ASUS Rampage Extreme

Φαίνεται πως το "Pinot Noir" είχε αρκετή επιτυχία ως πρωτότυπο και για αυτό η ASUS αποφάσισε πολλά από τα στοιχεία που το συνόδευαν να τα ενσωματώσει στο νέο της motherboard Rampage Extreme. Το πιο πρόσφατο δημιούργημα της εταιρείας δανείζεται στοιχεία τόσο από το πρωτότυπο "Pinot Noir" όσο και από το "Maximus II Formula" και βασίζεται στο Intel X48 Express chipset. Απευθύνεται κυρίως σε ενθουσιώδεις χρήστες, power users, gamers και overclockers. Άλλωστε ανήκει στη σειρά R.O.G (Republic of Gamers) της ASUS.

To νέο Rampage Extreme είναι συμβατό με μνήμη τύπου DDR3-SDRAM (έως 1600MHz επίσημα αλλά έως 2000MHz ή και υψηλότερα μέσω υπερχρονισμού), ενώ η εταιρεία έχει από καιρό κυκλοφορήσει την DDR2-SDRAM εκδοχή του, με τη μορφή του γνωστού Rampage Formula.

Το Intel X48 Express chipset προσφέρει επίσημη υποστήριξη σε FSB 1600MHz καθώς και στον τύπο μνήμης DDR3-1600. Επιπλέον υποστηρίζει τις τεχνολογίες Intel Fast Memory Access (για την αύξηση της απόδοσης, βελτιστοποιώντας τη χρήση του προσφερόμενου memory bandwidth, μειώνοντας παράλληλα την υστέρηση) και Intel Flex Memory Technology (επιτρέπει τη χρήση και το συνδυασμό διαφορετικών σε μέγεθος αρθρωμάτων μνήμης χωρίς να θυσιάζεται η λειτουργία dual channel).

Η ογκώδης MOSFET ψύκτρα στα αριστερά έχω την εντύπωση ότι θα ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό. Το σύστημα ψύξης "Fusion" δείχνει πανέμορφο με τις κόκκινες λεπτομέρειες...

Χάρη στην Extreme Engine το overclocking είναι πιο εύκολο, σταθερό και ασφαλές από ποτε. Το πιο "παράξενο" χαρακτηριστικό ωστόσο είναι το "TweakIt".

Στη ψύκτρα που καλύπτει το Southbridge μπορείτε να... χαράξετε το όνομα σας αν γουστάρετε

To "TweakIt" είναι ένα μικρό "joystick" (έχει το σχήμα ενός μικρού μοχλού) και βρίσκεται κοντά στα on-board switch buttons (Power On/Off, Reset, Clear CMOS) και μαζί με ακόμη δυο πλήκτρα (Toggle και Confirm)

επιτρέπει - σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά - τις εναλλαγές ανάμεσα σε διάφορες overclocking λειτουργίες και επιλογές του BIOS ακόμα και... on-the-fly (ακόμα και όταν δηλαδή ο χρήστης πραγματοποιεί benchmarking ή παίζει παιχνίδια)!

Στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του νέου Rampage Extreme συγκαταλέγονται τα δυο iROG chips (πρόκειται για δυο ICs που προσφέρουν στον χρήστη πλήρη έλεγχο σε κάθε φάση του υπερχρονισμού) και τα δυο BIOS chips του νέου χαρακτηριστικού BIOS Flashback (επιπλέον ασφάλεια με διπλό BIOS αλλά και άμεση δυνατότητα εναλλαγής ρυθμίσεων).

Αντί για μια σειρά πυκνωτών, η ASUS χρησιμοποιεί ένα τεράστιο χαμηλού προφίλ "bling" πυκνωτή 3V-1000uF πάνω από τα DIMM sockets ενώ ένας παρόμοιος υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα κάτω από την ψύκτρα του Northbridge επίσης για τις ανάγκες του τελευταίου.

Στη διάθεση του χρήστη βεβαίως θα είναι και τα γνωστά Extreme Tweaker, LCD Poster, on-board switches και Voltiminder led.

Δεν είναι όμως τα παραπάνω χαρακτηριστικά που καθιστούν το ASUS Rampage Extreme μια εξαιρετική κατασκευή δικαιολογώντας έν' μέρη το υψηλό του κόστος (πάνω από €300).

Το πολυμορφικό σύστημα ψύξης "Fusion" (Fusion Block System) μπορεί να λειτουργήσει "παθητικά" (και άρα αθόρυβα, χωρίς ανεμιστήρα) ή να δεχτεί υδρόψυξη ενώ για πρώτη φορά η ASUS προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα να προσαρμόσει επιπλέον (προαιρετικό χαρακτηριστικό) και ένα σχετικά αθόρυβο ανεμιστήρα στη βόρεια γέφυρα του Intel X48 Express chipset (Northbridge).

Προαιρετικά, η χρήστης μπορεί να προσαρμόσει μια επιπλέον ευμεγεθή MOSFET ψύκτρα (MOS ή PWM Cooler).

Το νέο Rampage Extreme μεταξύ άλλων θα ενσωματώνει 2 x PCI Express 2.0 x16 θύρες για τις ανάγκες του υποσυστήματος γραφικών (υποστηρίζει επιπλέον τη τεχνολογία multi-graphics της AMD, ATI CrossfireX), 2 x PCI 2.2 θύρες και δυο PCI Express x1 θύρες.

Στη διάθεση του χρήστη υπάρχουν θα υπάρχουν επίσης - σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις - 12 x USB2.0 θύρες, 1 x P-ATA connector, 1 x Floppy connector και 8 x SATAII ενώ το υποσύστημα ήχου με τη μορφή κάρτας επέκτασης βασίζεται στη τεχνολογία X-Fi της Creative (SupremeFX)!

Το νέο ASUS Rampage Extreme - αν και προσωπικά δε βρίσκω το λόγο αφού πρόκειται για ένα motherboard κατασκευασμένο για να επιτυγχάνει υψηλές επιδόσεις - ενσωματώνει Energy Processing Unit (EPU) αλλά και τη τεχνολογία DriveXpert.

Δυστυχώς δεν ενσωματώνει το χαρακτηριστικό ExpressGate, το οποίο είναι χρήσιμο σε κάθε χρήστη. To 16-phase CPU power design πάντως αποτελεί κορυφαίο χαρακτηριστικό και θα κάνει τους χρήστες που ασχολούνται με τον υπερχρονισμό να... τρίβουν τα χέρια τους.

Σύντομα θα ανακοινωθεί από τη μεγάλη κατασκευάστρια ενώ σε μερικές εβδομάδες θα βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων. Οι φωτογραφίες είναι από το Xfastest και το bit-tech.

Πληροφορίες:

Oktabit, 801 1140111
Πλαίσιο, 800 1112345
Interset, 210 3490 200
Infoquest, 210 9299 400

... και μια τελευταία συμπλήρωση: δεν ξέρω τι βλέπετε εσείς αλλά εμένα μου μοιάζουν με δυο EN9600GT MATRIX/HTDI/512M κάρτες γραφικών της ASUS (Nvidia Geforce 9600 GT 512MB) συνδεδεμένες με Nvidia SLI connector. Και για να μην ξεχαστούμε, το Rampage Extreme βασίζεται στο Intel X48 Express chipset (η εικόνα όπως και οι υπόλοιπες από το bit-tech είναι από τη φετινή Computex 2008). Λέτε;

Update: Η τελευταία εικόνα που αποκαλύπτει το bit-tech αναμφισβήτητα θα έχει υποκινήσει πολλές σκέψεις και μεγάλη περιέργεια (τα motherboards πάντως δεν είναι ίδια στο κάτω μέρος τους). Το socket LGA775 πιστοποιεί πως το Rampage Extreme δεν είναι κάποιο motherboard που βασίζεται στο Intel X58 Express chipset, ειδικά μετά την εμφάνιση αυτών των μοντέλων (με το νέο socket LGA 1366) στη φετινή Computex 2008.

Οι δυο όμοιες καρτες γραφικών στην εικόνα αφορούν στο μοντέλο EN9600GT MATRIX/HTDI/512M που βασίζεται σε GPU της Nvidia, ενώ είναι φανερό πως συνδέονται μέσω μιας εύκαμπτης SLI "γέφυρας". Όσο πιθανό είναι ωστόσο, το συγκεκριμένο mobo να είναι συμβατό με τη τεχνολογία Nvidia SLI, άλλο τόσο πιθανό είναι η σχετική εικόνα να αποκαλύπτει απλώς ένα "τέχνασμα" του... marketing από την ASUS ή το site bit-tech για να αποκτήσει το συγκεκριμένο mobo (ή το preview του mobo) επιπρόσθετη δημοτικότητα και εξηγούμαι:

Tο Ιntel X48 Express είναι συμβατό επίσημα μόνο με την ATI Crossfire τεχνολογία multi-graphics ωστόσο τόσο η Intel στο "SkullTrail" όσο και η HP στο πρώτο "BlackBird" PC της (αναφέρομαι στο 001 και όχι στο "002", στην πρώτη έκδοση με το Nvidia Nforce 680i SLI motherboard και συγκεκριμένα το ASUS Striker Extreme), έχουν μέσω των drivers καταφέρει να προσφέρουν υποστήριξη στις τεχνολογίες Nvidia SLI και ΑΤΙ Crossfire αντίστοιχα (αφού εξασφάλισαν τα δικαιώματα από Nvidia και AMD αντίστοιχα)!

Όσο αφορά στο marketing, τα πράγματα είναι απλά και τα σκέφτηκαν και άλλοι πριν από μένα.

Θα θέλαμε, αλλά "no-way", για την ώρα...

Update II: Το Xfastest "μέτρησε" το Rampage Extreme σε συνδυασμό με ένα νέο Intel Core 2 Duo E8600 (3,33GHz). Παρακάτω παραθέτω μερικές εικόνες από το σχετικό review (και από το BIOS) του ASUS Rampage Extreme... (όσο αφορά στα παραπάνω, ΔΕΝ υποστηρίζεται η τεχνολογία Nvidia SLI)

Το Rampage Extreme βασίζεται στο Intel X48 Express chipset

Η συχνότητα του FSB είναι ρυθμισμένη στα 600MHz

Πολλές ρυθμίσεις για τις τροφοδοσίες...

Το setup (χρησιμοποίησαν για το overclocking ένα ολοκαίνουριο Intel Core 2 Duo E8600 στα 3,33GHz και μια Geforce GTX 280)...

Το mobo έφτασε με άνεση τα 600MHz (και ψηλότερα, έως 610ΜΗz) στο FSB και ο Intel Core 2 Duo E8600 τα 4,2GHz (7 x 600MHz) από 3,33GHz

Update III: Επιτέλους, η ASUS ανακοίνωσε επίσημα την διάθεση του Rampage Extreme.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, έχουν ως εξής:

Υποστήριξη επεξεργαστή
LGA775 socket (Intel Core 2 Extreme/Core 2 Quad/ Core 2 Duo/Pentium dual-core/Celeron dual-core /Celeron Processors
Support Intel next generation 45nm Multi-Core CPU
Chipset Intel X48/ICH9R
Υποστήριξη Front Side Bus
1600 / 1333 / 1066 / 800 MHz
Συμβατότητα μνήμης Dual channel max. 8GB, DDR3 2000 (O.C.) / 1800 (O.C.) / 1600 / 1333 / 1066 / 800 MHz, ECC, non-ECC, un-buffered memory
Υποστήριξη τεχνολογίας multi-graphics Supports ATI CrossFire X Technology graphics cards
Θύρες επέκτασης
2 x PCIe2.0 x16 slot, support at full x16, x16 speed
3 x PCIe x1 ( the PCIEx1_1 (black) is compatible with audio slot)
2 x PCI 2.2
Θύρες σύνδεσης αποθηκευτικών μέσων - 8 x SATA 3.0Gb/s ports (1 x eSATA)
- Up to 2 x PATA devices
LAN Dual Gigabit LAN controllers, both featuring AI NET2
High Definition Audio SupremeFX X-Fi 8-CH Audio card
Χαρακτηριστικά ASUS ROG Overclocking Fusion Block System with optional thermal kit on MOS and NB
Extreme Engine
TweakIt
iROG


anonymous

ta koumpia stin mitriki

ta koumpia stin mitriki einai diaforetika apo ayta tis rampage extreme.opote d einai kan i idia mitriki.

anonymous

anaferomai sto SLI se x48.

anaferomai sto SLI se x48.

voltmod

Έχεις απόλυτο

Έχεις απόλυτο δίκιο. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις Wink Στο πρώτο "Update" εξηγούμαι.

Είσοδος

Συζητήσεις

See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Αξιολογούμε χρησιμοποιώντας διάφορα benchmarks, τη κορυφαία single-GPU λύση της AMD, Radeon R9 290 σε μία υλοποίηση της Sapphire με την ονομασία Sapphire Vapor-X R9 290X Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε μία νέα κάρτα γραφικών που βασίζεται στην GPU της AMD, Radeon R9 290 και προέρχεται από τη Sapphire. Πρόκειται για τη Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Version
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Δοκιμάζουμε το νέο Sony Xperia Z2, τη ναυαρχίδα της Ιαπωνικής εταιρείας στη κατηγορία των smartphones, για το 1ο εξάμηνο του 2014
See video
Sorry, you need to install flash to see this content.
Πρώτη επαφή με το motherboard της ASRock, Z97 Killer και τον νέο επεξεργαστή Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

Bits & Bytes

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου

Users

0 χρήστες and 30 επισκέπτες

Giorgoss
kondeloq
gerassimos5
Giwrgos1212
panagiotis81
hildegardokane78138
sonopitz04
anagnostopk
gthalicia320115
karampelas
rafaelmarmon79538
kristalwmi70288609947
voudas95
johnajohn
geoffreydse944876134

Ψηφοφορία

Ποιο κινητό πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής για το 2014 (πρώτο εξάμηνο);:
back to top