Αποσυναρμολόγηση φορητού υπολογιστή

Workshop

Χάρη στον μικρό οδηγό μας, θα διαπιστώσετε πόσο εύκολο είναι να αποσυναρμολογήσετε το laptop σας ή κάποιου φίλου ή γνωστού σας, για να αναβαθμίσετε εφόσον το επιθυμείτε τον σκληρό δίσκο, την μνήμη ή ακόμα και το optical drive κ.α.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι να οπλιστείτε με το σχετικό θάρρος και να βρείτε το κατάλληλο... κατσαβίδι. Επειδή σχεδόν κάθε laptop αποσυναρμολογείται διαφορετικά,  μην θεωρήσετε ότι τα βήματα παρακάτω, που συνοδεύονται από φωτογραφίες είναι τα ίδια σε κάθε περίπτωση.

Στόχος του συγκεκριμένου άρθρου για το workshop είναι να πάρετε μία ιδέα για το τι ακριβώς να περιμένετε και τίποτα περισσότερο.

Είναι θα λέγαμε ένας οδηγός... θάρρους και μικρών κατευθύνσεων για να κάνετε το πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα, θα σας οδηγήσει το ίδιο το laptop σας στα σχετικά βήματα.

Θα χρησιμοποιήσουμε για την παρουσίαση ένα ταλαιπωρημένο πλέον φορητό υπολογιστή της Packard Bell (το μοντέλο δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία). 

Πρώτα από όλα, αφαιρούμε την μπαταρία του. 

Ξεβιδώνοντας το κάλυμμα

Γυρίζουμε τον φορητό υπολογιστή ανάποδα και αφαιρούμε όλες τις βίδες που συγκρατούν το "καπάκι" της βάσης και στην συνέχεια το τραβάμε ελαφρώς προς τα επάνω. Προσέχουμε για τυχόν καλώδια τα οποία σε μερικές περιπτώσεις διαθέτουν "ενώσεις" με το προστατευτικό κάλυμα. 

Αφαιρούμε το κάλυμα εντελώς και παρατηρούμε για λίγη την διάταξη των υποσυστημάτων ενώ παράλληλα γυρεύουμε τις βίδες που τα σταθεροποιούν είτε στο πλαίσιο είτε στο motherboard του laptop μας.  

Αφαιρούμε με προσοχή, πρώτα το optical drive του φορητού μας υπολογιστή εφόσον βεβαίως θέλουμε να το αντικαταστήσουμε, ή μας εμποδίζει κατά την πρόσβαση μας σε άλλο υποσύστημα του υπολογιστή.

Στην συνέχεια αφαιρούμε τον σκληρό δίσκο. Οι περισσότεροι κάνουν χρήστη του πρότυπου SATA και αφαιρούνται πανεύκολα. Όλα τα σύγχρονα laptop που διαθέτουν motherboard με SATA connector υποστηρίζουν σκληρούς δίσκους έως και 1TB. 

Στην παραπάνω εικόνα παρατηρούμε το σύστημα ψύξης του επεξεργαστή και του υποσυστήματος γραφικών. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε δεν είναι ιδιαίτερα ογκώδες αλλά διαθέτει χάλκινο πεπλατυσμένο heatpipe και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπως όφειλε. 

Με το πέρασμα του χρόνου, στον ανεμιστήρα του συστήματος ψύξης μαζεύεται σκόνη και χνούδι. Εφόσον παρατηρήσουμε ότι το laptop μας κάνει περισσότερο θόρυβο από όταν το αγοράσαμε ή ότι ο επεξεργαστής μας λειτουργεί σε αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που λειτουργούσε, μπορούμε να επέμβουμε στο σύστημα ψύξης καθαρίζοντας το από τις βρωμιές ή την σκόνη ενώ μπορούμε να προμηθευτούμε θερμοαγώγιμα "pads" για να αντικαταστήσουμε τα ήδη υπάρχοντα. Μπορούμε βεβαίως να αφαιρέσουμε τις θερμοαγώγιμα πατάκια αντικαθιστώντας τα με θερμοαγώγιμο υλικό σε σωληνάριο, αλλά πρίν το κάνουμε θα πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι οι ψύκτρες και στην περίπτωση του επεξεργαστή και στην περίπτωση της κάρτας γραφικών θα εφάπτονται τέλεια με τα chip. Αν δεν υπάρχει σωστή επαφή με τα chip, θα χειροτερέψουμε τα πράγματα. 

Μπορούμε λοιπόν να αφαιρέσουμε το σύστημα ψύξης, αφού ξεβιδώσουμε τις βίδες που το συγκρατούν. Θα χρειαστεί απλώς να το τραβήξετε προς τα επάνω με προσοχή.  

Αφού αφαιρέσουμε το σύστημα που έψυχε τον επεξεργαστή, ήρθε η ώρα να αφαιρέσουμε και τον ίδιο τον επεξεργαστή. Με ένα ίσιο κατσαβίδι γυρίζουμε μισή στροφή για να "ξεκλειδώσει" από το socket και στη συνέχεια πολύ προσεκτικά τον αφαιρούμε και τον τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αυτό εφόσον επιθυμείτε να αναβαθμίσετε τον επεξεργαστή του laptop σας με κάποιον ισχυρότερο, που όμως είστε απολύτως σίγουροι ότι υποστηρίζεται από το motherboard.

Για αυτό λοιπόν, πριν κάνετε το οτιδήποτε, καλό θα ήταν να επισκευτείτε την ιστοσελίδα του κατασκευαστή και να δείτε, αν το laptop σας προσφέρεται και με άλλη σύνθεση, με ισχυρότερο επεξεργαστή. 

Πληκτρολόγιο και οθόνη

Αφού τελειώσουμε με την κάτω πλευρά του φορητού, αποσυνδέουμε όλα τα πιθανά καλώδια που συνδέονται με τη μητρική και ξεβιδώνουμε όλες τις βίδες που συγκρατούν την μητρική και την οθόνη. Η οθόνη, λογικά, θα πρέπει να αφαιρείται τελείως πλέον.

Την αφαιρούμε και γυρίζουμε τον φορητό σε κανονική θέση. Είμαστε έτοιμοι να αφαιρέσουμε και το πληκτρολόγιο. Με ένα λεπτό και ίσιο κατσαβίδι πιέζουμε τα κλίπς που υπάρχουν σε 3 ή και παραπάνω σημεία στο επάνω μέρος του πληκτρολογιου και το τραβάμε για να αφαιρεθεί από το πλαίσιο.

Ανασηκώνουμε το πληκτρολόγιο και αφαιρούμε την καλωδιοταινία που το συνδέει με τη μητρική. Αφαιρούμε και τις υπόλοιπες καλωδιοταινίες και λοιπά καλώδια και η μητρική είναι πλέον “ελεύθερη” από το σασί. Τώρα, εφόσον βρείτε μία ολόιδια, μπορείτε να την αντικαταστήσετε από τον φορητό σας υπολογιστή.

Σύντομα θα επανέλθουμε και με την... συναρμολόγηση του φορητού υπολογιστή, που ουσιαστικά είναι η αντίστροφη διαδικασία.


Re4cTiV3

καλό ρε Φώτη!Spoiler:

καλό ρε Φώτη!

Spoiler: Highlight to view
σηκώνουμε καμιά φορά το κινητό μας :P

Τελευταία τροποποίηση από Re4cTiV3 — Κυρ, 17/07/2011 - 10:19.
Stormwatch

Ωραίος!!!

Ωραίος!!!

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 525 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top