MSI X48 Platinum & MSI X48C Platinum

Σιγά, σιγά όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές ανακοινώνουν μοντέλα που βασίζονται στο νέο κορυφαίο chipset της Intel, X48 Express. Αναμένουμε βεβαίως το νέο "power mainstream" Intel P45 Express που θα είναι σαφώς φθηνότερο, ωστόσο οι χρήστες που επιθυμούν υψηλή ταχύτητα, μεγάλες δυνατότητες στο overclocking και "full" εξοπλισμό θα πρέπει να στραφούν στην ακριβή λύση ενός mainboard με το Intel X48 Express chipset. Τα MSI X48 Platinum και MSI X48C Platinum είναι δυο motherboards που αξίζουν τη προσοχή σας.

Η Micro-Star International, όπως είναι το πλήρες όνομα της MSI παρουσίασε πρόσφατα δυο μοντέλα που βασίζονται στο νέο κορυφαίο chipset της Intel, τα MSI X48 Platinum και MSI X48C Platinum. Οι διαφορές στο layout των δυο μοντέλων είναι χαρακτηριστικές με το πρώτο (MSI X48 Platinum) να διαθέτει τέσσερις θύρες PCI Express x16 πλήρους μήκους (υποστηρίζεται ο δίαυλος PCIe 2.0, με τις δυο τελευταίες ωστόσο να διαθέτουν x4 lanes), μια standard PCI και δυο PCI Express x1 ενώ το δεύτερο να διαθέτει δυο PCI Express x16, δυο PCI Express x1 και επιπλέον τρείς standard PCI.

Και τα δυο μοντέλα υποστηρίζουν την τεχνολογία multi-graphics της AMD, ATI CrossfireX ενώ παρέχουν επίσης υποστήριξη σε μνήμη έως 8GB τύπου DDR3 και έως 1600MHz. To μοντέλο ωστόσο X48C Platinum διαθέτει έξι DIMM sockets στον αριθμό, αφού δέχεται και μνήμη τύπου DDR2-800 χρησιμοποιώντας τα δυο από αυτά. Έτσι, προσφέρεται στο χρήστη η δυνατότητα να συναρμολογήσει αρχικά ένα υπολογιστή χρησιμοποιώντας αρθρώματα μνήμης που ήδη διαθέτει ή να συναρμολογήσει ένα νέο υπολογιστή φθηνότερα, χωρίς να καταβάλει το υψηλό αντίτιμο που απαιτεί η μνήμη τύπου DDR3-SDRAM στις μέρες μας.

Το ακριβότερο και πλουσιότερο από τα δυο μοντέλα, το X48 Platinum ενσωματώνει επίσης το αρκετά χρήσιμο χαρακτηριστικό "Troubleshoot Poster", ένα 4 LED Matrix το οποίο πληροφορεί το χρήστη για τυχόν προβλήματα εκκίνησης του motherboard (κατά τη διαδικασία post).

Το X48 Platinum ενσωματώνει 6 x S-ATA 3.0Gb/s θύρες και επιπλέον δυο ακόμη e-SATA στο I/O back panel ενώ το πιο "γήινο" X48C Express προσφέρει 4 x S-ATA 3.0Gb/s (και δυο ακόμη e-SATA).

Όσο αφορά στη σταθερότητα κατά το overclocking αλλά και στην σωστή διαχείρηση και εξοικονόμηση ενέργειας, η MSI έχει προσαρμόσει και στα δυο νέα μοντέλα της ορισμένα νεα χαρακτηριστικά όπως 4-phase PWM IC, dual channel PWM design και Hi-c πυκνωτές στερεάς κατάστασης.

Το "τρελό" και χαρακτηριστικό της νέας γενιάς motherboards της MSI, σύστημα ψύξης της βόρειας και της νότιας γέφυρας του chipset (Northbridge, Southbridge) που χρησιμοποιεί μια πολύπλοκη σχεδίαση με heatpipes και έχει την ονομασία "CircuPipe" δεσπόζει εντυπωσιακό. H απόδοση του ωστόσο δεν διαφέρει σύμφωνα με την εμπειρία που έχω σχετικά, από απλούστερες υλοποιήσεις του είδους.

Πληροφορίες: Oktabit, 801 1140111


Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 32 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top