εργασιών του είδους (με επεξεργασία κειμένου και spreadsheets, internet browsing, email, instant messaging, εγγραφές CD/DVD ή ακόμα και με photoshop ή video editing αν δεν έχετε παρά τις απολύτως βασικές ανάγκες και χαμηλές απαιτήσεις), μπορεί να αποτελέσει ένα άριστο Home Theater PC που θα συνοδέψει την HD τηλεόραση σας για την αναπαραγωγή video High Definition ή "ελαφρύ" gaming. 

Χαρακτηριστικά

Ο μικρός υπολογιστής της ASRock έχει διαστάσεις 195 x 70 x 186mm και δεν ζυγίζει περισσότερα από 1,7kg.

Χαρακτηρίζεται από λιτή σχετικά εμφάνιση - θα την χαρακτηρίζαμε ελαφρώς... οπισθοδρομική, τουλάχιστον για το μοντέλο μαύρου χρώματος - ωστόσο η ποιότητα κατασκευής είναι καλή, συμπεριλαμβανομένης της βαφής τύπου "High Gloss".

Ενσωματώνει τον επεξεργαστή dual-core της Intel, Atom 330 (με συχνότητα λειτουργίας 1,6GHz) και όπως αναφέραμε βασίζεται στο chipset/υποσύστημα γραφικών της Nvidia, με την ονομασία ION. Το υποσύστημα γραφικών είναι ουσιαστικά το Geforce 9400M το οποίο δεν διαθέτει αποκλειστική μνήμη, αλλά την μοιράζεται με το υπόλοιπο σύστημα. Η πλατφόρμα Nvidia ION προσφέρει υποστήριξη στο DirectX 10, στο HD Audio ενώ δεν λείπει και η υποστήριξη 7.1-Channel HD Audio μέσω θύρας HDMI.

Το motherboard είναι κατασκευασμένο από την ASRock και είναι το mini-ITX μοντέλο AMCP7A-ION.

Η κεντρική μνήμη, έχει μέγεθος 2GB και είναι τύπου DDR2-800 (βρίσκεται ήδη εγκατεστημένη στο σύστημα) ενώ ο χρήστης, αν το επιθυμεί, μπορεί να την επεκτείνει έως τα 4GB. Ο σκληρός δίσκος, τύπου SATA 3.0Gbps που ενσωματώνει - τουλάχιστον στην δική μας περίπτωση - είχε μέγεθος 320GB, επαρκή χωρητικότητα για την πλειονότητα των εργασιών και εφαρμογών.

Το υποσύστημα ήχου είναι τύπου High Definition Audio (με επιπλέον θύρα S/PDIF τύπου "optical") και προσφέρονται Gigabit LAN, έξι συνολικά USB2.0 θύρες, μία θύρα HDMI και μία θύρα D-Sub. Ας το γνωρίσουμε ωστόσο από πιο... κοντά. 

ΣυνημμένοΜέγεθος
CrystalMark2004R3_asrock_ion330.pdf205.7 KB

z3et

Όποιος ψαχνει HTPC για την HD

Όποιος ψαχνει HTPC για την HD τηλεόρασή του, ας τρέξει!!!

Καταπληκτικό και κομψο! Wink

voltmod

Αυτή είναι η πρώτη έκδοση,

Αυτή είναι η πρώτη έκδοση, και πραγματικά είναι ευκαιρία, γιατί κάποιος μπορεί να το βρεί με λιγότερα από €230 (με Φ.Π.Α). Η δεύτερη έκδοση, που πωλείται σε μερικά καταστήματα όπως εδώ έχει ορισμένες βελτιώσεις όπως ασύρματη κάρτα δίκτύωσης WiFi και eSATA/USB combo θύρα.

Re4cTiV3

πολύ καλό!! περιμένουμε και

πολύ καλό!! περιμένουμε και περισσότερα laptop με ION να πάρουμε κανένα Wink

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 13 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top