Review: Intel Core i7-3770K (Ivy Bridge)

Featured Review

Η Intel, ανακοίνωσε την 3η κατά σειρά γενιά επεξεργαστών Core, οι οποίοι βασίζονται στην αρχιτεκτονική Ivy Bridge.

Η νέα γενιά επεξεργαστών διατηρεί πολλά κοινά στοιχεία σε σχέση με την προηγούμενη γενιά (Sandy Bridge) αλλά φέρνει μαζί της και νεωτερισμούς που για πρώτη φορά συναντούμε σε επεξεργαστές παραγωγής, όπως τα tri-gate transistors και την κατασκευαστική μέθοδο των 22nm.

Μοντέλο tick-tock

Αρκετά χρόνια η Intel, ακολουθεί το μοντέλο “tick-tock” όσο αφορά στα προϊόντα επεξεργαστών που παρουσιάζει. Κάθε “tick” αποτελεί μετάβαση σε μία νέα κατασκευαστική μέθοδο (die shrink), με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται (σχετικά υψηλότερη απόδοση, χαμηλότερη κατανάλωση, μικρές βελτιώσεις στην αρχιτεκτονική και σε χαρακτηριστικά) ενώ κάθε “tock” αντικατοπτρίζει την μετάβαση σε μία ολοκαίνουρια αρχιτεκτονική, που ως επί το πλείστον σημαίνει σημαντικές αλλαγές σε θεμελιώδη πολλές φορές δομικά στοιχεία, μεγάλα βήματα προόδου όσο αφορά στην απόδοση και νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Στο “tick” συμπεριλαμβάνονται οι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Ivy Bridge, και όχι στο “tock”. Ουσιαστικά δεν έχουμε να κάνουμε με επεξεργαστές πολύ διαφορετικούς σε σχέση με εκείνους της αρχιτεκτονικής Sandy Bridge, ούτε παρατηρούμε κάποιο μεγάλο άλμα στις επιδόσεις τους.

Αποτελούν πάντως ένα σημαντικό βήμα μπροστά σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, αφού παρουσιάζονται βελτιωμένοι σχεδόν σε όλους τους τομείς "clock-to-clock", αν και εκεί που θα λέγαμε ότι έχει σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος είναι στον τομέα της iGPU (ενσωματωμένου υποσυστήματος γραφικών) και λιγότερο στον τομέα του επεξεργαστή γενικής χρήσης. Βεβαίως, υπήρξαν και μειονεκτήματα... εκπλήξεις που δεν τα περιμέναμε.

Τρισδιάστατο τρανζίστορ

Ο πλέον εντυπωσιακός νεωτερισμός που εισαγάγουν οι νέοι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Ivy Bridge, είναι αναμφισβήτητα οι “τρισδιάστατες πύλες τρανζίστορ”. Ένας σύγχρονος επεξεργαστής ενσωματώνει στο εσωτερικό του δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς διακόπτες, που επιτρέπουν ή όχι την ροή ηλεκτρικού φορτίου, και αποτελούν τα βασικά στοιχεία της δομής του. Η εξέλιξη της απόδοσης ενός τρανζίστορ, που εφευρέθηκε πριν από περίπου 50 χρόνια, δεν αφορά μόνο στα δομικά υλικά (πυρίτιο, γερμάνιο κ.α) αλλά και στον τρόπο κατασκευής τους.

Η Intel, εφευρέτης των επεξεργαστών x86, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στην εξέλιξη των μικροσκοπικών αυτών διακοπτών, χρησιμοποιώντας μία νέα επαναστατική μέθοδο για την κατασκευή τους, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη δομή. Η τρισδιάστατη αυτή δομή του τρανζίστορ, έχει άμεση σχέση με την κατασκευαστική μέθοδο των 22nm (νανομέτρων). Ένα νανόμετρο αποτελεί το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, για όσους θέλουν να αποκτήσουν μία σχετική εικόνα για τα μεγέθη στον μικρόκοσμο της κατασκευής επεξεργαστών. Η τεχνολογία Tri-Gate δεν είναι νέα, αφού η Intel είχε αποκαλύψει δημοσίως την πρόθεση της να κατασκευάσει τέτοιου είδους τρανζίστορς από το 2002. Η κατασκευή τους ωστόσο, χρειαζόταν να έρθει σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες όπως με την κατασκευαστική μέθοδο ενώ πιθανόν να έπρεπε στο μεταξύ να εφευρεθούν νέες τεχνικές αλλά και νέα υλικά.

Τα τρισδιάστατα τρανζίστορς τεχνολογίας Tri-Gate αποτελούν μία θεμελιώδη απόκλιση από την δύο διαστάσεων επίπεδη δομή τρανζίστορ. Τα τρανζίστορ δισδιάστατης, συμβατικής δομής που αποτελούν τα θεμελιώδη συστατικά της λειτουργίας των μικροτσίπ που τροφοδοτούν επί δεκαετίες όχι μόνο τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα ή τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου των αυτοκινήτων και από τα διαστημικά οχήματα έως τις οικιακές συσκευές και τα ιατρικά μηχανήματα και χιλιάδες άλλες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

H διατήρηση της συνέχειας του Νόμου του Moore γίνεται ακόμα πιο σύνθετη με την 22nm γενιά επεξεργαστών τύπου Ivy Bridge, που είναι και οι πρώτοι αυτού του είδους στην αγορά. Οι ερευνητές της Intel, το 2002 εφηύραν αυτό που ονομάζεται τρανζίστορ Tri-Gate, και το οποίο ονομάστηκε έτσι για τις τρεις πλευρές της πύλης τρανζίστορ. Το 3-D τρανζίστορ Tri-Gate είναι η επανεφεύρεση του τρανζίστορ σύμφωνα με την Intel.
Η παραδοσιακή "επίπεδη" δύο διαστάσεων πύλη transistor αντικαθίσταται με μια απίστευτα λεπτή τρισδιάστατη φλοίδα πυριτίου που στέκει κατακόρυφα πάνω από το υπόστρωμα πυριτίου. Ο έλεγχος της ροής του ρεύματος επιτυγχάνεται με την εφαρμογή μίας πύλης σε κάθε μία από τις τρεις πλευρές της φλοίδας (fin, πτερυγίου) πυριτίου - δύο σε κάθε πλευρά και ένα στο επάνω μέρος - και όχι μόνο μίας, στην κορυφή, όπως συμβαίνει στα σημερινά επίπεδα δισδιάστατα τρανζίστορς που συναντήσαμε σε όλους τους επεξεργαστές της Intel, έως τους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Sandy Bridge ή σε ανταγωνιστικά προϊόντα μαζικής παραγωγής.

Ο πρόσθετος έλεγχος επιτρέπει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ροή ρεύματος όταν το τρανζίστορ είναι σε κατάσταση "on" (για υψηλότερη δυνατή απόδοση), και όσο πιο κοντά στο μηδέν γίνεται όταν βρίσκεται σε κατάσταση "off" (για να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση ισχύος που αποτελεί συνέπεια της διαρροής ηλεκτρονίων από το πλέγμα), ενώ παράλληλα επιτρέπει στο τρανζίστορ να μεταβαίνει πολύ γρήγορα μεταξύ των δύο καταστάσεων “on” και “off” πολύ πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν (και πάλι, με πλεονέκτημα την αύξηση της απόδοσης).


voltmod

Άργησε 5 ώρες το review από

Άργησε 5 ώρες το review από το embargo lift... sorry guys... Sad

voltmod

Να συμπληρώσω πως δεν έχω

Να συμπληρώσω πως δεν έχω βάλει βαθμολογία επειδή πολύ απλά δεν γνωρίζω ακόμη το κόστος του επεξεργαστή. Πως να βαθμολογήσω; Με υποθέσεις; No f*cking way. Μόλις μάθω το ακριβές κόστος, θα μπει και η βαθμολογία.

voltmod

€335 το κόστος. Μπήκε και η

€335 το κόστος. Μπήκε και η βαθμολογία. Χρυσό.

dragvirusnet

respect, perfect review!

πολλά μπράβο voltmod !!
Χρυσό σε σένα πρώτα!

Lacrimosa_daemon

Ένα review με full extra

Ένα review με full extra έφτασέεεε. Πλήρης ανάλυση by Voltmod. Εύγε.

sfirculitu

Θερμοκρασία

Γιατί έχω ξενερώσει τόσο πολύ με την θερμοκρασία ρε γαμώτο.

Περίμενα για 77W TDP
Να έχει ένα 25 idle γιατί παρακάτω δεν πάει από το Ambitient
και ένα max 50-60 στα 5 ghz με prime95!

Εδώ o 8120 στα 4.8 με 1.5 βγάζει 75 prime95 και δεν έχω ξεπεράσει τα 65
πάντα είναι στα 60 όταν παίζω battlefield και με την GPU στους 80.

Καλά από performance δεν το συζητάς καν αλλά δηλαδή θα πηγαίνα άνετα σε 2600Κ
αλλά μόνο και μόνο για το Pci 3.0 ότι θα είσαι καλυμένος σε αυτό το θέμα
και για το MVP και γενικά ότι είναι λίγο καλύτερος από 2600Κ

voltmod

Είναι πολύ ωραία CPU

Είναι πολύ ωραία CPU Wink

voltmod

Θα επανεξετάσω τις

Θα επανεξετάσω τις θερμοκρασίες αύριο... είναι 05:22 το πρωϊ και τα' χω φτύσει...

voltmod

sfirculitu, ξανατσέκαρε το

sfirculitu, ξανατσέκαρε το section με τις θερμοκρασίες στο overclocking. είχα χρησιμοποιήσει κωλοπρόγραμμα για να τις καταγράψω.

voltmod

Πήγε μέχρι 4.9GHz τελικά...

Πήγε μέχρι 4.9GHz τελικά... δεν ψήνομαι για παραπάνω με υγρόψυξη.

marooned

Εξαιρετικό review για

Εξαιρετικό review για πολλοστή φορά....!Smile

Stormwatch

Φοβερός...

Φοβερός...

Fotios

Αναβάθμιση

Εκπληκτική παρουσίαση.
Εγώ έχω τον i7 920 με κάρτα γραφικών 4850 και SSD. Έχω τον υπολογιστή για γενική χρήση και τα καλοκαίρια για gaming, και βρίσκομαι σε δίλημμα. Να αγοράσω δυνατή κάρτα γραφικών ή νέα μητρική και επεξεργαστή; Εσείς τι θα κάνατε; Επίσης, κάποια στιγμή σκοπεύω να φτιάξω media library με όλες τις ταινίες ασυμπίεστες σε σκληρούς. Γνωρίζετε αν μπορεί η MSI Platinum που έχω να δει σκληρούς πάνω από 2TB; Τέλος, το φθινόπωρο θα βάλω σίγουρα Windows 8.

Τελευταία τροποποίηση από Fotios — Τρι, 24/04/2012 - 17:58.
voltmod

Και εγώ παρόμοιο σύστημα έχω

Και εγώ παρόμοιο σύστημα έχω για γενική χρήση, i7-920, Kingston SSD... αν αποφασίσω να παίξω κανά παιχνιδάκι, για να μην "στρώνω" άλλο σύστημα, έχω πάνω μία 6870 και είμαι μια χαρά...
δεν πυροβολάει, αλλά παίζω Wink

voltmod

Λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα

Λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα αν έχεις εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του BIOS της μητρικής σου

Fotios

Ευχαριστώ.

Ευχαριστώ.

z3et

Ουφ, το διαβασα και εγω.

Ουφ, το διαβασα και εγω. Μεσες ακρες, δεν περιμενα κατι παραπανω. Ακομα και απο τα λιγοστα στοιχεια που μας ειχε δωσει η Intel, δεν ελεγε πως θα φερει τα πανω κατω στις επιδοσεις.

Δεν υπαρχει και λογος βεβαια να το τραβηξει, δεν εχει ανταγωνισμο. Οι SB παραμενουν στην κορυφη, οποτε ενα + ~10% με τους Ivy ειναι καλοδεχουμενο και επισης την κραταει σε αποσταση ασφαλειας με τα Trinity/Vishera.

Οποιος εχει ηδη καποιον SB, δεν εχει λογο να παει σε IB, αλλα οποιοσδηποτε αλλος που παει για νεο PC (και αναζητα επιδοσεις/εχει τα χρηματα), οι νεοι της Intel ειναι μονοδρομος.

Το θεμα με τις θερμοκρασιες... ειναι θεμα αλλα δεν θα ελεγα πως ειναι κατι σημαντικο. Δηλαδη τι 50 τι 60, αφου δουλευουν μια χαρα? Θα μου πεις ανεβαζουν τις θερμορκασιες στο υπολοιπο συστημα... ε εδω που τα λεμε, υπαρχει πραγματικη αναγκη για 4-4.5-5GHz καθημερινα? Ακομα και underclock να γινει, διαφορα σε καθημερινες εφαρμογες δεν θα παρατηρηθει (με ολους τους επεξεργαστες, οχι μονο με τους SB/IB).

Kudos για το Review, πιο πληρες και σωστο... πεθαινεις!

pc2

Να πάω σε Ivy B. ???

Κατ' αρχήν ωραίο review μπράβο στο παιδί .. έχω ρε παιδιά ένα σύστημα "γενικής χρήσης" αλλά με κύρια στόχευση το gaming και είναι το παρακάτω :

MS Windows 7 Home Premium 64-bit SP1

Intel Core 2 Duo E8500 @ 3.16GHz Wolfdale 45nm Technology

Gigabyte Technology Co., Ltd. G41MT-D3V (Socket 775)

4,00 GB Dual-Channel DDR3 @ 533MHz (8-8-8-20)

W2453 (1920x1080@60Hz)
1024MB GeForce GTX 560 (MSI)

117GB Corsair CSSD-F120GB2 ATA Device (SATA-SSD)
977GB SAMSUNG SAMSUNG HD103SJ ATA Device (SATA)

και είμαι στην αναμονή για αναβάθμιση ... το ερώτημά μου

είναι αξίζει να πάω σε καινούργιο σύστημα με Ivy Bridge απο Core 2 Duo ??? ή μήπως πρέπει να περιμένω τους Haswell την άνοιξη του 2013 ?

voltmod

Περίμενες πολλά χρόνια για να

Περίμενες πολλά χρόνια για να κάνεις αναβάθμιση. Προσωπικά, θα προτιμούσα τον Core i7-2600K (Sandy Bridge) από κάποιον Ivy bridge Smile Είναι επεξεργαστής που πλησιάζει το "άριστα" Wink

venisk

oc

Ο δικός μου 3770k πήγε με 1.29v 4.6Ghz και οι μνήμες στο xmp τους 2133 mhz πραγματικά τι άλλο να θέλω!! Τα σπάει!

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 19 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top