Review: Gainward Geforce GTX 670 Phantom

Featured Review

H Nvidia, πριν μερικές μέρες ανακοίνωσε την Geforce GTX 670 και εμείς την αξιολογούμε, μέσω της κορυφαίας έκδοσης της Gainward, που έχει την ονομασία Geforce GTX 670 Phantom.

Η τρίτη κατά σειρά, με γνώμονα την ωμή απόδοση, κάρτα γραφικών της Nvidia, στον τομέα του κόστους, έχει απέναντι της την Radeon HD 7950 αλλά έχει στόχο, ακόμα και την ισχυρότερη μονολιθική κάρτα γραφικών της AMD, την Radeon HD 7970. Αυτό αναμένεται να το διαπιστώσετε και εσείς, όταν φτάσετε στο σημείο του άρθρου μας με τα διαγράμματα επιδόσεων.

Η Nvidia Geforce GTX 670 βασίζεται ακριβώς στο ίδιο "hardware DNA" που βασίζεται και η μεγαλύτερη αδερφή της, Geforce GTX 680, και εννοούμε βεβαίως την αρχιτεκτονική των 28nm, Kepler, και στην GPU με την κωδική ονομασία GK104.

Η Geforce GTX 670 γενικά...

Όπως είναι γνωστό, το βασικό δομικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής Kepler (σχετικά με την αρχιτεκτονική Kepler μπορείτε να διαβάσετε εδώ) είναι οι μονάδες SMX. Δύο μονάδες SMX (Streaming Multiprocessors) συντελούν στην δημιουργία ενός GPC (Graphics Processor Cluster). Συνολικά, στην Geforce GTX 680, είχαμε να κάνουμε με 4 μονάδες GPC και 8 μονάδες SMX με κάθε SMX να δομείται από 192 πυρήνες CUDA. Στην περίπτωση της Geforce GTX 670, Nvidia έχει απενεργοποιήσει μία μονάδα SMX και έτσι, ο αριθμός των πυρήνων CUDA έχει μειωθεί αναλόγως, στους 1344 σε αριθμό (έχουμε να κάνουμε με 192 x 7 = 1344 πυρήνες CUDA).

Η κάρτα αναφοράς της Nvidia, για την Geforce GTX 670

Αν και η εικόνα παρακάτω, είναι ένα σχήμα για την οπτική αναπαράσταση του πυρήνα (οι ελεγκτές μνήμης, μεταξύ άλλων, για παράδειγμα στην πραγματικότητα δεν έχουν αυτή την διάταξη), όπως και στην περίπτωση της Geforce GTX 680, έτσι και στην GTX 670, έχουμε να κάνουμε με τέσσερις ελεγκτές 64-bit, οι οποίοι έχουν βελτιστοποιηθεί για να οδηγούν την μνήμη σε ιδιαίτερα υψηλές συχνότητες λειτουργίας. Κάθε ελεγκτής μνήμης επικοινωνεί με 128KB λανθάνουσας μνήμης δεύτερου επίπεδου (L2 cache) και οκτώ μονάδες ROP.

Από την GK104, στην περίπτωση της Geforce GTX 670, έχει απενεργοποιηθεί, μία μονάδα SMX

Ο αριθμός των μονάδων texture - όπως ήταν φυσιολογικό - έχει μειωθεί σε 112 από τους 128 που εξοπλίζουν την Geforce GTX 680, αλλά είναι σημαντικό, που ο αριθμός των μονάδων ROP παραμένει όμοιος, δηλαδή 32. Το εύρος του memory interface, και αυτό είναι σημαντικό, για την απόδοση της κάρτας γραφικών, παραμένει επίσης όμοιο, δηλαδή στα 256-bit όπως και το μέγεθος της L2 cache που είναι συνολικά 512KB (4 x 128KB). 

Όπως και στην περίπτωση της Geforce GTX 680, οι πυρήνες CUDA εργάζονται στην ίδια συχνότητα λειτουργίας με το υπόλοιπο hardware του επεξεργαστή γραφικών και όχι σε διπλάσια συχνότητα λειτουργίας όπως συνέβαινε για παράδειγμα στις κάρτες γραφικών που βασίζονταν στην προηγούμενη αρχιτεκτονική Fermi. Αυτό ήταν απαραίτητο να συμβεί, να γίνουν παραχωρήσεις, ώστε να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση. Επιπλέον, και σε αυτή την περίπτωση, όπως γνωρίσαμε με την Geforce GTX 680, έχουμε να κάνουμε με δύο συχνότητες ρολογιού, την "base clock" που βρίσκεται στα 915MHz και την "boost clock" στα 980MHz. Οι δύο συχνότητες λειτουργίας είναι εφικτές μέσω της τεχνολογίας GPU Boost, που αποτελεί ένα συνδυασμό hardware και software, και έχει στόχο να αυξάνει την απόδοση της κάρτας γραφικών, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Σύμφωνα με την Nvidia, η GPU της Geforce GTX 670 μπορεί να φτάσει σε συχνότητες λειτουργίας πάνω από 1.1GHz με το GPU Boost. Φυσικά, υπάρχει "αρκετός χώρος" για όσους χρήστες θέλουν να υπερχρονίσουν την κάρτα γραφικών τους χειροκίνητα! Περισσότερες λεπτομέρειες για την τεχνολογία GPU Boost μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Όπως και στην περίπτωση της Geforce GTX 680, έτσι και στην Geforce GTX 670, ο επεξεργαστής γραφικών συνεπικουρείται από 2048MB μνήμης GDDR5 που χρονίζεται στα 6008MHz (effective data rate). Όσο αφορά στον ρυθμό texture filtering έχει αξιολογηθεί στα 102.5 GigaTexels/sec ενώ το memory bandwidth έχει μετρηθεί στα 192.2GB/s

Τα πλήρη χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές της νέας Geforce GTX 670 βρίσκονται στον παρακάτω πίνακα:

Η κατανάλωση της Geforce GTX 670 σε εφαρμογές TDP (διαβάστε σχετικά εδώ) είναι περίπου 141W. Σε non-TDP εφαρμογές ωστόσο αυξάνεται στα 173W. Η τροφοδοσία της Geforce GTX 670 πραγματοποιείται μέσω δύο 6-pin PCI-E connectors.

Η Geforce GTX 670 είναι εξοπλισμένη με όλες τις τεχνολογίες που συναντήσαμε στην Geforce GTX 680 και έτσι υποστηρίζει PhysXBindless Textures, Adaptive VSync, τους τύπους Antialiasing FXAA και TXAA, Nvidia SLI, Nvidia Surround (και 3D Surround) με υποστήριξη έως και τεσσάρων οθονών ενώ είναι εξοπλισμένη με τον hardware-based H.264 video encoder NVenc. Φυσικά είναι συμβατή με PCI Express 3.0.

Η διάταξη των εξόδων παραμένει όμοια με εκείνη στην μεγαλύτερη αδερφή της, Geforce GTX 680. Έτσι παρέχει δύο εξόδους dual-link DVI, μία HDMI και μία DisplayPort και είναι κατασκευασμένη για τις επόμενης γενιάς 4k και 3GHz HDMI οθόνες, το multi-display gaming, υποστηρίζει όπως είπαμε Nvidia Surround, multi-stream audio και video transcoding.


geovolara

Πω ρε ένα τούμπανο !!! Ωραίο

Πω ρε ένα τούμπανο !!! Ωραίο review volt Wink

z3et

Το'χω πει πολλες φορες, θα το

Το'χω πει πολλες φορες, θα το πω ακομα μια. Η GTX 670 ΤΑ ΣΠΑΕΙ!

Μικρη καταναλωση, χαμηλες θερμοκρασιες, χαμηλη τιμη, ακρως ανταγωνιστικες επιδοσεις.

Τωρα για την Gainward, παλαιοτερα ειχα υλοποιηση της και ημουν 100% ικανοποιημενος. Και επισης η συγκεκριμενη εκδοση μ'αρεσει γιατι ξεφευγει απο τα συνηθισμενα με 35 φορφουρια και χοντρα χρυσα heatpipes κλπ κλπ. Λιτο και σοβαρο (μπορεις να τρολαρεις και κανεναν να του πεις οτι ειναι ψυγειο Tongue).

Wink

sfirculitu

Σωστός ο Z3et

Και το θέμα είναι ότι
διαφορά 670 v-s 680
Είναι τεράστια!
Πρώτα απ όλα στην τιμή!
Διαφορά ανάμεσα στα 100 ευρώ!

Και υπερισχήει η 680 για 5-10 fps παραπάνω! (τίποτα δηλαδή)

venisk

Τα σπάει η κάρτα

Συγχαρητήρια για το review volt..
Μια ερώτηση στο idle με τέτοιο σύστημα ψύξης κ είχε 48c? η 680 μου reference idle έχει 40c.

Εξαιρετική κάρτα

voltmod

Δυστυχώς δεν είχα στα χέρια

Δυστυχώς δεν είχα στα χέρια μου μία κάρτα γραφικών Geforce GTX 670 που να βασίζεται στο "reference design" της Nvidia για να κάνω άμεσα σύγκριση. Έχω την εντύπωση πάντως, αν και μπορεί να ακουστεί κάπως, ότι το σύστημα ψύξης της Nvidia, είναι πιο αποδοτικό όταν λειτουργεί στο μέγιστο ρυθμό περιστροφής.

johnnyb

Τρομερο review, απιστευτο

Τρομερο review, απιστευτο μηχανημα!

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 18 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top