Δημιουργία partitions μέσα από τα Windows 7

Workshop

Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν εξειδικευμένες εφαρμογές για να δημιουργήσουν κατατμήσεις (partitions) στους σκληρούς δίσκους τους. Ορισμένες είναι αρκετά απλές στην χρήση ενώ άλλες πιο πολύπλοκες, με περισσότερες επιλογές και δυνατότητες.

Ορισμένες από την άλλη είναι αρκετά δύσχρηστες και... μπερδεύουν με αποτέλεσμα να αποθαρύνουν τους χρήστες.

Τι θα λέγατε αν μπορούσατε να δημιουργήσετε κατατμήσεις στους σκληρούς σας δίσκους πολύ απλά χρησιμοποιώντας τα ίδια τα... Windows 7; Άλλωστε προσφέρουν την συγκεκριμένη δυνατότητα! Στον παρακάτω οδηγό, θα δείτε με απλά βήματα πως μπορείτε να δημιουργήσετε ένα partition (μία κατάτμηση) χωρίς τη χρήση κάποιου εξειδικευμένου προγράμματος.

Προσπαθήσαμε να τον κάνουμε όσο μπορούσαμε περισσότερο αναλυτικό, ώστε να μην έχετε απορίες. Αν ωστόσο υπάρχει κάποιο κενό, εδώ είμαστε για να λύσουμε τις όποιες απορίες.   

Ξεκινάμε κάνοντας δεξί κλίκ στο εικονίδιο "Ο Υπολογιστής μου" και κλικάρουμε την επιλογή "Manage" ή "Διαχείριση"...

... στη συνέχεια επιλέγουμε "Disk Management" ή "Διαχείριση Δίσκων

Στην δεξιά μπάρα βλέπουμε τον/τους δίσκο/ους μας, κάνουμε δεξί κλίκ πάνω στον δίσκο που θέλουμε να δημιουργήσουμε το partition και στη συνέχεια επιλέγουμε "Shrink Volume". 

Στην καρτέλα που θα μας εμαφανίσει επιλέγουμε το μέγεθος του partition. Το μέγεθος είναι σε MB (Megabytes). Άν υποθέσουμε ότι ο δίσκος μας είναι 1ΤΒ και εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα partition της τάξης των 100GB, θα γράψουμε 100000MB. Αφού 1GB ισούται περίπου με 1000MB. Αφού ορίσουμε το μέγεθος κάνουμε κλίκ στην επιλογή Shrink. 

Όπως βλέπουμε δημιουργήθηκε ένα νέο partition (με μαύρο χρώμα). Για την ώρα δεν είναι παρά μόνο ένας κενός ακαθόριστος χώρος.

Κάνοντας δεξί κλίκ πάνω του και επιλέγοντας "New Simple Volume" θα τον διαμορφώσουμε (θα κάνουμε δηλαδή format).

Επιλέγουμε ολόκληρο το μέγεθος και πατάμε "Νext" για να προχωρήσουμε...

Του δίνουμε ένα γράμμα έτσι ώστε να ξεχωρίζει π.χ. "Κ" και συνεχίζουμε με "Next"... 

Επιλέγουμε σύστημα αρχείων NTFS και αν θέλουμε πληκτρολογούμε κάτι σαν ετικέτα του δίσκου. π.χ. Εργασίες, Μουσική. Εγώ το ονόμασα GHz.gr Test Volume. Επιλέγουμε να γίνει γρήγορο format (μη μας πάρει... όλη τη μέρα Wink ) και προχωράμε πατώντας την επιλογή "Next"... 

Μας εμφανίζει όλες τις παραμέτρους που έχουμε επιλέξει για το partition, ρίχνουμε μια ματιά Aν είναι αυτά που θέλουμε να γίνουν και παταμε "Finish" για να ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης. 

Μετά από κάποια δευτερόλεπτα ο δίσκος θα μοιάζει κάπως έτσι. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Μπορούμε να κλείσουμε όλα τα υπόλοιπα παράθυρα. 

Η νέα κατάτμηση του σκληρού μας δίσκου - που μπορεί να χρησιμεύσει για την αποθήκευση διάφορων δεδομένων, όπως εφαρμογών, φωτογραφιών ή video ή back up αρχείων - είναι έτοιμη πρός χρήση όπως μπορούμε να δούμε και μέσα από τον "Υπολογιστή μου". Έχοντας ένα σκληρό δίσκο στον υπολογιστή μας, κερδίζουμε σε ταχύτητα ωστόσο αν συμβεί το παραμικρό, μπορεί να μην... προλάβουμε να κάνουμε backup των αρχείων μας και να χρειαστούμε την βοήθεια ειδικού.

Με ένα partition ή αλλιώς με μία ακόμη κατάτμηση του σκληρού μας δίσκου, μπορούμε να αισθανόμαστε περισσότερη ασφάλεια - π.χ στην περίπτωση που χρειαστεί να κάνουμε format και να επανεγκαταστήσουμε τα Windows - αφού θα έχουμ εαποθηκεύσει τα αρχεία που δεν θέλουμε να "χάσουμε" στον δεύτερο σκληρό μας δίσκο. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους χρήστες notebook, που δεν είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δυνατό, να έχουν δύο σκληρούς δίσκους στο σύστημα τους. 


voltmod

Cool!

Cool!

Stormwatch

Ωραίος...

Ωραίος...

Re4cTiV3

Ωραίο!

Ωραίο!

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 68 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top